Ulas 8 Aksesori Pemain untuk ASUS ROG Phone II

Kami pernah membincangkan ASUS ROG Phone II, telefon  permainan yang  menarik dengan pelbagai ciri yang bukan hanya  gimik. Telefon bimbit ini menawarkan pengalaman permainan yang menyeronokkan. Terutama kerana spesifikasi yang ditawarkan tergolong rata-rata di atas.

ASUS ROG Phone II dijual dengan harga rasmi Rp 8,499,000 untuk varian RAM 8GB dan penyimpanan dalaman 128 GB. Terdapat juga varian ASUS ROG Phone dengan RAM 12 GB dengan penyimpanan dalaman 512 GB, dengan harga Rp 12 juta.

Varian RAM 12 GB yang dijual lebih mahal bukan hanya kerana mempunyai memori lebih banyak. Varian ini juga mempunyai  pengecas  30 W yang membolehkan pengecasan lebih cepat. Sementara varian RAM 8 GB hanya mempunyai  pengecas 18W  .

Varian ASUS ROG Phone II dengan RAM 12GB juga dijual dengan paket  bundling  bersama dengan pelbagai aksesori sokongan untuk permainan. Pakej  bundling ini  dilengkapi dengan beg pakaian yang mengandungi pelbagai aksesori sokongan untuk ASUS ROG Phone II. ASUS menggelarnya sebagai Hardcore ROG Fans Package, pakej ROG Phone II lengkap dengan harga Rp21,999,000.

Pakej Peminat Tegar ROGPakej Peminat Tegar ROG

Pakej ini mengandungi varian RAM ASUS ROG Phone II 12 GB dengan 8 aksesori menarik yang lain. Lapan aksesori tersebut dapat dilihat pada gambar di bawah.

telefon rog 2

Masih tidak jelas? Sudah tentu, kerana foto itu hanya menunjukkan kotak aksesori ROG Phone II. Untuk melihat kandungan beg pakaian, sila rujuk ulasan kami untuk mencuba 8 aksesori dari ROG Phone II di bawah.

Kami juga membuat tinjauan mengenai paket koper ROG Phone 2 dalam bentuk video yang dapat ditonton di pautan berikut.

Sekiranya anda ingin tahu mengenai aksesori ROG Phone II, kami juga membuat ulasan secara bertulis. Sila rujuk pengalaman kami menggunakan aksesori ROG Phone II.

1. ROG AeroActive Cooler II

ROG AeroActive Cooler II

Yang pertama ialah ROG AeroActive Cooler II. Peranti ini adalah alat penyejuk aktif yang akan berfungsi apabila peranti ini dipasangkan dengan ROG Phone II. Cara memasak juga mudah. Cukup masukkan port  sisi ke bahagian yang lebih sejuk seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

ROG AeroActive Cooler II

Apabila digunakan, kipas di ROG AeroActive Cooler II akan berputar untuk menyejukkan peranti ASUS ROG Phone II. Selain itu, di bahagian ROG AeroActive Cooler terdapat logo ROG yang menyala ketika aksesori ini berfungsi.

ROG AeroActive Cooler II juga mempunyai dua getah yang akan dipasang di bahagian bawah. Gunakan sebagai penyangga yang membolehkan ROG Phone II dapat disimpan tanpa perlu dipegang seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

ROG AeroActive Cooler II

Ini menjadikan ROG AeroActive Cooler II tidak hanya berfungsi untuk menyejukkan peranti tetapi juga dapat berfungsi sebagai penyangga. Terjadi, menonton video di telefon bimbit ini lebih menggembirakan kerana tidak perlu bersusah payah menahan. Malah, fungsi ini juga dapat berfungsi jika anda ingin menggunakannya untuk membuat video menggunakan kamera depan.

Oh dalam kotak ROG AeroActive Cooler II, terdapat empat getah. Dua lagi getah digunakan sebagai sandaran sekiranya getah itu hilang.

