10 Jenama Unit Bekalan Kuasa Baik 2020 yang Disyorkan

Unit bekalan kuasa, atau lebih dikenali sebagai PSU, adalah komponen terpenting sebagai pengedar voltan elektrik terus ke semua komponen perkakasan yang dipasang di PC. Di samping itu, PSU juga mempunyai peranan penting untuk menentukan jumlah voltan elektrik yang memasuki komputer.

Peranan PSU pasti harus dipertimbangkan, kerana PSU tidak hanya menentukan sama ada komputer anda dapat dihidupkan atau tidak, tetapi PSU juga dapat menjadi petunjuk betapa tahan lama komponen komputer anda. Oleh itu, saya ingin menjemput anda untuk memilih 10 cadangan unit bekalan kuasa terbaik. Ingin tahu? Mari lihat senarai seperti berikut.

1. EVGA SuperNOVA 1600 T2

EVGA SuperNOVA 1600 T2

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah salah satu PSU terbaik yang dapat digunakan, EVGA SuperNOVA 1600 T2 mempunyai sijil 80 Plus Titanium yang diklaim mempunyai prestasi yang sangat baik untuk membekalkan  kuasa ke semua komponen PC dengan cekap.

Bukan hanya itu, ia dilengkapi dengan pelbagai kelebihan lain seperti perlindungan terhadap panas yang berlebihan, menyokong penggunaan lestari dengan suhu maksimum 50 darjah celsius, kipas galas bebola dua , dan banyak lagi.

Walaupun nombor pada nama produk adalah 1600, PSU ini didakwa dapat mengagihkan kuasa sehingga 2.000 W. Juga terdapat pelbagai kabel dan penyambung untuk memudahkan pemasangan anda. Tidak ketinggalan, kelebihan lain dari EVGA SuperNOVA 1600 T2 terletak pada jaminan yang sangat lama - sehingga 10 tahun!

Sama ada bermain permainan, membuat video berat, atau menambang  cryptocurrency , produk ini boleh dikatakan PSU terbaik yang pernah ada.

2. Corsair AX1600i

Corsair AX1600i

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sebagai salah satu produk dari siri Corsair AX yang terkenal, PSU ini hadir untuk menyelesaikan pelbagai masalah anda yang berkaitan dengan pengedaran elektrik ke PC. Dilengkapi dengan prestasi bertaraf dunia, voltan dijamin stabil tanpa mengeluarkan bunyi yang menjengkelkan.

Dia sudah memiliki sijil 80 Plus Titanium yang mampu memberikan tekanan elektrik 1.600 W. Kipas FDB 140 mm yang dibawanya juga mampu berkinerja optimal dengan suara rendah. Sebenarnya, terdapat mod  kipas RPM sifar yang menjadikannya hampir tidak bersuara sama sekali pada tahap pemuatan rendah hingga sederhana.

3. Seasonic Prime Platinum 1200PD

Seasonic Prime Platinum 1200PD

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Jenama Seasonic juga telah mengeluarkan model PSU terbaik yang layak mendapat senarai cadangan kami. Seasonic Prime Platinum 1200PD mempunyai sijil 80 Plus Platinum dengan kecekapan yang mencapai 92% dengan beban 50%.

Sementara itu, kipas FDB yang dipersembahkan dapat mengurangkan kebisingan operasi lebih baik daripada kipas bola ganda . Oh ya, PSU ini juga menampilkan sistem sambungan yang cukup unik di mana panel belakang dan papan litar disambungkan bukan melalui wayar, tetapi plat gangsa.

Ini untuk meningkatkan  output dan mengelakkan kemungkinan  kesalahan manusia semasa pengeluaran. Seolah-olah itu tidak mencukupi, PSU ini mempunyai jaminan 12 tahun. Menarik kan?

4. Titanium Seasonic Prime 1000W

Titanium Seasonik Prime 1000W

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah produk PSU berkualiti lain dari siri Seasonic Prime, iaitu Seasonic Prime 1000 Titanium. Seperti namanya, ini memiliki watt 1.000 W dan telah mengantongi sijil 80 Plus Titanium. Dia juga menyampaikan kapasitor 105 darjah dari Jepun yang mampu menunjukkan prestasi yang sangat baik.

Seperti yang dijangkakan dari  jenama PSU yang terkenal ini, Seasonic Prime 1000W Titanium juga disertai dengan kemampuan penekanan bunyi yang unggul  , menjadikannya tenang tanpa mengurangkan prestasi. Selain itu, kerana ia adalah sebahagian daripada siri Seasonic Prime, anda pasti dapat menikmati jaminan selama 12 tahun.

5. Corsair RM850x

Corsair RM850x

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Dilancarkan pada tahun 2018, Corsair RM850X telah terbukti mampu memenuhi keperluan masa kini. Dia adalah PSU bersertifikat 80 Plus Emas yang telah disertai oleh peminat FDB, menjadikannya prestasi yang lebih unggul walaupun suaranya rendah. Ini kerana kipas hanya akan berputar jika PSU telah mencapai suhu tertentu.

Sementara itu, kecekapan yang ada dalam menyampaikan elektrik juga cukup baik. Ia mempunyai tahap keberkesanan 90% pada voltan cas 50% (110V) dan 92% pada cas yang sama (230v).

