10 Permainan Perang PS2 yang Menarik untuk Dimainkan Lagi

Memainkan permainan menembak perang atau nuansa kolosal pastinya sangat menarik dan ketagihan. Ia juga tidak dapat dinafikan jika jenis permainan ini mengambil lebih banyak tema dalam Perang Dunia I dan II. Oleh kerana ia menawarkan keadaan pertempuran epik dengan kisah sejarah, tidak hairanlah banyak permainan penjualan perang bertema perang di industri permainan .

Jauh sebelum permainan perang di konsol kontemporari seperti PS4 dan Xbox, permainan mendebarkan ini hadir di konsol PlayStation 2 yang dirilis pada bulan Mac 2000. Menawarkan cerita asal, permainan perang era PS2 tidak kurang hebatnya dengan permainan serupa di kedua-dua konsol.

Walaupun PS2 sekarang sudah usang, mungkin ada di antara anda yang masih belum bermain permainan perang di konsol ini. Bagi mereka yang ingin mencuba bermain PS2 lagi dengan genre ini, mereka akan memberikan senarai cadangan di bawah. Jadi apa itu? Segera, lihat ulasannya.

1. Pingat Kehormatan: Garis Depan (2002)

Pingat kehormatan

Medal of Honor: Frontline mengambil latar cerita pada masa Perang Dunia II. Permainan ini sahaja telah terjual 2.5 juta salinan dan memperoleh 95 juta dolar di Amerika Syarikat. Majalah permainan video Generasi Seterusnya menjadikannya 8 sebagai permainan terlaris untuk PS2, Xbox, Gamecube antara tahun 2002 dan 2006.

Dalam permainan ini, para pemain akan mengawal watak seorang letnan bernama James Patterson. Dia mempunyai misi untuk menghancurkan senjata rahsia milik Nazi Jerman dalam bentuk jet pejuang yang bernama HO-IX. Sebelum memasuki wilayah Jerman, Patterson harus menyeberangi Eropah untuk bertempur dengan sekutu menentang pasukan tentera Nazi Wehrmacht.

Selain bertempur di medan perang, pemain juga dapat melakukan operasi rahasia, seperti penyusupan, pengintipan, penyelamatan, dan pengintaian. Permainan ini tidak boleh dilepaskan bagi anda yang menyukai situasi Perang Dunia II.

2. Hitam (2006)

Hitam

Permainan ini menawarkan mekanisme penembak orang pertama dengan watak utamanya adalah seorang sarjan di unit Black Ops bernama Jack Kellar. Permainan ini terkenal  dengan adegan cutscene sinematik. Black itu sendiri adalah permainan yang dikembangkan oleh Criterion Games dan diterbitkan oleh Electronic Arts untuk PlayStation 2 dan Xbox.

Plot itu sendiri menceritakan misi Kellar untuk menghentikan semua tindakan pengganas yang dilakukan oleh kumpulan penjahat The Seventh Wave . Para pemain akan berada di wilayah Ingushetia dan Chechen di Rusia, dan bersiap sedia untuk berada di medan perang menentang organisasi.

Dalam permainan ini, pemain dapat menggunakan pelbagai senjata moden, seperti G36C, MP5, AK-47, M16, Mac 10 dan senapang patah . Namun, kerana pemain hanya dapat membawa dua senjata pada masa yang sama, pengiraan yang betul diperlukan dalam memilih senjata. Selain itu, ada bom tangan dan ranjau darat yang boleh digunakan sebagai peluru tambahan.

3. Panggilan Bertugas 3 (2006)

Panggilan Bertugas 3

Terdapat dua mod kempen dalam permainan ini, iaitu pemain tunggal dan berbilang pemain . Sekiranya pemain ingin merasakan perasaan perang yang sebenar, jangan ragu untuk memilih mod pemain tunggal . Dalam mod ini, pemain boleh memilih watak pendekar dari Amerika, England, Kanada atau Poland.