ROG AeroActive Cooler II tentunya dipersembahkan agar prestasi telefon tetap stabil dan terlindung dari panas yang boleh menyebabkan prestasi telefon bimbit turun. Terutama jika anda menggunakan telefon ini untuk bermain permainan yang cukup berat.

Selain itu, anda juga dapat menyesuaikan tingkat kecepatan kipas dalam aplikasi Armory Crate, aplikasi lalai yang sudah ada di ROG Phone II. Anda boleh menyesuaikan kelajuan kipas ke maksimum atau rendah. Anda juga boleh menyesuaikan tahap cahaya logo ROG di ROG AeroActive Cooler II.

Sebagai tambahan, ROG AeroActive Cooler II mempunyai dua  port  di bahagian bawah. Port  terdiri daripada  audio port  dan USB Type-C. Kehadiran kedua-dua  port ini  sehingga ROG AeroActive Cooler II dapat digunakan ketika ROG Phone II memerlukan daya dan anda juga dapat menyambungkan  headset / fon telinga  ke  port  jack audio.

Oleh itu, ROG Phone II boleh digunakan untuk bermain permainan dengan alat pendingin yang dipasang dan disambungkan ke kuasa. Cukup menarik bukan?

2. Kes ROG Lighting Armour

Kes ROG Lighting Armour

ROG Lighting Armor Case adalah aksesori berupa casing telefon bimbit. Pada mulanya kami berfikir, untuk apa ini terdapat dalam pakej aksesori untuk ROG Phone II? Dalam kotak ROG Phone II, ia juga mempunyai casing.

Tetapi anda tidak perlu memikirkannya. Bagaimanapun, ROG Lighting Armor Case juga mempunyai bentuk yang berbeza berbanding dengan case default. Bentuknya cukup menarik dan cukup sengit. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Kes ROG Lighting Armour

Kes ROG Lighting Armour

Apabila dipasangkan dengan ROG Phone II, rasanya lebih kukuh dan kuat dibandingkan dengan casing lalai. Sekiranya kita merasakan penggunaan ROG Lighting Armor Case menjadikan telefon terasa lebih garang. Lebih-lebih lagi, casing tersebut dapat memunculkan lampu LED pada logo ROG yang dapat berubah warna.

3. Gamepad Teras ROG Kunai

telefon rog 2

ROG Kunai Core Gamepad adalah aksesori untuk ROG Phone II dalam bentuk pengawal permainan. Di kotak Kunog Core Gamepad ROG terdapat casing khas yang mempunyai plug USB Type-C yang dapat disambungkan ke lubang USB Type-C pada ROG Phone II.

Di dalam kotak itu juga terdapat penutup getah di kedua-dua sisi casing. Getah ini perlu ditanggalkan kerana bahagian casing ini akan dipasangkan dengan alat kawalan di kedua-dua belah pihak.

Pemetaan kunci ROG Kunai Gamepad

Terdapat juga penyesuai Type-C hingga 3.5mm yang dapat disambungkan ke sisi ROG Phone II. Maksudnya ialah anda boleh menggunakan bicu fon kepala, kerana  port  bicu audio di bahagian bawah ROG Phone II disekat oleh casing ROG Kunai Core Gamepad khas

Gamepad ROG Kunai

Untuk  pengawal  atau gamepad, terdapat dua gamepad, iaitu kiri dan kanan. Selain itu, gamepad kiri dapat dipasangkan tanpa bahagian kanan. Namun, gamepad yang betul tidak dapat dipasang sendiri. Mesti dipasangkan dengan sebelah kiri.

Gamepad ROG Kunai

Setelah casing dan bahagian gamepad dipasang, anda tidak boleh bermain permainan dengan gamepad. Anda harus melakukan  butang pemetaan  ( key mapping ) yang dapat dilakukan di Game Genie.  Aplikasi Game Genie dapat diakses dengan menggeser sebelah kiri ketika anda menjalankan permainan.

