10 Jenama Bateri Boleh Diisi Semula yang Disyorkan dengan Produk Baik 2020

Bateri yang boleh dicas semula adalah jenis bateri yang salah yang banyak digunakan dalam kehidupan seharian. Banyak produk teknologi yang menggunakan bateri yang boleh dicas semula sebagai sumber kuasa. Telefon bimbit kita misalnya, agar dapat digunakan berulang kali, sumber kuasa mesti datang dari bateri yang boleh dicas semula. Sekiranya tidak, adakah kita akan mengganti dan membeli bateri pakai buang setiap hari?

Peranti lain yang juga memerlukan kuasa bateri untuk berfungsi adalah kamera. Bateri yang digunakan oleh kamera umumnya berbeza dengan bateri hp dari segi bentuk. Kamera menggunakan bateri boleh dicas semula pengguna biasa yang biasanya kami gunakan di beberapa peralatan rumah tangga.

Di dunia ini terdapat banyak syarikat terkenal yang membuat bateri boleh dicas semula. Berikut adalah beberapa produk bateri yang boleh dicas semula dengan spesifikasi masing-masing yang boleh anda pertimbangkan.

1. Panasonic Eneloop Pro

Panasonic Eneloop Pro

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Siapa yang masih tidak mengenali  jenama Panasonic? Kami sering menemui produknya di mana sahaja, dan jenama ini juga merupakan salah satu pengeluar bateri terkemuka. Salah satu daripada terbaik rechargable produk bateri  adalah Panasonic Eneloop Pro yang menyediakan banyak kemudahan untuk penggunanya.

Sebagai contoh, ia mempunyai kapasiti yang agak lebih besar daripada kebanyakan yang lain rechargable bateri  , iaitu 2550 mAh untuk varian AA. Ini bermaksud bahawa bateri ini dapat menghidupkan tetikus, alat kawalan jauh, atau sesuatu yang lebih lama. Walaupun begitu, ia hanya boleh dicas sebanyak 500 kali (sekitar 5 tahun penggunaan).

Varian ukuran AA untuk pek yang berisi 4 bateri berharga Rp 200 ribu. Sementara itu, varian bateri AAA berkapasitas 950 mAh dan paket 4 dapat dijual dengan harga Rp 175 ribu.

2. Energizer Recharge Power Plus

Recharge Power Plus energizer

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Untuk peranti yang mempunyai penggunaan bateri rendah, cadangkan Energizer Recharge Power Plus. Kelebihan utama adalah bahawa kapasiti bateri tidak cepat menurun walaupun setelah bertahun-tahun digunakan. Alat ini dapat digunakan pada tetikus, jarak jauh, atau jam dinding selama lebih dari satu tahun hanya dalam satu cas.

Kapasiti bateri ini adalah 2.000 mAh, jadi ia tetap mempunyai prestasi OK ketika digunakan pada peranti dengan penggunaan tinggi. Oh ya, kelebihan lain ialah harganya cukup berpatutan. Untuk sebungkus 2 bateri jenis AA, anda boleh membelinya dengan harga Rp 82 ribu. Sementara itu, varian AAA dihargai Rp 50 ribu.

3. Tenaga Kitaran Sony

Tenaga Kitaran Sony

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah satu lagi kualiti rechargable produk bateri  . Sony Cycle Energy mempunyai kapasiti 2.000 mAh (bateri bersaiz AA) dan dapat digunakan pada kamera digital selama beratus-ratus kali.

Sementara itu, Sony Cycle Energy juga diklaim memiliki jangka hayat penggunaan yang panjang, iaitu pengisian sehingga 1,000 kali ganda. Maksudnya, bateri ini dapat diisi dan digunakan berkali-kali dalam jangka masa yang sangat lama, bahkan bertahun-tahun.

Tidak ketinggalan, anda boleh membeli pek bateri ini dengan begnya. Sangat disayangkan bahawa masa untuk mengisi penuh cukup lama, iaitu hingga 7 jam. Walaupun begitu, semasa mengecas masih cukup normal di antara bateri rod yang boleh dicas semula. Dapatkan 4 bateri AA dengan casing dengan harga IDR 260 ribu.

