Kajian semula DELTA MAX RGB T-Force, SSD Glowing

Jenis storan yang  paling popular sekarang ialah SSD atau Solid State Drive. SSD adalah sejenis  storan  yang menawarkan kelajuan membaca dan menulis yang lebih baik jika dibandingkan dengan  storan  HDD (Hard Disk Drive).

Oleh kerana itu, ramai pengguna PC desktop dan komputer riba kini menggunakan SSD sebagai sistem penyimpanan utama mereka. HDD masih digunakan walaupun hanya untuk penyimpanan data sahaja.

SSD sendiri mempunyai banyak jenis atau jenis. SSD jenis ini juga mempengaruhi kelajuan yang dimilikinya. Namun, apa sahaja jenis SSD, kelajuannya masih lebih baik jika dibandingkan dengan HDD yang dikatakan lebih pantas sekalipun. Contohnya ialah SSD T-Force DELTA MAX RGB.

T-Force DELTA MAX RGB adalah SSD dari pengeluar Kumpulan Kumpulan. SSD ini adalah jenis SSD dengan  faktor bentuk  2.5 inci dan penyambung SATA. Lalu, jenis SSD dari pasukan ini? Untuk menjawabnya, lihat ulasan aka ulasan T-Force DELTA MAX RGB. Tetapi pertama-tama, pertimbangkan terlebih dahulu spesifikasi T-Force DELTA MAX RGB berikut.

Spesifikasi T-Force DELTA MAX RGB

DELTA MAX RGB T-Force

 • Kapasiti: 500GB
 • Voltan: DC + 5V
 • Suhu: 0 C ~ 70 C
 • Berat: 78g
 • Faktor Bentuk:  2.5 inci
 • Dimensi: 100 (L) x 69.85 (W) x 9.5 (H) mm
 • MTBF: 1000000 jam
 • TBW: 120 TB

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Isi Peti

DELTA MAX RGB T-Force

Mari kita semak dahulu kotak DELTA MAX RGB T-Force. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, kotak produk ini sebenarnya agak biasa. Di bahagian depan, terdapat maklumat dalam bentuk nama produk.

Prasasti "THE POWER FROM TEAMGROUP" mengesahkan bahawa produk ini dibuat oleh TEAMGROUP. Terdapat juga maklumat mengenai kapasiti penyimpanan produk ini. Produk yang kami ada adalah jenis yang mempunyai kapasiti 500 GB.

Produk ini juga mempunyai varian penyimpanan yang lain. Ada yang hadir dengan kapasitas 250 GB, ada yang hadir dengan kapasitas 1 TB. Sudah tentu, kapasiti yang berbeza, harga yang berbeza.

Kembali ke kotak jualan. Di dalam kotak produk ini, terdapat 1 unit SSD dengan bahagian atas plastik dan 2 kabel penghubung untuk keperluan RGB.

DELTA MAX RGB T-Force

Di dalam DELTA MAX RGB T-Force terdapat juga fabrik khas. Kain ini berguna untuk mengelap badan T-Force DELTA MAX RGB. Lebih-lebih lagi, DELTA MAX RGB T-Force sangat mudah untuk melekat pada cap jari.

DELTA MAX RGB T-Force

Oh ya, di kotak penjualan juga terdapat manual pengguna, alias buku panduan. Buku panduan yang jarang diperhatikan, malah kita malas untuk mengambil gambar.

Semasa kami membuka kandungan kotak produk ini, kami agak terkejut kerana terdapat dua kabel. Kami berpendapat bahawa produk ini adalah SSD luaran. Tetapi nampaknya tidak. Kedua-dua kabel ini adalah kabel khas yang menjadikan produk DELTA MAX RGB T-Force ini sebagai produk yang mempunyai ciri-ciri RGB.

