Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Huawei Mate Xs!

Teknologi peranti mudah alih yang boleh dilipat menuju ke arah baru. Teknologi ini membolehkan peranti mudah alih dilipat melalui skrin. Ini kemudian dipersembahkan oleh peranti seperti Samsung Galaxy Fold dan Samsung Galaxy Z Flip.

Tetapi, bukan sahaja Samsung mempunyai peranti lipat. Huawei juga memilikinya melalui kehadiran Huawei Mate X. Peranti ini bagus dan inovatif tetapi masih belum cukup matang. Inilah yang kemudian menjadikan Huawei menghadirkan penggantinya, iaitu Huawei Mate Xs.

Seperti apa Huawei Mate Xs ini? Adakah peranti ini cukup menarik? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Huawei Mate Xs di bawah.

Spesifikasi Huawei Mate Xs

Huawei Mate Xs

  • Siaran:  Mac, 2020
  • Skrin: Lipat OLED 8 inci 2200 x 2480 piksel,
  • Skrin Penutup: 6,6 inci Lipat AMOLED 1148 x 2480 piksel,
  • Chipset: HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm +)
  • GPU: Mali-G76 MP16
  • RAM : 8GB
  • Memori Dalaman: 512GB
  • Memori Luaran: Kad SD NM, sehingga 256GB
  • Kamera: 40 MP + 8 MP + 16 MP + TOF 3D
  • Bateri: Baterai Li-Po 4500 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Huawei Mate Xs

Ternyata terdapat banyak kelebihan yang ditawarkan oleh Huawei Mate Xs yang menjadikan peranti ini sebagai pilihan yang menarik. Apa kelebihannya? Lihat perkara berikut!

1 Mekanisme Telefon bimbit Sejuk

Huawei Mate XS

Huawei Mate Xs membawakan sistem lipatan yang lebih baik daripada siri sebelumnya. Sistem lipatan di Huawei Mate Xs membolehkan kedua fungsi skrin berfungsi dengan baik dan memberikan pengalaman pengguna sebagaimana mestinya.

Di samping itu, Huawei Mate Xs dalam mod dilipat mempunyai ketebalan yang sangat tipis 5.4 mm. Saiz nipis seperti ini jarang dijumpai pada telefon bimbit hari ini yang mempunyai ketebalan rata-rata 6 mm.

Kerana ketipisan ini menjadikan pengalaman menggunakan Huawei Mate Xs lebih menyeronokkan. Tetapi tentu saja ketika dalam mod lipat dan berbentuk telefon bimbit secara umum, Huawei Mate Xs.

Huawei Mate XS

Mod lipat Huawei Mate Xs adalah dengan membengkokkan bahagian kiri skrin sehingga bahagian kanan skrin menjadi memanjang seperti telefon bimbit. Ini juga menjadikan bahagian belakang telefon mempunyai skrin tersendiri.

Sistem lipatan ini mempunyai mekanisme yang sangat baik dan banyak dipuji oleh pelbagai laman web seperti Digitaltrends atau Androidpit. Sementara laman Tomsguide mengatakan bahawa mekanisme lipatan HP diperkuat berbanding dengan versi sebelumnya.

Sebenarnya, laman AndroidAuthority memuji reka bentuk telefon ini yang menurut mereka cukup inovatif. Menurut mereka, Huawei Mate Xs sebenarnya mempunyai reka bentuk yang serupa dengan generasi sebelumnya tetapi dengan beberapa perubahan sehingga daya tahan, kekuatan, dan fungsi telefon bimbit ini meningkat.

2. Skrin P-OLED yang baik

Huawei Mate XS

Huawei Mate Xs dalam mod skrin lebar aka mod tablet dilengkapi dengan skrin 8 inci dengan resolusi 2200 x 2480 piksel. Skrin ini menggunakan panel AMOLED dan mempunyai ketumpatan 414 ppi. Skrin besar ini membolehkan Huawei Mate Xs memaparkan visual yang luas.

