11 Permainan Api yang Menarik untuk Dimainkan

Menghabiskan masa bermain permainan adalah aktiviti yang menyeronokkan. Untuk mengelakkan kebosanan dengan tema serupa, anda boleh mencuba bermain beberapa permainan memadam kebakaran.

Selain ukuran aplikasi, yang kebanyakannya di bawah 100 MB, permainan ini cukup mencabar kerana anda akan terdorong untuk bermain dengan cepat. Sebenarnya, bukan hanya menjadi ahli bomba, semasa bermain salah satu permainan ini, anda juga dapat berubah menjadi robot atau memandu trak pemadam kebakaran yang dapat berubah bentuk atau terbang.

Unik, bukan? Adakah anda mahu memainkannya? Berikut adalah deretan permainan pemadam kebakaran yang menyeronokkan dan tidak membebankan telefon bimbit anda. Ayuh, bermain dengan Caris Signal!

1. Firefighter 3D: Wira Bandar

Salah satu permainan pemadam kebakaran yang dapat anda mainkan di telefon Android anda ialah Firefighter 3D: The City Hero. Permainan yang telah dimuat turun lebih dari 5 juta orang di Playstore ini akan melengkapkan pemain dengan peralatan pemadam kebakaran yang lengkap, satu kelebihan yang dapat menghidupkan suasana ketika bermain sebagai ahli bomba.

Jadi, seolah-olah, kejadian itu nyata dan para pemain juga merasakan peranan anggota bomba ketika bertugas di suatu tempat. Bukan hanya itu, permainan ini juga membawa paparan grafik dengan kualiti 3D. Selain dapat dimainkan pada telefon pintar dengan ukuran aplikasi ringan yaitu 47 MB, nampaknya permainan ini juga dapat dimainkan di PC. Ayuh, main permainan di sini!

2. Helikopter Pemadam Kebakaran Moden

Berbanding dengan permainan sebelumnya, permainan pemadam api yang satu ini mempunyai ukuran aplikasi yang lebih kecil. Dengan hanya 28 MB, pengguna Android dapat memuat turun permainan Helikopter Pemadam Kebakaran Moden melalui Playstore.

Satu perkara yang menjadikan permainan ini lebih berbeza adalah, ketika permainan api biasanya hanya menyediakan mesin bomba dalam bentuk trak, dalam permainan ini anda akan lebih dicabar.

Kerana, untuk memadamkan kebakaran dalam permainan, pemain mesti dapat menggunakan dan mengendalikan helikopter! Tidak hanya memadamkan kebakaran, pemain juga mendapat misi menyelamatkan warga yang terperangkap dalam kebakaran. Misi itu sendiri setiap peringkat mempunyai cabaran yang berbeza dan lebih menarik untuk dicuba.

3. Penyelamat Bandar Api Amerika 2019

Walaupun diklasifikasikan sebagai permainan baru sejak diluncurkan pada tahun 2019, permainan American FireFighter City Rescue telah dimainkan oleh lebih dari 100 ribu pengguna Android. Anda boleh mendapatkannya melalui Playstore dengan ukuran aplikasi 47MB.

Dalam permainan ini, anda akan dibariskan untuk menjadi ahli bomba bandar di Amerika Syarikat. Jadi, terdapat banyak bangunan pencakar langit di beberapa bandar yang mempunyai misi pemadaman. Selain bangunan, pemain juga harus menyelesaikan misi memadam kebakaran ke pusat membeli-belah dan peralatan pengangkutan untuk dapat terus ke tingkat berikutnya. Selesaikan misi di sini dengan segera!

4. Jentera Bomba Penyelamat Memandu Bomba 911

Tidak kurang menarik, permainan pemadam kebakaran seterusnya yang boleh anda mainkan ialah Fire Truck Driving Rescue 911 Fire Engine. Permainan ini akan meletakkan anda sebagai pemandu trak bomba. Semasa bermain permainan, pengguna mesti responsif dan berwaspada ketika menerima 911 panggilan kecemasan.

Bermula dari mengambil peralatan memadam kebakaran, meluncur ke lokasi dan menyelesaikan misi. Bukan hanya menjadi pahlawan bomba yang terus menangani kebakaran, pemain juga harus dapat menyelamatkan warga yang terperangkap ketika kejadian kebakaran.

Sehingga kini permainan itu sendiri telah dimuat turun lebih dari 1 juta pengguna Android melalui Playstore, sedangkan ukuran aplikasi permainan hanya berisi 65 MB. Berminat? Boleh bermain permainan di sini.

5. Fire Truck Simulator 3D

Tidak jauh bezanya dengan permainan di atas, dalam permainan ini Anda juga akan dicabar untuk memadamkan api sambil menyelamatkan warga yang terperangkap dalam api. Kunci kejayaan dalam permainan 3D Fire Truck Simulator untuk mara ke tahap seterusnya adalah, pemain mesti berwaspada dan tangkas.

