Inilah Cara Menggunakan Headset yang Betul untuk Tahan Lama

Terdapat pelbagai alasan untuk menggunakan alat dengar - sebagai alat komunikasi, mendengar lagu berkualiti, mendengar  podcast , atau audio yang kita dengar tidak mengganggu orang lain. Selain itu, alat dengar boleh digunakan untuk menyekat kebisingan dari luar sehingga tidak sampai ke pendengaran kita, atau apa yang biasa disebut pembatalan bunyi .

Peningkatan pemain audio  streaming  berbayar seperti Joox, iTunes, dan Spotify juga semakin menyokong kebiasaan menggunakan alat dengar. Kerana, menggunakan alat dengar boleh membuat kita menghargai lagu dan terbawa-bawa oleh setiap alat muzik yang didengar.

Tetapi, adakah anda tahu bagaimana menggunakan alat dengar dengan betul? Kaedah ini adalah supaya anda dapat memaksimumkan penggunaan alat dengar - dan agar penggunaannya tidak merosakkan kesihatan anda. Ingin tahu bagaimana? Sila rujuk cara menggunakan alat dengar yang betul di bawah!

1. Perhatikan Bahagian mana "L" dan "R"

alat dengar kiri-kanan

Oleh kerana anda mempunyai dua telinga, adalah wajar bahawa alat dengar dibuat sepasang - kanan dan kiri. Alat dengar tertentu biasanya menentukan bahagian-bahagian ini dengan menulis huruf "L" untuk kiri (kiri) dan "R" untuk  kanan (kanan).

Terdapat beberapa sebab untuk sebutan ini. Contohnya, untuk alat dengar dengan reka bentuk badan tertentu, bahagian ini tidak akan sesuai dengan betul jika dipakai terbalik - sama seperti kasut. Terdapat juga alat dengar yang dua bahagiannya boleh ditukar ganti,  tidak kira yang mana satu digunakan. Biasanya tidak terdapat tanda "L" dan "R" di sini.

Tetapi, jika anda menonton filem di komputer riba, sebutan ini cukup penting kerana kadang-kadang ada suara yang lebih jelas di sebelah kiri (contohnya ada tembakan atau dialog tertentu). Dengan memasangkan headset dengan betul, pengalaman menonton anda menjadi lebih mendalam .

2. Letakkannya Pertama, Kemudian Hanya Satu Lagi

alat dengar

Untuk alat dengar seperti fon telinga atau earbud yang tidak menggunakan ikat kepala, anda boleh memasang kedua-dua bahagian sekaligus. Tetapi, kaedah ini tidak digalakkan kerana anda tidak boleh memusatkan perhatian pada menutup petua atau tunas pada saluran telinga.

Masukkan sebelah kanan terlebih dahulu, dan pastikan kedudukan petua sesuai. Sekiranya belum betul, biasanya alat dengar akan dikeluarkan dengan mudah. Goncangkannya ke atas dan ke bawah sambil memasukkannya dan pastikan ia tidak longgar. Ulangi langkah yang sama di sebelah kiri.

2. Padankan Ukuran Petua Telinga dengan Telinga

gegendang telinga

Adakah anda pernah mencubanya tetapi masih longgar? Atau bahkan tidak boleh masuk sama sekali? Ini bermaksud petua pada alat dengar anda tidak sepadan dengan ukuran saluran telinga. Petua adalah getah yang melekat pada fon telinga sebagai pemegang telinga.

Sekiranya anda membeli alat dengar asli dengan jenama tertentu, mungkin ada petua tambahan dengan pelbagai saiz. Atau, anda juga boleh membelinya secara dalam talian dari pelbagai pasar yang tersedia.

Cukup ganti hujung  telinga dengan yang baru. Caranya, lepaskan dua petua yang terpasang pada alat dengar dari bahagian bawah getah, bukan dari bahagian atas supaya getah tidak meregang.

Setelah keduanya terpisah , pasangkan salah satu hujung telinga yang lebih kecil atau lebih besar. Pastikan lubang dengan fon telinga sejajar ketika dipasangkan. Kemudian, cuba masukkan satu bahagian telinga. Sekiranya ukurannya selesa, ulangi proses di sisi lain.

3. Beli Aksesori Earhook

gegendang telinga

Adakah anda mempunyai earbud jenis alat dengar seperti gambar di atas? Jenis alat dengar ini kadangkala mudah dilepaskan semasa digunakan. Ini kerana kedudukannya tidak dipasang sepenuhnya ke telinga sehingga terasa sedikit longgar, berbeza dengan fon telinga yang menggunakan  hujung getah.

Penyelesaiannya, anda boleh membeli aksesori tambahan untuk dipasang di kedua-dua bahagian telinga telinga. Earhook mempunyai bentuk yang lebih disesuaikan dengan lekukan bentuk manusia secara umum sehingga earbud tidak lagi terasa longgar ketika dipakai. Sesuai untuk anda yang gemar mendengar lagu sambil melakukan aktiviti berat seperti berlari atau sukan lain.