Semasa dalam mod dilipat, layar peranti ini dilengkapi dengan dimensi 6,6 inci dengan resolusi 1148 x 2480 piksel. Jumlah piksel agak jarang berlaku tetapi ini tentunya bukan masalah besar kerana resolusi yang ditawarkan tetap tinggi.

Kedua-dua skrin ini pastinya menampilkan layar panel AMOLED kerana skrinnya hanya satu bahagian yang utuh, hanya dilipat. Jangan lupa juga, apabila dilipat, bahagian belakang juga adalah skrin dengan dimensi 6,38 inci dengan resolusi 2,480 x 892 piksel. Hanya apabila dilipat, skrin belakang ini berfungsi semasa mengambil gambar diri sendiri atau mengambil gambar.

Skrin pada peranti ini mampu memberikan visual yang menarik. Laman Trustedreviews malah memuji layar Huawei Mate Xs dengan memanggil layar paparan 8 inci sebagai paparan tajam dan berwarna-warni.

Laman AndroidAuthority juga menyatakan bahawa skrin OLED pada peranti ini cukup bagus. Menurutnya, skrin pada Huawei Mate Xs cukup menyerlah dan cukup terang. Julat kontras dan dinamik juga cukup hebat. Selain itu, layar juga mempunyai keterbacaan yang agak baik.

3. Kamera Leica yang Cemerlang

kamera huawei mate xs

Selain layar yang luar biasa, Huawei Mate Xs juga dilengkapi dengan kamera yang cukup bagus. Kamera di telefon bimbit ini dilengkapi dengan konfigurasi empat kamera. Empat kamera tersebut adalah kamera utama 40 MP, kamera telefoto 8 MP, kamera TOF 3D dan kamera ultrawide 16 MP,

Tidak ada kamera depan di telefon bimbit ini, untuk selfie, anda boleh menggunakan kamera utama. Cukup gunakan mod bahagian belakang skrin. Ini kerana kedudukan kamera berada di sebelah kanan peranti. Semasa dalam mod tablet, kamera berada di sebelah kanan di bahagian belakang.

Menariknya, ketika merakam video atau mengambil gambar, baik yang mengambil gambar dan mereka yang difoto dapat melihat terlebih dahulu di layar. Ingat, telefon bimbit ini dalam mod lipat mempunyai dua skrin di bahagian depan dan belakang.

Tidak ketinggalan, skrin HP ini dilengkapi dengan kamera bersertifikat Leica. Maksudnya, kualiti kamera dari telefon bimbit ini adalah yang terbaik. Untuk membuktikannya, mari kita lihat beberapa contoh tangkapan kamera dari Huawei Mate Xs di bawah.

kamera menangkap huawei mate xs kamera menangkap huawei mate xs kamera menangkap huawei mate xs

Ini dilihat bahawa kualiti tangkapan kamera dari Huawei Mate Xs cukup baik. Kualiti foto, baik pada waktu petang dan dalam keadaan cahaya rendah agak baik.

Laman web Digitaltrends memuji kualiti tangkapan Huawei Mate Xs. Laman web ini menganggap bahawa foto dari peranti ini mempunyai keseimbangan dan warna warna yang baik . Foto-foto itu juga menunjukkan perincian yang cukup bagus. Lebih-lebih lagi, aplikasi kamera pada telefon bimbit ini mempunyai penapis Leica yang dapat memberikan hasil yang baik.

Digitaltrends juga memuji kualiti foto dalam mod potret. Menurut mereka hasilnya luar biasa. Foto menggunakan mod Super Macro juga cukup bagus. Sementara lensa telefoto, menurut Digitaltrends, dapat menghasilkan foto yang bagus dengan mod zoom 3x dan 5z. Sementara mod zoom digital 50x hasilnya tidak begitu baik kerana gambarnya kelihatan  pixelated. 