Semua watak mempunyai tajuk dan fungsi pekerjaan yang berbeza. Walau bagaimanapun, keempat-empat watak tersebut akan berlatarbelakangkan Perang Dunia II pada tahun 1944 pada masa pertempuran Normandia. Terdapat lebih kurang 14 misi utama yang mesti dilengkapkan oleh pemain setiap watak.

Dalam kempen Inggeris, pemain mengawal Sarjan James Doyle, anggota Perkhidmatan Udara Khas (SAS). Sekiranya anda memilih jalan cerita Amerika, pemain boleh mengawal pahlawan Nichols yang menyertai Divisi Infantri ke-29.

Tidak kurang menarik juga, dalam kempen Poland pemain akan menjadi Koperal "Bohater" Wojciech, pemandu kereta kebal Sherman Firefly di Divisyen Lapis Pertama Poland. Bagi Kanada, pemain boleh mengawal Private Cole dari Divisyen Keempat Armor Kanada.

4. Brothers in Arms: Jalan ke Bukit 30 (2005)

Saudara seperjuangan

Plot dalam permainan ini didasarkan pada kisah benar Infantri Parachute 502 (PIR) dari Bahagian Udara ke-101 Amerika Syarikat. Pasukan itu berada di belakang barisan pertahanan Nazi Jerman semasa D-Day.

Persembahan di Brothers in Arms menumpukan pada misi sejarah Albany. Pemain dengan watak yang dipilih harus menyelesaikan misi berdasarkan aksi sebenar Bahagian 101 Airborne di Normandy.

Brothers in Arms: Road to Hill 30 berjaya secara komersial dengan menjual 1.7 juta salinan pada akhir bulan Mac 2005. Permainan ini kemudian mendapat anugerah pensijilan perak dari Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) kerana berjaya menjual 100,000 salinan di UK.

5. Antologi Slug Logam (2006)

Antologi Slug Logam

Metal Slug Anthology adalah kompilasi permainan video yang terdiri daripada siri Metal Slug X, edisi 1 hingga 6. Permainan itu sendiri dilancarkan untuk PlayStation 2, PlayStation Portable, PC dan WII.

Cerita dalam permainan Metal Slug memfokuskan pada pasukan Peregrine Falcon (PF) yang bertugas di bawah bahagian operasi khas Tentera Darat. Watak utama termasuk Marco Rossi, Tarma Roving, Eri Kasamoto, Fio Germi, Nadia Cassel, dan Trevor Spacey.

Mereka kemudian akan memerangi Jeneral Donald Morden dan tenteranya yang ingin mewujudkan tatanan dunia baru.

Selain boleh dimainkan pemain tunggal , permainan ini juga cukup menyeronokkan untuk bermain berbilang pemain dengan rakan anda.

Pemain kemudian boleh menggunakan pelbagai jenis senjata, seperti mesingan, pelancar roket, senapang serbu dan banyak lagi. Selain itu, terdapat juga kereta kebal berperisai dan pesawat tempur dengan senjata roket yang dapat dikawal untuk mengalahkan musuh.

6. Pejuang Kebebasan (2003)

Pejuang kebebasan

Dikatakan dalam permainan ini bahawa Kesatuan Soviet memimpin negara-negara komunis yang ada di seluruh dunia. Mereka kemudian melakukan pencerobohan dengan menduduki beberapa kota besar di Amerika Syarikat. Di sini, para pemain akan mengawal seorang lelaki bernama Christopher Stone. Dia memimpin sekumpulan pemberontak untuk memerangi pasukan penyerang.

Freedom Fighters menawarkan mekanisme penembak orang ketiga di mana pemain dapat meneroka peta untuk melawan pasukan Soviet. Dalam setiap misi, pemain boleh mendapatkan skuad yang dapat direkrut. Mereka juga dapat dikendalikan dengan memberikan perintah sederhana, seperti serangan dan pertahanan.

Untuk mendapatkan lebih banyak skuad, pemain dikehendaki mengumpulkan mata karisma . Poin ini dapat diperoleh dengan pelbagai cara, seperti menghancurkan pangkalan musuh, menyelamatkan orang awam, dan pelbagai tindakan lain.

