10 Jenama Gamepad Android yang Disyorkan untuk Tahun 2020

Dengan kayu bedik khas atau lebih dikenali sebagai gamepad Android, anda boleh bermain permainan dari Android di telefon pintar, tablet atau televisyen dengan bebas. Anda pasti akan mendapat pengalaman bermain yang lebih menyenangkan jika menggunakan salah satu gamepad Android terbaik di bawah.

Untuk pemain , aksesori tambahan untuk bermain permainan Android ini dapat membuat anda merasa seperti bermain Play Station . Nah, joystick atau gamepad apa yang akan disarankan oleh Caris Signal? Mari , lihat ulasan berikut.

10 Jenama Gamepad Android Terbaik

Pelbagai gamepad dalam kategori ini mempunyai pelbagai ciri menarik yang akan menjadikan mana-mana peranti Android menjadi media  permainan yang selesa. Berikut adalah senarai.

1. Razer Serval

Razer Serval Gamepad Android Terbaik

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ingin mempunyai pengalaman bermain di telefon pintar tetapi suka bermain permainan konsol? Gunakan Razer Serval. Ini adalah gamepad Android terbaik yang dilengkapi dengan dua tongkat analog, D-Pad, empat butang muka, butang belakang, dan pemicu.

Terdapat slot khas untuk meletakkan telefon pintar anda di gamepad ini. Sebagai tambahan, Razer Serval termasuk gamepad tanpa wayar yang dapat disambungkan secara langsung ke telefon pintar Android anda dengan bergantung pada bluetooth. Razer juga menyediakan petunjuk LED yang berguna untuk menunjukkan nombor pemain anda semasa bermain permainan berbilang pemain.

2. Mad Catz CTRLR

Mad Catz CTRLR

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Laraskan ukuran gamepad dengan telefon pintar anda. Cuba pilih gamepad yang lebih kecil daripada joystick PC atau konsol permainan. Mad Catz CTRLR adalah gamepad Android yang 20 peratus lebih kecil daripada ukuran kayu bedik pada umumnya.

Walau bagaimanapun, produk ini dilengkapi dengan tongkat analog ganda, D-Pad, butang bahu dan tindakan, dan tiga butang mod permainan. Butang pada Mad Catz CTRLR boleh disesuaikan sendiri. Selain itu, gamepad ini dapat disambungkan secara langsung ke telefon pintar Android anda hanya dengan bergantung pada sambungan Bluetooth. Gamepad ini cukup bernilai dibeli, memandangkan spesifikasinya juga cukup bagus.

3. Gamepad Xiaomi

Gamepad Xiaomi

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk ini telah disemak sedikit dalam senarai kayu bedik terbaik untuk PC. Tidak ada ciri khas pada Xiaomi Gamepad, tetapi reka bentuknya sangat ergonomik dan penempatan butang juga sangat tepat. Apa yang menjadikan gamepad ini kelihatan lebih istimewa adalah kehadiran kesan getaran yang dapat anda rasakan ketika bermain permainan tertentu.

Secara keseluruhan , Xiaomi Gamepad cukup untuk memenuhi keperluan permainan menggunakan telefon pintar atau tablet. Lebih-lebih lagi, Xiaomi Gamepad adalah gamepad tanpa wayar yang disambungkan ke telefon pintar melalui Bluetooth sehingga lebih praktikal. Malangnya, Xiaomi Gamepad tidak boleh dicas semula kerana masih menggunakan bateri AA di dalamnya.

4. SteelSeries Stratus XL

SteelSeries-Stratus-XL

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Walaupun gamepad ini ditujukan untuk PC, anda juga dapat menggunakannya untuk Android. Kerana, produk ini adalah gamepad yang dapat disambungkan secara  wayarles  melalui Bluetooth. Walau bagaimanapun, tidak ada  pendakap untuk telefon bimbit, jadi anda perlu membeli  pendakap tambahan.

