10 Cadangan Tetikus Makro Terbaik dan Berkualiti untuk 2020

Tetikus makro adalah tetikus permainan yang dilengkapi dengan butang makro. Tetikus jenis ini dapat digunakan untuk titik kosong, serangan balas, dan permainan lain. Jenis permainan yang biasanya boleh dimainkan menggunakan makro tetikus adalah permainan RTS, MMO, dan MOBA.

Bagi pemain , makro tetikus pastinya memberikan kemudahan dan keselesaan dalam bermain jika dibandingkan dengan tetikus biasa. Sekiranya anda ingin mencari tetikus permainan berkualiti yang tidak mengecewakan, pertimbangkan senarai makro tetikus terbaik berikut (berharga ratusan ribu hingga jutaan rupiah).

1. Razer Mamba Chroma 5G

Razer Mamba Chroma 5G

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Razer Mamba Chroma 5G adalah salah satu makro tetikus terbaik yang anda layak. Produk dengan jutaan rupiah ini dibangun dengan berbagai teknologi dan ciri yang sangat berkualiti, sehingga dapat menampilkan prestasi yang luar biasa dan sangat dapat dipercayai untuk keperluan permainan anda.

Beberapa teknologi yang terdapat dalam makro tetikus yang satu ini termasuk Teknologi Frekuensi Adaptif atau AFT untuk kestabilan yang dapat diandalkan dengan betul dan Sensor Optik Lanjutan Razer 5G yang memaparkan sensor DPI 16.000 dan Resolusi Ketepatan yang mencapai 99.4%!

Untuk ciri-cirinya sendiri, iaitu cengkaman sisi yang lebih baik untuk penggunaan yang lebih selesa, Hybrid On-Board Memory dan Cloud Storage untuk menyimpan semua konfigurasi profil anda dalam talian dan luar talian, tujuh butang yang dapat diprogramkan, dan sebagainya. Berminat?

2. Makro Rocketek

Makro Rocketek

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Rocketek Macro adalah tetikus permainan berwayar yang dapat diprogramkan dan dilengkapi dengan Lampu latar RGB. Produk ini, yang dapat Anda dapatkan di bawah Rp. 1 juta, dilengkapi dengan lima warna lampu latar yang dapat disesuaikan dan 12 butang sisi dari total 19 butang yang dapat diprogramkan.

Tetikus ini menawarkan DPI hingga 16,400 yang dapat disesuaikan. Dengan kelajuan 12000 FPS dan kadar undian 1000 Hz, pergerakan yang anda lakukan terasa sangat tepat dan tepat pada masanya. Selain itu, permukaan tetikus ini dibuat kasar untuk cengkaman yang lebih selesa. Dan banyak lagi ciri yang dimiliki oleh tetikus permainan ini.

3. ASUS ROG Spatha

ASUS-ROG-Spatha

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Asus ROG telah menjadi siri permainan yang terkenal dan mempunyai reputasi yang baik ketika  pemain . Salah satu produk tetikus yang dikeluarkan untuk siri ini adalah Asus ROG Spatha - tetikus tanpa wayar dengan 12 butang yang dapat diprogram sesuka hati. Sesuai untuk mengaktifkan pelbagai kemahiran secara praktikal dalam permainan MMO.

Bukan hanya itu, terdapat juga ciri penggantian reka bentuk soket yang mudah hanya dengan melepaskan bolt menggunakan pemutar skru. Anda juga boleh menggunakan tetikus ini dengan atau tanpa kabel. Memiliki resolusi pergerakan 8200 DPI, Asus ROG Sparta sangat sesuai untuk permainan yang mempunyai pergerakan dinamik.

Selain membincangkan prestasi dan ciri, reka bentuk badan tidak kurang hebatnya. Terdapat tiga bahagian tetikus LED yang warnanya boleh anda sesuaikan secara berasingan. Semua ciri dan kecanggihan sebelum ini menjadikan tetikus tanpa wayar ini bernilai dengan harga sekitar Rp. 2 juta

4. Razer Ouroboros

Razer-Ouroboros

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bagi anda peminat permainan FPS ( penembak orang pertama ), responsif adalah segalanya. Mempunyai tindak balas sepantas 1 ms ( milisaat ), anda pasti menjadi yang pertama menembak musuh walaupun kedua-dua pemain mengklik tetikus pada masa yang sama.

Nama Razer yang digunakannya juga menjadikan tetikus ini mempunyai  teknologi tanpa wayar yang  sangat maju. Anda boleh menggunakannya sebagai  berwayar  atau  tanpa wayar tanpa kehilangan prestasi.

Dari segi penyesuaian, tetikus ini sangat fleksibel. Anda boleh mengeluarkan beberapa bahagian tetikus untuk menyesuaikan dengan keselesaan semasa memegang tetikus. Ciri unik dan titik penjualan tetikus Razer ini.

Penasaran dengan prestasinya? Razer Ouroboros mempunyai resolusi 8200 DPI menggunakan sensor laser 4G. Terdapat juga 11 butang yang boleh diprogramkan mengikut keinginan anda. Harga? Miliki tetikus makro ini dengan membelanjakan Rp 2 juta.

5. Terminator T70 Mouse Berdarah

Terminator T70

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

T70 Terminator disebut-sebut sebagai tetikus permainan respons klik terpantas di dunia. Teknologi LK (Light Strike) yang inovatif pada tetikus ini menggunakan Infrared Micro-Switch untuk bertindak balas dengan kelajuan cahaya dengan tindak balas klik 0.2 juta saat yang sangat pantas dan boleh dipercayai sehingga 20 juta klik!