7. Komando: Pasukan Pemogokan (2006)

Komando

Permainan dalam permainan ini terbahagi kepada tiga kempen, iaitu di Perancis, Norway dan Kesatuan Soviet. Semua dari mereka membuat pemandangan pada masa Perang Dunia II. Sepanjang misi, pemain dapat mengawal salah satu daripada tiga anggota Strike Force .

Ketiga anggota itu termasuk penembak hendap: Leftenan William Hawkins, Green Beret: Kapten Francis O'Brien dan seorang perisik: Kolonel George Brown. Mereka memiliki senjata dan kemampuan yang disesuaikan dengan peranan masing-masing.

Green Baret boleh menggunakan pistol Akimbo dan persenjataan berat. Penembak tepat dilengkapi dengan senapang scoped dan pisau tempur . Sementara itu, pengintip boleh menggunakan senjata peredam dan bom tangan dan boleh menyamar menggunakan jenis seragam tentera untuk menipu musuh.

8. Delta Force: Black Hawk Down (2003)

Angkatan Delta

Delta Force: Black Hawk Down akan membawa anda untuk mengawal seorang askar dari unit Ranger. Dia kemudiannya akan memimpin tiga ahli pasukan, iaitu Huck, Mother dan Preacher. Mereka akan mengambil bahagian dalam operasi pengaman semasa Perang Saudara Somalia.

Setelah menyelesaikan misi ini, pemain akan ditugaskan ke Detachment Operasi Pasukan Khas-Delta-1. Pemain akan mengikuti misi Operation Gothic Serpent , operasi ketenteraan yang dilakukan semasa Pertempuran Mogadishu pada 3 Oktober 1993.

Dalam setiap misi, pemain disertai oleh satu pasukan yang terdiri daripada tiga orang tentera. Pemain dapat memberikan pesanan kepada mereka, seperti menahan tembakan, memegang posisi atau melempar bom tangan.

9. Pahlawan Dinasti 3 (2001)

Pahlawan Dinasti 3

Dalam permainan Dynasty Warriors 3 ini, pemain mengawal seorang pegawai dan mesti berusaha mengalahkan komandan musuh. Semasa mengalahkan tentera dan bertempur di medan perang, pemain juga harus menjaga komandan mereka sendiri agar tetap hidup dan tidak kalah dalam permainan.

Permainan ini sendiri memberikan unsur sejarah dari China Kuno pada era yang dikenali sebagai Three Kingdoms . Peringkat GameRankings dan Metacritic mendapat skor 77 dan 78 untuk permainan ini yang dirilis di PlayStation 2. Pada 6 Mac 2003, Dynasty Warriors 3 menerima penghargaan dari Animation Magazine's sebagai Animasi Permainan Keseluruhan Terbaik .

10. Star Wars: Battlefront II (2005)

Star Wars

Star Wars: Battlefront II mempunyai kisah kempen bernama Rise of the Empire . Dalam mod ini, pemain akan bermain sebagai veteran Stormtrooper Legion 501. Konflik bermula dengan pertempuran Geonosis pada permulaan Clone Wars , dan berakhir pada Battle of Hoth yang berlaku dalam filem Star Wars: The Empire Strikes Back.

Permainan ini terbahagi kepada dua era pertempuran. Pada bahagian pertama, para pemain akan berhadapan dengan pertempuran antara Republik Galaksi dan Gabungan Sistem Bebas yang berlaku semasa Perang Clone .

Sementara pertempuran kedua berlaku dalam Perang Saudara Galaksi. Dalam pertempuran ini, pemain akan berada dalam situasi yang tidak menentu di antara Rebel Alliance menentang Galactic Empire.

Walaupun visual grafiknya tidak begitu jelas seperti pada konsol yang lebih moden, permainan PS2 yang bertemakan perang masih layak dimainkan lagi. Sekiranya anda berminat, jangan lupa untuk bermain permainan dengan segera. Rasakan keseronokan keseronokan melalui bom dan tembakan di mana-mana dan melompat terus di medan perang.