PERMAINAN ASUS ROG PHONE II GENIE

Pemetaan kunci ROG Kunai Gamepad

Pemetaan kunci ini sangat diperlukan semasa menjalankan pelbagai permainan. Tujuan pemetaan kunci adalah untuk mengganti butang permainan dengan gamepad. Menariknya, khusus untuk permainan tertentu, seperti Asphalt 9, anda tidak perlu melakukan pemetaan kunci  kerana Asphalt 9 sudah mempunyai keserasian dengan aksesori ROG Phone II.

Penggunaan Gamepad ROG Kunai Core cukup menarik. Kami cukup gembira bermain permainan menggunakan Gamepad ROG Kunai Core. Malangnya, kami merasakan bahawa melakukan pemetaan kunci  sebelum bermain permainan terlalu banyak kerja. Masih ada beberapa permainan yang menyokong keserasian Gamepad ROG Core Kunai dan apa yang cukup popular adalah Asphalt 9.

4. ROG TwinView Dock 2

ROG TwinView Dock 2

TwinView Dock 2 adalah aksesori lain untuk ROG Phone II. Aksesori ini adalah peranti yang membolehkan anda bermain permainan di Telefon ROG dengan dua skrin. Sesuatu yang cukup menarik tentunya. Lebih-lebih lagi, spesifikasi skrin di TwinView Dock 2 serupa dengan ROG Phone II.

telefon rog 2

TwinView Dock 2 mempunyai bentuk yang agak baik. Cara menggunakannya juga cukup mudah. Cukup masukkan bahagian ROG Phone II ke sisi yang tidak ada skrin. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Selepas itu, ROG Phone II akan membaca kemudian bahawa telefon masuk ke mod dua skrin.

Gamepad ROG Kunai

Penggunaan dua skrin tentunya cukup menyeronokkan. Terutama jika anda suka menonton YouTube semasa melakukan aktiviti lain. Seperti skrin pertama digunakan untuk menonton Youtube dan skrin kedua untuk memeriksa aplikasi e-mel atau berbual. Anda juga dapat menggunakan layar pertama untuk memainkan permainan dan layar kedua untuk membaca tutorial permainan yang dimainkan.

Sekiranya anda melihat dari belakang, TwinView Dock 2 mempunyai bentuk yang cukup menarik dan kelihatan seperti konsol. Terdapat ROG di bahagian belakang yang mengesahkan bahawa produk ini memang produk dari ROG.

Gamepad ROG Kunai

TwinView Dock 2 sendiri mempunyai kapasiti bateri 5,000mAh. Menariknya, bateri ini boleh digunakan sebagai pengecas untuk ROG Phone II. Kerana menggunakan bateri, jelas aksesori ini juga dapat diisi semula. Terdapat  sebuah Type-C USB port  di belakang aksesori ini untuk berhubung dengan arus elektrik.

Selain itu, TwinView Dock 2 juga mempunyai kipas penyejuk. Kipas penyejuk ini tentu akan berguna untuk keperluan permainan yang lebih lama tanpa menurunkan prestasi.

Menariknya, TwinView Dock 2 boleh digabungkan dengan Gamepad ROG Core Kunai. Anda boleh memasang Gamepad ROG Kunai Core terlebih dahulu. Selepas itu, sila pasang ROG Phone II di TwinView Dock 2. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut.

Gamepad ROG Kunai

Seperti yang dilihat di atas, kami memainkan permainan Asphalt 9 dengan kombinasi Gamepad ROG Kunai Core dan TwinView Dock 2. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika Asphalt 9 adalah salah satu permainan yang mempunyai keserasian dengan aksesori ROG Phone II. Akibatnya, kedua-dua skrin dapat dihubungkan untuk memainkan permainan Asphalt 9.

TwinView Dock 2 pastinya salah satu aksesori yang menarik. Penggunaan aksesori ini menjadikan pengalaman permainan menyeronokkan. Walaupun sayangnya, hanya ada beberapa permainan yang menyokong atau keserasian dengan aksesori ini. Permainan lain yang dijalankan tidak memberikan pengalaman yang sama dengan Asphalt 9.

