Hobi menonton TV? Ini 10 Produk Penguat Antena TV Terbaik!

Anda yang gemar menonton TV akan kecewa sekiranya kualiti gambar yang dipaparkan kurang baik. Selain banyak tempat, ternyata ada beberapa  saluran yang isyaratnya tidak cukup kuat untuk tersedia di TV anda. Ini sering berlaku pada orang yang tinggal di kawasan perumahan atau yang isyaratnya disekat oleh gunung.

Adakah anda antara mereka yang mempunyai isyarat TV yang lemah? Nasib baik masalah ini dapat diatasi dengan menggunakan penggalak TV yang baik. Penguat TV berguna untuk meningkatkan penerimaan isyarat untuk antena UHF. Dengan menggunakan alat ini, kualiti gambar dapat lebih jelas dan varian  saluran  TV yang dapat ditonton lebih beragam. Lihat senarai produk penggalak antena TV terbaik di bawah!

1. SKYBOX Set Top Box DVB T2

peti langit

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Tidak hanya berfungsi sebagai penggalak TV, SKYBOX Set Top Box mampu menangkap isyarat digital dan menukarnya menjadi analog sehingga menghasilkan kualiti gambar yang jelas tanpa  sedikitpun kebisingan  .

Bukan itu sahaja, ciri-ciri SKYBOX juga sangat menyokong untuk membawa lebih banyak pengalaman menonton TV daripada biasa. Anda boleh merakam siaran TV dengan hanya memasukkan cakera kilat atau cakera keras ke slot USB yang tersedia. Kemudian, ada juga pemain multimedia yang mampu memainkan fail video yang telah anda muat turun.

Tidak perlu bersusah payah menukar fail kerana  set top box ini sesuai dengan kebanyakan format filem dan lagu seperti mp4, avi, mpg, mkv, mp3, dan banyak lagi. Keluarga di rumah pasti akan merasa seperti di rumah berkat salah satu penggalak antena TV terbaik.

2. FALCOM FDA G300A

falcom

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dilengkapi dengan reka bentuk badan yang diperbuat daripada logam, FALCOM FDA G300A adalah penggalak TV dengan pertahanan badan yang kukuh dan tahan lama walaupun hujan di luar. Anda boleh menggunakan alat ini untuk meningkatkan kualiti isyarat yang diterima sehingga menonton TV juga tidak perlu lagi dikekang mengenai kualiti gambar.

Beberapa ciri yang disajikan oleh penggalak TV ini dapat menggunakan dua modul penguat dengan dua  penggandaan daya yang meningkatkan lagi kemampuan penguat untuk menangkap isyarat. Di samping itu, konfigurasi dapat diubah menjadi pemisah dua arah sehingga penggalak ini dapat digunakan untuk menguatkan isyarat pada beberapa TV sekaligus.

3. Televes Booster Matrix

telekung

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk Sepanyol ini adalah salah satu penggalak antena TV terbaik dan mampu menguatkan isyarat TV sehingga saluran menjadi pelbagai. Tidak perlu meragukan kualiti penggalak TV ini, kerana Televes telah mengeluarkan banyak jenis produk yang berkaitan dengan pengedaran isyarat TV, seperti piring satelit, antena, set top box , kabel serat optik, dan pelbagai aksesori TV lain.

Televes Booster Matrix biasanya digunakan di hospitaliti dan asrama - dengan spesifikasi terkini, dijamin semua TV dapat kualiti gambar yang baik.

4. Falcom FSA S300

falcom-fsa-s300

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah produk penggalak antena TV yang terbaik dan paling tahan lama. Dilengkapi dengan bahan logam yang kukuh, unit ini sangat tahan cahaya, tahan karat, dan kalis air sehingga sesuai untuk menahan cuaca luar yang tidak menentu. Falcom FSA S300 dapat menggunakan satu modul penguat dengan kenaikan nominal 30 dB.

Unit ini juga dapat digunakan dengan mudah untuk menetapkan tahap kecondongan isyarat tertentu kerana dilengkapi dengan atenuator yang dapat disesuaikan di dalam penyamaan. Konfigurasi juga boleh dipilih antara  pemisah atau  ketuk dua arah . Ia sesuai digunakan di rumah atau hotel dengan banyak TV.

