Mari Cuba 3 Ciri Tersembunyi pada Samsung Galaxy S20 Series

Gaya hidup bukan sekadar memakai pakaian mahal dan melepak di kafe-kafe yang mahal. Gaya hidup juga berkaitan dengan cara kita menggunakan telefon pintar. Kenapa? Kerana sekarang, telefon pintar adalah seperti pasangan hidup, barang ketika banyak orang lebih suka kehilangan dompet mereka berbanding telefon bimbit mereka. 

Adalah wajar untuk diingat bahawa setiap orang perlu berhubung dengan orang lain. Orang yang mempunyai telefon bimbit mereka juga perlu merasa diri mereka sendiri. Contohnya, untuk menghantar foto dan video di Instagram, kemas kini status di Facebook, kemas kini berita dari laman berita dan banyak lagi. 

Orang, dengan telefon bimbit mereka, seolah-olah diundang untuk terlibat dalam pusingan yang disebut dunia internet atau dunia digital. Ini adalah gaya hidup moden, gaya hidup yang lebih bergantung pada telefon bimbit dan sambungan internet. 

Untuk memenuhi gaya hidup ini, sudah tentu kita memerlukan peranti yang sejuk yang dapat menyokong pelbagai aktiviti digital. Bukan hanya telefon bimbit sederhana dengan ciri-ciri yang buruk. Tetapi telefon bimbit yang dilengkapi dengan teknologi kamera yang sangat canggih dan pelbagai ciri menarik. 

Telefon dengan ciri ini boleh didapati di siri Samsung Galaxy S20. Siri Samsung Galaxy S20 terdiri daripada Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20 Plus, dan Samsung Galaxy S20 Ultra. Ketiganya dilancarkan di Indonesia pada 6 Mac 2022.

Siri Samsung Galaxy S20

Kehadiran siri Samsung Galaxy S20 dapat menyokong pelbagai aktiviti penggunanya, terutama cara mereka menjalani gaya hidup melalui telefon bimbit. 

Dengan siri Samsung Galaxy S20, pengguna dapat mengaktualisasikan diri dengan mudah dengan bercerita dan menangkap momen berharga melalui teknologi kamera yang sangat canggih pada siri Samsung Galaxy S20. Selain itu, pengguna siri Samsung Galaxy S20 juga dapat menggunakan tiga 'ciri tersembunyi' yang sangat berguna. 

"Samsung Galaxy S20 series dilengkapi dengan ciri-ciri yang direka khusus untuk memudahkan pengguna melakukan pelbagai aktiviti dan menikmati pelbagai keseronokan di dunia. Siri Samsung Galaxy S20 tidak hanya menawarkan spesifikasi terbaru, tetapi juga dilengkapi dengan perisian sokongan ( perisian ) yang intuitif. Semakin mendalam ia diterokai, pengguna akan menemui fitur tambahan yang sangat inovatif untuk memudahkan kehidupan seharian mereka, "kata Denny Galant, Ketua Pemasaran Produk untuk IT & Mudah Alih di Samsung Electronics Indonesia .

Lalu, apakah "ciri tersembunyi" yang terdapat pada Samsung Galaxy S20. Penjelasan berikut. 

1. Mod Rakaman "Segera" dalam Ciri-ciri Kamera

Kamera Galaxy S20

Tidak keterlaluan untuk memanggil kamera dalam siri Samsung Galaxy S20 sebagai salah satu yang terbaik. Ciri-ciri dalam kamera Samsung Galaxy S20 mampu menawarkan pelbagai perkara menarik, bahkan tidak terdapat pada telefon bimbit lain. 

Salah satu ciri tersebut ialah ciri model perakam "Instan". Mod ini terdapat pada butang 'ambil gambar / kamera' semasa mengambil gambar menggunakan siri Samsung Galaxy S20. 

Sekiranya anda hanya mengetuk sekali pada 'mengambil gambar / kamera', pengguna hanya akan mendapat foto. Cerita lain sekiranya butang ‘ambil gambar / kamera’ pengguna lebih lama. Dengan cara ini, pengguna masuk dalam mod "Sekejap" yang membolehkan kamera pada siri Samsung Galaxy S20 menghasilkan foto dan video pada masa yang sama. 

Dengan ciri ini, pengguna tidak perlu bersusah payah membuat kolaj video dari gambar yang diambil. Pengguna sebenarnya akan mendapat banyak foto menarik untuk dipilih. Pengguna juga akan mendapatkan video pada masa yang sama semasa pengguna mengambil gambar. 

