10 Papan Kekunci Mekanikal Berkualiti Murah pada tahun 2020

Tidak ramai orang tahu bahawa papan kekunci mempunyai dua jenis, papan kekunci kubah getah (atau papan kekunci membran) dan papan kekunci mekanikal. Papan kekunci kubah getah adalah papan kekunci yang biasanya digunakan oleh orang. Papan kekunci ini menggunakan getah di bahagian bawah papan kekunci.

Manakala papan kekunci mekanikal adalah papan kekunci yang mempunyai sifat mekanik dengan menggunakan suis di bawah papan kekunci sehingga jari merasakan tekanan belakang ketika menaip. Ini menjadikan penggunaan papan kekunci mekanikal lebih selesa jika dibandingkan dengan papan kekunci biasa.

Papan kekunci mekanikal lebih mahal daripada papan kekunci kubah getah, harganya boleh mencapai Rp1 juta ke atas. Harganya cukup berpatutan memandangkan papan kekunci mekanikal biasanya sudah disimbah air, mempunyai kabel jalinan, menggunakan plat emas pada USB, dan biasanya mempunyai ketahanan tekanan papan kekunci 50 juta kali ke atas.

Menariknya, tidak semua papan kekunci mekanikal mahal dan papan kekunci mekanik termurah biasanya terdapat dalam kisaran harga Rp400 ribu. Oleh itu, kali ini, senarai 10 papan kekunci mekanikal yang murah (Rp400 ribu hingga Rp900 ribu) akan dipersembahkan. Apa benda itu? Inilah senarai.

1. Papan Kekunci Tose ePORTS Poseidon Z RGB

Poseidon Z RGB

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Poseidon Z RGB adalah papan kekunci permainan mekanikal yang dilengkapi dengan spektrum 16.8 juta warna RGB. Terdapat juga konfigurasi pratetap yang keren, dan kemampuan untuk sepenuhnya menyesuaikan, memprogram ulang dan menyesuaikan setiap detail pencahayaan RGB dengan kecerahan dan kelajuan di mana kesannya berfungsi.

Papan kekunci mekanikal ini dilengkapi dengan memori dalaman yang boleh anda gunakan untuk menyimpan profil dan konfigurasi yang anda buat. Oleh itu, semua tetapan yang anda buat akan sentiasa ada bersama anda, di mana sahaja anda bermain permainan.

Untuk suis, Poseidon Z RGB menggunakan Suis Mekanikal eSPORTS yang diperakui. Suis, seperti yang tertulis di laman web rasmi syarikat, dirancang untuk memberikan tindak balas mekanikal taktikal yang tidak dapat ditandingi ketika bermain. Selain itu, eSPORTS Mechanical Switch juga dibuat untuk bertahan lebih lama hingga 50 juta penekanan kekunci ditambah dengan jaminan yang panjang.

Secara keseluruhan, Poseidon Z RGB Tt eSPORTS Gaming Keyboard menawarkan prestasi yang luar biasa untuk keperluan permainan anda. Sejumlah ciri dan teknologi unggul juga disertakan dalam produk yang satu ini.

2. Imperion Centipada

Imperion Centipada

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Imperion Centipada adalah papan kekunci mekanikal yang mempunyai lampu LED RGB pada papan kekunci dan seluruh badan. Papan kekunci ini mempunyai reka bentuk saiz penuh alias mempunyai bahagian butang numpad. Dengan susun atur jenis ini , Imperion Centipada sesuai digunakan sebagai papan kekunci permainan .

Reka bentuk papan kekunci ini cukup elegan dengan badan aluminium yang padat. Kabel papan kekunci ini telah dikepang dan di bahagian belakang badan papan kekunci terdapat ruang untuk pengurusan kabel.

Imperion Centipada menggunakan konsep terapung keycaps, aka keycaps pada keyboard terapung ini. Sekiranya anda membuka bahagian papan kekunci pada papan kekunci ini, anda akan dapati fakta bahawa papan kekunci ini menggunakan Kailh LH Blue Switch. Suis jenis ini cukup mengklik dan agak bising. Papan kekunci ini mempunyai pelbagai fungsi RGB dengan ketersediaan kunci mutlitmedia di bahagian atas.

