10 Permainan Simulator Kereta Api yang Disyorkan untuk PC

Kereta api, yang hanya dinikmati sebagai moda transportasi, kini telah disesuaikan dengan simulator permainan video. Ini membolehkan anda bertindak sebagai jurutera untuk mengendalikan kereta api. Anda juga boleh mendapatkan pengalaman menjalankannya semasa melalui laluan perjalanan yang ditentukan.

Selain menjadi jurutera, beberapa permainan simulasi sering menempatkan anda dalam kedudukan pengurusan untuk merancang laluan kereta api dengan semua keperluan lain. Cabaran itu semestinya diperlukan agar proses keberangkatan dan ketibaan kereta api ke stesen dapat berjalan dengan jayanya.

Bagi mereka yang ingin bermain, anda boleh mencuba permainan simulator kereta api di platform PC. Di bawah ini akan mengesyorkan senarai pilihan permainan untuk anda semua.

1. Trainz Simulator 12 (2011)

Trainz Simulator 12

Permainan simulasi kereta api ini menawarkan ciri berbilang pemain , sehingga dapat dimainkan bersama dengan rakan anda. Pemain tentu dapat membina stesen dan mengendalikan kereta api bersama untuk menavigasi bandar dan kampung yang menjadi laluan perjalanan.

Selain itu, para pemain juga dapat membuat trek kereta api dan pemandangan yang dirancang sesuai dengan apa yang mereka mahukan. Sekiranya anda ingin melakukan lebih daripada itu, pemain boleh bermain dalam mod misi, seperti mengendalikan kereta api ke lombong untuk memuat arang batu dan menghantarnya ke kawasan perindustrian.

Dalam permainan ini pemain dapat mengawal pelbagai jenis kereta api, mulai dari kereta api, diesel, elektrik, dan juga kereta api. Terdapat laluan baru di seluruh dunia yang boleh diterokai oleh pemain, seperti ECML Kings Cross - Newcastle, Balezino - Mosti, Debrecen - Nyiregyhaza, Debrecen - Nyiregyhaza, Municipal Transit Railway, dan Norfolk & Western - Appalachian Coal.

2. Microsoft Train Simulator (2001)

Microsoft Train Simulator

Microsoft Train Simulator adalah permainan simulasi kereta api untuk Microsoft Windows yang dikeluarkan pada bulan Mei 2001 dan dikembangkan oleh Kuju Entertainment. Pada tahun 2005, permainan ini terjual satu juta unit di seluruh dunia.

Dalam permainan ini, pemain dapat mengawal kereta api untuk berjalan di laluan yang tersebar di Amerika Syarikat, Eropah dan Asia. Kemudian, pemain mesti berlari dan menggabungkan setiap kereta api menggunakan papan kekunci dan tetikus . Untuk lebih menarik, pemain juga boleh menggunakan peranti RailDriver untuk menjalankan kereta api dalam permainan ini.

Microsoft Train Simulator menyediakan enam laluan yang merangkumi jalan kereta api Arlberg di Austria, Settle-Carlisle di United Kingdom, Odakyu Odawara di Tokyo, Jalur Hisatsu di Kyushu, Koridor Timur Laut di Philadelphia-Washington, dan Laluan Puncak Marias di Amerika Syarikat.

3. Kereta Api Sid Meier! (2006)

Kereta Api Sid Meier

Permainan ini memfokuskan pada ekonomi dan perniagaan, jadi pemain harus membangun dan memelihara seluruh industri menggunakan landasan kereta api yang akan dikembangkan nanti. Dengan konsep seperti itu, pemain mesti membuat jalan selamat untuk dapat berhubung dengan kawasan perindustrian.

Sekiranya laluan dapat dibina, maka kereta api dapat berjalan lancar tanpa melalui halangan berat. Terdapat dua kawasan perindustrian yang terdapat dalam permainan ini, iaitu Eropah dan Amerika Syarikat. Setiap wilayah mempunyai kelebihan tersendiri, seperti Eropah yang memfokuskan diri pada produk wain dan tenusu, sementara Amerika Syarikat menghasilkan minyak dan emas.