DELTA MAX RGB T-Force

Mari kita bincangkan kabel pertama. Kabel ini mempunyai  port  mikro B yang disambungkan ke  port  pada T-Force DELTA MAX RGB. Sementara port yang  lain  adalah 5V ARGB 3 pin untuk disambungkan ke motherboard di bahagian Header 5V ADD

DELTA MAX RGB T-Force

Kabel ini disebut sebagai pin 5V ARGB 3 ke Kabel Mikro B. Fungsinya adalah untuk menyegerakkan corak cahaya RGB yang ada di motherboard atau CPU secara keseluruhan dengan RGB T-Force DELTA MAX RGB yang ada.

DELTA MAX RGB T-Force

Kabel kedua adalah kabel yang dipanggil USB 10 pin to Micro B Cable. Port  pertama yang disambungkan ke SSD ialah Micro B Cable. Sementara  port yang lain adalah port  USB 10 pin yang disambungkan ke Header USB 9 Pin pada papan induk.

DELTA MAX RGB T-Force

Kabel kedua ini berfungsi untuk memberikan kesan cahaya RGB pelangi pada SSD. Dengan kabel ini, DELTA MAX RGB T-Force dapat menyala di bahagian depan. Cuma corak lampu tidak diselaraskan dengan ciri RGB seperti pada jenis kabel pertama.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai fungsi kedua kabel penghubung pada SSD ini, dapat dilihat pada gambar di bawah.

Kaedah sambungan SSD T-FORCE DELTA MAX

Gambar di atas menerangkan jenis kabel yang mesti disambungkan ke papan induk. Untuk port USB 10 pin yang disambungkan dengan Header USB 9 pin. Dan kabel dengan port  ARGB 3 pin dengan ADD Header.

Dari penjelasan ini, jelas SSD ini adalah SSD yang perlu dipasang pada Desktop PC. Tetapi ia mesti juga diingat, sama ada motherboard Desktop PC CPU mempunyai  satu 9 pin Tandukan USB port dan yang MASUKKAN Tandukan pelabuhan . Secara umumnya, papan induk telah menyokong yang 9-pin port USB Tandukan tetapi tidak semua papan induk menyokong yang Tandukan MASUKKAN pelabuhan .

Juga, ingat bahawa kedua-dua kabel tidak dapat disambungkan secara serentak. Mesti memilih salah satu kabel memandangkan T-Force DELTA MAX RGB hanya mempunyai satu  port  mikro B.

Rekaan

DELTA MAX RGB T-Force

T-Force DELTA MAX RGB hadir dalam bentuk kotak hitam. Bukan kotak persegi tetapi kotak segi empat dengan ukuran 2.5 inci. Ukurannya serupa dengan HDD 2.5 inci dengan panjang 100 mm, lebar 69.85 mm, dan ketebalan 9.5 mm.

Saiz T-Force DELTA MAX RGB

Berat produk ini ialah 78 gram. Beratnya agak ringan dan sangat senang dibawa. Malah tangan terasa sangat ringan. Seolah-olah memegang peranti memori luaran seperti Flash Drive misalnya.

Tetapi DELTA MAX RGB T-Force pastinya bukan peranti luaran. Produk ini adalah SSD dalaman, walaupun terdapat banyak aksesori untuk menukar peranti storan dalaman menjadi storan luaran.

T-Force DELTA MAX RGB sendiri menawarkan bentuk reka bentuk yang menarik berkat logo T-Force yang menarik perhatian. Kemudian di sudut kanan bawah, terdapat tulisan DELTA MAX. Bentuk ini terasa sederhana tetapi kehadiran logo dan tulisan menjadikan SSD terasa cukup mewah.

DELTA MAX RGB T-Force

Di sebelah kiri T-Force DELTA MAX RGB, terdapat 3 port yang menghubungkan peranti ini ke komputer. Terdapat port  mikro B di paling kanan, untuk mengaktifkan ciri RGB.

