11 Aplikasi Maklumat Aliran Mudik Terbaik di Android Mudah Alih

Kepulangan telah menjadi tradisi di Negara Tanah Air ini. Tidak sedikit orang yang melakukan perjalanan ketika sebelum hari raya. Sebilangan besar orang pulang untuk meredakan rindu dengan saudara-mara. Namun, tidak jarang pelbagai rintangan, terutama kesesakan lalu lintas sering dialami oleh pelancong. Pelancong dapat mengatasi kesesakan lalu lintas dengan salah satu daripada 11 aplikasi untuk mendapatkan maklumat mengenai aliran laluan pulang.

Dengan aplikasi ini, pelancong akan diberitahu tentang maklumat mengenai kesesakan lalu lintas dan laluan alternatif yang dapat mengelakkan kesesakan. Terdapat juga aplikasi kondisi lalu lintas, aplikasi CCTV jalan raya, aplikasi pemantauan kesesakan jalan raya, dan juga aplikasi untuk melihat situasi jalan raya. Bersedia untuk pulang dengan 11 aplikasi aliran maklumat pulang yang terbaik versi ini?

1. Peta Google

Peta Google

Mungkin kebanyakan orang sudah biasa dengan aplikasi Peta Google. Aplikasi ini, yang dibuat oleh Google, dapat diklasifikasikan sebagai aplikasi untuk info tentang arus bolak-balik juga. Sebabnya, Peta akan memberitahu jalan yang terjejas dengan tanda merah di Peta.

Sekiranya jalan merayap, Peta akan menunjukkan warna kuning di jalan. Bagi jalan yang lancar, warna biru akan dipaparkan di jalan di Peta. Bukan hanya itu, maklumat seperti stesen minyak, tempat makan dan juga tempat ibadah telah dimaklumkan sepenuhnya oleh Peta Google. Nah, sudah bersedia untuk pulang dengan bantuan Peta Google? Muat turun aplikasi di sini.

2. Waze

Waze

Sama seperti Peta Google, Waze juga memberikan maklumat untuk laluan pulang yang terjejas oleh kesesakan lalu lintas dan juga Waze akan menunjukkan cara terpantas untuk sampai ke destinasi anda. Tidak perlu risau anda akan tersesat ketika memilih jalan yang salah.

Aliran maklumat aplikasi berulang-alik dari Waze Navigation akan sentiasa membantu anda mencari jalan keluar dengan menyediakan laluan yang mudah dan tentu saja tidak menjadi keliru. Di samping itu, Waze akan memberikan maklumat mengenai stesen minyak terdekat dan yang paling murah apabila anda memerlukannya. Ingin pulang dengan bantuan navigasi dari Waze? Tekan sini untuk muat turun.

3. DI SINI WeGo

DI SINI WeGo

Masih ada maklumat tentang aliran berulang-alik yang akan memberitahu anda mengenai kesesakan lalu lintas dalam perjalanan pulang anda. Kali ini aplikasi tersebut dipanggil HERE WeGo. Mempunyai ciri yang tidak jauh berbeza dengan Peta Google dan juga Waze, DI SINI WeGo membentangkan peta dengan maklumat lengkap mengenai jalan-jalan.

Perbezaannya dengan dua aplikasi sebelumnya iaitu, DI SINI WeGo tidak memerlukan sambungan internet. Ini bermakna anda masih dapat memantau laluan pulang tanpa sambungan internet, alias di luar talian. Sudah tentu ini membawa faedah untuk pengguna DI SINI WeGo. Bagaimana anda mahu menggunakan DI SINI WeGo sebagai peta anda? Muat turun aplikasi di sini.

4. JMCARe

JMCARe

Aplikasi JMCARe dibuat oleh PT Jasa Marga Tbk. Tidak kurang hebatnya dengan aplikasi maklumat kepulangan yang lain, di JMCARe anda juga boleh mendapatkan maklumat lengkap mengenai kepulangan pulang. Di JMCARe, terdapat ciri untuk  bantuan pintar  di mana aplikasi ini akan memberikan laluan terpantas ke destinasi.

Selain masalah lorong, JMCARe juga mempunyai fitur permintaan penarik. Ciri ini memudahkan anda memanggil trak tunda jika kenderaan anda rosak di tengah jalan. Tidak hanya mendapatkan maklumat, di JMCARe juga dapat menambahkan maklumat mengenai jalan raya atau maklumat terkini mengenai kemalangan jalan raya.

5. TV NTMC

TV NTMC

NTMC TV adalah aplikasi sokongan untuk anda menyiapkan pulang anda untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas atau bahkan untuk mendapatkan maklumat penting dari POLDA. Salah satu aplikasi maklumat aliran jalan pulang yang terbaik akan menunjukkan aliran atau jalur dalam  masa nyata.

Ini bermakna bahawa pada masa itu TV NTMC akan menyiarkan keadaan lalu lintas langsung. Bukan itu sahaja, malah TV NTMC juga menyediakan ciri VoD (Video on Demand) untuk memantau keadaan jalan melalui video.

Sudah tentu kehadiran aplikasi TV NTMC diharapkan dapat membantu pelancong dalam memilih jalan raya yang selamat. Mahukan maklumat pulang dari TV NTMC? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi.