Selain itu, permainan ini menambah senario industri yang merangkumi wilayah, mulai dari Amerika Serikat Barat Daya, Pasifik Barat Laut, England, Perancis, Eropah Timur, dan Jerman. Dalam senario itu, pemain boleh bertindak sebagai pengusaha kereta api terkenal seperti Cornelius Vanderbilt dan JP Morgan.

4. Demam Kereta (2014)

Kereta Demam

Pada mulanya, permainan ini hanya tertumpu pada simulasi kereta api untuk mengangkut penumpang. Setelah pengembangan lebih lanjut, Train Fever berubah menjadi simulasi berasaskan perniagaan yang dapat menarik barang industri, seperti bijih besi, baja, kayu, gandum, minyak dan kargo lain.

Permainan ini berlaku lebih banyak di Eropah dan tempat berkembang yang lain. Pemain dapat membina pelbagai infrastruktur sokongan, seperti jalan kereta api, kereta api dan stesen sendiri. Sekiranya menghasilkan banyak keuntungan, maka pemain dapat mengembangkannya menjadi syarikat pengangkutan kereta api.

Train Fever itu sendiri adalah permainan yang dikendalikan oleh Urban Games dan dibiayai melalui platform crowdfunding Gambitious pada 20 Mac 2012 dengan jumlah anggaran £ 300,000. Permainan ini dilancarkan secara digital oleh Gambitious Digital Entertainment, dan melalui sistem runcit oleh Astragon.

5. Train Simulator 2020 (2019)

Train Simulator 2020

Train Simulator 2020, yang dikeluarkan pada tahun 2019, adalah permainan simulasi kereta api yang membawa anda untuk mengendalikan lokomotif dari pelbagai bahagian dunia. Pemain akan mengawal kereta api diesel, elektrik dan wap, dan mesti menghantar penumpang dan barang ke tempat tujuan tepat pada waktunya.

Permainan ini menawarkan laluan baru untuk diterokai yang merangkumi wilayah Nuremberg dan Regensburg Bahn menggunakan jenis rel DB BR 440, 442 dan 185. Untuk laluan Laluan Utama Barat Daya: Southampton - Bournemouth, pemain akan mengawal British Rail Class 444 dan 450.

Bagi Norfolk Southern N-Line, anda boleh menggunakan kereta NS Electro-Motive, EMD GP38-2s dan NS EMD GP40-2. Permainan ini dilengkapi dengan beberapa penambahbaikan grafik untuk membuatnya kelihatan realistik, dan fitur untuk mengambil gambar dalam permainan.

6. Keretapi Kereta Api 3 (2003)

Jambatan Kereta Api 3

Terdapat sekurang-kurangnya enam puluh jenis lokomotif yang terdapat dalam permainan ini, dan menjadikannya sebagai rangkaian francais Railroad Tycoon yang memiliki lokomotif paling banyak. Kereta api jenis ini berasal dari pelbagai negara, seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, Afrika Selatan, Poland, dan Rusia.

Permainan ini menawarkan konsep simulasi perniagaan dan ekonomi dalam industri kereta api. Dalam edisi sebelumnya, semua muatan hanya dapat diambil di stesen, dan pendapatan bergantung pada jarak antara stesen. Untuk siri ketiga ini, pendapatan yang akan diperoleh kemudian bergantung pada perbezaan harga antara pengumpulan dan penghantaran kargo.

Railroad Tycoon 3 mengadakan kempen permainan dengan menyajikan enam belas senario atau peta di total lima benua. Setiap benua mempunyai senario yang terdiri daripada tujuh peta di Amerika Utara, enam peta di Eropah, satu peta di Asia, satu peta di Afrika, dan satu peta di Amerika Selatan.