Corsair RM850x hanya mampu memberikan voltan 850W, lebih rendah daripada produk sebelumnya yang dibincangkan. Walaupun begitu, ia tetap sesuai untuk anda yang komponennya tidak menggunakan terlalu banyak tenaga. PSU ini juga 100% modular, menjadikan  pengurusan kabel lebih mudah.

6. diam! KUASA STRAIGHT 10

senyap! KUASA STRAIGHT 10

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Sekiranya anda ingin mempunyai PSU dengan lebih menekankan pada  operasi senyap , maka produk yang dibuat oleh "diam!" ini boleh menjadi andalan. Dia telah mengeluarkan produk STRAIGHT POWER 10 yang merupakan pengembangan siri ke-9.

tolong senyap! STRAIGHT POWER 10 mempunyai sijil 80 Plus Gold dan mempunyai pelbagai varian watt mengikut keperluan anda. Walaupun tidak sepenuhnya modular, beberapa varian seperti 500 W, 600 W, 700 W, dan 800 W dilengkapi dengan sistem  pengurusan kabel  yang memudahkan anda memasang

PSU ini juga dilengkapi dengan kipas berbentuk corong 135mm yang membolehkannya mempunyai peraturan udara yang baik dan beroperasi dengan bunyi yang minimum.

7. Cooler Master MasterWatt 750W

Cooler Master MasterWatt 750W

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Ini adalah produk PSU untuk anda yang mempunyai  binaan  PC sederhana - MasterWatt 750W buatan Cooler Master hanya mempunyai sijil 80 Plus Bronze dengan kecekapan 85%, tetapi prestasinya adalah salah satu yang terbaik di kelasnya.

PSU ini  tanpa separa kipas sehingga tidak akan mengeluarkan suara pada beban di bawah 15%. Bermain permainan atau sebarang aktiviti menjadi lebih tenang. Kipas LDB yang dibawanya juga sangat tahan lama, kerana telah dilengkapi dengan pelbagai  sealant yang bersertifikat IP6X dan mempunyai peredaran minyak yang baik.

8. Thermaltake Toughpower Grand RGB

Thermaltake Toughpower Grand RGB

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Selain prestasi, aspek estetika tidak kurang pentingnya. Sekiranya anda salah seorang yang mempercayai  pernyataan di atas, mungkin Thermaltake Toughpower Grand RGB akan sesuai untuk anda.

Seperti namanya, ia mempunyai fitur pencahayaan RGB yang dapat dikendalikan secara manual atau melalui perisian pada beberapa  motherboard yang serasi. Kipas Riing 140 mm mempunyai lima tetapan pencahayaan yang dapat disesuaikan dan disimpan dengan mudah.

Untuk penghantaran voltan, siri produk ini dibahagikan kepada tiga varian - 650W, 750W dan 850W. Masing-masing dilengkapi dengan sijil 80 Plus Gold yang mempunyai tahap kecekapan 90% pada beban 50%. Varian mana yang anda minati?

9. Corsair CX550

Corsair CX550

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Bagi anda yang mempunyai PC  menara dengan binaan sederhana, Crosair CX550 sesuai untuk anda yang gemar bermain permainan. Dengan perakuan 80 Plus Bronze, PSU ini mempunyai tahap kecekapan sekitar 85% untuk muatan pada tahap 50%. Voltan maksimum yang dapat dihantar adalah 550W, masih sesuai untuk pemproses Intel V5 dan kelas menengah VGA.

Kipas 120mm yang dibawanya juga  dikawal secara termal sehingga hanya akan berputar pada beban beban tertentu. Walaupun begitu, kipas ini mempunyai tahap kebisingan yang cukup rendah pada tahap beban apa pun. Bukan hanya itu, topologi resonans LLC dengan sambungan  DC-ke-DC yang digunakannya menjadikan PSU ini serasi pada  keluaran chipset terbaru.

10. EVGA SuperNOVA G3

EVGA SuperNOVA G3

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Produk seterusnya dalam senarai cadangan ini adalah EVGA SuperNOVA G3, yang telah berkembang lebih mendalam daripada siri G2 sebelumnya. Berbeza dengan G2, PSU ini lebih tertumpu pada pengoperasian kebisingan minimum, dilihat dari kipas HDB yang membawanya yang juga berkinerja lebih baik dan tahan lama.

PSU ini mempunyai pelbagai varian watt mulai dari 550W hingga 1,000W. Di samping itu, ia juga dilengkapi dengan lima jenis perlindungan seperti OVP, OCP, SCP, UVP, dan OPP. EVGA SuperNOVA G3 telah diperakui 80 Plus Gold dengan tahap kecekapan 92% penggunaannya.

Terdapat juga ciri  ECO Intelligent Therman Control System yang berguna untuk menghilangkan kebisingan pada kipas serta ciri  kabel modular sepenuhnya untuk pengurusan kabel yang lebih baik.

Kesimpulannya

Semua unit bekalan kuasa yang dinyatakan di atas mempunyai harga yang berbeza. Harga ditentukan oleh jenama dan spesifikasi yang dimiliki oleh PSU. Oleh itu, anda boleh memilih PSU yang sesuai dengan anggaran dan keperluan komputer anda. Oleh itu, jika cadangan 10 unit bekalan kuasa di atas sesuai dengan PSU yang anda perlukan?

Well , jika anda memerlukan maklumat lain mengenai komponen komputer yang lain yang tidak kurang penting, seperti cadangan jenama RAM , kami syorkan anda mendengar artikel mengenai 10 Best RAM Jenama Cadangan. Semoga bermanfaat.