Terdapat juga port  SATA, yang terbahagi kepada dua, satu disambungkan ke papan induk, satu lagi dihubungkan ke bekalan kuasa. Port SATA pada SSD ini adalah jenis SATA Rev. 3.0 yang menyokong kelajuan 6Gb / s dan juga serasi dengan SATA Rev. 2.0

DELTA MAX RGB T-Force

Sebaliknya, tidak ada  port . Tiga sisi yang lain hanyalah permukaan rata. Semasa di belakang, hanya terdapat empat baut di setiap sudut. Kemudian ada pelekat yang dilampirkan yang mengandungi maklumat dan nombor siri dari T-Force DELTA MAX RGB, lengkap dengan penjelasan bahawa produk ini mempunyai jaminan sehingga 3 tahun.

DELTA MAX RGB T-Force

Bahagian tepi atau sisi dan bahagian bawah produk ini mempunyai bahan yang berbeza dari permukaan. Bahagian ini kelihatan seperti diperbuat daripada plastik yang kukuh, walaupun kita sendiri tidak begitu yakin. Tetapi permukaannya cukup kuat dan tidak kelihatan seperti produk yang murah.

Sementara bahagian atas, yang memiliki logo T-Force, dibuat dari cermin berkilat. Itulah sebab mengapa permukaan ini sangat mudah meninggalkan tanda cap jari. Tahan sebentar, permukaannya sangat mudah kotor.

DELTA MAX RGB T-Force

Mungkin kerana mereka menyedari permukaan SSD mudah terkena cap jari, TEAMGROUP menghadirkan kain pembersih khas di kotak jualan. Lap ini berfungsi dengan baik untuk menghilangkan cap jari yang melekat pada SSD ini.

DELTA MAX RGB T-Force

Kita dapat membuat kesimpulan, jika DELTA MAX RGB T-Force mempunyai reka bentuk yang sederhana tetapi terasa premium. Beratnya ringan dan kita boleh mengatakan bahawa  kualiti pembinaan  SSD ini cukup baik. Cap jari mudah dilekatkan, tidak ada masalah besar kerana ada kain khas yang dapat membersihkan cap jari.

Ciri

DELTA MAX RGB T-Force

Seterusnya, mari kita bincangkan ciri-ciri yang ditawarkan oleh T-Force DELTA MAX RGB. Ciri utama yang ditawarkan oleh SSD ini jelas yang bercahaya  kesan  aka kesan lampu pelangi yang muncul di permukaan, seperti dalam imej di atas atau di bawah.

DELTA MAX RGB T-Force

Dengan kesan warna pelangi di permukaan, menjadikan SSD ini tidak dapat dilupakan. Ia kelihatan menarik, terutama jika digabungkan dengan komponen CPU lain yang juga menawarkan kesan pencahayaan RGB.

Tetapi, tentu saja untuk menghidupkan lampu ini, SSD memerlukan  port  tambahan dengan menggunakan  port  micro B ke motherboard. Boleh menggunakan kabel ARGB 5V 3 pin atau USB 10 pin. Walau bagaimanapun, kami hanya menguji kesan memakai lampu 10 pin USB untuk motherboard PC yang baru sahaja kami  gunakan header port 9-pin USB.

Kabel dengan  5V ARGB 3 pin pelabuhan  biasanya boleh digunakan pada papan induk dengan MASUKKAN Tandukan pelabuhan . Motherboard yang menyokong  port  ini biasanya motherboard yang sudah mempunyai kesan RGB.

Sekiranya T-Force DELTA MAX RGB. disambungkan ke papan induk menggunakan  ARV port  5V 3 pin, alias kesan cahaya RGB akan dapat diselaraskan dengan kesan RGB pada papan induk menggunakan perisian khas.

Ciri-ciri DELTA MAX RGB T-Force

T-Force DELTA MAX RGB sudah serasi dengan beberapa perisian RGB khas. Di laman web rasmi, disebutkan bahawa T-Force DELTA MAX RGB boleh serasi dengan ASRock Polychrome Sync, ASUS AURA SYNC, RGB Fusion 2.0, dan MSI Mystic Light Sync.

DELTA MAX RGB T-Force

Selain menyokong ciri RGB, T-Force DELTA MAX RGB mempunyai ciri perlindungan keras 3D. Dengan ciri ini, cip memori kilat NAND 3D dalam T-Force DELTA MAX RGB dapat lebih tahan lama.