5. Pengecas ROG 30W

Pengecas ROG 30W

Aksesori seterusnya adalah Pengecas ROG 30W. Pengecas ini adalah pengecas super pantas yang membolehkan ROG Phone II mengecas lebih cepat. Penggunaan pengecas lalai (pengecas 18W) sebenarnya agak pantas. Tetapi Pengecas ROG 30W membolehkan ASUS ROG Phone II mengecas lebih pantas, walaupun dalam masa satu jam untuk mencapai kuasa penuh.

6. Dok Profesional ROG

telefon rog 2

Aksesori seterusnya adalah ASUS ROG Professional Dock. Aksesori ini membolehkan ROG Phone II diubah dalam bentuk mod desktop. Penggunaannya juga agak mudah. Cukup sambungkan kabel USB dari ROG Professional Dock ke port sisi ASUS ROG Phone II.

Dok Profesional ROG

Selepas itu, sambungkan kabel peranti paparan ke Dok Profesional ASUS ROG. Kemudian kemudian monitor akan dipaparkan secara visual seperti yang ada di skrin. Menariknya, ASUS ROG Professional Dock ini boleh berjalan tanpa mengecas. Power menggunakan bateri ROG Phone II.

Sudah tentu, jika ROG Phone II sudah berada dalam keadaan kuasa rendah, pengecasan diperlukan. Pengecasan tidak melalui ROG Telefon II tetapi melalui satu USB Type-C port dalam Professional Dock ROG. Pengecas yang digunakan boleh menggunakan pengecas 18W atau pengecas 30W.

Dok Profesional ROG

ROG Professional Dock sendiri mempunyai beberapa port  yang menjadikan peranti ini kelihatan seperti PC mini tanpa sistem pemproses. Dalam peranti ini terdapat  USB Type-C pelabuhan  , 2 USB 3.0 pelabuhan, dan satu HDMI port  . Kemudian di sebelahnya, terdapat  port  LAN.

Dok Profesional ROG

Dok Profesional ROG

Kehadiran dua USB 3.0 ROG Professional Dock pastinya menarik. Peranti ini membolehkan peranti seperti papan kekunci dan tetikus disambungkan, menjadikan pengalaman desktop pada ROG Phone II lebih menyeronokkan. Di samping itu, anda juga memasangkan peranti storan luaran atau cakera kilat melalui USB 3.0.

Kehadiran  port Ethernet mungkin menjadi persoalan besar. Mengapa terdapat port Ethernet pada peranti ini? Jawapannya tentunya untuk pengalaman permainan  dalam talian yang  lebih baik. Penggunaan port ethernet ini untuk kabel LAN sering dianggap sebagai sambungan internet yang lebih stabil jika dibandingkan dengan sambungan internet tanpa wayar.

ROG Professional Dock + ROG Kunai Core Gamepad

Oh,  tentu saja ROG Professional Dock juga boleh digabungkan dengan Gamepad ROG Kunai Core. Terutama jika anda benar-benar mahu bermain permainan di montior yang lebih luas. Dan ini memberikan pengalaman yang menarik bagi kami untuk bermain permainan Android di layar yang lebih besar dengan gamepad. Sama seperti konsol.

7. DOG Desktop Bergerak ROG

Dok Desktop Mudah Alih ROG

Aksesori ketujuh adalah ROG Mobile Desktop Dock. Aksesori ini mempunyai fungsi yang serupa dengan ROG Professional Dock. Hanya ROG Professional Dock yang mempunyai bentuk yang lebih besar dan memerlukan kekuatan. Pengecas untuk ROG Mobile Desktop Dock itu sendiri adalah pengecas 30W, penggunaan pengecas di bawah 30W tidak akan berfungsi.

Dok Desktop Mudah Alih ROG

Bentuk ROG Mobile Desktop Dock kelihatan seperti konsol generasi yang lebih tua tetapi dengan bentuk yang lebih ganas. Untuk menggunakan peranti ini, ROG Phone II perlu disambungkan ke bahagian  port  di ROG Mobile Desktop Dock. Port yang  digunakan adalah  port  di sisi ROG Phone II.