6. Maklumat Kepulangan 2020

Maklumat Kepulangan 2020

Ada rancangan untuk pulang tahun ini? Maksudnya, anda harus menyiapkan semuanya dengan baik, terutama mengenai aliran berulang-ulang. Anda mesti menentukan jalan terbaik ke kampung halaman anda agar kepulangan anda selamat dan lancar. Sekarang, untuk mengetahui jalan selamat, anda boleh mendapatkan maklumat melalui aplikasi Mudik Info 2020.

Dalam aplikasi ini, ada beberapa ciri yang memenuhi syarat, salah satunya mengetahui jalan pulang yang macet, rentan, atau sunyi. Selain itu, terdapat juga maklumat mengenai jalan tol dan harga tol. Sebenarnya, aplikasi ini juga dihubungkan secara langsung dengan NTMC Lantas Polri yang bermaksud anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai kemalangan dan keadaan lalu lintas terkini.

7. LM - Maklumat Lalu Lintas Lalu Lintas

LM - Maklumat Lalu Lintas Lalu Lintas

LM atau biasanya dikenal sebagai Pass Through Where, adalah salah satu aplikasi maklumat untuk lorong pulang yang boleh anda gunakan semasa melakukan perjalanan ke kampung halaman. LM - Maklumat Lalu Lintas Lalu lintas akan memberikan maklumat mengenai keadaan lalu lintas supaya penggunanya dapat mengelakkan kesesakan dan bahkan perkara buruk yang lain.

Terdapat ciri mod menyelam di mana pengguna akan dapat melihat dan mencari maklumat di sekitar jalan yang anda lalui. Bermula dari maklumat kesesakan lalu lintas dan bahkan kemalangan akan diberitahu oleh LM - Maklumat Lalu Lintas Lalu Lintas. Baik, cukup lengkap dan praktikal bukan? Anda boleh memuat turun aplikasi secara langsung di sini.

8. NTMC Mudik

Mudik NTMC

Sekiranya sebelum ini terdapat aplikasi TV NTMC, kali ini aplikasi Mudik NTMC menawarkan ciri yang lebih lengkap. Dalam aplikasi tersebut, anda dapat mengakses TV NTMC dan juga dapat mengakses laluan pulang terkini dengan mudah.

Selain itu, NTMC Mudik juga mempunyai beberapa ciri untuk mengakses maklumat dari Jasa Marga, Jasa Raharja, dan bahkan selalu  mengemas kini  maklumat kepulangan di Info Umum. Terdapat juga ciri-ciri maklumat Kepolisian Nasional Indonesia secara langsung dan waktu  nyata. 

9. GIS Hubdat

Hubdat GIS

Mencari jalan alternatif untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas adalah salah satu ciri terbaik yang dibawa oleh Hubdat GIS. Selain memberikan maklumat mengenai laluan alternatif, GIS Hubdat juga akan membantu memberitahu lalu lintas melalui CCTV.

Malah pengguna boleh mendapatkan maklumat mengenai lokasi tempat ibadah, restoran, tandas awam, stesen minyak dan tempat lain yang diperlukan oleh pelancong. Baik, cukup lengkap dan bantu pelancong, bukan?

10. Peta, Navigasi & Arah GPS, Paparan Jalan

Peta, Navigasi & Petunjuk

Peta navigasi sebagai salah satu aplikasi untuk mengetahui informasi mengenai jalur pulang yang lain adalah seperti Peta, Navigasi & Arah GPS, Street View. Sebelum menggunakan aplikasi ini, anda boleh merancang laluan perjalanan pulang anda terlebih dahulu.

Atau anda boleh pergi terus ke destinasi anda dengan laluan yang telah dilalui oleh Peta, Navigasi & Arah GPS, Street View. Uniknya, aplikasi ini juga disambungkan ke YouTube, foto Panoramio, gambar jalanan dan cuaca yang berterusan.

Malah aplikasi Peta yang satu ini akan menjamin anda untuk mengelakkan lalu lintas yang mungkin berlaku semasa pulang. Cukup lengkap dan praktikal.

11. Peta Mudik Metro TV

Aplikasi info aliran pulang jalan metro

Satu stesen serta media di Indonesia juga membantu para pelancong dengan membuat aplikasi maklumat untuk jalan pulang. Aplikasi Peta Homecoming Metro TV akan memaparkan dan memberitahu anda mengenai berita kepulangan terkini.

Bukan hanya itu, aplikasi yang disiapkan oleh Metro TV, selain menyediakan peta kepulangan, juga menawarkan fitur kemudahan lain seperti informasi tentang tempat beribadah, restoran, stesen minyak, pusat cenderamata, dan bahkan beberapa nombor panggilan kecemasan. Adakah anda mahu menggunakan aplikasi ini?

Itu adalah 11 aplikasi maklumat laluan pulang yang terbaik yang dapat membantu anda ketika menempuh perjalanan jauh. Anda dapat menyingkirkan lalu lintas dan mencari tempat yang anda perlukan dengan mudah. Adakah anda sudah bersedia untuk pulang?