4. Huawei SuperCharge 55W

Huawei Super Charge Huawei Mate XS

Huawei Mate Xs hadir dengan kapasiti bateri 4.500 mAh. Di dalamnya, terdapat dua bateri yang mempunyai kapasiti total 4,500 mAh. Bateri peranti ini sendiri boleh dicas dengan cepat.

Macam mana boleh jadi? Kerana Huawei Mate Xs telah dilengkapi dengan teknologi pengecasan pengecas pantas 55W. Pengecas ini tidak perlu dibeli secara berasingan kerana sudah ada dalam kotak jualan.

Laman web Digitaltrends sedang menguji kelajuan pengecasan telefon ini. Dan nampaknya, telefon ini dapat dicas sepenuhnya dalam masa 55 minit. Semasa dalam 30 minit pertama, bateri dapat dicas 80%. Betul-betul cepat.

Huawei sendiri mendakwa bahawa bateri Huawei Mate Xs dapat dicas 85% dengan pengecas 55W hanya dalam 35 minit. Walaupun agak tidak jelas oleh Digitaltrends, hasilnya tidak terlalu jauh dan hasilnya adalah bahawa Huawei Mate Xs benar-benar menyokong pengecasan super cepat.

5. Sokongan Kirin 990 dan 5G yang kuat

kirin 990 5g huawei mate xs

Huawei Mate Xs hadir dengan chipset HiSilicon Kirin 990 5G, chipset yang dibina dengan proses fabrikasi 7 nm +. Seperti namanya, chipset ini sudah menyokong rangkaian 5G. Hanya untuk Indonesia, Huawei Mate Xs tidak dapat menjalankan alias 5G yang dikunci untuk mematuhi peraturan yang diberikan kerana tidak ada peraturan khusus di Indonesia yang berkaitan dengan 5G.

Chipset ini terdiri daripada pemproses teras octa yang terbahagi kepada tiga kluster. Kluster ini adalah 4 teras 1.95 GHz Cortex-A55 untuk prestasi cekap kuasa, 2 teras 2.36 GHz Cortex-A76 untuk prestasi lebih pantas, dan 2 teras 2.86 GHz Cortex-A76 untuk prestasi lebih pantas. Semasa dalam pemprosesan grafik, terpasang Mali Mali-G76 MP16

Lalu, bagaimana prestasi Huawei Mate Xs? Untuk melihat prestasinya, mari lihat data penanda aras sintetik yang dilakukan oleh AndroidAuthority di bawah.

Penanda aras Huawei Mate XS

Dalam ujian Antutu 8, nampaknya Huawei Mate Xs mendapat skor tinggi, iaitu 470 ribu. Semasa dalam ujian 3D Mark, Huawei Mate Xs mendapat skor OpenGL Extreme ShotGL 5,766 dan Sling Shot Extreme Vulkan sebanyak 5,499.

Dalam pengujian Geekbench 4, nampaknya satu teras Huawei Mate Xs adalah 3,882 dan multi-teras adalah 12,208. Skor ini menunjukkan bahawa prestasi Huawei Mate Xs sememangnya berada dalam prestasi  unggulan. Persembahannya hampir dengan Snapdragon 865.

Dalam ujian penggunaan, Huawei Mate Xs berjalan dengan baik. Disokong dengan RAM 8 GB, Huawei Mate Xs dapat menjalankan tugas dengan betul. Termasuk ketika diajak bermain permainan selama beberapa jam. Menurut AndroidAuthority, Huawei Mate Xs dapat menjalankan permainan Asphalt 9 dengan lancar untuk waktu yang lama tanpa  penurunan bingkai. 

Ini jelas menunjukkan bahawa Huawei Mate Xs adalah salah satu peranti yang mempunyai prestasi tinggi. Ia diklasifikasikan sebagai tinggi, tentu saja, dan dapat bersaing dengan peranti lain yang dilengkapi dengan chipset kelas atas.

Kekurangan Huawei Mate Xs

Terdapat empat kelemahan yang terdapat pada Huawei Mate Xs ini. Apa benda itu? Dengarkan terus perbincangan berikut!

