Berikut adalah 8 Peranti Elektronik yang Membantu Kehidupan Harian Anda

 Terdapat banyak jenis alat dan jenis elektronik . Di samping itu, pelbagai fungsi dapat membantu kerja harian, terutama dalam urusan rumah tangga, yang tentunya dapat meringankan kerja suri rumah. Dan berikut adalah beberapa elektronik yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian.

perkakas elektronik dapur

1. Periuk Nasi

Peranti elektronik ini sangat berguna untuk suri rumah. Dengan menggunakan Rice Cooker, memasak nasi pasti akan menjadi lebih mudah. Mesin elektronik ini, bukan sahaja digunakan untuk memasak nasi tetapi ada banyak resipi yang boleh anda masak menggunakan periuk nasi. Tidak hairanlah peralatan memasak ini juga digunakan oleh anak-anak asrama yang tidak mahu bersusah payah memasak.

2. Jus Elektronik

Semua orang akan tahu bahawa sayur-sayuran dan buah-buahan mengandungi nutrien dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Dengan adanya alat juicer elektronik ini dapat membantu dan memudahkan anda dalam membuat jus yang mengandungi pengambilan nutrien. Alat yang satu ini juga menjadikan keluarga anda lebih sihat

3. Pembuat Kopi Elektronik

Sekiranya anda seorang pencinta kopi maka anda mesti mempunyai pembuat kopi elektronik, kerana dengan adanya mesin ini anda dapat membuat kopi dengan mudah. Siapa yang biasanya membancuh gelas kopi pasti tidak akan merasa menyusahkan lagi, kerana anda boleh membuat minuman sekali gelas secara langsung. Sebagai pilihan tepat dan ringankan kerja anda.

4. HT

Handy Talkie atau sering disebut sebagai HT yang pastinya tidak asing lagi, terutama di kalangan aktivis dan penganjur acara. Handy Talkie atau HT adalah sekumpulan alat komunikasi dua hala yang menggunakan frekuensi radio sebagai media komunikasi. Dan untuk harga HT  itu sendiri berbeza-beza, bergantung pada ciri dan fungsinya.

5. Alat kawalan jauh

Alat kawalan jauh atau ada yang menyebutnya alat kawalan jauh. Alat yang satu ini tentunya sangat membantu anda dalam memberikan arahan dari jarak jauh seperti televisyen, stereo, DVD, penyaman udara, dan lain-lain. Teknologi utama yang digunakan dalam alat kawalan jauh adalah cahaya inframerah (IR), isyarat antara alat kawalan jauh dan kawalan tidak dapat dilihat oleh mata manusia.

6. Lampu

Alat yang satu ini sangat membantu kehidupan manusia. Dan sudah tentu alat ini adalah yang paling penting daripada yang lain. Terdapat pelbagai jenis lampu yang dapat anda temui seperti lampu gantung, lampu meja, lampu menyala, dan ada juga lampu hiasan. Fungsinya sama, iaitu memberi pencahayaan.

7. Pengisar Tangan

Pengisar tangan atau pengisar tangan, alat ini mempunyai bentuk yang lebih berkesan daripada pengisar. Pengisar tangan pastinya berbeza dengan juicer. Pengisar elektronik boleh membuat jus tanpa menyaring pulpa dari campuran sayur dan buah. Alat ini membolehkan anda menggabungkan satu gelas buah dan sayur secara langsung dalam sekelip mata. Untuk membersihkan pengisar tangan tidak sukar.

8. Mesin basuh

Anda tidak perlu lagi mencuci pakaian dengan menggosoknya dengan bersih. Cukup dengan menggunakan mesin basuh, pakaian anda akan segera dibersihkan. Dengan mesin basuh, anda tidak perlu lagi menggunakan perkhidmatan dobi di luar, untuk membersihkan anda semua. Hanya dengan sekali tekan, mesin basuh berfungsi sebagaimana mestinya sehingga tidak perlu takut aktiviti lain anda akan terganggu.

Itulah 8 alat elektronik yang digunakan dalam kehidupan seharian. Dengan alat ini, anda pasti dapat membantu kerja anda. Bagi anda yang ingin memiliki pelbagai alat seperti yang ada di atas, dan elektronik lain, anda boleh membelinya di Bukalapak, jangan risau tentang harganya, kerana harga yang ditawarkan adalah pelbagai, anda boleh menyesuaikannya dengan keadaan kewangan anda.

Artikel Berkaitan