Selain itu, cip memori flash 3D NAND pada SSD juga tahan kejutan. SSD ini juga didakwa dapat menawarkan perlindungan padat yang komprehensif untuk data, sehingga pengguna dapat menikmati kinerja SSD dengan sangat baik dan tanpa bimbang.

Persembahan

DELTA MAX RGB T-Force

Seterusnya, kami menguji prestasi SSD ini. Kami mendapat prestasi yang baik dalam menjalankan pelbagai aplikasi. Memindahkan data ke dan dari SSD juga agak pantas. Lebih cepat daripada HDD yang kita ada.

Kami kemudian menggunakan Maklumat Cakera Kristal untuk melihat maklumat yang berkaitan dengan SSD ini. Maklumat ini dapat dilihat pada gambar di bawah.

Info CrystalDisk DELTA MAX RGB T-ForceDilihat dari gambar, bahawa SSD yang kami uji memang produk T-Force dengan kapasiti 500 GB. Terdapat juga maklumat mengenai antara muka SSD ini, iaitu SATA, dengan mod pemindahan SATA / 600.

Dari maklumat ini juga, diketahui bahawa SSD ini menyokong ciri SMART. Dengan bahasa yang lebih mudah, SMART ini adalah ciri untuk memantau, mengesan, dan juga melaporkan pelbagai masalah  penyimpanan. Ciri ini sebenarnya agak biasa dalam  simpanan. 

T-Force DELTA MAX RGB juga menyokong ciri TRIM dan NCQ. Ciri TRIM adalah ciri pengoptimuman untuk menggunakan blok kosong ketika sistem akan menulis DATA. Walaupun ciri NCQ berfungsi untuk mempercepat prestasi membaca dan menulis SSD, dan memperpanjang usia SSD dengan berkesan.

Bagi mereka yang tidak tahu, SSD adalah jenis  storan  yang mempunyai had penggunaan. Had penggunaan ini ditandakan dengan TBW (TeraByte Written) SSD. TBW dicirikan oleh semakin banyak penggunaan data penulisan, semakin kurang kehidupan SSD. Sebagai contoh, jika SSD menyimpan 10 GB data, SSD telah melakukan 10 GB TBW.

Sekiranya SSD TBW dijumpai, SSD tidak dapat menulis data tetapi masih boleh membaca data. Secara amnya, TBW SSD agak panjang. Biasanya sehingga 5 tahun atau lebih. Dan selalunya ketika mencapai usia itu, orang cenderung menggantikan simpanan .

TBW dari 500 GB RGB DELTA MAX T-Force yang kami uji mencapai 120 TB. Sekiranya disamakan, data penulisan 1 hari sebanyak 50 GB, maka dalam setahun, SSD TBW ini mencapai 18,6 TB. Jadi, 120 TB dibahagikan dengan 18.6 TB, hasilnya adalah sekitar 6.5 tahun.

Dengan andaian ini, DELTA MAX RGB T-Force dapat digunakan selama hampir 7 tahun, bahkan lebih. Ingat, jarang orang menulis 50 GB data setiap hari. Kecuali, jika data yang digunakan besar, seperti data permainan komputer terkini.

Juga di laman web rasmi, ia mengatakan TBW T-Force DELTA MAX RGB untuk kapasiti lain. Untuk kapasiti 250 GB, TBW adalah 60 TB. Adapun T-Force DELTA MAX RGB 1 TB mempunyai 240 TB TBW. Sudah menjadi sah, semakin besar kapasiti SSD, semakin besar TBW.

Sebagai tambahan kepada maklumat mengenai TBW dari T-Force DELTA MAX RGB, laman maklumat mengenai SSD juga merangkumi mengenai prestasi membaca dan menulis SSD ini. Di laman web, maklumat dinyatakan bahawa SSD ini didakwa mempunyai kelajuan membaca 560MB / s dan kelajuan menulis 510MB / s berdasarkan Crystal Disk Mark.

