Tinjau Asus Zenfone Max Pro M2, Permainan HP Murah dengan Banyak Kelebihan

Asus Zenfone Max Pro M2 adalah telefon bimbit yang menjadi penerus Asus Zenfone Max Pro M1. Kehadiran Asus Zenfone Max Pro M1 yang cukup meriah dan laris, menjadikan Asus ingin meneruskan relai kejayaan menerusi Asus Zenfone Max Pro M2, yang kali ini menawarkan spesifikasi yang lebih baik.

Betul, apa yang ditawarkan oleh Asus Zenfone Max Pro M2? Untuk menjawabnya, rujuk ulasan saya setelah mencuba menggunakan Asus Zenfone Max Pro M2 selama beberapa hari.

Sebelum meneruskan tinjauan, anda harus membaca artikel Ulasan Asus Zenfone Max Pro M1 terlebih dahulu memandangkan kandungannya sedikit berkaitan. Sekiranya anda telah membaca artikel tersebut, lihat saja perbincangan mengenai Asus Zenfone Max Pro M2 berikut.

Spesifikasi Asus Zenfone Max Pro M2

Asus Zenfone Max Pro M2

 • Keluaran: Disember 2018
 • Skrin: LCD IPS 6.3 inci
 • Resolusi Skrin: 1080 x 2280 piksel, nisbah 19: 9
 • Chipset: Qualcomm SDM660 Snapdragon 660
 • CPU:  Octa-core (4 × 2.2 GHz Kryo 260 & 4 × 1.8 GHz Kryo 260)
 • GPU: Adreno 512
 • Memori Dalaman: 64GB dengan RAM 4GB atau RAM 6GB, 32GB dengan RAM 3GB
 • Memori Luaran: microSD, hingga 2 TB (slot khusus)
 • Kamera Belakang: Dual: 12 MP, f / 1.8, PDAF + 5 MP, f / 2.4, 1.12µm, sensor kedalaman, LED flash, HDR, panorama, [dilindungi e-mel], [dilindungi e-mel] / 60fps
 • Kamera Depan: 13 MP, HDR, [dilindungi e-mel]
 • Bateri: Baterai Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Ulas Asus Zenfone Max Pro M1

1. Reka Bentuk dan Skrin yang Lebih Baik

Badan Desian Asus Zenfone Max Pro M2 tidak jauh berbeza dengan Asus Zenfone Max Pro M1. Penampilan bodi masih sama dengan siri sebelumnya, tetapi materialnya lebih baik dan lebih mantap Dynamic Optical Finish  dengan  Gelombang 16 lapisan  sebagai  reka bentuk penamat .

Selain itu, penampilan reka bentuk HP ini kelihatan lebih baik. Sebenarnya, reka bentuknya sedikit hampir dengan reka bentuk Asus Zenfone 5Z yang cantik. Hanya saja Asus Zenfone 5Z masih unggul dari segi reka bentuknya yang cantik dengan saudara kandungnya, Asus Zenfone 5. Reka bentuk yang menarik sebenarnya telah dilihat sejak kotak penjualan yang kelihatan berbeza kelihatan mewah.

Perbezaan yang paling ketara antara Asus Zenfone Max Pro M2 dan Asus Zenfone Max Pro M1 ialah bodinya lebih panjang. Ini kerana Asus Zenfone Max Pro M2 membawa layar dengan nisbah lebih panjang, iaitu 19: 9.

Kerana nisbah skrin yang lebih panjang ini, resolusi Asus Zenfone Max Pro M2 menawarkan resolusi 1080 x 2280 piksel yang lebih tinggi. Dengan resolusi yang lebih tinggi ini, Asus Zenfone Max Pro M2 dapat menawarkan layar yang lebih jelas dan selesa di mata.

2. Pelindung Skrin Corning Gorilla Glass 6

Nisbah skrin bukan sahaja lebih panjang, Asus Zenfone Max Pro M2 juga menawarkan skrin yang lebih luas berkat kehadiran takik. Sesuatu yang tidak terdapat dalam Asus Zenfone Max Pro M1. Dengan kedudukan ini, Asus Zenfone Max Pro M2 kelihatan lebih moden dan moden.

Hanya itu? Sudah tentu tidak. Asus Zenfone Max Pro M2 menawarkan pelindung skrin Corning Gorilla Glass 6. Sektor ini adalah satu lagi titik penjualan utama yang menjadikan Asus Zenfone Max Pro M2 tidak hanya meningkat dari segi reka bentuk tetapi juga mengenai ketahanan.

Kehadiran Corning Gorilla Glass 6 adalah apa yang membuat saya tidak bimbang dengan calar atau geseran skrin cepat. Tidak hanya tahan geseran, Corning Gorilla Glass 6 juga dibekalkan dengan ketahanan berkali-kali. Jarang telefon bimbit di kelas harga menengah mempunyai daya tahan yang baik. Oleh kerana itu, saya memuji sektor ketahanan ini.