Gamepad ini telah menyertakan dua bateri AA yang dapat bertahan selama 40 jam. Reka bentuk ergonomik juga selesa dipegang dan dipakai dengan selesa selama berjam-jam. Selain itu, ia membawakan  susun atur butang dan kayu bedik yang biasa, terutama bagi anda yang sering bermain konsol PlayStation. Walaupun begitu, dia menggunakan format "XYBA" seperti di gamepad Xbox.

Ada juga pemberitahuan LED yang dapat digunakan untuk menampilkan indikator baterai yang tersisa. Secara keseluruhannya dapat memenuhi keperluan permainan anda , tetapi sayang anda tidak dapat mengkonfigurasi butang.

Untuk melakukan  pemetaan semula , anda boleh melakukannya di menu  pilihan untuk beberapa permainan - atau dengan menggunakan perisian seperti x360ce. Anda boleh mendapatkan gamepad ini dengan harga Rp 1 juta.

5. Razer Raiju

Razer-Raiju

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah gamepad lain yang boleh digunakan untuk peranti Android. Mahu bermain  tanpa wayar atau berwayar? Razer Raiju dapat memenuhi kedua-duanya. Selagi Android anda versi 6 ke atas, anda boleh menyambungkan gamepad ini melalui Bluetooth.

Terdapat juga aplikasi Android yang dapat digunakan untuk melakukan berbagai konfigurasi pada gamepad seperti  memetakan ulang , menyesuaikan kepekaan, mengubah tingkat intensitas getaran, dan sebagainya.

Terdapat dua model untuk produk ini - Raizer Raiju Tournament Edition dan Raizer Raiju Ultimate. Kedua-duanya mempunyai ciri yang hampir sama. Bezanya, model Ultimate mempunyai pencahayaan RGB. Dan tentunya pencahayaan ini mempengaruhi jangka hayat bateri.

Edisi Tournament mempunyai jangka hayat bateri 19 jam sementara Ultimate hanya 11 jam. Oh ya, terdapat port audio 3.5 mm yang  anda ketahui di kedua gamepad ini! Edisi Kejuaraan berharga sekitar Rp 2 juta sementara Ultimate memiliki harga sekitar Rp 3 juta.

6. Pengawal 8Bitdo SN30 Pro

8Bitdo-SF30-Pro-Pengawal

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Mungkin anda adalah kelahiran tahun 90an yang dibesarkan dengan konsol Super Nintendo Entertainment System (disingkat SNES). Pada masa lalu, konsol ini adalah salah satu yang paling berjaya pada zamannya. Untuk mengingat masa kecil anda, cubalah gamepad yang satu ini. Ia mempunyai susunan bentuk, ukuran, dan butang yang hampir sama dengan pengawal SNES!

Selain dapat digunakan untuk Nintendo Switch dan PC, ia juga dapat digunakan pada perangkat Android versi 4 ke atas. Tetapi, jangan lupa membeli  braket  khas yang dijual secara berasingan dengan harga IDR 50 ribu. Boleh disambungkan melalui Bluetooth atau kabel USB-C juga, bergantung pada citarasa.

Sangat disayangkan bahawa ciri getaran pada gamepad ini hanyalah rumble biasa, bukan HD rumble yang mempunyai intensiti getaran yang lebih bervariasi. Dapatkan gamepad retro dengan ciri moden ini dengan harga hanya Rp 700 ribu.

7. GameSir F1 Grip

GameSir-F1-Grip

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sebenarnya, tidak semua permainan Android c0cok dimainkan menggunakan butang, anda tahu ! Kadang-kadang ada permainan yang lebih praktikal ketika menggunakan  skrin sentuh . Tetapi, jangan berkecil hati. Masih ada gamepad yang dapat meningkatkan pengalaman bermain permainan Android jenis MOBA seperti Mobile Legend.

GameSir F1 Grip, seperti namanya, sesuai dalam kategori  kurungan dan bukannya pengawal. Tetapi, kemudahan yang ditawarkan oleh alat ini sangat berguna. Terdapat pemegang yang lebih selesa dipegang jika dibandingkan dengan memegang telefon bimbit secara langsung. Tidak teruk, jadi tangan anda tidak terlalu kerap mendapat pin dan jarum.

