Senarai Harga Telefon bimbit Huawei Terkini pada Julai 2020

Senarai harga terbaru untuk telefon bimbit Huawei adalah senarai telefon bimbit Huawei yang dijual dalam talian. Harga yang disenaraikan dalam jadual ini adalah harga di salah satu kedai dalam talian terkemuka di Indonesia. Harganya sendiri agak tidak menentu dan seperti biasa, harga dalam talian telefon bimbit, termasuk Huawei, lebih murah daripada harga luar talian.

Menariknya, Huawei adalah vendor yang tidak menerapkan harga jual yang ketat. Ini bermaksud bahawa Huawei menetapkan harga rasmi produk dan vendor atau kaunter HP bebas menjual, walaupun tentu saja masih ada harga SRP (harga runcit yang disarankan) yang mengikat.

Kategori Bergerak Huawei

Huawei sendiri adalah vendor yang sering menyajikan telefon Android. Penjual dari China ini sering menyajikan telefon bimbit menarik yang dapat bersaing di kelas atasan. Namun, tidak jarang, telefon bimbit kelas menengah dari telefon bimbit Huawei mempunyai spesifikasi yang baik.

Berdasarkan bahagian pasaran, telefon bimbit Huawei dapat dikategorikan kepada tiga kategori. Apakah kategori ini? Penjelasan berikut.

 • HP Kelas Huawei yang berpatutan

Harga berpatutan kelas Huawei umumnya adalah telefon bimbit Huawei dengan huruf Y alias Y siri. Telefon bimbit ini biasanya dilengkapi dengan spesifikasi biasa-biasa saja, sebenarnya kebanyakan telefon bimbit Huawei dalam kelas harga ini kurang menarik untuk dilihat.

Beberapa contoh telefon bimbit Huawei dalam kelas harga ini adalah Huawei Y7 2019, Huawei Y5, Huawei Y9, dan lain-lain. Telefon Huawei dalam kelas harga ini biasanya dijual dengan harga Rp2 juta ke bawah.

 • Telefon bimbit Kelas Menengah Huawei 

Huawei juga mempunyai jenis HP untuk kelas menengah. Di Indonesia, telefon bimbit Huawei kelas menengah ini ditandai dengan nama seri Nova. Sekiranya anda menemui telefon bimbit Huawei seperti Huawei Nova 2i, Huawei Nova 2 Lite, atau Huawei Nova 3i, maka sudah pasti bahawa telefon bimbit itu adalah telefon bimbit kelas menengah.

Telefon bimbit Huawei kelas menengah ini umumnya sudah hadir dengan spesifikasi yang cukup baik, terutama untuk kamera. Cuma HP kelas menengah kurang kompetitif dengan vendor lain, walaupun kisaran harganya dijual pada harga Rp2 hingga Rp4 juta.

 • Telefon bimbit Huawei mewah

Untuk kelas atasan, Huawei menyajikan dua kategori jenis kelas atas iaitu siri Huawei P dan siri Huawei Mate. Siri Huawei P biasanya disajikan sebagai telefon pintar dengan kamera yang lebih berkemampuan dan pelbagai ciri kelas tinggi seperti Huawei P20, Huawei P20 Pro, Huawei P30, atau Huawei P30 Pro.

Siri Huawei Mate adalah jenis telefon bimbit Huawei kelas atas yang dilengkapi dengan teknologi terkini, seperti chipset terbaru dan reka bentuk mudah alih yang lebih baru. Siri Huawei Mate juga dilengkapi dengan kamera berkemampuan yang tidak kalah hebatnya dengan siri Huawei P. Kedua-dua siri Huawei P dan Huawei Mate, keduanya dijual dengan harga tinggi lebih dari Rp. 10 juta.

Menelusuri kategori ini, nampaknya telefon bimbit Huawei mempunyai kelebihan, terutama pada telefon bimbit kelas atasnya. Sesungguhnya, kelemahan Huawei adalah pada telefon bimbit kelas bawah yang kurang canggih. Lihat sahaja spesifikasi yang ditawarkan oleh siri Huawei Y yang terasa kurang jika dibandingkan dengan telefon bimbit lain dalam kelas harga yang sama.

Kecemerlangan Huawei Mobile

Huawei P30 Pro

Setelah mengetahui mengenai telefon bimbit Huawei, maka mari kita bincangkan apa kelebihan telefon bimbit Huawei. Apa yang menjadikan telefon bimbit Huawei layak dibeli? Perkara berikut boleh menjadi jawapannya.

 1. Telefon Huawei mewah dilengkapi dengan teknologi terkini
 2. Telefon bimbit Huawei berada di barisan hadapan spesifikasi dan kualiti kamera
 3. Mempunyai chipset sendiri sehingga tidak bergantung pada pengeluar chipset lain
 4. Huawei mempunyai bahagian R&D (penyelidikan dan pengembangan) yang baik
 5. Mempunyai perkhidmatan purna jual yang baik
 6. Mempunyai teknologi pengecasan pantas SuperCharge

Senarai Harga Huawei Terkini

Setelah mengetahui mengenai telefon bimbit Huawei dan kelebihannya, mari kita bincangkan senarai harga telefon bimbit Huawei. Senarai harga telefon bimbit Huawei yang anda lihat di jadual berikut adalah senarai harga telefon bimbit Huawei yang dijual secara dalam talian.

Harga telefon bimbit Huawei ini boleh berubah pada bila-bila masa tanpa pemberitahuan terlebih dahulu. Lebih-lebih lagi, telefon bimbit Huawei di pasaran cenderung mengalami penurunan harga yang agak cepat, terutama untuk siri tengah dan siri yang berpatutan. Tanpa berlengah lagi, mari lihat senarai harga berikut untuk telefon bimbit Huawei.

* Klik pada nama produk untuk spesifikasi lengkap

* Harga boleh berubah bila-bila masa

ProdukHargaKaji semulaBeli
Telefon PintarHargaKaji semulaBeli
Huawei Mate 10 Pro8,635,000Pembeli

Lazada

Huawei Mate 208,700,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Mate 20 Pro 10,950,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Mate 20 X8,990,000Pembeli

Lazada

Huawei Mate 30 Pro9,599,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Mate Xs42,999,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Nova 2 Lite1,730,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Nova 2i2,499,000Pembeli

Lazada

Huawei Nova 3i2,499,000Pembeli

Lazada

Huawei nova 5T4,599,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P208,092,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P20 Pro9.895.000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P309,600,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P30 Lite2,850,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P30 Pro9,900,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P30 Pro 8/2569,349,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P30 Pro 8/51213,099,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei P40 Pro13,499,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Huawei Y5 20181,199,000Pembeli

Lazada

Huawei Y6 20181,375,000Pembeli

Lazada

Huawei Y7 Prime1,450,000Pembeli

Lazada

Huawei Y7 Pro 20191,980,000Kaji semulaPembeli

Lazada

Demikianlah maklumat mengenai senarai harga telefon bimbit Huawei terkini. Kami berharap jadual senarai harga dapat menjadi panduan bagi anda yang berhasrat membeli sebarang telefon bimbit siri Huawei. Anda juga boleh mendengar senarai artikel yang berkaitan dengan Huawei berikut.

 • Senarai Telefon Huawei Terkini
 • Daftarkan telefon bimbit Huawei terbaru dengan RAM 3GB
 • Daftarkan telefon bimbit Huawei terbaru dengan RAM 4GB
 • Senarai Telefon Huawei dengan Kamera Dwi Terkini
 • Senarai Telefon Huawei Terbaik
 • Senarai Telefon Huawei dengan Kamera Terbaik