10 Papan Kekunci Permainan Murah Berkualiti 2020 yang Disyorkan

Papan kekunci permainan adalah salah satu aksesori yang mesti dimiliki oleh pemain permainan. Jadi, apa perbezaan antara papan kekunci permainan dan papan kekunci biasa?

Perbezaannya terletak pada ketahanannya. Papan kekunci permainan mempunyai ketahanan yang lebih kuat kerana papan kekunci biasanya akan bekerja lebih keras ketika digunakan untuk bermain permainan. Di samping itu, penempatan butang papan kekunci permainan juga dibuat senyaman mungkin untuk tangan pemain.

Siapa kata papan kekunci permainan berkualiti selalu dijual dengan harga tinggi? Berikut ini akan dikeluarkan senarai papan kekunci permainan murah terbaik yang kualitinya tidak kurang hebatnya daripada papan kekunci permainan yang dijual dengan harga yang sangat tinggi.

1. Fantech SOLDIER K612

Fantech-SOLDIER-K612

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Siapkan diri anda dengan papan kekunci berkualiti tinggi dan murah yang dilengkapi dengan  ciri anti-hantu pada beberapa kuncinya. Butang  anti-hantu ini adalah yang paling biasa digunakan di kebanyakan permainan - jadi anda tidak perlu bimbang kalah kerana ada perintah yang tidak dapat dikesan.

Ia juga dilengkapi dengan fitur  lampu latar  LED yang mampu menampilkan spektrum warna yang luas, tetapi tetap menyenangkan mata. Bagaimana dengan tindak balas? Tentunya bagus. Ia dilengkapi dengan kabel USB tembaga yang dilapisi nilon dengan kadar pemindahan yang tinggi.

Huruf pada kunci juga tidak akan luntur walaupun sudah lama digunakan, kerana dibuat dengan teknologi  pam suntikan berganda yang jauh lebih tahan lama daripada cat atau laser. Berminat memilikinya? Anda boleh mendapatkan papan kekunci ini dengan harga hanya Rp 200 ribu.

2. Rexus Battlefire KX1

Rexus Battlefire KX1

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah papan kekunci permainan yang menawarkan keselesaan untuk penggunaan konvensional atau permainan. Uniknya, papan kekunci yang dilengkapi dengan 26 kekunci anti hantu ternyata telah menggunakan bahan aluminium terbaik. Lampu LED yang menghiasi papan kekunci kelihatan seperti pada setiap kekunci papan kekunci.

Gunakan Rexus Battlefire KX1 untuk digunakan sekerap mungkin kerana data ketahanan mencapai 5 juta kali tekanan jari pada papan kekunci. Ini adalah produk papan kekunci permainan yang sangat dipercayai untuk menyokong aktiviti permainan anda. Rexus Battlefire KX1 dijual di pasaran dengan harga 230-250 ribu rupiah.

3. Havit HV-KB558CM

Havit HV-KB558CM

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda membeli Havit HV-KB558CM, anda boleh mendapatkan tetikus permainan yang menggabungkannya . Papan kekunci permainan ini dilengkapi dengan 9 kekunci anti-hantu yang dapat disesuaikan mengikut keperluan anda. Havit menjamin bahawa produk ini 2 kali lebih kuat daripada papan kekunci permainan murah pada umumnya.

Havit HV-KB558CM dilengkapi dengan lampu LED dengan warna yang berbeza yang terdapat pada setiap kekunci keyboardnya. Papan kekunci ini, yang dapat bertahan hingga 10 juta kali tekanan pada kekunci, secara automatik dapat memasuki mod tidur jika 10 minit tidak digunakan. Hanya dengan julat 200 - 300 ribu rupiah, anda sudah dapat memiliki Havit HV-KB558CM.

4. Imperion Trooper 7 KG-M07F

Imperion-Trooper-7-KG-M07F

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Walaupun dengan harga yang berpatutan, anda masih boleh mencari papan kekunci mekanikal yang umumnya lebih mahal daripada papan kekunci membran. Buktinya adalah 7 KG-M07F Imperion Trooper, papan kekunci mekanikal yang dapat diperoleh dengan harga Rp 250 ribu.

Sebagai papan kekunci mekanikal, tentu saja ia mempunyai jangka hayat yang lebih baik  , iaitu hingga 50 juta penekanan kekunci. Tidak mahu ketinggalan, papan kekunci ini juga mempunyai ciri lampu latar RGB  seperti papan kekunci permainan pada umumnya. Anda juga boleh membuat tetapan anda sendiri untuk kesan pencahayaan dan tetapan ini dapat disimpan pada memori dalaman papan kekunci.

Kerana mempunyai ketahanan yang panjang, Imperion juga membantu menerapkan ketahanan yang baik pada huruf pada papan kekunci ini - ia dapat dilihat dari teknologi  suntikan warna ganda yang dibawanya. Oh ya, dia juga telah menerapkan teknologi  anti-hantu pada semua butang yang dimilikinya. Sungguh menarik, memandangkan semua kelebihan ini dapat dinikmati dengan hanya membayar 300 ribu IDR.

5. Rexus RX-MX51

Rexus-RX-MX51

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Rexus RX-MX51 adalah papan kekunci mekanikal yang boleh anda perolehi tanpa mengeluarkan banyak wang. Sebab, dia hanya berharga Rp 300 ribu. Sudah tentu harga yang berpatutan tidak menggambarkan kualiti dan ciri yang buruk - semua 87 kekunci pada papan kekunci ini  anti-hantu dan mempunyai  suis bebas pada setiap butang yang boleh diganti.