Mod ini sememangnya berguna. Terutama ketika kita ingin merakam detik-detik penting. Contohnya, semasa memotong pita, meniup lilin ulang tahun, atau perayaan lain yang biasanya hanya berlaku dalam satu saat. Dan momen yang jarang berlaku dapat ditangkap dengan hanya satu tangkapan untuk menghasilkan foto dan video. 

Fungsi ini juga membolehkan pengguna membuat foto dalam format GIF. Cara membuatnya juga senang. Pengguna hanya boleh meleret ke bawah di bahagian 'ambil gambar'. Kemudian, Samsung Galaxy S20 dapat secara automatik menghadirkan foto dengan format GIF. 

2. Bixby 

bixby

Siri Samsung Galaxy S20 masih dilengkapi dengan Bixby, pembantu pintar utama Samsung yang selalu hadir dalam telefon Samsung kelas atas. Dan dalam siri Galaxy S20, Bixby lebih daripada sekadar pembantu peribadi pintar. 

Samsung mengembangkan ciri yang disebut Bixby Routine. Dengan ciri ini, pengguna siri Samsung Galaxy S20 dapat mengatur siri Samsung Galaxy S20 dalam mod normal dan mod dering getaran. Intinya adalah bahawa setiap mod boleh disesuaikan mengikut aktiviti pengguna. Contohnya mod getaran khas untuk kerja dan mod biasa semasa aktiviti pagi. 

Di samping itu, Bixby juga dapat menyesuaikan suara kamera dan menyesuaikan sama ada mod penerbangan / tidak mengganggu fitur semasa bermain permainan. Bixby juga membolehkan siri Samsung Galaxy S20 berfungsi secara automatik untuk mematikan pemberitahuan tertentu sehingga tidak mengganggu ketika pengguna menjalankan aplikasi lain. 

Ciri lain yang berguna adalah ciri untuk menetapkan tarikh tertentu yang dianggap penting oleh pengguna. Sebagai contoh, tetapkan tarikh untuk perkhidmatan di luar bandar, tarikh untuk acara penting, atau bahkan hari jadi seseorang yang dekat dengan pengguna. 

3. Kapsyen Langsung

kapsyen langsung

Semasa menonton Youtube, selalu ada ciri kapsyen yang membolehkan video mempunyai kapsyen atau sari kata. Malangnya, tidak semua video di Youtube mempunyai ciri ini. Nah, siri Samsung Galaxy S20 menawarkan ciri yang membolehkan pengguna melihat kapsyen atau transkrip video yang ditonton. 

Sebagai contoh, pengguna menonton video berbahasa Inggeris di Youtube, kemudian transkrip perbualan akan muncul dari video yang ditonton. Bukan hanya dari Youtube, ciri ini disebut "Live Caption" juga hadir ketika kita menggunakan media tertentu dalam masa nyata

Ciri "Kapsyen Langsung" ini tidak langsung aktif. Pengguna perlu mengaktifkannya terlebih dahulu. Cara mengaktifkan ciri ini sendiri cukup mudah. Pengguna hanya perlu memasuki bahagian "tetapan". Selepas itu pilih "kebolehcapaian". Seterusnya, pilih pilihan "peningkatan pendengaran", kemudian pilih untuk mengaktifkan ciri kapsyen automatik atau "Kapsyen Langsung".

Dengan pelbagai ciri tersembunyi, tentunya menjadikan siri Samsung Galaxy S20 menawarkan sesuatu yang lebih dari sekadar memegang telefon pintar. Siri Samsung Galaxy S20 menghadirkan ciri inovatif yang tidak hanya menyokong gaya hidup tetapi juga produktiviti. 

"Samsung Galaxy S20 series adalah telefon pintar yang kaya dengan ciri inovatif. Oleh itu, kami mengesyorkan agar pengguna meluangkan masa dan meneroka ciri yang ditawarkan untuk mendapatkan fungsi yang optimum dan meningkatkan produktiviti mereka ke tahap yang lebih tinggi, "tutup Denny.

Oleh kerana itu, siri Samsung Galaxy S20 adalah telefon mewah yang menarik. Telefon ini menawarkan pelbagai ciri yang sangat berguna, terutamanya untuk menyokong gaya hidup masa kini di era digital. Zaman di mana setiap orang menggunakan telefon pintar mereka untuk pelbagai keperluan. 

Berminat dengan siri Samsung Galaxy S20? Sekiranya anda berminat, dapatkan maklumat lebih lanjut mengenai promosi Samsung Galaxy S20 yang boleh dikunjungi di pautan berikut //www.samsung.com/en/galaxylaunchpack/. Anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai ciri dan spesifikasi siri Galaxy S20 di pautan berikut www.samsung.com/id/smartphones/galaxy-s20/.