10 Jenama Joystick Terbaik untuk PC dan Laptop pada tahun 2020

Untuk menyelesaikan aktiviti permainan anda di komputer riba, anda boleh menggunakan kayu bedik khas. Beberapa jenama kayu bedik PC terbaik boleh menjadi pilihan anda untuk pengalaman permainan yang lebih menyeronokkan. Namun, tidak semua joystick PC berkualiti, anda harus lebih berhati-hati dalam memilihnya.

Kali ini, ia akan menyenaraikan jenama kayu bedik PC terbaik yang boleh anda pilih. Tongkat kegembiraan yang akan kami ulas di sini kebanyakannya berasal dari jenama terkenal. Mari kita lihat ulasan mengenai joystick PC terbaik berikut.

1. Logitech Wireless F710

Logitech Wireless F710 adalah jenama kayu bedik PC terbaik

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Gamepad dengan kabel agak menyusahkan. Sebagai pilihan lain, anda boleh memilih gamepad tanpa wayar, seperti Logitech Wireless F710. Gamepad ini dikuasakan oleh dua bateri AA. Sementara itu, untuk menyambungkan gamepad ke PC, terdapat Penerima Nano yang dapat langsung dipasang ke port USB PC anda.

Sama seperti Logitech Gamepad F310, kayu bedik ini juga boleh digunakan dalam permainan klasik dan terkini. Logitech juga menambah Maklum Balas Motor Getaran Ganda untuk menjadikan permainan anda lebih tegang. Harga jualan Logitech Wireless F710 adalah sekitar 500 ribu.

2. Logitech Gamepad F310

Logitech Gamepad F310

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mahukan pengawal permainan yang padat dan optimum? Anda boleh memilih Logitech Gamepad F310. Joystick ini serasi dengan semua jenis permainan, dari permainan klasik hingga permainan terkini. Kerana gamepad terbaik untuk PC dilengkapi dengan butang khas untuk mengubah tetapan konfigurasi Direct Input atau X Input.

Susun atur butang dirancang sama seperti kayu bedik yang lain supaya anda lebih mudah menyesuaikan diri dengan kayu bedik ini. Dengan kabel 1.8 meter, anda boleh bermain permainan dengan jarak yang lebih jauh dari monitor sehingga tidak merosakkan mata. Logitech Gamepad F310 dijual pada harga sekitar 300 ribu.

3. Pengawal Xbox One untuk Windows

Pengawal Xbox One untuk Windows

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Memilih jenama kayu bedik PC terbaik dapat meningkatkan prestasi anda semasa bermain permainan di komputer atau komputer riba. Xbox One Controller untuk Windows sebagai kayu bedik warna yang dapat kita sesuaikan sendiri jika anda membeli melalui laman web rasmi.

Joystick ini terdapat dalam saiz yang lebih besar. Sebenarnya, butang yang menyertai joystick ini sangat lembut dan responsif. Pengalaman permainan sangat menyeronokkan dan menyeronokkan semasa anda menggunakan Xbox One Contoller ini untuk Windows.

Uniknya, kita boleh berhubung antara kayu bedik dan telefon pintar tanpa menggunakan kabel kerana ada penerima yang dapat menghubungkan kedua-duanya dengan lebih praktikal. Berminat menggunakannya?

4. Razer Wolverine Ultimate Chroma

Razer-Wolverine-Ultimate-Chroma

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Razer Wolverine Ultimate adalah gamepad Xbox One khas yang juga dapat digunakan pada PC. Ini mempunyai pelbagai butang tambahan yang dapat anda sesuaikan untuk membuat pengalaman  permainan peribadi.

Bukan hanya itu, butang  thumbstick dan d-pad juga dapat diganti dengan ukuran yang berbeza. Dengan cara ini, anda boleh menyesuaikan ukuran butang kanan agar lebih selesa dipegang. Terdapat juga pencahayaan RGB yang warnanya dapat disesuaikan mengikut keinginan anda. Dapatkan kayu bedik PC ini dengan harga Rp 2 juta.

5. Pengawal Stim PC

Steam-Controller-PC

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Joystick dan tetikus dan papan kekunci mempunyai kelebihan masing-masing. Joysticks biasanya lebih sesuai untuk permainan lumba atau permainan  aksi sukar seperti Dark Souls - tetapi tetikus dan papan kekunci tetap menjadi pilihan yang tepat untuk menembak permainan. Dengan PC Steam Controller, anda dapat memperoleh kedua-dua kelebihan sekaligus.

Bagaimana tidak, dia memiliki dua  trackpad yang dapat berfungsi untuk menggerakkan kursor. Reka bentuk ergonomik juga mempertimbangkan penempatan butang dengan sangat baik. Walaupun begitu,  susun atur ini terlalu asing bagi orang yang biasa menggunakan pengawal PC atau konsol pada umumnya, jadi anda perlu meluangkan masa untuk membiasakannya.

Juga disertakan dua bateri AA yang dapat menjalankan joystick ini selama 80 jam penggunaan. Pelbagai ciri lain yang ada adalah sensor pemecut sehingga pengawal dapat dimiringkan untuk memutar kereta.

Terdapat juga sensor gyro, walaupun sebenarnya jarang ada permainan PC yang menjalankan  gerakan . Juga, ada  pemicu dua tahap  yang membuat butang tetap ditekan lebih dalam untuk menjalankan perintah yang berbeza. Malangnya, alat kawalan revolusioner ini hanya bertahan di pasaran selama 4 tahun sejak ia muncul. Nasib baik, item ini masih banyak terdapat di Shopee dan Lazada dengan harga Rp 1 juta.