Mengingat ciri yang ditawarkannya, papan kekunci ini cukup bagus dan sesuai untuk bermain permainan atau untuk menaip. Berminat dengan papan kekunci Imperion Centipada? Bagi anda yang berminat, anda hanya perlu membelanjakan sekitar Rp 500 ribu.

3. Redragon K552 KUMARA

Redragon-K552-KUMARA

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dilengkapi dengan  binaan tahan lama yang disertakan dengan harga yang tidak begitu mahal, papan kekunci mekanikal ini sesuai dengan senarai cadangan Caris Signal. Dengan hanya sekitar Rp 500 ribu, Anda bisa mendapatkan keyboard yang juga dilengkapi dengan  lampu latar LED ini.

Beberapa kelebihan yang dimilikinya termasuk kemampuan  anti-hantu , pencahayaan RGB yang dapat disesuaikan, kualiti  suis  yang tidak dapat diremehkan, serta ketahanan pada musim bunga mekanikal yang membuat butang ditekan dengan selesa selama bertahun-tahun. Di samping itu, pembinaan  bina juga tidak menjadi masalah.

Ia menggunakan aluminium dan juga dilapisi dengan polimer ABS yang terbukti mampu menahan suhu tinggi. Ia juga tahan terhadap bahan yang secara amnya boleh merosakkan bahan plastik biasa.

Anda juga tidak perlu risau hurufnya semakin pudar, kerana papan kekunci pada Redragon K552 KUMALA menggunakan teknik suntikan berganda. Secara keseluruhan, papan kekunci mekanikal ini dapat menjadikan pengalaman permainan  anda lebih selesa dan tidak dapat dilupakan.

4. Vortex VX7

Vortex VX7

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Salah satu suis terbaik dalam bidang papan kekunci mekanikal ialah suis Cherry MX. Malangnya, papan kekunci mekanikal dengan suis Cherry MX berharga rata-rata Rp800 ribu ke atas. Namun, kehadiran Vortex VX7 adalah nafas segar bagi mereka yang memerlukan papan kekunci mekanikal yang murah dengan suis Cherry MX. Kerana Vortex VX7 berharga hanya Rp600 ribu.

Dengan harga ini, anda sudah boleh mendapatkan papan kekunci mekanikal TKL dengan lampu LED RGB. Anda juga mendapat papan kekunci dengan kekunci jenis F -Anti-Ghosting Keys. Dan tentu saja suis Cherry MX, yang telah dikenali kerana kemudahannya ketika digunakan untuk menaip atau bermain permainan.

Vortex VX7 boleh didapati dalam varian suis Cherry MX Blue dan Cherry MX Brown. Selain itu, Vortex VX7 juga memiliki varian yang lebih murah hanya Rp 400 ribu.

Varian ini tidak menggunakan suis Cherry MX tetapi menggunakan suis Gateron, yang berkualiti dan selesa sedikit di bawah suis Cherry MX. Varian Vortex VX7 mana yang anda minati? Sama ada cara tetap menyesuaikan dengan dana dan citarasa anda.

5. Rexus MX10

Rexus-MX10

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Salah satu perkara yang paling mencolok mengenai papan kekunci mekanikal ini ialah pencahayaan LEDnya sangat terang, tajam, dan bervariasi - ia dapat menghasilkan 16 juta spektrum warna dengan 9 tetapan pencahayaan. Bertambah menjadikannya kelihatan moden dan futuristik.

Jumlah butang adalah 104 butang dan semuanya mempunyai kemampuan  anti-hantu . Tidak kira berapa banyak kekunci ditekan bersama, papan kekunci akan mengesan input tanpa masalah.

