Yeay Ini adalah barisan telefon bimbit Android yang boleh memainkan permainan Fortnite selain Samsung!

Permainan Fortnite

Fortnite adalah salah satu permainan yang paling dinanti-nantikan untuk pemain Android. Permainan ini telah dilancarkan dalam versi Android bersamaan dengan pelepasan telefon pintar Samsung Galaxy Note 9 pada tahun 2018 semalam. Epic juga telah mengumumkan bahawa permainan Fortnite untuk Android beta telah dirilis. Seperti yang kita ketahui, permainan Fortnite hanya dapat dimuat melalui Epic Games dan tidak tersedia di Google Play Store seperti permainan lain.

Selain itu, tidak semua telefon Android dapat memainkan permainan Fortnite. Kerana jika anda ingin memainkan Fortnite mobile, maka anda mesti mempunyai telefon bimbit Android yang mempunyai kapasiti RAM di atas 3GB, dengan GPU yang dilengkapi dengan Adreno 530 atau lebih tinggi dan sistem operasi dengan versi Android lollipop ke atas. Ini kerana Epic Game lebih mementingkan penggunaan GPU atau kad grafik, dan bukannya pemproses atau CPU.

Bagi anda peminat permainan Android, terutamanya pemain, ada berita baik, kawan-kawan ! Selain telefon pintar dari Samsung, sekarang anda boleh memainkan permainan Fortnite ini di beberapa telefon Android, anda tahu ! Saya tertanya-tanya telefon bimbit apa yang boleh memainkan permainan ini, selain Samsung? Ingin tahu? Ayo, perhatikan! Inilah barisan telefon bimbit Android yang dapat memainkan Fortnite versi mudah alih berikut.

1. Google

Telefon Google

Dari barisan telefon pintar Google, terdapat 4 jenis yang dapat memainkan permainan Fortnite ini, iaitu Google Pixel, Google Pixel 2, Google Pixel XL, dan Google Pixel 2 XL. Empat telefon pintar buatan Google sudah menggunakan pemproses dari Snapdragon 821 dan Snapdragon 835, serta versi sistem operasi Oreo dan Nougat.

2. ASUS

Asus ROG

Terdapat 4 jenis telefon pintar dari Asus yang sudah dapat memainkan permainan ini, termasuk Asus Zenfone 5, Asus Zenfone 5Z, Asus Zenfone 4 Pro dan telefon pintar permainan paling maju dari ASUS, telefon Asus ROG, juga sudah tentu dapat memainkan permainan Fortnite ini.

3. Nokia

Nokia 8

Nah, untuk telefon pintar dari Nokia, Nokia 8 juga menyokong permainan Fortnite, anda tahu ! Nokia 8 dilengkapi dengan pemproses canggih dan sistem operasi kontemporari seperti, Snapdragon 835 dan sistem operasi Android Oreo.

4. LG

LG mudah alih

Kemudian untuk telefon pintar LG, terdapat 6 jenis yang boleh digunakan untuk bermain permainan Fortnite, iaitu siri LG V20, V30 +, LG G5, LG G6, dan LG G7 ThinQ. Keenam telefon pintar ini juga menggunakan penggunaan pemproses canggih dan versi OS Android Nougat atau Oreo.

5. ZTE

HP ZTE

Nama ZTE mungkin terdengar asing bagi pencinta gadget dan permainan di Indonesia. Tetapi siapa sangka bahawa telefon pintar ZTE ini juga mengeluarkan telefon pintar yang mempunyai spesifikasi yang berkelayakan dan dapat bermain permainan seperti Fortnite. ZTE mempunyai 8 jenis telefon Android yang boleh digunakan untuk bermain permainan Fortnite, termasuk Type M Axon, Axon 7s, Nubia, Nubia Z11, Nubia 217 dan Nubia Z17s.

6. Razer

Telefon Razer

Sekiranya ada telefon pintar permainan dari Asus ROG Phone yang dapat memainkan permainan Fortnite, sekarang telefon pintar permainan lain yang termasuk dalam senarai telefon Android yang dapat digunakan untuk bermain permainan Fortnite adalah Razer Phone.

7. OnePlus

Oneplus

Selanjutnya, telefon bimbit Android yang dapat memainkan permainan Fortnite adalah telefon pintar dari jenama OnePlus. Jenama OnePlus ini mempunyai 3 siri yang menyokong permainan, termasuk siri OnePlus 5, OnePlus 5T dan OnePlus 6. Ketiga-tiga telefon Android ini dilengkapi dengan pemproses canggih dan sistem operasi dari Android Nougat.

8. Xiaomi

Xiaomi

Siapa yang tidak kenal Xiaomi? Seorang penjual telefon pintar dari negara Tirai Buluh selalu membentangkan spesifikasi Tuhan di telefon pintarnya. Ini tentu tidak menghairankan, jika Xiaomi masuk ke dalam senarai telefon bimbit Android yang dapat memainkan permainan Fortnite. Terdapat 12 jenis Xiaomi Mobile yang dapat digunakan untuk bermain permainan Fortnite, dimulai dengan jenis Xiaomi Mi Note 2, Mi Mix 2, Mi Mix 2, Mi Mix 2s, Mi 6, Mi 6 Plus, Mi 5, Mi 5s, Mi 5s Plus, Mi 8, Mi SE, Mi 8 Explorer, dan Xiaomi Blackshark.

Nah, jika ternyata telefon bimbit anda termasuk dalam senarai di atas, maka anda sudah boleh terus bermain permainan hit ini, kawan-kawan ! Makan ... Jangan gembira lagi! Perlu diingat, sebelum bermain secara langsung anda mesti mendaftar terlebih dahulu, ya!