Ciri dan teknologi lain yang dimiliki oleh tetikus ini adalah Roda Inframerah yang dapat berputar berjuta-juta kali dan dipacu dengan ketepatan, empat mod pemotretan di butang kiri, enam mod penembak, resolusi yang dapat disesuaikan antara 800 hingga 4000 CPI, memori lalai, dan masih banyak yang lain.

6. Steelseries Rival 700

Steelseries-Rival-700

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ketika teknologi berkembang, banyak jenis peranti mulai melakukan inovasi baru, misalnya seperti tetikus makro Steelseries Rival 700 yang mempunyai paparan OLED di sebelah kiri depan. Ini unik, kerana jarang sekali tetikus memiliki layar yang dapat menampilkan berbagai gambar bergerak yang dapat disesuaikan, dan juga untuk menampilkan statistik ketika bermain game.

Skrin OLED ini juga dapat memberi pemberitahuan apabila kemahiran utama anda  dapat digunakan setelah  cooldown selesai. Sangat sesuai untuk bermain permainan seperti Paladin atau Overwatch.

Ia juga mempunyai fitur getaran yang sama sekali tidak mengganggu konsentrasi permainan, mirip dengan getaran di gamepad. Selain itu, bahagian tetikus ini juga dapat dibongkar sekiranya anda ingin mengganti sensor. Tetikus permainan canggih ini umumnya disertakan dengan sensor optik PixArt 3360 sehingga tetikus anda dapat diatur antara resolusi 100 hingga 16.000 DPI!

Oh ya, untuk butang makro itu sendiri, anda boleh memprogramkan 7 butang mengikut kehendak anda. Manfaatkan butang ini ditambah dengan pemberitahuan di layar untuk mendapatkan pengalaman permainan yang sama sekali baru. Anda boleh membeli tetikus makro ini dengan harga Rp 1.5 juta.

7. Thermaltake TT Esus Ventus

Thermaltake TT Esports Ventus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Nah, tetikus permainan keren ini direka khas untuk memenuhi keperluan pemain kiri dan kanan. Salah satu ciri Ventus ialah sistem pengudaraan aerodinamik. Fungsi ini membantu pemain meringankan telapak tangan mereka yang berpeluh, sehingga meningkatkan keselesaan ketika bermain.

Ventus juga menyokong penyesuaian penuh. Butang ibu jari di kiri dan kanan dapat diaktifkan atau dinonaktifkan dengan mudah melalui perisian tetikus. Terdapat tujuh butang yang dapat diprogramkan, bersama dengan lima profil konfigurasi individu yang menyediakan hingga 35 makro yang dapat diprogramkan. Berminat?

8. A4Tech Berdarah V7MA V7

A4Tech Berdarah V7MA V7

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

A4Tech Bloody V7MA V7 adalah tetikus permainan yang sesuai untuk pengguna dengan saiz tangan yang besar. Ini adalah tetikus dengan masa tindak balas yang sangat pantas, yang mencapai 1 milisaat! Untuk pergerakan yang terasa lancar dan tanpa geseran, tetikus ini dilengkapi dengan pad yang diperbuat daripada logam.

A4Tech Bloody V7MA V7 mempunyai resolusi maksimum 3,200 DPI yang dapat disesuaikan. Mempunyai prestasi permainan yang cukup dipercayai, produk tetikus ini dengan harga kurang dari Rp. 300 ribu patut dipertimbangkan. Dapatkan produk A4Tech Bloody V7MA V7 dengan mudah di kedai dalam talian.

9. Logitech G900 Chaos Spectrum

Logitech-G900-Chaos-Spectrum

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sebagai tetikus makro Logitech, dijamin bahawa kualiti yang ditawarkan bukan jenaka. Produk ini adalah tetikus tanpa wayar yang boleh dicas menggunakan kabel yang disertakan dengan pakej. Kabel ini bukan sahaja untuk mengecas, tetapi juga boleh digunakan untuk membuat tetikus ini berwayar .

Untuk tahap ketepatannya, tetikus Logitech mempunyai sensor optik PMW3366 yang termasuk dalam sensor tetikus optik paling maju di kalangan pemain eSport.

Tetikus ini mempunyai pengaturan resolusi yang dapat dipilih antara 200 hingga 12000 DPI dengan tahap ketepatan yang tinggi. Anda bahkan dapat meningkatkan ketepatan dan kepantasannya dengan bantuan perisian yang disebut Logitech Gaming Software.

Bukan hanya itu, LGS juga dapat digunakan untuk memprogramkan 11 butang makro dan untuk memaparkan maklumat bateri. Tetikus ini dapat bertahan hingga 32 jam ketika digunakan untuk bermain tanpa berhenti. Berminat? Harganya sekitar Rp 2 juta.

10. Corsair Scimitar RGB

Corsair-Scimitar-RGB

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mempunyai 12 butang makro mekanikal yang dapat diprogramkan bersama sensor optik dengan resolusi hingga 12,000 DPI, Corsair Scimitar RGP tentunya termasuk dalam cadangan tetikus makro terbaik.

Ia juga dilengkapi dengan  kunci gelangsar yang dapat digunakan untuk memindahkan kedudukan 12 kekunci makro agar lebih sesuai dengan ibu jari anda. Tetikus kuning yang ditujukan untuk permainan MMO dan MOBA memiliki harga sekitar Rp 1 juta.

Nah, itulah senarai versi makro tetikus terbaik yang patut anda pilih untuk permainan berkualiti. Produk di atas dapat Anda dapatkan dengan harga yang bervariasi, mulai dari Rp 200 ribu hingga di atas Rp 2 juta. Apa yang anda fikir adalah makro tetikus terbaik?