Anda pasti tidak mahu  , papan kekunci yang betul  mula menggunakan nada setelah lama digunakan? Jangan risau, kualiti  suis jenama Outemu yang dibawanya tidak dapat diragui. Ia boleh bertahan hingga 50 juta klik penggunaan dan diklaim memiliki jarak pengaktifan yang optimum, yaitu 4mm.

Masa tindak balas di bawah 5 ms. Sangat pantas, bukan? Oh ya, ada juga tiga pilihan suis Outemu (dengan nuansa dan suara yang berbeza ketika ditekan) yang dapat diganti dengan mudah. Untuk mekanisme papan kekunci yang bagus, anda perlu membelanjakan Rp 500 ribu.

6. Corsair K63

Corsair K63

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dengan anggaran Rp 800 ribu, anda dapat membawa pulang papan kekunci mekanikal yang menggunakan suis 100% CHERRY MX Red yang terkenal memberikan prestasi yang baik dan unggul. Produk ini juga dilengkapi dengan lampu latar LED merah terang yang menawarkan banyak penyesuaian.

Ukuran fon papan kekunci Corsair K63 dibuat lebih besar untuk pengalaman penggunaan yang lebih baik. Tampaknya cukup ringkas, papan kekunci mekanikal ini mempunyai reka bentuk "tanpa kunci", yang bermaksud ia tidak menampilkan pad angka. Ini cukup berguna kerana anda dapat menjimatkan ruang ketika anda harus membawanya pergi.

Corsair K63 adalah papan kekunci mekanikal yang menyediakan ciri kawalan kelantangan dan multimedia khas. Akibatnya anda dapat menyesuaikan audio dengan cepat tanpa perlu mengganggu aktiviti permainan.

Ciri lain yang berguna adalah 100% anti-hantu dengan penggantian kunci penuh. Dengan ini, penekanan kekunci yang anda lakukan akan sentiasa mengambil nota yang anda mahukan, tidak kira seberapa pantas tindakan dalam permainan yang anda mainkan. Berminat?

7. Ducky One 1687 - Bukan LED

Ducky One 1687

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ducky One 1687 dilengkapi dengan paparan susun atur TKL. Kerana membawa TKL, papan kekunci ini kelihatan lebih padat dan ringan. Papan kekunci ini menggunakan suis Cherry MX dengan pelbagai varian. Anda boleh memilih Ducky One 1687 dengan varian suis merah, suis biru, dan suis coklat.

Ducky One 1687 memang kelihatan sederhana tanpa pelbagai gimik. Walau bagaimanapun, papan kekunci ini cukup selesa digunakan untuk menaip atau bermain permainan. Harganya juga cukup berpatutan, yaitu sekitar Rp800 ribu. Harga ini khusus untuk Ducky One 1687 yang tidak menggunakan lampu latar LED.

Ducky One 1687 juga menyediakan varian lampu latar LED. Cuma lampu LED pada papan kekunci ini bukan RGB alias lampu LED satu warna. Untuk varian ini, anda perlu membelanjakan sekitar 800 ribu. Berminat dengan Ducky One 1687?

8. Sades Shield Mechanical

Sades-Perisai-Mekanikal

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Semua orang pasti tidak mahu barang yang mereka beli cepat rosak. Nasib baik, panel pada papan kekunci mekanikal Sades Shield telah dilengkapi dengan bahan anod aluminium yang telah melalui tahap  sandblasting menjadi tahan karat.

Sementara itu, umur penggunaan juga sangat panjang untuk menemani anda bermain permainan selama bertahun-tahun (sehingga 80 juta klik pada penggunaan). Kerana penampilan juga salah satu faktor utama, papan kekunci ini tidak lupa untuk menambahkan ciri lampu latar RGB  dengan 18 corak kesan untuk dipilih.

Oh ya, papan kekunci mekanikal ini bahkan mempunyai kegunaan di luar permainan, anda tahu ! Dilihat dari kekunci fungsi yang dapat digunakan untuk kawalan media seperti ketika memainkan video atau muzik. Dan seperti kebanyakan papan kekunci mekanikal, sudah tentu sades Shield mempunyai baik anti-ghosting keupayaan  dan huruf pada  keycap tidak pernah akan pudar. Berminat? Harganya sekitar Rp 600 ribu.