3. Prestasi pantas di kelas harga

Nama "Pro" pada Asus Zenfone Max Pro M2 bukan sekadar gaya. Penamaan "Pro" merujuk kepada fakta bahawa Asus Zenfone Max Pro M2 dilengkapi dengan pemproses yang lebih pantas daripada siri sebelumnya.

Sekiranya Asus Zenfone Max Pro M1 dilengkapi dengan Snapdragon 636, Asus Zenfone Max Pro M2 dilengkapi dengan chipset yang lebih tinggi, Snapdragon 660. Chipset ini menawarkan prestasi yang sangat baik untuk bermain permainan hari ini. Lihat sahaja nilai penanda aras Antutu di bawah.

Dengan skor ini, Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai nilai prestasi yang lebih baik berbanding dengan Asus Zenfone Max Pro M1 yang hanya mencapai skor 110 ribu Antutu. Nilai penanda aras lain seperti GFX Benchmark dan Geekbench juga lebih baik daripada Asus Zenfone Max Pro M1.

Dilihat dalam gambar, skor Geekbench Asus Zenfone Max Pro M2 berbilang teras mencapai 5 ribu, sesuatu yang tidak dapat dicapai oleh Asus Zenfone Max Pro M1. Ujian GFX juga menunjukkan framerate yang baik.

Agar tidak mematuhi angka penanda aras, mari kita periksa prestasi  permainan  Asus Zenfone Max Pro M2. Terutama kerana telefon bimbit ini membawa konsep permainan  HP  di kelas menengah tentunya prestasinya mesti sesuai dengan slogan.

 • Api Percuma

Uji permainan ini kerana sudah terpasang secara langsung di Asus Zenfone Max Pro M2. Nampaknya, Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai kerjasama strategik dengan Free Fire, terutama kerana di telefon bimbit ini ada wallpaper lalai yang menghadirkan watak Free Fire.

Permainan Free Fire sendiri membawa konsep yang serupa dengan PUBG Mobile. Permainan ini cukup menarik dan menarik. Bermain dengan menggunakan Asus Zenfone Max Pro M2 juga sangat selesa. Hanya kemudahan yang diperoleh untuk tetapan grafik "lancar". Semasa bermain permainan ini, Free Fire secara lalai menetapkan grafik ke tahap yang lebih tinggi.

Tidak ada terlalu banyak masalah dengan grafik tinggi ini. Ia kelihatan baik-baik saja walaupun kadangkala framerate merasa sedikit penurunan tetapi masih boleh ditoleransi. Cuma keselesaan bermain permainan ini, saya rasa ketika bermain Free Fire dalam tetapan grafik "lancar".

 • PUBG Mudah Alih

Permainan berjuta-juta orang yang sering ditanya adakah telefon bimbit dapat menjalankan permainan ini atau tidak. Nah, Asus Zenfone Max Pro M1 telah terbukti cukup lancar untuk memainkan permainan ini dalam grafik HD, hanya perlu menggunakan  kadar bingkai  sederhana.

Apabila PUBG Mobile berjalan di Asus Zenfone Max Pro M2, grafik yang disyorkan adalah grafik  seimbang  dan  kadar bingkai  sederhana. Dengan tetapan ini tentunya permainan ini cukup lancar tetapi kerana saya ingin memaksimumkan prestasi Asus Zenfone Max Pro M2, saya mengubah tetapan grafik dari  seimbang  menjadi HD.

Dengan tetapan grafik HD dan  kadar bingkai  sederhana, saya masih boleh bermain PUBG Mobile dengan selesa. Tidak ada halangan yang ketara dan sangat sedikit  framerate yang  turun dalam tetapan grafik ini.

Dengan menjalankan alias sistem operasi Android Oreo yang murni tanpa penyesuaian apa pun, prestasi Asus Zenfone Max Pro M2 adalah yang terbaik. Tidak ada halangan yang signifikan ketika menggunakan telefon bimbit ini, bermain permainan dengan pantas, dan membuka penyemak imbas dengan banyak tab juga tidak masalah. Tidak ada  lag  .

Oh ya, Asus Zenfone Max Pro M2 yang saya gunakan dan uji dalam artikel ini adalah varian RAM 4GB dan ROM 64GB. Telefon ini mempunyai dua varian lain, iaitu 3GB RAM dan 32GB ROM dan 6GB RAM dan 64GB ROM.

4. Hayat Bateri Masih Baik

Asus Zenfone Max Pro M2 masih menggunakan bateri 5.000 mAh, sama dengan pendahulunya. Dengan kapasiti bateri yang besar, Asus Zenfone Max Pro M2 dapat bertahan lama, bahkan hingga 2 hari.

Ini adalah ketika saya menggunakan Asus Zenfone Max Pro M2 dengan 50% keadaan dapat mencapai daya tahan bateri suatu hari nanti. Ini diperoleh dengan penggunaan cahaya dan tetapan paparan terang saya, tidak 100% tetapi terang.