4. Panasonic Eneloop

Panasonic Eneloop

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah produk bateri boleh dicas semula Panasonic yang boleh diperoleh. Tidak membawa nama "Pro", bateri ini memang mempunyai kapasiti yang lebih rendah daripada varian penggantinya. Kapasiti minimum bateri Panasonic Eneloop ialah 1900 mAh. Walaupun kapasitinya lebih rendah, ia mempunyai kitaran pengisian yang lebih besar, yang dapat dicas hingga 2,100 kali.

Anda juga tidak perlu risau untuk menggunakan Panasonic Eneloop dalam jangka masa panjang, kerana ia mempunyai kadar pengekalan pelepasan yang baik  - walaupun pada tahun kelima penggunaan, kapasiti bateri hanya berkurang sebanyak 25%. Untuk mendapatkan sebungkus 4 bateri AA, anda hanya perlu mengeluarkan Rp 160 ribu.

5. GP ReCyko + Pro

GP ReCyko + Pro

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Walaupun tidak berasal dari jenama terkenal seperti Panasonic atau Energizer, unit bateri ini masih mempunyai kemampuan yang tidak dapat dipandang rendah. Kapasiti 2,000 mAh cukup mampu menggerakkan peranti seperti kamera dan juga dapat menghidupkan jam dinding atau jarak jauh selama lebih kurang satu tahun.

Kitaran caj juga cukup tinggi - sekitar 1,500 kali caj. Walaupun tidak sebanyak Panasonic Eneloop, kitaran ini masih sebanding dengan kebanyakan bateri lain yang hanya dicas sebanyak 1,000 kali. Sekiranya anda mempunyai bateri ini, anda tidak perlu mencari pengganti untuk masa yang lama.

Setelah 5 tahun penggunaan, 70% kapasiti bateri dikekalkan dan masih dalam keadaan prima untuk penggunaan berterusan. Seolah-olah tidak mencukupi,  nilai yang anda dapat sangat tinggi untuk wang nominal yang diberikan. Dengan hanya Rp 175.000, anda dapat memperoleh 4 bateri AA dan alasnya. Berminat?

6. Sanyo Eneloop Harmolattice

Sanyo Eneloop Harmolattice

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda mencari bateri dengan kapasiti yang besar tetapi dengan harga yang sangat berpatutan, Sanyo Eneloop Harmolattice ini boleh menjadi penyelesaian. Berdasarkan spesifikasi, anda pasti akan mendapat  nilai wang yang tinggi memandangkan kapasitinya yang mencecah 2.500 mAh.

Meski begitu, ia mempunyai kitaran pengecasan yang tidak begitu besar, yang hanya dapat dicas sebanyak 500 kali. Di samping itu, kemampuannya untuk mengekalkan kemampuannya dapat dikatakan kurang - setelah 1 tahun, dia telah kehilangan 25% dari total kapasitasnya. Tetapi jika dilihat dari kebaikan dan keburukan, bateri Sanyo ini bernilai dengan harga hanya Rp 150 ribu untuk 4 bateri AA.

7. IKEA LADDA 2450mAh

IKEA LADDA 2450mAh

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk IKEA sememangnya cukup melekat pada stigma harga yang berpatutan tetapi masih mempunyai fungsi yang tinggi, tercermin dalam pelbagai jenis perabot yang dapat anda lihat di kedai. Tetapi perlu diingat bahawa harga rendah tidak selalu menggambarkan kualiti.

Contohnya, bateri boleh dicas semula IKEA LADDA yang dihasilkannya berkapasiti 2.450 mAh - nombor ini antara yang tertinggi dalam julat bateri boleh dicas semula yang terbaik.

Sebagai tambahan, IKEA LADDA didakwa mempunyai pengekalan pelepasan yang baik  menjadikannya selamat untuk disimpan tanpa terlalu banyak mengurangkan kapasiti maksimumnya. Untuk kedua-dua peranti flash dan penggunaan kuasa yang rendah, IKEA LADDA adalah bateri padat untuk memenuhi keperluan anda. Berminat memilikinya? Bateri ini dijual dengan harga Rp 150 ribu hanya untuk 4 varian bateri AA.