5. PF DX W5000

pf-antena-dx-w-5000

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

PF Antenna DX-W 5000 adalah penggalak antena TV terbaik yang dapat digunakan pada dua jenis antena, kedua-dua VHF dan UHF. Selain itu, produk penggalak TV ini juga dapat digunakan bukan hanya untuk menguatkan isyarat analog tetapi juga isyarat digital (DVBT2).

Pemasangan adalah percuma untuk dilakukan di luar atau di dalam bilik. Untuk produk ini, senilai Rp. 100,000, Anda dapat menonton TV dengan kualitas gambar yang jelas (tanpa  suara dan bayangan) tanpa harus membayar biaya yang besar.

6. Matriks HA-8640

matriks

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mencari spesifikasi produk penggalak TV yang baik, Matrix HA-8640 boleh menjadi andalan. Dibuat dari bahan aluminium, unit ini dilengkapi dengan sistem penyerap haba yang baik sehingga haba yang dihasilkan dari penyalaan yang berpanjangan dapat hilang - menjaga suhu unit pada suhu yang wajar.

Selain itu, Matrix HA-8640 juga dilengkapi dengan  bekalan kuasa bersepadu sehingga sangat mudah dipasang. Penggunaan tenaga yang rendah, sedikit bunyi , kemampuannya untuk meningkatkan kualiti gambar TV dengan baik, anda pasti tidak akan kecewa dengan unit penggalak TV ini.

 7. Penggalak Bekalan Kuasa Tanaka

tanaka

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk ini adalah  bekalan kuasa yang dapat digunakan untuk pelbagai penggalak TV dari jenama apa pun, kecuali antena jarak jauh dan penguat CATV - sesuai digunakan sebagai pengganti bekalan kuasa penggalak TV yang rosak.

Untuk spesifikasi,  bekalan kuasa  penggalak ini mempunyai input 220V dan output 240V. Perlu diingat, produk ini hanyalah bekalan kuasa jadi jika anda menggunakan unit ini tanpa memasang penggalak TV di luar rumah, kualiti gambar di TV tidak akan berubah.

8. DX W 9900

dx-w9900

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Untuk dapat menikmati siaran TV dengan kualiti gambar yang baik, produk penggalak TV yang baik diperlukan untuk menangkap isyarat dengan lebih baik, seperti yang ditawarkan dalam produk DX W-9900 ini.

Dipersembahkan dengan prestasi hebat, anda dijamin dapat menikmati hasil prestasi penggalak TV yang dapat mengurangkan tahap kebisingan secara drastik. Pemasangan juga boleh dilakukan pada antena yang paling biasa, kerana DX W-9900 serasi dengan antena UHF dan VHF.

9. SANEX WA-850TG 950TG

sanex-wa-850tg-950tg

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bagi anda yang menggunakan antena jarak jauh di rumah, ada berita baik. Anda boleh menambah penggalak TV berjenama Sanex ini untuk mempertajam resolusi gambar rancangan TV yang anda tonton. Dibekalkan dengan  bekalan kuasa yang  berkualiti, penggalak TV yang baik dijamin dapat menangkap isyarat terjauh sekalipun.

Oh ya, unit ini juga mempunyai alat kawalan frekuensi automatik yang boleh anda gunakan untuk memperkayakan pilihan saluran TV untuk dinikmati bersama keluarga. Ucapkan selamat tinggal kepada "semut" yang menghiasi TV anda.

10. JENIS TOYOSAKI JENIS-999

toyosaki-tys-999

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Digital atau analog, sama ada TV moden atau tiub, penggalak TV TOYOSAKI siap untuk mengetatkan penerimaan isyarat sehingga tidak ada lagi tempat yang muncul di skrin TV anda.

Produk ini dilengkapi dengan dua unit -  dalaman dan luaran . Dan, terdapat juga slot untuk antena UHF dan VHF, bergantung pada jenis antena yang anda gunakan. Siapa sangka bahawa hanya dengan saku di bawah Rp. 100,000, anda akan dapat menikmati pengalaman menonton TV yang sangat menggembirakan.

Itu adalah beberapa produk penggalak antena TV terbaik untuk menghilangkan kebisingan di layar paparan, meningkatkan penerimaan isyarat, dan menyediakan pilihan saluran atau saluran  yang mungkin belum tersedia untuk anda sebelumnya. Jangan biarkan tempat merosakkan  masa yang berkualiti bersama keluarga. Selamat menonton!