4. Letakkan Headset Over-the-Head di Pusat Kepala

alat dengar-atas-kepala

Bagi anda yang mempunyai alat dengar atau biasa dipanggil  over-the-head , anda pasti tidak perlu bersusah payah memasukkan fon kepala ke telinga anda. Tetapi, itu tidak bermaksud alat dengar anda tidak dapat dipisahkan.

Secara amnya tidak kira di mana anda meletakkan kedudukan "band" selagi alat dengar pembesar suara berada di telinga. Tetapi jika anda tidak meletakkannya tepat di tengah kepala anda, tidak mustahil alat dengar anda akan turun ke depan atau ke belakang. Pastikan kedudukan "band" pada headset lurus ke atas agar perkara ini tidak berlaku.

5. Elakkan kelantangan terlalu kuat

alat dengar-terlalu kuat

Berhati-hati semasa menggunakan alat dengar. Sekiranya anda mendengar lagu dengan suara yang terlalu kuat, ini akan membahayakan gegendang telinga dan bahkan boleh membuat anda tampan (gangguan telinga).

Biasanya terdapat pemberitahuan di skrin HP jika  kelantangan melebihi had yang disyorkan. Sekiranya penunjuk pada telefon bimbit anda adalah dalam peratus, jumlah yang disyorkan tidak melebihi 60%. Tidak apa-apa terbawa oleh lagu, tetapi jangan lupa kesihatan telinga anda!

Oh ya , selain masalah kesihatan,  kelantangan yang kuat juga boleh mengganggu persekitaran. Ya, walaupun menggunakan alat dengar, tidak mustahil lagu-lagu samar yang dimainkan dapat bocor. Ini berlaku dengan kerap sekiranya kelantangannya terlalu besar.

Cuba tanggalkan alat dengar anda ketika lagu dimainkan - perhatikan suara yang keluar. Sekiranya lagu kedengaran jelas, tanda anda perlu mengurangkan kelantangannya lagi .

6. Berhati-hati Menggunakan Headset Semasa Tidur

alat dengar-semasa-tidur

Adakah anda suka masalah tidur? Ia adalah yang terbaik semasa mendengar lagu-lagu lembut sehingga anda dapat tidur nyenyak. Agar tidak mengganggu rumah, alat dengar juga menjadi pilihan. Tetapi, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan,  anda tahu !

Memakai jenis alat dengar yang salah semasa tidur hanya akan membuat tidur anda lebih tidak selesa, contohnya apabila menggunakan alat dengar yang jenisnya di kepala - tidur berbaring menjadikannya sakit. Gunakan alat dengar dalam telinga untuk  bebas bergerak ke posisi tidur dan supaya kepala anda tidak terasa berat.

Satu perkara lagi, kedudukan kabel pada alat dengar berwayar  juga perlu dipertimbangkan agar tidak dihancurkan. Tidak jarang kabel sering dihancurkan apalagi berminat menjadikan alat dengar menjadi rosak atau malah membuat telefon bimbit anda jatuh. Simpan telefon di tempat yang selamat seperti meja malam supaya perkara ini tidak berlaku. Atau, lebih baik menggunakan alat dengar bluetooth .

7. Laraskan Headset Headset

laraskan ikat kepala

Mengenakan alat dengar over-the-head untuk orang yang mempunyai cermin mata boleh menjadi sukar. Kedudukannya terlalu menekan telinga, ditambah dengan penambahan bingkai cermin mata membuatkan kepala terasa hancur ketika memakai alat dengar lama.

Sekiranya anda benar-benar mahukan jenis alat dengar ini, cuba pilih satu yang mempunyai ciri  ikat kepala yang boleh disesuaikan supaya pengasingan dapat disesuaikan. Anda juga boleh memilih bingkai kaca mata yang tidak terlalu tebal sehingga selesa dipakai.

8. Pastikan pemacu dipasang

pemacu kemas kini

Bagi anda yang menggunakan alat dengar untuk tujuan profesional ( mesyuarat dalam talian, dll.), Anda mesti memastikan bahawa mikrofon berfungsi dengan baik. Jangan biarkan  panggilan persidangan terhalang kerana anda tidak memeriksa kesediaan alat.

Bukan masalah kerosakan, kadang-kadang ada beberapa tahap yang dilakukan pada peranti sebelum alat dengar dapat digunakan. Cuba uji mikrofon. Sekiranya anda tidak dapat mengesan bunyi, mungkin ada pemacu yang mesti dipasang atau dikemas kini . Anda boleh menyemak manual atau mencari maklumat di laman web rasmi alat dengar anda tentang apa yang hendak dimuat turun.

Itulah beberapa cara menggunakan alat dengar yang betul yang boleh anda latih agar telinga tidak sakit dan juga dapat mengoptimumkan penggunaan alat dengar. Semoga berjaya!