8. Panasonic Eneloop Lite

Panasonic Eneloop Lite

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda pernah dilayan dengan bateri Eneloop berkapasiti besar (2000 dan 2500 mAh), maka ada satu perkara yang unik dari Panasonic Eneloop Lite ini. Kapasiti agak mini - hanya 1,000 mAh. Jadi , apa kelebihan yang boleh ditawarkan?

Bateri ini mengimbangi kapasiti kecilnya dengan kitaran pengisian yang lebih besar daripada kebanyakan bateri. Anda boleh mengecas Panasonic Eneloop Lite hingga 3,000 kali. Maksudnya, tentu saja bateri ini lebih sesuai untuk tetikus atau gamepad dan objek lain yang tahap penggunaan daya rendah, berbanding dengan kamera digital yang sering menggunakan lampu kilat .

Dengan cara ini, bateri akan bertahan lebih lama daripada bateri lain - ini disokong oleh kadar pengecutan yang cukup rendah hanya 35% setelah lima tahun penggunaan. Untuk pek 4 bateri AA, anda boleh membelinya dengan harga Rp 125 ribu.

9. Camelion Sentiasa Bersedia 2000mAh AA

Camelion Sentiasa Bersedia AA 2000mAh

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Jenama bateri boleh dicas semula seterusnya yang akan dibincangkan ialah Camelion. Ini adalah syarikat pembuat bateri terkenal seperti Panasonic dan Energizer. Satu siri variasi bateri boleh dicas semula adalah AlwaysReady - bateri ini telah  dipracas supaya ia boleh digunakan serta-merta selepas pembelian.

Cukup banyak variasi kapasiti yang dapat diperoleh, dari 800 mAh hingga yang tertinggi adalah 2.000 mAh. Untuk varian dengan kapasiti 2.000 mAh, ia mempunyai daya tahan kapasiti yang cukup baik selama setahun. Dengan kemampuan  pelepasan diri yang rendah , sebahagian besar kapasiti akan dikekalkan untuk penggunaan jangka panjang. Untuk harganya, dapatkan pek bateri 4 pek dengan harga Rp 200 ribu.

10. GP Sanyo 1000mAh

GP Sanyo 1000mAh

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah produk bateri lain yang mempunyai kapasiti rendah. Sama seperti Panasonic Eneloop Lite, bateri ini juga mempunyai kitaran pengecasan yang cukup baik. Di antara keduanya, bateri ini mempunyai harga yang lebih murah, iaitu hanya Rp. 30 ribu untuk varian jenis AAA.

Anda perlu mengisinya semula sebelum menggunakannya. Di samping itu, anda tidak boleh mengecas bateri menggunakan casing bukan dari jenama Sanyo untuk mengelakkan kerosakan bateri. Sekiranya anda sudah mempunyai jenama Sanyo, atau mahukan bateri yang boleh dicas semula dengan harga yang sangat rendah, produk ini cukup wajar dipertimbangkan.

Itulah beberapa produk bateri yang boleh dicas semula yang berasal dari jenama terkenal. Sebilangan jenama di atas telah melintasi dunia dan menjadi pilihan banyak keluarga Indonesia.

Bateri boleh dicas semula boleh dibeli dengan mudah di banyak kedai elektronik, baik dalam talian dan luar talian. Sekiranya anda memerlukan produk ini dan ingin mendapatkannya dengan mudah, kami mengesyorkan membelinya di kedai dalam talian.

Harga bateri yang boleh dicas semula itu sendiri berbeza-beza, mulai dari puluhan ribu hingga ratusan ribu rupiah. Sebilangan jenama di atas juga menyediakan produk pengecas atau pengecas untuk bateri yang boleh dicas semula. Dan sepanjang hayatnya juga boleh berbeza untuk setiap jenama dan model bateri.