10 Permainan PS2 Terbaik untuk Bermain berbilang pemain

Hampir semua konsol permainan video seperti PlayStation, Xbox, dan Nintendo akan selalu membawakan permainan dengan mod berbilang pemain . Dalam mod itu, anda akan dijemput untuk merasakan kegembiraan bermain permainan dengan melibatkan pemain lain termasuk rakan anda. Kehadiran ciri berbilang pemain boleh menjadi hiburan alternatif untuk mengisi masa lapang.

Kali ini, anda akan meneroka permainan berbilang pemain yang ada di PlayStation 2. Di antara permainan yang akan dibincangkan di bawah ini, mungkin salah satu daripadanya akan mengingatkan anda masa-masa menarik bermain PS2 pada masa lalu. Nah, agar tidak penasaran, berikut adalah 10 cadangan untuk bermain permainan berbilang pemain PS2 terbaik

1. Twisted Metal: Hitam (2001)

Logam Berpusing

Dalam permainan ini para pemain diharuskan memilih kenderaan tempur untuk bertempur di tempat yang telah ditentukan. Senjata tersebar di seluruh medan perang, dan dapat digunakan untuk melumpuhkan pemain lain.

Permainan ini agak mudah. Anda mesti memusnahkan lawan dan menjadi mangsa terakhir yang memenangi perlawanan. Pengaturan dalam permainan ini sendiri berlaku di sebuah bandar yang dikenali sebagai Midtown. Watak yang anda mainkan akan datang dari hospital jiwa yang dipanggil Blackfield.

Twisted Metal: Black mempunyai pelbagai pemain yang terdiri daripada watak baru dan lama. Terdapat sekurang-kurangnya 15 watak yang boleh dipilih, yang mana sepuluh daripadanya dapat digunakan sejak awal permainan. Sementara selebihnya, mesti diperoleh dengan mencarinya sepanjang permainan.

2. WWE SmackDown: Inilah Sakitnya (2003)

WWE SmackDown

Permainan Smackdown menjadi salah satu permainan yang sangat menarik apabila dimainkan bersama. Bagi pemain setia permainan ini, mungkin telah menghafal watak menakutkan seperti The Rock, John Cena, Undertaker, Kane dan Stone Cold.

Nah, dalam siri SmackDown ini, tokoh-tokoh pejuang masih disajikan dan menjadi watak yang boleh dimainkan yang boleh anda pilih untuk saling bertarung di gelanggang.

SmackDown! Here Comes The Pain menampilkan sekurang-kurangnya 50 watak yang merupakan ahli aktif dalam senarai WWE (World Wrestling Entertainment) . Permainan ini menawarkan pertarungan pantas di gelanggang gusti. Maka tidak hairanlah, dua pemain yang berada di arena pertempuran mesti bersiap sedia kerana setiap lawan dapat menyerang pada bila-bila masa.

3. Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Grand Theft Auto

Grand Theft Auto: San Andreas berlaku di wilayah fiksyen bernama San Andreas yang berpusat di negeri California dan Nevada. Di dalamnya terdapat tiga kota seperti Los Santos yang merujuk kepada kota Los Angeles, San Fierro diilhamkan oleh kota San Francisco, dan Las Venturas dikelilingi oleh belantara seperti di Las Vegas, Nevada dan Arizona.

Selain menyelesaikan misi bersama, pemain boleh melakukan apa sahaja di San Andreas. Permainan ini yang menawarkan kehidupan geng jalanan pasti menunjukkan situasi jenayah dan keganasan yang sengit.

Sama seperti permainan GTA lain, di sini anda boleh bertarung dengan geng saingan untuk berjuang di wilayah. Walaupun diperlukan, anda boleh melakukan pembunuhan, rompakan, hingga tindakan yang dikejar oleh polis kerana membuat masalah.

4. Juara Norrath: Realms of EverQuest (2004)

Juara Norrath

Permainan ini sebenarnya boleh dimainkan oleh sehingga empat pemain menggunakan penyesuai rangkaian yang boleh disambungkan dalam talian. Kemudian, anda akan bertengkar satu sama lain atau membentuk kumpulan pengembaraan untuk menyelesaikan misi tertentu.

Terdapat lima jenis perlumbaan watak yang boleh anda pilih dan mainkan sepanjang permainan. Mereka termasuk Barbarian Warriors, Wood Elf Rangers, High Elf Clerics, Erudite Wizards , dan Dark Elf Shadowknights .

Juara Norrath bermula dengan membantu para bunian dalam memerangi pasukan orc dan goblin . Seterusnya, anda akan meneroka dunia bawah tanah untuk melakukan pengembaraan di sana.

5. The Warriors (2005)

Pahlawan-pahlawan

The Warriors adalah permainan video berdasarkan filem 1979 dengan nama yang sama. Oleh itu, jangan terkejut jika permainan ini mempunyai masa yang sangat lama pada tahun 70-an. Di sini, anda boleh bekerjasama untuk bertempur dengan sekumpulan geng, merompak, dan menyelesaikan beberapa misi yang telah ditentukan.

Secara keseluruhannya, permainan ini mengisahkan sebuah geng bernama The Warriors yang mesti berjuang untuk kembali ke wilayah mereka di Coney Island. Namun, mereka mempunyai hari penuh untuk sampai ke sana sebelum semua geng di New York City mengejar anggota The Warriors.

Permainan ini sendiri dikembangkan oleh Rockstar Toronto dan diterbitkan oleh Rockstar Games. Permainan ini pertama kali dilancarkan di PS2 dan Xbox pada 17 Oktober 2005 di Amerika Syarikat dan 21 Oktober 2005 di Eropah. Pada tahun 2013, The Warriors dikeluarkan untuk PS3 dan PS4 melalui PlayStation Network.