ROG Mobile Desktop Dock sendiri mempunyai  port  yang agak lengkap. Kedudukan  port  ini berada di sebelah kiri dan belakang Manakala bahagian kanan tidak mempunyai  port. 

Dok Desktop Mudah Alih ROG

Dok Desktop Mudah Alih ROG

Di sebelah kiri, terdapat port Display 1.2 untuk input PC yang membolehkan peranti seperti PC Desktop dihubungkan dengan peranti ini. Kemudian, peranti ini disambungkan ke peranti paparan.

Intinya adalah anda boleh beralih dari mod PC Desktop atau mod untuk memainkan ROG Phone II dengan mudah. Oleh itu, anda tidak perlu mencabut kabel monitor untuk menyambung dengan peranti. Untuk menukar mod itu sendiri terdapat butang khas di bahagian depan peranti ini.

Port  lain di bahagian ini adalah USB Micro B 3.0 dan satu slot SD bersaiz normal. Kehadiran slot SD ini membolehkan ROG Mobile Desktop Dock membaca kad SD untuk dipindahkan ke peranti lain.

Di bahagian belakang, terdapat banyak  pelabuhan.  Dari sebelah kiri, terdapat  port  3,5 mm untuk mikrofon dan 3,5 mm untuk fon telinga. Jadi, anda boleh menggunakan mikrofon untuk keperluan rakaman suara anda. Dok Desktop Mudah Alih ROGSelanjutnya, terdapat  port  HDMi yang berfungsi untuk menghubungkan ROG Mobile Desktop Dock ke bahagian skrin. Ada juga  yang Display port 1.2 output  pelabuhan  yang mempunyai fungsi yang sama seperti HDMI. Peranti ini juga mempunyai  port ethernet  alias Gigabit LAN RJ45 untuk sambungan internet menggunakan kabel. Di sebelahnya, terdapat empat  port USB 3.1 Gen 1 (Type-A) yang dapat digunakan untuk menghubungkan dengan papan kekunci, tetikus, pemacu denyar, dan lain-lain. Di paling kanan, terdapat port Type-C untuk pengisian. Dari bentuk dan  port yang  disajikan, ROG Mobile Desktop Dock hadir sebagai peranti menarik untuk mengubah telefon bimbit menjadi peranti Desktop PC. Anda boleh berfungsi seperti menggunakan komputer hanya dengan sistem operasi Android. Dok Desktop Mudah Alih ROGAnda boleh menggunakan peranti ini untuk menaip dokumen, melayari, atau menonton Youtube. Dikelaskan sebagai menarik, tentu saja, terutama jika anda lebih selesa bekerja dengan produktif dengan Android. Dok Desktop Mudah Alih ROGOh sungguh, Anda juga dapat mengubah penampilan di layar dengan tampilan mod tablet. Ini akan menjadikan paparan skrin ke mod tablet. Mengubah mod ini dapat dilakukan dalam pengaturan dari  mode cermin ke mod  dua layar. Hanya saja mod tablet ini tidak memberikan  pengalaman yang  menyenangkan sebagai peranti Desktop PC. Dok Desktop Mudah Alih ROGTetapi sudah tentu mod paparan tablet ini masih cukup menarik. Selain itu, paparan luas membolehkan anda melihat gambar dan video dengan lebih jelas. Anda juga dapat bermain permainan Android di layar besar menggunakan tetikus dan papan kekunci. Dan permainan seperti Asphalt 9 akan berfungsi seperti Twinview Dock.Dok Desktop Mudah Alih ROGBermain permainan di ROG Phone II menggunakan ROG Mobile Desktop Dock boleh dikatakan pengalaman yang menyenangkan. Terutama jika anda lebih suka bermain permainan menggunakan papan kekunci dan tetikus. Perlu diingat, jika anda ingin menggunakan papan kekunci dan tetikus untuk bermain permainan, anda harus melakukan pemetaan kunci  terlebih dahulu. Tetapan untuk menggunakan  pemetaan kunci  dijelaskan di bahagian perbincangan ROG Kunai Core Gamepad.

