Senarai Harga Telefon Bimbit Nokia Terkini pada Julai 2020

Senarai harga telefon bimbit Nokia terkini yang kami paparkan kali ini adalah senarai telefon bimbit Nokia yang dijual secara dalam talian, alias dalam talian. Sekiranya anda kemudian membeli telefon bimbit Nokia di luar talian dan melihat senarai di sini, harganya jauh berbeza, ini berpatutan. Kenapa? Kerana harga telefon bimbit Nokia, atau telefon bimbit secara umum, yang dijual dalam talian mempunyai harga rasmi yang lebih rendah daripada di luar talian.

Faktor-faktor seperti kemudahan membeli-belah, kekurangan komisen penjualan, dan lain-lain tentunya menjadi faktor yang menjadikan harga telefon bimbit di kedai dalam talian lebih murah daripada membeli terus ke pelbagai kaunter di jalan. Perkara yang sama berlaku untuk harga telefon bimbit Nokia.

Sekarang, sebelum membincangkan senarai telefon bimbit Nokia, pertama-tama kita melihat perkembangan telefon bimbit Nokia dan kelebihannya. Seperti apa? Lihat perbincangan berikut.

Perkembangan telefon bimbit Nokia

Nokia adalah jenama mudah alih yang berubah-ubah dalam menghadapi perkembangan teknologi mudah alih. Mereka pernah menjadi raja penguasa pasar pada era sebelum telefon pintar habis.

Semasa era telefon pintar, ketika semua vendor membawa Android. Nokia dengan boneka sebenarnya dilengkapi dengan Windows Mobile OS melalui siri Nokia Lumia. Perkembangan OS Windows Mobiles yang terbantut akhirnya menjadikan Nokia tidak lagi melirik. Nokia di bawah Microsoft tidak lagi berkembang.

HMD Global, sebuah syarikat dari China yang kemudian menghidupkan semula Nokia dengan memasuki pasaran Android. Tidak ada lagi telefon bimbit Nokia dengan OS Windows, ada telefon bimbit Nokia baru dengan penamaan baru dan OS Android.

HMD Global juga membahagikan siri Android Nokia kepada tiga kategori, seperti berikut.

 • Siri Android Murah Nokia 

Untuk kategori pertama, Nokia menyajikan HP Android siri yang berpatutan dengan kisaran harga dari Rp1 hingga Rp2 juta. Kategori ini diisi oleh Nokia dengan nombor siri kecil. Contohnya adalah Nokia 1, Nokia 2, dan Nokia 3. Siri ini dilanjutkan dengan penerus seperti Nokia 2.1, Nokia 3.1, atau Nokia 3.2. Spesifikasi yang ditawarkan dalam siri ini agak biasa-biasa saja tetapi cukup untuk memenuhi keperluan harian.

 • Kelas Menengah Android Android 

Untuk kelas menengah, Nokia menyajikan jenis HP dengan tiga nombor bermula pada 4, 5, dan 6. Oleh itu, dalam kategori ini, anda akan melihat jenis telefon bimbit Nokia seperti Nokia 4, Nokia 5, Nokia 6, Nokia 4.2, Nokia 5.1 Plus, Nokia 6.1 Plus, dan lain-lain. Ponsel Nokia Nokia di kelas harga ini dijual dalam kisaran harga dari Rp2 hingga Rp3 juta. Spesifikasi yang ditawarkan pada kelas harga ini sudah memenuhi syarat.

 • Android Teratas Nokia

Untuk kelas atasan, Nokia menghadirkan jenis telefon bimbit dengan nombor siri 7, 8, 9. Oleh itu, di kelas ini, telefon bimbit Nokia muncul dengan siri seperti Nokia 7, Nokia 8, Nokia 8 Sirocco, Nokia 7.1, Nokia 9 Pureview, dan lain-lain. Telefon Nokia mewah ini mempunyai spesifikasi tinggi dan mahal. Sayangnya juga, Nokia Indonesia jarang membawa telefon bimbit kelas ke Indonesia secara rasmi.

Sebagai tambahan kepada siri ini, Nokia di bawah HMD Global, masih mempersembahkan telefon bimbit Nokia lama sebagai bentuk nostalgia. Sebut saja Nokia 3310, Nokia 110, Nokia 2720 Flip, dan banyak jenis telefon bimbit Nokia yang lain.

Kelebihan Telefon Bimbit Nokia

Nokia 6.1 Plus

Setelah mengetahui tentang perkembangan telefon bimbit Nokia, mari kita bincangkan kelebihan telefon bimbit Nokia. Apa yang menjadikan telefon bimbit Nokia menjadi pilihan dan pembelian? Perkara berikut adalah jawapannya.

 1. Telefon bimbit Nokia selalu dilengkapi dengan reka bentuk dan  kualiti binaan yang hebat  , walaupun untuk siri termurah.
 2. Telefon Android Nokia dilengkapi dengan OS Android tulen yang menjadikan prestasi HP lebih lancar.
 3. Telefon Android Nokia selalu mendapat sokongan kemas kini sekurang-kurangnya dua  kemas kini.
 4. Telefon bimbit Nokia tidak pelit dengan fitur yang disediakan, seperti kehadiran NFC.
 5. Harga telefon bimbit Nokia Android tidak terlalu mahal dan cukup kompetitif.

Senarai Harga Nokia Terkini

Setelah mengetahui mengenai perkembangan telefon bimbit Nokia terkini dan kelebihannya, mari kita bincangkan senarai harga telefon bimbit Nokia. Sekali lagi, senarai harga telefon bimbit Nokia yang anda lihat pada jadual di bawah adalah senarai harga Nokia yang dijual secara dalam talian.

Harga di bawah boleh berubah tanpa notis terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi, perubahan harga Nokia adalah pantas. Biasanya harga telefon bimbit Nokia telah menurun dengan cepat, terutamanya untuk dalam talian dalam beberapa bulan. Tanpa berlengah lagi, mari kita lihat senarai harga telefon bimbit Nokia berikut.

* Klik pada nama produk untuk spesifikasi lengkap

* Harga boleh berubah bila-bila masa

ProdukHargaKaji semulaBeli
Telefon PintarHargaKaji semulaBeli
Nokia 1820,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 105 (2019)220,000Pembeli

Lazada

Nokia 110 (2019)324,000Pembeli

Lazada

Nokia 21,053,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 2.21,399,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 2720 Balik1,150,000Pembeli

Lazada

Nokia 31,300,000Pembeli

Lazada

Nokia 3.1 Plus1,779,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 4.21,850,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 51,320,000Pembeli

Lazada

Nokia 5.1 Plus1,969,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 61,699,000Pembeli

Lazada

Nokia 6.1 Plus1,999,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 7 Plus 6,920,750Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 84,550,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Nokia 8 Sirocco8,799,000Pembeli

Lazada

Nokia 8.16,215,000Pembeli

Lazada

Nokia X716,500,000Pembeli

Lazada

Demikianlah maklumat mengenai senarai harga telefon bimbit Nokia terkini. Kami berharap jadual senarai harga dapat menjadi panduan bagi anda yang memerlukan maklumat mengenai harga Nokia HP terkini.

 • Senarai telefon bimbit Nokia terkini
 • Senarai Telefon Android Nokia Terkini
 • Senarai telefon bimbit Nokia terkini
 • Senarai telefon bimbit Nokia di bawah 1 juta 
 • Senarai telefon bimbit Nokia di bawah 500 ribu