6. SteelSeries Stratus

SteelSeries-Stratus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

SteelSeries Stratus adalah siri joystick PC yang terdiri daripada dua model - Duo dan XL. Kedua-duanya mempunyai ciri yang sama tetapi terdapat juga beberapa perbezaan. Sebagai contoh, model Duo mempunyai jangka hayat bateri lebih dari 20 jam tetapi boleh dicas menggunakan kabel microUSB (boleh digunakan semasa mengecas). Sementara itu, model XL dapat bertahan lebih lama hingga 40 jam penggunaan - menggunakan dua bateri AA yang tidak dapat diisi.

Sekiranya anda mahukan gamepad dengan dua pilihan sambungan yang boleh dipilih (Bluetooth dan Wireless), anda boleh menggunakan Stratus Duo. Untuk model XL, anda hanya boleh menyambungkan gamepad melalui Bluetooth. Yang pasti, kedua-duanya mempunyai tahap ketepatan, kemudahan dan keselesaan yang sama.

7. Razer Wildcat

Razer Wildcat

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Apabila anda keliru memilih kayu bedik yang boleh dipercayai untuk bermain permainan, pilihlah Razer Wildcat. Joystick ini dilengkapi dengan 4 butang tambahan dan direka dengan reka bentuk dan berat yang terasa tepat di telapak tangan. Secara keseluruhan terdapat 12 butang pada kayu bedik ini, beberapa di antaranya dapat disesuaikan sendiri.

Joystick ini membolehkan anda mengawal permainan dengan mudah dan tepat. Lebih-lebih lagi, terdapat cengkaman getah pada pemegang kayu bedik yang menjadikannya tidak mudah tergelincir semasa berada dalam genggaman anda.

Razer Wildcat dilengkapi dengan bicu audio 3.5mm untuk menyambungkan alat dengar ke kayu bedik ini. Tidak dapat dinafikan bahawa Razer Wildcat adalah pengawal permainan yang sesuai untuk pemain sejati.

8. GameSir T4 PC Game Controller

GameSir-T4-PC-Game-Controller

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mungkin bagi anda yang PC tidak mempunyai Bluetooth built-in, penggunaan joystick menjadi dilema. Anda lihat, kebanyakan kayu bedik di pasaran hanya dapat disambungkan melalui Bluetooth. Oleh itu, inilah GameSir T4 Pc Game Controller yang mempunyai pemancar USB untuk menyambungkannya melalui sambungan  tanpa wayar 2.4 Ghz.

Selain masalah penyambungan, kayu bedik ini juga lebih unggul dari segi reka bentuk ergonomik. Ia mempunyai bahan lutsinar yang juga kemampuan  anti slip yang cukup baik. Terdapat juga empat butang di belakangnya yang dapat disesuaikan untuk memberi anda  kelebihan ketika bermain permainan. Bagaimana dengan harganya? Hanya IDR 500 ribu sahaja,  sungguh !

9. Razer Tartarus

Razer-Tartarus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda bosan dengan  susun atur kayu bedik itu sahaja, mungkin anda boleh mencuba kayu bedik yang satu ini. Razer Tartarus adalah papan kekunci yang juga mempunyai  thumbstick yang dapat dipindahkan dalam 8 arah. Walaupun terkesan lebih tertumpu pada permainan RPG atau MMO yang mempunyai banyak  kemahiran , kayu bedik ini juga sesuai dimainkan untuk permainan lumba atau genre lain.

Ia dilengkapi dengan 25 butang yang dapat diprogram sesuai dengan keperluan anda. Di samping itu, terdapat sokongan perisian untuk menyimpan profil konfigurasi pada media penyimpanan  awan. Bilangan profil yang boleh dibuat juga tidak terhad, sesuai untuk anda yang gemar bereksperimen dengan gaya permainan yang berbeza. Berminat? Dapatkan kayu bedik ini dengan harga Rp 1 juta.

10. Thrustmaster T-FLIGHT HOTAS X

Thrustmaster-T-FLIGHT-HOTAS-X

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bermain Flight Simulator memang menyeronokkan. Tetapi jika anda hanya menggunakan tetikus dan papan kekunci,  kenapa  kelihatan kurang menyenangkan ya? Oleh itu, gunakan permainan pesawat kayu bedik khas yang membuat anda berasa seperti juruterbang sebenar.

Bukan hanya Flight Simulator, anda juga dapat menggunakan joystick ini untuk memainkan permainan tempur seperti Battlefield V. Masalahnya, ada butang  pemicu yang dapat digunakan untuk melakukan  tembakan cepat  terhadap musuh. Untuk bilangan butang, terdapat 12 butang dan 5 gandar, semuanya boleh diprogramkan.

Anda juga dapat menyimpan konfigurasi butang pada kad memori dalaman tertanam. Sekiranya berminat, kayu bedik ini dapat diperoleh dengan harga Rp 2 juta.

Senarai jenama kayu bedik PC terbaik ini boleh menjadi rujukan bagi anda yang mencari gamepad untuk PC. Keberadaan JoyStick istimewa ini akan menjadikan aktiviti permainan anda menggunakan PC atau notebook lebih berkesan. Sekiranya anda ingin mencari gamepad untuk Android, cari rujukan di sini.