Pemain juga mesti terus meningkatkan prestasi kenderaan dan mesin bomba yang sering digunakan. Permainan ini lebih menarik kerana paparan grafik permainan yang telah dimuat turun lebih dari 100 ribu orang di Playstore ini mempunyai kualiti 3D, ditambah dengan ukuran aplikasinya hanya 45 MB.

6. 911 Sekolah Memandu Lori: Tindak Balas Kecemasan Kebakaran

Cukup berbeza dengan permainan pemadam kebakaran yang lain, 911 School Driving Truck: Fire Emergency Response akan mencabar anda untuk dapat memadamkan kebakaran di sejumlah sekolah. Sudah tentu, pemain juga mesti menyelamatkan pelajar yang terperangkap dalam api. Permainan ini mengandungi 52MB dan mempunyai penilaian 4.5 di Playstore.

7. Penyelamat Kecemasan Trak Bomba 3D

Secara semula jadi, jika permainan ini dimuat turun lebih dari 1 juta pengguna Android. Ini kerana, pemain akan menghadapi dua misi sekaligus apabila berlaku kebakaran di tengah bandar. Yaitu, memadamkan kebakaran dan menyelamatkan warga negara dalam jangka waktu yang singkat.

Permainan ini juga dilengkapi dengan ukuran aplikasi 45 MB dan kualiti grafik 3D, sehingga menambah keseronokan pemain dan boleh didapati dengan mudah di Playstore dengan mengklik di sini.

8. Transformasi Lori Pemadam Kebakaran

Memang benar, permainan ini mempunyai ukuran yang lebih besar daripada permainan sebelumnya, iaitu 89 MB. Walau bagaimanapun, permainan Flying Firefighter Truck Transform ini menawarkan pengalaman lain untuk anda. Dalam permainan ini, pemain boleh menukar trak pemadam kebakaran yang mereka naiki menjadi trak pemadam kebakaran canggih yang boleh terbang!

Jadi, anda tidak perlu takut dengan kesesakan lalu lintas. Selain itu, trak pemadam kebakaran dalam permainan juga dapat diubah menjadi robot atau lebih dikenali sebagai transform. Terdapat juga pelbagai jenis misi yang mesti diselesaikan untuk terus meningkat ke peringkat seterusnya. Permainan ini sahaja telah dimuat turun lebih dari 1 juta pengguna Android di Playstore.

9. Permainan Balai Bomba Kecil

Permainan memadam kebakaran ini yang direka khas untuk kanak-kanak juga dimuat turun oleh lebih daripada 1 juta orang di Playstore. Walaupun ditujukan untuk kanak-kanak, permainan ini mempunyai misi yang cukup untuk diselesaikan.

Pada mulanya, ukuran permainan 46 MB ini akan memberikan gambaran pertama yang lengkap bersama dengan tugas pemadaman yang akan diperkenalkan kepada anak-anak. Kemudian, anak-anak akan disuruh menyelesaikan misi untuk memadamkan kebakaran di sejumlah bangunan besar atau menyelamatkan haiwan peliharaan yang terperangkap. Permainan ini sangat menyeronokkan dan tidak akan mengecewakan kanak-kanak. Mari cuba bermain permainan di sini!

10. Latihan Pemadam Kebakaran Sebenar 2020 - Penyelamat Pemadam Kebakaran

Baru-baru ini, permainan pemadam kebakaran baru yang dilancarkan pada tahun 2020 mempunyai ukuran 69 MB. Telah dimuat turun sehingga 10 ribu kali di Playstore, permainan Real Firefighter Training 2020 - Fire Truck Rescue ini sangat menarik untuk dimainkan.

Sebelum akhirnya menyelesaikan misinya, pemain akan melalui beberapa peringkat seperti melatih anggota bomba. Permainan ini mempunyai misi bermula dari menerima panggilan kecemasan hingga menuju ke lokasi dengan trak yang ada dan menyelamatkan penduduk.

11. Trak Transformasi Robot Pemadam Kebakaran: Wira Penyelamat

Satu lagi cadangan permainan mengenai ahli bomba daripada yang anda boleh cuba, iaitu Firefighter Robot Transform Truck: Rescue Hero.

Permainan ini akan memberikan sensasi yang berbeza dari permainan pemadam kebakaran sebelumnya, kerana dalam permainan ini pemain akan merasakan bagaimana rasanya menjadi robot pemadam kebakaran, tidak lagi sebagai pemadam kebakaran biasa. Walaupun misinya tidak jauh berbeza, iaitu menyelamatkan apa-apa dari lollipop ayam jantan merah.

Pelbagai jenis permainan bertema api di atas dapat mengisi masa lapang. Malah, ada juga permainan memadam kebakaran yang ditujukan untuk kanak-kanak. Di antara anda yang lebih suka bermain permainan?