Mari kita lihat 10 kelebihan dan kekurangan OPPO A91

OPPO, yang merupakan jenama China, menggunakan telefon bimbit baru pada bulan Mac 2020 dengan nama OPPO A91. Sesuai dengan reputasi yang melekat pada jenama OPPO, HP ini juga mempunyai kelebihan tertentu seperti reka bentuk yang menarik dan juga kualiti kamera yang tidak dapat ditandingi.

Tetapi, kelebihannya pasti tidak berhenti di situ. Terdapat juga beberapa kelemahan OPPO A91 yang perlu anda pertimbangkan sekiranya anda berhasrat untuk membelinya. Daripada ingin tahu, lihat beberapa kelebihan dan kekurangan OPPO A91 berikut.

Spesifikasi OPPO A91

Oppo A91

  • Siaran : Mac, 2020
  • Skrin : Super AMOLED, 1080 x 2400 piksel
  • Chipset : Mediatek MT6771V Helio P70
  • GPU : Mali-G72 MP3
  • RAM : 8GB
  • Memori Dalaman : 128GB
  • Memori Luaran : microSD, hingga 256GB (slot khusus)
  • Kamera Belakang : 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Kamera Depan : 16 MP
  • Bateri : Li-Po 4025 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan OPPO A91

Berminat dengan OPPO A91? Sememangnya, kerana banyak kelebihan telefon bimbit ini yang dapat anda nikmati, termasuk dari segi resolusi dan reka bentuk kamera. Apa kelebihan lain? Lihat yang berikut!

1. Reka Bentuk Badan yang Bergaya

lawan-a91-1

Bukan nama OPPO jika tidak mempunyai reka bentuk badan yang menggembirakan mata, misalnya seperti OPPO A91 yang hadir dalam tiga varian warna iaitu Dark Blue, Red, dan Blue. Keempat konfigurasi kamera di bahagian belakang HP disusun secara menegak memanjang ke bawah dengan sisi melengkung.

Dari depan, layar dibuat dengan hanya menyisakan sedikit ruang di sebelah kiri dan kanan (tanpa bezel ), sehingga kelihatannya skrin penuh  sehingga anda dapat menonton YouTube dengan ukuran layar yang besar. Terdapat juga kamera selfie 16 MP yang menonjol sedikit ke skrin, kelihatan seperti sekarang.

Secara keseluruhan, OPPO A91 memang mempunyai reka bentuk yang menarik - salah satu kelebihan yang biasa terdapat pada kebanyakan telefon OPPO.

2. Terdapat Ciri-ciri Dalam Paparan Cap Jari 3.0

cap jari oppo-a91-indisplay

Sensor cap jari adalah ciri yang biasanya terdapat pada HP terbaru, termasuk segmen harga menengah atas. Namun, tidak semua dilengkapi dengan cap jari dalam paparan  seperti yang terdapat di OPPO A91.

Sidik jari dalam paparan ini bermaksud bahawa anda dapat membuka layar HP dengan meletakkan jari di layar, dan bukan pada sensor cap jari yang umumnya terdapat di bahagian belakang telefon bimbit. Dalam ciri  paparan cap jari 3.0, tahap kelajuan dan keselamatan semakin meningkat. Fungsi ini mampu membuka layar dengan kecepatan 0.32 saat dan juga selamat dari pengesanan cap jari palsu berkat ketepatan sensor cap jari yang baik.

3. Kamera Utama Mempunyai Resolusi Besar

oppo-a91-design-bergaya

Tidak perlu diragukan lagi kemampuan OPPO A91 untuk menghasilkan gambar yang berkualiti, kerana telefon bimbit buatan jenama China ini dilengkapi dengan konfigurasi empat kamera belakang. Untuk kamera utama, telefon bimbit ini mempunyai lensa dengan resolusi yang cukup besar, iaitu 48 MP.

Selain itu, ada juga lensa dengan resolusi 8 MP untuk menutupi area yang sangat luas ( ultra lebar ), lensa 2 MP untuk memotret objek pada jarak dekat (makro), dan lensa 2 MP lain untuk mendapatkan kesan bokeh pada foto.

4. Mempunyai Ciri Pengisian Cepat yang Cukup Baik

OPPO-A91-2

Ada kalanya kita mahu meninggalkan rumah dengan keadaan HP yang dicas sepenuhnya. Oleh itu, ciri  pengecasan pantas atau pengecasan pantas sering menjadi faktor utama ketika memilih HP. Untuk ini, OPPO A91 adalah pilihan yang tepat kerana ia mempunyai ciri  pengecasan pantas 30W (VOOC Flash Charge 3.0) yang dapat mengecas hingga 50% dalam masa 30 minit.

5. Disokong dengan Skrin Super AMOLED

OPPO-A91-5

Kejelasan skrin pada telefon bimbit tentunya merupakan aspek penilaian yang penting. OPPO A91 dilepaskan dengan menggunakan skrin AMOLED yang mempunyai tahap kelajuan tindak balas yang tinggi dan lebih cekap tenaga. Dimensi skrin 6,4 inci yang dibawa pada telefon bimbit juga cukup besar, menjadikannya sesuai untuk penggunaan seharian dengan selesa.

Oh ya, tidak perlu risau skrin mudah retak kerana telefon bimbit ini telah dilapisi dengan pelindung Gorilla Glass 5 yang dapat mengurangkan tumbukan hingga ketinggian 1 m.