9. Gigabyte Force K81

Gigabyte-Force-K81

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dalam dunia permainan yang kompetitif, anda akan bertemu dengan banyak lawan yang pandai bermain. Itulah sebabnya papan kekunci cukup penting agar MMR tidak turun. Oleh itu, gunakan papan kekunci mekanikal Gigabyte Force K81 dengan tahap daya tindak yang tinggi. Titik penggeraknya agak rendah, hanya 2 mm. Titik pengaktifan yang rendah dapat menjadikan input anda lebih cepat dikenali di PC.

Selain itu, terdapat dua jenis  suis  untuk dipilih, iaitu biru dan merah. Untuk  suis biru, ia mempunyai daya penggerak yang cukup ringan, iaitu 45g. Ia boleh diklik dengan lembut dan tanpa  membuat cetakan yang bising. Bagi anda yang ingin mendapatkan  nuansa yang baik ketika menekan butang, pilih  suis merah dengan gaya pengaktifan 50g.

Tidak perlu khawatir papan kekunci tiba-tiba berubah posisi, kerana sudah ada dudukan kaki antilicin yang terbuat dari getah sehingga posisi papan kekunci dapat tetap sunyi walaupun semasa sesi permainan huru-hara. Betul-betul papan kekunci mekanikal yang sesuai sebagai "senjata" untuk dimainkan. Ayuh, dapatkan Gigabyte Force K81 dengan harga Rp 1 juta!

10. Logitech G413 Carbon

Logitech G413 Carbon

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Logitech G413 Carbon adalah papan kekunci mekanikal berkualiti yang patut dipilih. Harga papan kekunci ini agak mahal berbanding 9 papan kekunci mekanikal lain yang telah disebutkan. Sebabnya, papan kekunci ini berharga hanya Rp900 ribu. Sekiranya anda bernasib baik, anda boleh mendapatkan papan kekunci ini dengan harga hanya Rp.890 ribu.

Logitech G413 Carbon tidak mempunyai ciri RGB. Nasib baik, papan kekunci ini membawa lampu latar LED merah. Ini memberi gambaran bahawa papan kekunci ini kelihatan lebih garang. Lebih-lebih lagi, reka bentuk papan kekunci ini adalah gabungan plastik dan aluminium padat.

Logitech G413 ini dilengkapi dengan suis khas yang dibuat oleh Logitech bernama Romer-G. Suis ini mempunyai bunyi yang lebih bising jika dibandingkan dengan suis Cherry MX.

Suis Romer-G juga dituntut oleh Logitech mempunyai tindak balas 25 kali lebih pantas dan mempunyai ketepatan yang lebih baik jika dibandingkan dengan papan kekunci mekanikal yang lain. Kerana suis ini dibuat oleh Logitech, anda tidak semestinya menyukai suis ini. Terutama jika anda biasa dan selesa dengan suis Cherry MX.

Logitech G413 sesuai untuk anda yang memerlukan papan kekunci mekanikal yang berkualiti tetapi masih murah. Lebih-lebih lagi Logitech terkenal dengan produk berkualiti. Sekiranya anda berminat dengan Karbon Logitech G413 ini, anda boleh membeli papan kekunci ini di Bukalapak melalui pautan ini.

Pada harga kelas dari Rp400 hingga Rp900 ribu, sebenarnya ada banyak papan kekunci mekanikal lain selain 10 pilihan yang disebutkan di atas. Ada yang membawa gimik untuk permainan dan ada juga ciri yang kurang baik.

Selain itu, sebagai penutup, terdapat petua ketika anda ingin membeli papan kekunci mekanikal. Beli papan kekunci yang benar-benar mekanikal dan elakkan papan kekunci dengan perkataan "hibrid mekanikal" kerana papan kekunci itu bukan papan kekunci mekanikal.