Berikut adalah 10 kelebihan dan kekurangan OPPO Reno3 Pro

Siri OPPO Reno selalu menyajikan pelbagai ciri menarik untuk setiap generasi. Termasuk salah satunya ialah siri OPPO Reno3. Siri ini hadir di Indonesia dengan dua siri (pada saat artikel ini), iaitu OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro.

OPPO Reno3 menawarkan kelebihan pada kamera, bateri dan pelbagai ciri menarik yang lain. Anda boleh mengetahui mengenai produk ini dalam artikel mengenai kelebihan dan kekurangan OPPO Reno3.

Pada kesempatan ini, yang akan dibincangkan ialah OPPO Reno3 Pro. Telefon ini dilengkapi dengan pelbagai ciri menarik dengan harga yang tidak murah. OPPO Reno3 Pro berharga Rp 8 juta.

Kemudian, dengan tag rasmi Rp.8 juta, adakah OPPO Reno3 Pro layak dibeli? Untuk menjawabnya, mari kita lihat pelbagai kelebihan dan kekurangan OPPO Reno3 Pro, yang telah diringkaskan dari sumber berikut.

Spesifikasi OPPO Reno3 Pro

Oppo Reno3 Pro

  • Keluaran:  April, 2020
  • Skrin: Super AMOLED 6,4 inci 1080 x 2400 piksel, Corning Gorilla Glass 5
  • Chipset: Mediatek Helio P95 (12 nm)
  • GPU: KuasaVR GM9446
  • RAM : 8GB
  • Memori Dalaman: 256GB
  • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
  • Kamera Belakang: 64 MP + 13 MP + 8 MP + 2 MP
  • Kamera Depan: 44 MP + 2 MP
  • Bateri: Baterai Li-Po 4025 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Kelebihan OPPO Reno3 Pro

Ternyata terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan oleh OPPO Reno 3 Pro yang menjadikan telefon ini layak dipilih. Apa kelebihannya? Lihat perkara berikut!

1 Skrin AMOLED terang

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro dilengkapi dengan panel skrin Super AMOLED dengan dimensi 6,4 inci. Skrin ini menawarkan resolusi 1080 x 2400 dengan nisbah 20: 9. Skrin ini dilengkapi pelindung Corning Gorilla Glass 5.

OPPO sendiri mendakwa bahawa skrin telefon bimbit mempunyai tahap kecerahan maksimum hingga 500 nits. Dalam keadaan yang sangat terang, layar pada telefon bimbit diklaim dapat meningkatkan kecerahan maksimum hingga 800 nits.

Adakah tuntutan ini berlebihan? Ternyata tuntutan itu tidak berlebihan. Seperti yang dinyatakan oleh GSMArena, berdasarkan pengujian mereka, kecerahan layar telefon ini memang seperti yang dituntut oleh OPPO.

OPPO Reno3 Pro dapat mencapai kecerahan maksimum hingga 522 nits. Anehnya, ketika memasuki pengujian Max Auto, tahap maksimum layar OPPO Reno3 Pro dapat mencapai 892 nits. GSMArena juga percaya bahawa skrin telefon ini benar-benar terang. Skornya lebih tinggi daripada telefon lain dalam menguji tahap kecerahan skrin.

Walaupun cerah, ternyata skrin telefon ini tidak memiliki ketepatan warna yang baik. Menurut GSMArena, skrin mudah alih ini nampaknya telah mengalami beberapa kalibrasi warna di kilang. Selain itu, ia pasti perlu dihargai sekiranya telefon ini mempunyai tahap kecerahan skrin yang sangat baik.

2. Hayat Bateri Luar Biasa

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro dilengkapi dengan kapasiti bateri 4025 mAh. Kapasiti bateri ini cukup standard memandangkan sekarang ini terdapat banyak telefon bimbit yang menawarkan bateri dalam kapasiti ini. Tentukan sama ada telefon bimbit mempunyai jangka hayat bateri yang baik atau tidak.

Sekiranya anda melihat hasil ujian yang dilakukan oleh GSMArena, OPPO Reno3 Pro boleh dikatakan mempunyai jangka hayat bateri yang baik. Terbukti dengan skor ujian bateri, telefon ini mendapat  satu 104h ketahanan  rating  .

Bateri OPPO Reno3 Pro

Dalam ujian melayari internet, telefon bimbit ini mencatat 14 jam 25 minit. Semasa dalam ujian main balik video, masa yang dirakam adalah 17 jam 56 minit. Menurut GSMArena, hasilnya cukup baik dan menunjukkan bahawa telefon ini mempunyai jangka hayat bateri yang lama.

