Petua untuk Hidup Sihat dan Teratur Semasa #DiRumahAja dengan Samsung Galaxy S20

Samsung mungkin satu-satunya jenama telefon pintar di Indonesia yang benar-benar memahami keperluan penggunanya. Sebagai jenama terkemuka di dunia, Samsung sentiasa memberikan perkhidmatan terbaik sehingga pengguna tetap merasa selesa, walaupun dalam keadaan sukar seperti sekarang.

Ya, penyebaran virus korona atau Covid-19 di seluruh dunia menjadikan banyak orang perlu lebih berwaspada. Oleh itu, pemerintah telah melancarkan program "bekerja dari rumah" dan "sekatan sosial berskala besar atau PSBB" di beberapa kawasan agar penyebaran virus dapat dikendalikan.

Samsung, tentu saja, turut serta dalam menghadapi masalah global ini. Mereka telah maju ke medan perang dengan menawarkan pelbagai perkhidmatan inovatif untuk membantu memerangi virus korona, termasuk pembasmian kuman Covid-19 percuma serta peningkatan kesihatan dan produktiviti melalui fitur unggul yang disertakan dalam siri Galaxy S20 mereka.

Agar program pemerintah berjalan lancar, kita mesti mematuhi semua peraturan yang ada. Pada masa yang sama, tubuh kita memerlukan imuniti yang tinggi agar tidak mudah diserang virus dan membuat produktiviti, terutama yang dilakukan di rumah dengan baik semasa PSBB.

Oleh itu, Samsung mengambil bahagian dalam menjayakan program pemerintah dalam memerangi Covid-19 dengan menghadirkan sejumlah ciri kesihatan yang boleh dipercayai.

"Samsung memahami bahawa pengguna kami mempunyai kesedaran yang tinggi mengenai kesihatan. Oleh itu, kami menghadirkan berbagai fitur kesihatan yang dapat diakses pada setiap perangkat baru yang kami lepaskan, termasuk seri Galaxy S20, "kata Denny Galant selaku Ketua Pengelolaan Produk, IT & Mobiliti di Samsung Electronics Indonesia beberapa waktu lalu di Jakarta.

Selain ciri kesihatan, Samsung juga membawakan ciri lain untuk membantu menjaga kehidupan kita dengan teratur. Ciri-ciri utama juga disediakan untuk suri rumah agar dapat menyajikan makanan sihat untuk ahli keluarga setiap hari. Mari kenali ciri-ciri ini satu persatu.

Samsung Health, Membantu Meningkatkan Kekebalan Tubuh

Kesihatan Samsung

Makan makanan dan vitamin yang sihat untuk meningkatkan imuniti badan tidak mencukupi. Kita juga perlu meningkatkan kecergasan fizikal kita agar dapat melakukan pelbagai aktiviti harian semasa PSBB dengan baik. Oleh itu, pengambilan badan yang baik dapat dioptimumkan dengan badan yang sihat dan cergas.

Nah, di sini aplikasi kesihatan Kesihatan Samsung ada di sini untuk membimbing kita dalam menjalankan program kecergasan badan yang betul. Terdapat pelbagai program kecergasan yang ditawarkan, termasuk latihan berat badan hingga latihan regangan. Kita dapat menambahkan program ini ke dalam jadual harian kita agar kita menjadi lebih berdisiplin dalam menjaga kecergasan fizikal.

Di samping itu, Samsung Health juga dapat membantu kita mengesan aktiviti harian yang berkait rapat dengan keadaan kesihatan. Itu termasuk pola tidur, pola makan, langkah-langkah yang diambil, tahap penghidratan, hingga kitaran haid bagi wanita. Selesai, bukan?

Kesejahteraan Digital, Membantu Mengurus Produktiviti Harian

Kesejahteraan Digital Samsung

Mungkin ramai di antara kita sukar mengawal penggunaan gajet setiap hari. Terutama pada masa seperti sekarang di mana orang melakukan lebih banyak aktiviti di rumah, baik belajar dan bekerja. Oleh itu, kita boleh yakin bahawa penggunaan kandungan digital akan meningkat dengan mendadak.

Ini terungkap oleh Menteri Komunikasi dan Penerangan (Menkominfo) Johnny G Plate bahawa penggunaan selular meningkat 5 hingga 10% semasa pandemi virus korona. Sebenarnya, angka itu diramalkan meningkat hingga 40% semasa Lebaran dengan larangan pulang.

Masalahnya ialah penggunaan alat yang berlebihan sebenarnya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan. Sebenarnya, ini dapat menyukarkan kita untuk menyeimbangkan aktiviti harian kita. Oleh itu, Samsung melengkapkan siri Galaxy S20 mereka dengan ciri-ciri Kesejahteraan Digital yang dapat membantu kami menguruskan produktiviti harian kami dengan baik.

Terdapat banyak faedah yang dapat kita perolehi dari ciri Kesejahteraan Digital. Sebagai contoh, kita boleh mensasarkan penggunaan alat dalam satu hari (matlamat masa skrin) . Oleh itu, kita dapat menggunakan masa lain untuk menjalankan produktiviti lain yang perlu dilakukan. Sangat membantu, bukan?

Kesejahteraan Digital dengan Pemasa Aplikasi juga dapat membantu mengingatkan kita apabila penggunaan aplikasi telah melebihi had masa yang kita mahukan. Ini sangat berguna terutamanya bagi pengguna yang sering lupa menghabiskan masa ketika menjalankan aplikasi yang tidak produktif ketika belajar atau bekerja.

Supaya kita dapat fokus belajar atau bekerja, kita dapat menggunakan Focus Mode untuk menentukan pemberitahuan apa yang akan disekat ketika kita melakukan aktiviti tersebut. Oleh itu, tidak ada lagi gangguan yang boleh menyebabkan fokus kita hilang. Malah Fokus Mode juga berguna ketika kita menikmati masa kita sendiri.

Bixby, Membantu Mencari Resipi Makanan Sihat

Samsung Bixby

Makanan yang sihat dan berkhasiat sangat diperlukan oleh tubuh agar kesihatan kita terjaga. Oleh itu, penting bagi suri rumah untuk mengetahui resipi makanan sihat untuk semua ahli keluarga. Di sini, Samsung menghadirkan Bixby yang boleh bertindak sebagai pembantu dapur untuk mencari resipi makanan yang sihat dan berkhasiat.

Bixby adalah pembantu maya Samsung yang biasanya disertakan dalam telefon bimbit mewah Samsung, termasuk siri Galaxy S20. Perkhidmatan pintar ini membolehkan kami dapat mengakses aplikasi pada peranti Samsung dengan mudah, termasuk mencari kami resipi makanan sihat.

Dengan perintah suara, kita dapat meminta Bixby mengatur layar telefon agar hidup lebih lama ketika kita mempraktikkan resipi yang dipaparkan. Oleh itu, kita tidak perlu membuka peranti berulang kali ketika kita sibuk memasak. Ia mudah, bukan?

Dengan kehadiran Bixby, Kesejahteraan Digital, dan Kesihatan Samsung dalam siri Galaxy S20 dapat membantu kita hidup lebih produktif, sihat, dan teratur semasa PSBB. Kami juga dapat terus fokus belajar atau bekerja kerana ciri-ciri ini siap membantu kami merancang jadual harian yang baik.

Sudah tentu terdapat banyak kelebihan lain yang ditawarkan oleh Samsung melalui siri Galaxy S20 dan peranti canggih terbaru mereka. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat dan tawaran terbaik dari Samsung untuk siri Galaxy S20, sila kunjungi //www.samsung.com/id/galaxylaunchpack/ .