6. Guitar Hero II (2006)

Wira Gitar II

Siapa yang tidak tahu permainan ini? Permainan bermain gitar ini cukup popular dan telah menjadi salah satu permainan yang menarik kerana ia menjadikan kita seperti gitaris kumpulan teratas. Di samping itu, senarai lagu yang disajikan dalam permainan ini dapat menambah wawasan kita mengenai dunia muzik.

Guitar Hero II mempunyai tiga pilihan untuk mod berbilang pemain , iaitu Cooperative, Face-Off dan Pro Face-Off . Untuk mod Koperasi , anda berada dalam kumpulan yang sama dengan kedudukan sebagai gitar utama atau gitar irama .

Bagi mod Face-Off , anda harus saling bertanding untuk memainkan gitar dalam lagu yang sama. Kedua pemain bergilir-gilir memainkan bahagian gitar dari lagu yang dipilih. Sementara itu, mod Face-Off Pro dapat dibuka atau dipilih jika pemain berjaya menyelesaikan semua tahap kerjaya.

7. Tekken 5 (2005)

Tekken 5

Tekken 5 telah menjadi salah satu permainan kegemaran di semua platform PlayStation dari siri pertama hingga siri keempat. Pada era PS2, permainan ini sangat menarik untuk dimainkan oleh kedua-duanya kerana ia menawarkan konsep pertempuran yang sengit.

Sama seperti edisi Tekken sebelumnya, permainan ini masih menampilkan watak ikonik, seperti Jin Kazama, Hwoarang, Eddy Gordo, Yoshimatsu, Law, Panda, Nina dan banyak lagi. Permainan ini juga menampilkan hadiah dalam bentuk mata wang yang dapat digunakan untuk menyesuaikan watak yang dipilih.

Permainan pertempuran ini yang dihasilkan oleh Namco telah berjaya dengan kritikal dan komersial. Tekken 5 akhirnya berjaya menjual lebih dari enam juta salinan di seluruh dunia.

8. Gran Turismo 4 (2004)

Gran Turismo 4

Ini adalah salah satu permainan simulasi perlumbaan kereta yang paling menarik yang dimainkan di PS2. Maka tidak hairanlah, setelah dilancarkan, Gran Turismo 4 mendapat sambutan dan kejayaan kewangan yang baik. GT 4 kemudian menjadi permainan terlaris ketiga pada tahun 2005 di konsol PlayStation 2.

Dalam permainan ini terdapat 51 litar perlumbaan yang terbahagi kepada empat kumpulan, yang terdiri daripada Litar Dunia, Litar Asli, Kursus Bandar , dan Dirt & Snow . Banyak trek lumba adalah versi litar baru atau diubah dalam siri Gran Turismo sebelumnya.

Selain litar litar yang mencabar, permainan ini juga menyajikan pelbagai jenis kereta dari beberapa pengeluar automotif terkenal. Anda boleh menyertai pertandingan lumba kereta dengan bebas menggunakan kenderaan seperti BMW, Toyota, Subaru, Mitsubishi, Honda, Toyota, Vauxhall VX220, dan banyak lagi.

9. Burnout 3: Penghapusan (2004)

Keletihan 3

Tidak seperti model perlumbaan di Gran Turismo, Burnout 3: Takedown tawaran arked gaya permainan yang berbahaya, cepat dan penuh dengan kerosakan. Permainan ini menampilkan perlumbaan litar standard yang berlaku di jalan raya yang sibuk.

Mekanikal atau ciri utama permainan ini disebut Takedown, di mana anda sebagai pemain boleh memusnahkan kereta untuk menjatuhkan satu sama lain. Permainan ini benar-benar memberi tumpuan kepada perlumbaan liar dan ekstrem, jadi anda boleh menyebabkan kerosakan di lebuh raya dan kereta yang digunakan masing-masing.

Burnout 3: Takedown menerima banyak anugerah dari pelbagai media permainan video. Majalah PlayStation rasmi dan majalah Xbox meletakkannya kedua dalam Game of the Year di hadapan Grand Theft Auto: San Andreas dan Halo 2.

10. Pro Evolution Soccer 6 (2006)

Pro Evolution Soccer 6

Untuk pilihan permainan berbilang pemain di PS2, Pro Evolution Soccer (PES) 6 adalah permainan yang mesti selalu dimainkan oleh sesiapa sahaja. Permainan bola sepak ini menjadi permainan yang sangat menarik ketika dimainkan bersama rakan anda. Permainan ini juga telah berkembang secara grafik di PS3 dan PS4, sehingga keadaan stadium, suasana penonton, dan wajah pemain bola terasa realistik.

Permainan ini pastinya menampilkan pasukan bola sepak elit yang tersebar di seluruh pertandingan terbaik dunia. Di samping itu, permainan yang satu ini juga mengasah kemampuan anda untuk menyesuaikan strategi bola sepak anda sehingga dalam setiap pertandingan pasukan yang anda gunakan dapat menang dengan mudah.

PES 6 adalah permainan bola sepak kuno yang pastinya menyimpan banyak nostalgia bagi anda yang pernah memainkannya. Permainan ini kemudian mendapat Double Platinum dari Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA) berkat penjualan yang menembusi 600 ribu salinan di seluruh United Kingdom.

Walaupun konsol ini jarang dimainkan, tetapi senarai pilihan permainan di atas menjadi bukti sejarah kegemilangan PlayStation 2 pada zamannya. Sekiranya anda mempunyai kisah menarik semasa bermain permainan ini, jangan ragu untuk menulisnya di ruangan komen.