Terdapat juga kayu bedik yang dapat menjadikan pergerakan watak lebih selesa dan tepat. Jangan bimbang tentang keserasian - alat ini boleh digunakan pada telefon bimbit dengan pelbagai saiz, dari 5.5 inci hingga 6.7 inci. Anda boleh membelinya dengan harga Rp 85 ribu.

8. iPega PG-9083S

iPega-PG-9083S

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bagi anda yang merupakan pengguna tablet Android boleh menjadikan iPega PG-9083S sebagai pilihan. Gamepad ini dapat diperpanjang hingga 280 mm sehingga sesuai untuk digunakan pada perangkat Android yang besar. Selain itu, alat ini juga sesuai digunakan pada telefon Android bersaiz biasa.

Kesambungan yang dibawa adalah Bluetooth dan terdapat butang untuk multimedia seperti kawalan kelantangan, main, jeda, terakhir, dan seterusnya. Cukup praktikal untuk menyesuaikan suara dengan cepat. Sayangnya, gamepad ini tidak dapat digunakan untuk peranti Android yang memiliki  chipset MediaTek. Bagi anda yang  chipset HP bukan MediaTek, sila beli gamepad iPega ini seharga Rp 300 ribu.

9. 8bitdo Zero 2

8bitdo-Zero-2

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah gamepad yang sesuai untuk peminat konsol retro. Varian warna comel memang sesuai dengan ukuran kecil. Uniknya, warna-warna ini sangat sepadan bila dipadankan dengan varian warna Nintendo Switch Lite. Jadi bagi anda yang mempunyai konsol mudah alih ini, anda juga boleh menggunakan 8bitDo Zero 2.

Untuk penggunaan pada peranti Android juga. Walau bagaimanapun, tidak ada tanda  kurung khas pada gamepad kecil ini. Solusinya, anda dapat meletakkan ponsel atau tablet Android di atas meja (menggunakan  pemegang HP dengan harga sekitar Rp. 30 ribu). Saiz kecilnya khusus sehingga senang dibawa ke mana-mana. Disimpan di dalam poket baju juga sesuai.

Sekiranya tangan anda terlalu besar, mungkin tidak selesa menggunakan gamepad ini. Tidak ada kayu bedik, jadi anda harus memindahkan watak dengan senang hati dengan navigasi d-pad. Tetapi, untuk permainan seperti  platformer atau  scroll-side , gamepad ini sangat sesuai. Dapatkan 8bitDo Zero 2 dengan harga Rp 200 ribu.

10. GameSir F3 Plus

GameSir F3 Plus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Gamepad, dengan harga Rp 300 ribu, dibangun dengan teknologi unggul AirFlash GameSir yang mampu mengaktifkan sinyal dalam cengkeraman kapasitansi tanpa media layar sentuh. Ini tidak memerlukan masa untuk bertindak balas, untuk mengelakkan ketinggalan walaupun telefon pintar ditutup dengan tambalan.

Walaupun agak asing bagi sesetengah orang, produk ini senang dipasang dan digunakan. Anda tidak perlu keliru kerana pakej penjualan terdapat dalam manual untuk memudahkan operasi. GameSir F3 Plus serasi dengan peranti Android 4.4 ke atas dan iOS 7.0 ke atas.

Untuk merasakan pengalaman bermain permainan yang lebih nyata dan sedikit berbeza, pelbagai gamepad Android terbaik memang merupakan penyelesaian yang tepat. Pilih gamepad yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda .

Sedikit nasihat dari Caris Signal, anda harus memilih gamepad yang menyediakan pendakap khas. Kerana dengan penjepit khas ini, anda boleh meletakkan peranti anda secara langsung. Adakah anda mempunyai cadangan jenama gamepad yang lain? Jangan ragu untuk berkongsi dengan kami di ruangan komen, sila!