Mengapa saya memilih tahap kecerahan yang cukup tinggi. Ini mempunyai alasan, yang akan saya terangkan kemudian di bahagian kekurangan.

Asus sendiri mendakwa, sekiranya jangka hayat bateri HP dapat mencapai 23 jam untuk penggunaan internet dan hingga 19 jam untuk menonton video Youtube. Memandangkan jangka hayat bateri memerlukan masa yang lama, jadi saya tidak dapat mengatakan apa-apa mengenai tuntutan tersebut. Cuma saya yakin, hayat bateri HP ini memang cukup lama.

5. Sektor Kamera Depan dan Belakang dikelaskan sebagai Baik

Asus Zenfone Max Pro M2 hadir dengan kamera dual 12 MP + 5 MP di bahagian belakang. Kamera ini menggunakan sensor Sony IMX486. Kamera ini mampu menangkap objek dengan baik. Hasil kamera belakang ini dapat dilihat pada gambar berikut. 

Nampaknya kamera belakang Asus Zenfone Max Pro M2 cukup bagus. Hasil yang diperoleh cukup terperinci dan baik. Sebenarnya, pengambilan gambar di tempat dengan sedikit cahaya masih jelas, warnanya tepat, dan tajam. Perinciannya juga cukup bagus.

Perkara yang membuat saya terkejut dari Asus Zenfone Max Pro M2 adalah kamera depannya. Kamera depan Asus Zenfone Max Pro M2 dilengkapi dengan kamera 13MP, F / 2.0. Kamera depan ini mampu menyajikan hasil selfie yang baik, terutamanya terdapat ciri Kecantikan di dalamnya.

Berikut adalah contoh kamera selfie Asus Zenfone Max Pro M2 dengan ciri "Beauty" yang aktif. '

Ciri "kecantikan" menjadikan selfie kelihatan lebih cerah walaupun kadangkala berlebihan. Menariknya, walaupun dengan tidak mengaktifkan ciri "kecantikan", hasil selfie menjadi lebih baik. Berikut adalah beberapa contoh tangkapan kamera depan tanpa ciri "kecantikan".

Apa yang agak malang dari depan adalah ketiadaan kesan kamera bokeh. Tetapi ketiadaan kesan kamera bokeh pada kamera depan bukanlah masalah besar kerana kamera depan masih baik-baik saja, walaupun tidak seindah telefon bimbit yang sering dituntut sebagai telefon bimbit untuk selfie.

6. Beberapa catatan kekurangan Asus Zenfone Max Pro M2

Asus Zenfone Max Pro M2 bukan tanpa kekurangan. Telefon bimbit ini masih mempunyai beberapa kekurangan yang sebenarnya dapat difahami, bahkan masih boleh diperbaiki. Contohnya ialah masalah kecerahan skrin yang saya nyatakan sebelumnya, saya selalu menaikkannya hingga hampir 100%.

Saya tidak tahu apa tetapi Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai tahap kecerahan skrin yang terasa kurang terang. Walaupun sektor skrin ini membawa 450nits, nisbah kontras 1500: 1, gamut warna NTSC 94%. Kerana skrin terasa kurang memberi kesan yang kelihatan sedikit kurang terang. Tetapi sekali lagi ini nampaknya dapat diperbaiki pada masa akan datang melalui kemas kini perisian

Asus Zenfone Max Pro M2 mempunyai  kedudukan. Bukan rahsia lagi bahawa tidak semua orang suka  kedudukan. Sayangnya, Asus Zenfone Max Pro M2 tidak menawarkan ciri-ciri untuk menyembunyikan  takuk  seperti siri Asus Zenfone 5.

Beberapa kekurangan yang telah disebutkan masih dapat difahami memandangkan Asus Zenfone Max Pro M2 sudah menawarkan banyak kelebihan berbanding kekurangannya. Termasuk kekurangan kerana ketiadaan NFC yang sebenarnya sudah biasa sekarang kerana tidak semua orang memerlukan ciri ini.

Kesimpulannya

Asus Zenfone Max Pro M2 menawarkan banyak kelebihan dan kelebihan. Banyak peningkatan menjadikan Asus Zenfone Max Pro M2 layak sebagai pengganti dan layak menggunakan nama "Pro". Kebolehlaksanaan ini juga disokong kerana Asus Zenfone Max Pro M2 menawarkan harga   yang cukup baik untuk prestasi  .

Mengapa memberikan harga yang lebih baik  untuk prestasi  . Kerana jarang ada telefon bimbit dengan Snapdragon 660 dengan harga yang murah, yaitu sekitar Rp. 3 juta, bergantung pada varian yang dipilih.

Bandingkan dengan telefon bimbit lain yang membawa chipset Snapdragon 660 dari vendor HP berikutnya yang dijual dengan harga Rp 4 juta, Rp 5 juta, bahkan ada yang mencapai Rp 7 juta. Sangat berbaloi kan Asus Zenfone Max Pro M2? Berminat untuk mencadangkan Asus Zenfone Max Pro M2? Boleh terus membeli telefon bimbit di pautan ini.