6. Mempunyai Slot Khas untuk Memori Luaran

oppo-a91

Bagi sesetengah orang, slot memori luaran selalu menjadi ciri yang bermanfaat. Tetapi sayangnya, kita sering harus rela menggunakan slot SIM kedua untuk menggunakan microSD. Nasib baik, OPPO A91 dilengkapi dengan tiga slot (SIM 1, SIM 2, dan memori luaran).

Dengan cara ini, anda tidak perlu mencabut kad - anda boleh menggunakan SIM 2 dan microSD hingga 512 GB pada masa yang sama.

Kekurangan OPPO A91

Bukankah kelebihan OPPO A91 menggoda? Tetapi anda tidak harus segera memutuskan untuk membeli. Adalah baik untuk melihat beberapa kekurangan sel OPPO seperti berikut.

1. Tidak ada zoom optik dalam kamera

oppo-a91-4

Walaupun dilengkapi dengan kamera berkualiti yang tidak boleh dipandang remeh, anda yang gemar fotografi mungkin sedikit kecewa dengan telefon bimbit ini. Anda lihat, tidak ada kamera telefoto yang membolehkan anda mengambil objek jarak jauh. Jadi, anda hanya boleh menggunakan zoom digital atau mendekati objek jika anda tidak mahu kualiti foto menjadi kabur.

2. Masih Menggunakan Android 9 Pie Semasa Dilepaskan

oppo-a91-6

Sesiapa sahaja mahu memiliki telefon bimbit dengan ciri dan kelebihan terkini. Namun, OPPO A91 sayangnya tidak hadir dengan Android 10, tetapi masih menggunakan Android 9 Pie ketika dilepaskan dengan antara muka pengguna ColorOS 6. Peliknya, memandangkan ketika telefon bimbit ini dilancarkan, pelbagai telefon lain dalam segmen harga yang sama sudah memiliki Android 10 secara lalai .

Ini memang bukan kelemahan yang boleh membawa maut kerana anda boleh menaik taraf diri anda ke versi Android terkini. Tetapi, alangkah baiknya jika kita tidak perlu melakukan  lebih banyak usaha untuk mendapatkan Android 10.

3. Tidak ada NFC

oppo-a91-7

Apabila semuanya harus praktikal, ciri-ciri yang memudahkan pembayaran juga semakin diminati oleh orang ramai. Salah satu ciri pada HP untuk memudahkan pembayaran adalah NFC ( Near Field Communication),  yang kini banyak terdapat pada kebanyakan keluaran HP terbaru.

Sekiranya anda sering bepergian ke luar bandar, ketiadaan ciri NFC pada OPPO A91 mungkin merupakan kelemahan. Sebenarnya, ciri ini akan memudahkan anda memeriksa baki e-Tol anda dan membuat pembayaran tanpa tunai .

4. Chipset Tidak Istimewa

Persembahan Oppo A91

OPPO A91 dilengkapi dengan chipset Mediatek MT6771 Helio P70. Chipset ini dibina dengan fabrikasi 12 nm. Di dalam chipset ini, pemproses teras octa yang terdiri daripada empat teras Cortex-A73 dengan kelajuan 2.1 GHz dan empat teras Cortex-A53 dengan kelajuan 2.0 GHz. Untuk pemprosesan grafik, GPU MP3 Mali-G72 tertanam.

Penggunaan chipset Helio P70 sebenarnya bukanlah sesuatu yang istimewa. Chipset ini tidak buruk tetapi juga tidak bagus untuk kelas harga. Terutama jika anda melihat pesaing dalam kelas harga yang sama, banyak telefon bimbit dilengkapi dengan chipset yang lebih baru dan lebih berkuasa.

Untuk makluman anda, chipset Helio P70 digunakan dalam OPPO F11 dan OPPO F11 Pro, yang dilancarkan pada tahun 2019. Sementara OPPO A91 hadir pada bulan Mac 2020. Ini jelas menunjukkan bahawa OPPO tidak membuat penambahbaikan pada bahagian chipset.

Sekali lagi, chipset yang digunakan dalam telefon bimbit ini tidak istimewa. Tapi ya, masih boleh bermain permainan. Seperti yang diungkapkan oleh David dari saluran Youtube Gadgetin, jika telefon ini agak lancar untuk bermain permainan seperti PUBG Mobile. Hanya tetapan grafik yang tersekat dalam HD dengan  Framerate  Hight .

Kesimpulannya

OPPO A91 sememangnya patut dilihat pada reka bentuk badannya yang bergaya dan kontemporari, serta resolusi utama kamera utama sebesar 48 MP. Skrin Super AMOLED yang dibawa juga mampu menghasilkan paparan skrin yang tajam dan selesa pada mata.

Tetapi sayangnya, telefon bimbit ini dilengkapi dengan Android 9 Pie, yang seharusnya telah ditinggalkan sejak Android 10. Anda juga tidak dapat mengambil gambar objek dengan jarak yang terlalu jauh kerana telefon ini tidak dilengkapi dengan lensa teleskop atau fitur  zoom optik .

Bagaimana? Setelah mengetahui pelbagai kelebihan dan kekurangan OPPO A91, bagaimana perasaan anda? Sila klik pautan ini jika anda berminat untuk membelinya.