Dengan rasa ingin tahu, kami juga menguji DELTA MAX RGB T-Force menggunakan Crystal Disk Mark versi 7. Hasilnya ternyata berbeza dengan hasil yang disenaraikan di laman web rasmi. Hasilnya dapat dilihat pada gambar berikut.

CrystalDisk Mark T-Force DELTA MAX RGB

Dilihat dari data di atas, jika T-Force DELTA MAX RGB mempunyai kelajuan membaca 562MB / s dan kelajuan penulisan 522MB / s. Lebih tinggi daripada keputusan yang dituntut oleh TEAMGROUP.

Kami juga menguji kelajuan membaca dan menulis SSD menggunakan tanda aras lain. Kami menggunakan AS SSD Benchmark 2 untuk melihat kelajuan membaca dan menulis. Hasilnya dapat dilihat di bawah.

Tanda Aras T-Force AS SSD DELTA MAX RGB

Dalam ujian umum, nampaknya kelajuan membaca SSD mencapai 521 MB / s. Manakala kelajuan penulisan adalah 484 MB / s. Hasil ini sebenarnya tidak terlalu jauh dari hasil Crystal Disk Mark. Cuma lebih kecil.

AS SSD Benchmark 2 juga menguji kelajuan menulis baca rawak 4K. Ujian ini mengukur seberapa pantas SSD membaca dan menulis beberapa data kecil (4K) ke bahagian penyimpanan  Akibatnya, kelajuan membaca adalah 35MB / s dan kelajuan menulis adalah 82MB / s. AS SSD Benchmark 2 sendiri memberikan skor bacaan 465 dan skor penulisan 474.

Kelajuan membaca dan menulis yang diperolehi oleh DELTA MAX RGB T-Force cukup berpatutan. Terutama kerana antara muka dan teknologi SSD adalah SATA. Kelajuan SATA pada umumnya pada tahun 500-an. Tidak seperti jenis SSD NVME yang boleh mencecah ribuan.

Kesimpulannya

DELTA MAX RGB T-Force

T-Force DELTA MAX RGB boleh dianggap sebagai SSD yang menarik, terutama bagi mereka yang sangat menyukai gimik cahaya RGB. SSD ini bukan jenis SSD NVME yang memfokuskan pada prestasi, tetapi SSD ini memfokuskan pada paparan.

Kita dapat menyimpulkan bahawa SSD ini mempunyai beberapa kelebihan. Kelebihan ini merangkumi

 • Reka bentuk sederhana padat
 • Sokongan  kesan pelangi
 • Sesuai dengan beberapa perisian RGB 
 • Persembahannya cukup baik 
 • Tambahkan peranti komputer RGB yang menyenangkan secara estetik 

Untuk kekurangan, hanya satu pendapat kami yang kekurangan, harga. T-Force DELTA MAX RGB mempunyai tanda harga yang tidak biasa untuk SATA SSD 2.5 inci. Harga untuk kapasitas 250 GB bisa mencapai Rp900 hingga Rp1 juta. Untuk jenis 500 GB, harganya berada di kisaran Rp1.4 juta. Sementara varian 1 TB, sekitar Rp 2 juta.

Dengan harga ini, sebenarnya lebih menarik untuk membeli SSD NVME yang menawarkan kelajuan yang lebih baik. Tetapi, tentu setiap produk mempunyai pasarannya sendiri. T-Force DELTA MAX RGB pada pendapat kami lebih sesuai untuk peminat PC yang berpuas hati dengan peranti dengan gimik RGB.

Satu catatan terakhir, DELTA MAX RGB T-Force juga boleh dipasang pada komputer riba dalam slot 2.5 inci. Sudah tentu, kesan cahaya tidak akan menyala. Kerana pada komputer riba, tidak ada slot untuk memberikan kesan ringan. Bagaimanapun, jika SSD diletakkan di komputer riba dan mahukan lampu, kesan lampu tidak akan dapat dilihat.