7. Kereta Lembah (2015)

Kereta Lembah

Pemain mesti membina kereta api untuk menghubungkan setiap bandar. Pemain boleh memusnahkan rumah atau benda lain untuk membuat rel sehingga laluan kereta api dapat disediakan. Di setiap peringkat, pemain mesti menghubungkan stesen kereta api di peta untuk menghantar bahan atau objek antara stesen.

Objektif utama setiap peringkat adalah untuk menghantar setiap kereta api ke destinasi tanpa bangkrut. Namun, ada juga misi khas dengan arahan seperti "jangan berhenti kereta api" atau "jangan hancurkan trek".

Permainan ini mempunyai empat bab permainan yang dibahagikan kepada jangka masa klasik hingga moden. Bab ini terdiri daripada Eropah (1830-1980), Amerika (1840-1960), Kesatuan Soviet (1880-1980), Jepun (1900-2020), dan Jerman (1880-2020).

8. Empayar Kereta Api (2018)

Empayar Keretapi

Untuk permainan yang satu ini, pemain dapat memilih jenis mod permainan sesuai dengan tantangan yang mereka sukai, seperti dari mod Senario , mod Kotak Pasir , mod Kempen dan mod Bebas . Dalam pilihan ini, pemain dapat memilih orang untuk diambil bekerja sebagai pengendali kereta api atau pengurusan.

Railway Empire sendiri mengambil latar belakang di Amerika Syarikat pada periode 1830 hingga 1930. Dalam permainan ini, pemain mempunyai misi utama untuk melayani kota industri dan berkembang dengan membangun landasan kereta api.

Permainan ini mendapat ulasan yang cukup baik dengan mendapat skor 74 pada Metacritic. Dalam 201cher Entwicklerpreis 2018 acara , permainan ini memenangi Best PC Jerman / Konsol Permainan anugerah dan Best Jerman Prestasi teknikal permainan.

9. Train Sim World (2018)

Latih Sim World

Selain dimainkan di platform PC, Train Sim World (TSW) juga tersedia untuk konsol PlayStation 4 dan Xbox satu. Permainan ini sendiri mempamerkan kualiti grafik yang cukup indah, dan pemain akan dijemput untuk meneroka laluan kereta api bermula dari Koridor Timur Laut, New York, Great Western Express dan Rapid Transit.

Pada awal permainan, pemain dapat menggunakan fitur tutorial sehingga mereka dapat menguasai roda kemudi kereta api dengan mudah. Permainan ini menggunakan perspektif perspektif orang pertama pada setiap tugas yang akan dilakukan kemudian. Pemain juga boleh terlibat secara langsung dengan meneroka dunia maya yang terdapat dalam permainan ini.

10. Rail Simulator (2007)

Simulator Rel

Rail Simulator adalah permainan simulasi kereta api yang diterbitkan oleh Electronic Arts dan dihasilkan oleh Kuju Entertainment. Permainan ini mempunyai senario atau kempen yang dapat dimainkan, serta mod perayauan percuma dengan gaya eksplorasi. Kualiti animasi permainan ini cukup baik dengan menawarkan perubahan cuaca dari masa ke masa.

Dalam permainan ini pemain mesti menjalankan kereta api untuk mengambil penumpang, mengangkut kargo atau kargo. Pemain kemudian dapat mengendalikan kereta api diesel, wap dan elektrik sebagai pengangkutan yang akan digunakan sepanjang permainan.

Pemain juga dapat membina susun atur kereta api dan membuat pemandangan di sekitar persekitaran permainan. Sejak pertama kali dilancarkan pada tahun 2007, Rail Simulator telah menerima ulasan positif secara amnya dengan laman web IGN memberikan penilaian 7/10.

Oleh itu, 10 permainan simulator kereta api yang dapat memberi anda pengalaman tentang bagaimana menjadi juruteknik. Bagi mereka yang berhasrat untuk mengendalikan kereta api, permainan ini tentunya banyak membantu meningkatkan pemahaman dan kepakaran anda.