Laman GadgetsNDTV juga memuji jangka hayat bateri. Berdasarkan pengalaman mereka, jangka hayat bateri telefon bimbit ini dapat mencapai 36 jam atau 1 hari setengah dengan sekali cas. GadgetNDTV juga menguji ujian gelung video HD pada telefon ini. Hasilnya, telefon bimbit ini mencatatkan masa 18 jam 12 minit.

3. Pengisian pantas yang kompetitif

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas 30W VOOC 4.0. OPPO menuntut sekiranya telefon ini dapat diisi hingga 50% hanya dalam 20 minit. Sudah tentu sangat pantas.

Tuntutan itu tidak berlebihan kerana berdasarkan banyak ujian, telefon ini dapat diisi dengan cepat. Untuk mengisi penuh, masa yang diperlukan hanya sekitar 7o minit. Menariknya, OPPO telah memasang pengecas 30W di kotak penjualan. Jadi, tidak perlu membeli pengecas berasingan.

4. Sensor Cap Jari Skrin Cepat

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 dilengkapi dengan sensor cap jari di skrin dengan sistem optik. Sensor cap jari ini mempunyai prestasi yang sangat pantas dalam mengimbas jari. Techradar misalnya yang memuji kelajuan sensor cap jari telefon ini. Di samping itu, Techradar juga memuji sensor pengecam wajah yang prestasinya juga agak pantas.

5. Kualiti Kamera Belakang yang Mengagumkan

Kamera Belakang OPPO Reno3 Pro

Terdapat 4 kamera belakang dalam telefon bimbit ini. Keempat kamera belakang terdiri daripada kamera utama 64 MP, kamera telefoto 13 MP, lensa ultrawide 8 MP, dan lensa monokrom untuk kedalaman dengan resolusi 2MP.

Kamera utama telefon ini, yang merupakan kamera 64 MP, dilengkapi dengan teknologi pixel-binning yang bermaksud bahawa lensa sebenarnya mempunyai resolusi 16 MP. Sementara lensa telefoto pada telefon ini dilengkapi dengan keupayaan zoom optik 2x

Apakah kemampuan kamera mudah alih ini? Untuk mengetahui, mari kita lihat beberapa contoh tangkapan kamera menggunakan OPPO Reno3 Pro di bawah.

tangkapan kamera pro oppo reno3tangkapan kamera pro oppo reno3tangkapan kamera pro oppo reno3 cahaya rendah

Kualiti tangkapan kamera belakang telefon ini sangat bagus. Banyak laman web asing yang meninjau telefon ini dan mengatakan bahawa OPPO Reno3 Pro mempunyai kualiti kamera belakang yang baik.

Laman web Techradar adalah salah satu daripadanya. Menurut mereka, tangkapan kamera belakang OPPO Reno3 Pro mampu menampilkan foto dengan warna yang baik dan mempunyai jangkauan dinamik yang baik. Perincian dan ketajaman foto juga dapat dijaga dengan baik.

Perkara yang sama dinyatakan oleh GadgetsNDTV. Menurut mereka, kamera belakang telefon ini mempunyai foto dengan perincian dan jarak dinamik yang baik ketika mengambil gambar pada siang hari.

Kamera ultra lebar juga berfungsi dengan baik dalam menangkap gambar dengan sudut pandangan yang luas. Walaupun terdapat penurunan kualiti tangkapan skrin. Sedangkan kamera telefoto dapat menghadirkan foto zoom hibrid 5x dengan perincian yang baik.

Laman Androidpit juga memuji kualiti gambar yang dirakam oleh kamera belakang telefon ini. Bukan hanya gambar, kualiti video juga bagus. Androidpit juga memuji bahawa telefon kamera ini dapat merakam dalam mod malam dengan hasil gambar yang bagus kerana ia mempunyai warna yang lebih kuat.

6. Kamera Selfie yang Layak

Kamera Depan OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro dilengkapi dengan kamera depan yang mampu dan sesuai untuk selfie. Kamera depan telefon ini dilengkapi dengan dua kamera, satu kamera 44 MP dan kamera lain untuk kesan kedalaman 2 MP.

GSMArena mendapati bahawa kamera depan telefon ini sebenarnya membawa mod lalai pada 40 MP. Terdapat pilihan untuk menukar kamera ke mod 44 MP. Namun, menurut mereka hasil kedua mod ini tidak jauh berbeza. Kedua-dua mod ini mampu menghasilkan gambar yang tajam dan warna kulit semula jadi.