8. Beg Telefon ROG

Beg Telefon ROG

Aksesori kelapan adalah ROG Phone Bag. Dari namanya jelas bahawa ini adalah sling bag yang boleh dibawa ke mana sahaja. Beg ini sememangnya berguna untuk membawa telefon bimbit ROG Phone II dan aksesori lain yang membolehkannya dibawa.

Contoh aksesori yang boleh dibawa adalah Gamepad ROG Kunai Core, Twinview Dock, dan Dock Profesional. Aksesori lain seperti beg , penyejuk dan pengecas juga jelas boleh dibawa oleh beg ini.

ROG Mobile Desktop Dock juga boleh dibawa ke dalam beg ini tetapi akan cukup berat dan menyusahkan. Terutama jika anda membawa aksesori lain. Professional Dock boleh menjadi pilihan untuk menggantikan ROG Mobile Desktop Dock kerana lebih mudah dibawa ke mana-mana, lebih ringan, dan tidak memerlukan pengecas .

ROG Phone Bag sendiri sebenarnya mempunyai bahan yang cukup bagus. Tetapi, ketika kami menggunakannya, tidak ada kesan menarik untuk memakai beg ini. Sama seperti beg biasa. Lebih-lebih lagi, pemasangan logo ROG pada beg ini nampak biasa.

Kesimpulan dan Harga

telefon rog 2

Kandungan aksesori ROG Phone II yang dipanggil Hardcore ROG Fans Package cukup menarik. Pelbagai aksesori yang dipersembahkan memberikan pengalaman yang menyenangkan. Walau bagaimanapun, jika kita diberitahu untuk memilih aksesori mana yang kurang penting, kita akan memilih ROG Lighting Armor Case.

ROG Lighting Armour Case kelihatan seperti  gimik  . Kehadiran atau ketiadaan aksesori ini tidak benar-benar mempengaruhi pengalaman permainan. Bagaimanapun, masih ada kes lalai.

Untuk aksesori terbaik, ROG Kunai Core Gamepad dan ROG Professional Dock adalah dua aksesori menarik. ROG Kunai memberikan pengalaman bermain permainan yang menyeronokkan menggunakan gamepad. Walaupun ROG Professional Dock dapat memberikan pengalaman bermain seperti konsol di mana sahaja dan bila-bila masa.

Pakej ROG Fans Hardcore sendiri berharga Rp 21,999,000. Harganya cukup menarik tetapi tentunya harganya agak mahal bagi sebilangan orang.

Selain Pakej Peminat Hardcore ROG, ASUS juga menyajikan pakej lain dengan harga yang berbeza. Pakej adalah seperti berikut.

Pakej Konsol Pemain (IDR 2,499,000), yang terdiri daripada

 • Gamepad ROG Kunai
 • AeroActive Cooler 2
 • Pengecas ROG 30W
 • Beg Telefon ROG

Pakej Pemain Berbilang Tugas (IDR 3,599,000), terdiri daripada

 • TwinView Dock 2
 • Pengecas ROG 30W
 • Beg Telefon ROG

Pakej Ultimate Heavy Gamer (Rp. 12,499,000), terdiri dari

 • Telefon ROG 2 (12/512 GB)
 • Kes Aero
 • AeroActive Cooler 2
 • Pengecas ROG 30W

Pakej Pemain Elite (IDR 8,499,000), terdiri dari

 • Telefon ROG 2 (8/128 GB)
 • Kes Aero
 • Pengecas 18W

Di antara pakej berikut, mana yang anda minat beli? Apa sahaja pilihan pakej, pastikan untuk menyesuaikan diri dengan dana dan yang lebih penting, anda sememangnya akan menggunakan ASUS ROG Phone II.