1. Masalah GMS

Huawei Mate XS

Dilema dari Huawei pada perangkat Android adalah bahawa ia belum memungkinkan Huawei untuk menjalankan semula Perkhidmatan Mudah Alih Google. Masalah Huawei dengan pemerintah Amerika berpengaruh terhadap larangan Huawei untuk menjalankan perkhidmatan Google pada produk Androidnya, termasuk Huawei Mate Xs.

Ini jelas sangat mengecewakan, memandangkan banyak orang pada umumnya sukar sekiranya mereka tidak menggunakan Perkhidmatan Mudah Alih Google. Huawei sebenarnya mempunyai perkhidmatan serupa yang disebut Huawei Mobile Service. Cuma perkhidmatan ini belum matang lagi. Satu kelemahan tentu saja.

2. Kualiti Audio yang lemah

Huawei Mate XS

Huawei Mate Xs hanya mempunyai satu pembesar suara di sebelahnya. Pembesar suara ini ternyata mempunyai kualiti suara yang baik. Paling tidak, menurut Digitaltrends. Menurut Digitaltrends, kualiti suara Huawei Mate Xs sangat mengerikan. Kualiti suaranya lebih buruk jika dibandingkan dengan Samsung Galaxy Fold.

Sebagai peranti kelas atas, tentunya sektor audio semestinya lebih baik. Lebih-lebih lagi, Huawei Mate Xs tidak dijual dengan harga murah.

3. Ketahanan Skrin Ragu

Huawei Mate XS

Inovasi lipatan mudah alih sebenarnya merupakan inovasi yang baik. Namun, sama seperti Samsung Galaxy Fold dan Samsung Galaxy Z Flip, teknologi skrin lipat ini masih diragui daya tahannya. Termasuk peranti Huawei Mate X dan Huawei Mate Xs.

Laman web seperti Digitaltrends dan AndroidAuthority yang menguji peranti ini secara langsung merasakan masalah ketahanan. Laman Digitaltrends meragui daya tahannya tidak diketahui berapa lama. Sementara laman web AndroidAuthority mengatakan bahawa reka bentuk lipatan Huawei Mate Xs berpotensi rapuh.

4. Tidak Menyokong Pengecasan Tanpa Wayar

Huawei Mate XS

Sebagai peranti kelas atas, tentunya Huawei Mate Xs semestinya mempunyai ciri lengkap. Contohnya sokongan untuk Pengecasan Tanpa Wayar . Malangnya, Huawei Mate Xs tidak mempunyai ciri yang satu ini.

5. Harga terlalu mahal

Harga Huawei Mate Xs

Sebagai produk yang inovatif, Huawei Mate Xs tentunya perlu dihargai. Sayangnya kehadirannya di pasaran, terutama di pasar Indonesia, akan membuat beg menjadi gatal. Maklum, harga Huawei Mate Xs boleh mencecah hampir Rp 40 juta.

Sebenarnya, harganya tidak menghairankan. Kerana ketika Huawei Mate X hadir, harganya juga diperkenalkan pada kisaran Rp. 30 juta. Jelas harganya cukup mahal untuk sesuatu yang belum tahan lama.

Kesimpulannya

Huawei Mate Xs adalah peranti inovatif yang menarik. Sistem lipatan peranti ini sangat baik. Lebih-lebih lagi, peranti ini dilengkapi dengan pelbagai kelebihan lain seperti prestasi, hayat bateri, dan skrin yang mempunyai paparan yang baik.

Malangnya, Huawei Mate Xs mempunyai masalah yang serupa dengan peranti lipat terbaru, yang merupakan persoalan ketahanan yang diragukan. Selain itu, peranti ini juga tidak menyokong perkhidmatan Google, yang tentunya menjadikan peranti ini terasa kurang menarik. Lebih-lebih lagi, harganya sangat mahal bagi kebanyakan orang, termasuk orang di Indonesia.