7. Selesa dipegang

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro hadir dengan berat 176 gram. Beratnya agak ringan jika dibandingkan dengan iPhone 11 Pro Max. Kerana berat ini juga, telefon ini sangat mudah dipegang.

Kemudahan memegang telefon ini juga dipengaruhi oleh reka bentuk telefon ini. OPPO Reno3 Pro hadir dengan reka bentuk badan belakang polikarbonat. Bingkai sisi juga dibuat dengan polikarbonat. Menariknya, polikarbonat ini direka untuk menyerupai kaca sehingga menjadikan telefon selesa dipegang dan terasa ringan.

Kekurangan OPPO Reno3 Pro

Terdapat tiga kekurangan yang terdapat pada OPPO Reno3 Pro. Apa benda itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Penggunaan Chipset Mediatek Helio P95

Chipset Mediatek helio p95

OPPO Reno3 Pro hadir dengan chipset Mediatek Helio P95. Chipset ini dibina dengan proses fabrikasi 12nm. Di dalam chipset ini terdapat pemproses octa-core dengan kombinasi 2 × 2.2 GHz Cortex-A75 dan 6 × 2.0 GHz Cortex-A55. Sementara bahagian grafik, pemproses grafik tertanam PowerVR GM9446.

Penggunaan chipset Mediatek Helio P95 dalam telefon bimbit ini mempengaruhi jangka hayat bateri telefon ini yang lebih tahan lama. Cuma, prestasi telefon ini agak kurang atau kurang untuk kelas harga.

Untuk melihat persembahannya, mari lihat Antutu dari Mediatek Helio P95 di bawah.

antipope OPPO Reno3 Pro

Berdasarkan data di atas, dilihat bahawa OPPO Reno3 Pro mendapat skor Antutu, kedua versi 7 dan 8, yang lebih rendah daripada Xiaomi Mi Note 10, Samsung Galaxy A71, dan Realme X2 Pro. Walaupun ketiga-tiga telefon ini mempunyai harga yang lebih rendah.

Xiaomi Mi Note 10 berharga Rp 6 juta dan mempunyai chipset Snapdragon 730G. Samsung Galaxy A71 dengan harga Rp 5 juta juga dilengkapi dengan chipset Snapdragon 730G. Realme X2 Pro, dengan harga Rp 7 juta, hadir dengan Snapdragon 855+.

geekbench OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro juga kalah dari Samsung Galaxy A71 berdasarkan hasil ujian Geekbench, seperti yang ditunjukkan pada gambar di atas. Ini jelas membuktikan bahawa prestasi sebenar OPPO Reno3 Pro tidak begitu pantas di kelas harganya.

2. Rakaman Video Cahaya Rendah Mengecewakan

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro mempunyai kemampuan rakaman video yang baik, terutama ketika merakam dalam keadaan cahaya terang. Malangnya, telefon ini masih tidak bagus untuk merakam video dalam keadaan cahaya rendah.

Untuk kelas harga, jelas kemampuan untuk merakam video dalam keadaan cahaya rendah mesti dipertimbangkan. OPPO tentunya perlu mengemas kini sistem ke depan, jika anda mahu rakaman video dalam keadaan gelap lebih baik atau lebih optimum.

3. Tidak ada NFC

OPPO Reno3 Pro

OPPO Reno3 Pro tidak disertakan dengan NFC. Sangat malang, tentu saja, memandangkan kelas harga, OPPO Reno3 Pro semestinya mempunyai ciri NFC. Terutama jika OPPO Reno3 Pro adalah penerus OPPO Reno2, ciri NFC harus dikekalkan kerana OPPO Reno2 mempunyai ciri NFC.

Kesimpulannya

OPPO Reno3 Pro berharga Rp 8 juta. Harga tidak jauh berbeza ketika pertama kali OPPO Reno2 dilancarkan. Ketika OPPO Reno2 hadir, OPPO juga menyampaikan OPPO Reno 2F.

Sekiranya anda melihat tradisi, OPPO Reno 2F diteruskan oleh OPPO Reno3 Pro. Sementara OPPO Reno2 diteruskan oleh OPPO Reno3 Pro. Dengan ini, terutama OPPO Reno3 Pro, nampaknya telefon ini kurang sesuai sebagai pengganti OPPO Reno2.

OPPO Reno2 hadir dengan chipset Snapdragon 730g yang berkinerja lebih baik daripada OPPO Reno3 Pro. OPPO Reno2 juga mempunyai NFC. Memang, OPPO Reno3 Pro unggul pada kamera, bateri dan skrin yang lebih baik. Tetapi tanpa sokongan prestasi yang lebih baik, rasanya OPPO Reno3 Pro terasa hambar di kelas harganya.