Di samping itu, ia juga mempunyai daya tahan yang baik dengan teknologi  suntikan warna ganda dan jangka hayat penggunaan hingga 50 juta klik. Bimbang dengan daya tindak balas yang rendah? Tidak perlu. Dia dapat mengenali inputtan hanya dalam 1 ms sehingga apabila digunakan untuk bermain permainan, Anda dijamin dapat mengeluarkan  kemahiran  dengan cepat.

6. Papan Kekunci Membran HP K500Y

HP-Keyboard-Gaming-Membrane-K500Y

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mahukan papan kekunci dari jenama yang sudah biasa dalam dunia komputer, anda boleh memilih produk ini dari HP. Dilengkapi dengan reka bentuk badan yang unik dan  bergaya , anda juga akan kelihatan lebih keren dan menonjol ketika menggunakannya. Tetapi dia bukan hanya hebat dalam penampilan sahaja, anda tahu !

Ia dilengkapi dengan bahan logam di panel sehingga tahan terhadap calar dan karat. Terdapat juga butang Fn yang memudahkan anda melakukan pelbagai perintah dengan menggunakan  jalan pintas . Dan, seperti kebanyakan produk HP, ia juga dilengkapi dengan jaminan selama setahun. Harganya sekitar Rp 200 ribu hingga Rp 300 ribu.

7. Armaggeddon AK-999s FX

Armaggeddon-AK-999s-FX

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Siapa kata papan kekunci membran tidak tahan lama? Buktinya ialah Armageddon AK-999s FX yang mempunyai hayat penggunaan sehingga 100 juta klik. Sayangnya kunci pada papan kekunci hanya membawa teknologi laser. Walaupun begitu, huruf pada papan kekunci dijamin tidak mudah pudar.

Ia juga memiliki 9 mod spektrum varian dalam pencahayaan RGB yang dapat disesuaikan mengikut keinginan anda, menyumbang kepada estetika papan kekunci. Oh ya, anda tidak perlu risau lagi untuk membawa minuman ketika bermain permainan kerana papan kekunci Armageddon ini cukup kalis air dan senang dibersihkan. Kelebihan lain ialah papan kekunci ini diklaim lebih responsif daripada papan kekunci membran pada umumnya. Harga? Cukup berpatutan, hanya Rp 200 ribu.

8. CYBORG LYNX CKG-222

CYBORG-LYNX-CKG-222

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cyborg Lynx CKG-222 adalah salah satu papan kekunci mekanikal yang boleh anda dapatkan dengan harga yang berpatutan. Jadi, sudah tentu anda akan merasakan kelebihannya seperti papan kekunci mekanikal secara umum, seperti kemampuan  anti-hantu pada semua kunci, teknologi  suntikan pukulan berganda supaya huruf tidak luntur, serta hayat penggunaan yang luar biasa - hingga lebih dari 60 juta klik.

Bukan hanya itu, reka bentuk badan yang sejuk juga dilengkapi dengan logam yang menjadikannya tahan karat dan tahan calar. Papan kekunci ini mempunyai  suis biru yang dapat dibongkar dengan mudah tanpa perlu mencabut papan kekunci dari PC.

Oh dan tentu saja terdapat juga ciri pencahayaan RGB dengan mod spektrum 18. Seolah-olah fiturnya tidak mencukupi, ada juga butang makro yang diprogram sesuai keperluan. Berminat? Harganya sekitar Rp 300 ribu.

9. Marvo K614

Marvo-K614

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Marvo K614 adalah papan kekunci mekanikal yang juga mempunyai 8 ciri kawalan multimedia. Di samping itu, reka bentuk badan yang sejuk dilengkapi dengan keupayaan kalis air bagi anda yang gemar minum sambil bermain permainan. Sebagai papan kekunci mekanikal, tentunya jangka hayat penggunaannya sangat panjang, iaitu sehingga 5 juta klik.

Ia juga mempunyai jalan  utama yang tidak begitu besar (hanya sekitar 0,3 mm) sehingga menjadikan tahap responsif lebih tinggi. Sekiranya anda ingin mempunyai papan kekunci yang  bergaya , tahan lama, dan berkualiti, anda boleh membeli Marvo K614 dengan harga Rp 300 ribu.

10. Sades Bladewolf

Sades Bladewolf

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sades kembali menghasilkan papan kekunci permainan kubah getah dengan Sound Sensor. Tidak ketinggalan Sades juga menyediakan kunci anti-hantu untuk papan kekunci ini. Sades Bladewolf menyediakan 9 mod RGB dan Lampu Latar LED.

Prestasi papan kekunci ini memang tidak dapat dipertikaikan. Lebih-lebih lagi, penampilan papan kekunci ini memang sangat istimewa. Papan kekunci yang mempunyai 104 kekunci juga dilengkapi dengan Double Injection. Sades Bladewolf berharga 300 ribu rupiah.

Tidak semua papan kekunci permainan yang bagus dan berkualiti dijual dengan harga yang tinggi. Beberapa papan kekunci permainan murah ini boleh menjadi pilihan bagi anda yang mencari papan kekunci permainan yang murah, tetapi dengan kualiti yang sangat baik.