11 OPPO Cari Kekuatan dan Kelemahan X2 yang perlu diketahui

Satu lagi produk telefon bimbit dari OPPO yang menyambut  pasaran mewah,  OPPO Find X2. Telefon bimbit ini adalah pengganti Find X yang telah dilancarkan pada tahun 2018. Dilengkapi dengan varian bukan Pro dan Pro, yang kedua-duanya mempunyai spesifikasi dan ciri yang sama hebatnya, terutama jika dilihat dari pelbagai sektor tertentu.

Sebelum ini, saya telah mengkaji beberapa senarai kelebihan dan kekurangan OPPO Find X2 Pro. Anda boleh menjadikannya sebagai rujukan jika anda masih mempertimbangkan untuk membeli Pro atau yang biasa.

Kali ini ia akan membincangkan varian bukan Pro yang tentunya mempunyai spesifikasi di bawah Pro. Namun, perbezaan ini hanya terletak pada pengesahan ketahanan air dan kamera. Varian ini masih perlu dipertimbangkan, terutamanya jika anda melihat pelbagai kelebihan yang ditawarkannya.

Terutama bagi anda yang menyukai HP dengan reka bentuk yang menawan, OPPO adalah jenama HP yang boleh disukai. Daripada ingin tahu, hanya merujuk kepada pelbagai kelebihan dan kekurangan OPPO Find X2 di bawah.

OPPO Cari spesifikasi X2

Oppo Cari X2

  • Siaran : Mac, 2020
  • Skrin : AMOLED, 1440 x 3168 piksel
  • Chipset : Qualcomm SM8250 Snapdragon 865 (7 nm +)
  • GPU : Adreno 650
  • RAM : 12GB
  • Memori Dalaman : 256GB
  • Memori Luaran : -
  • Kamera Belakang : 48 MP + 13 MP + 12 MP
  • Kamera Depan : 32 MP
  • Bateri : Li-Po 4200 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Periksa spesifikasi lengkap ...

Kelebihan OPPO Find X2

Sebagai kesinambungan dari Find X, sudah tentu anda akan menemui pelbagai penambahbaikan dari segi ciri dan spesifikasi. OPPO Find X2 yang merupakan HP  unggulan juga menawarkan kemudahan dan inovasi yang tidak dimiliki oleh kebanyakan telefon lain. Lihat kelebihan OPPO Find X2 di bawah.

1. Pengecasan pantas yang sangat baik

oppo cari pengecasan pantas x2

Bagi anda yang sangat sibuk dan tidak ada banyak masa untuk dicas, kelebihan ini semestinya wajar dihargai. Ciri pengecasan pantas pastinya bukan perkara baru di kalangan telefon bimbit yang canggih. Namun, tidak semua telefon bimbit dapat bersaing dengan kemampuan pengecasan pantas OPPO Find X2. Bayangkan sahaja, HP ini hadir dengan pengecasan SuperVOOC 2.0 65W yang dapat dicas sepenuhnya dalam masa 38 minit!

Walaupun bateri berkapasiti besar biasanya memerlukan lebih banyak masa untuk dicas. Ini tidak berlaku untuk bateri Li-Po 4200 mAh yang dibawanya. Menggabungkan kelajuan pengisian dan jumlah kapasiti, anda jarang mendapat pemberitahuan batt rendah . Pengecasan 65 W ini juga merupakan yang terbesar di antara semua peringkat HP termaju di kelasnya.

2. Reka Bentuk Badan yang Baik

oppo cari reka bentuk badan x2

Bukan hanya  bertenaga , telefon bimbit juga mesti mempunyai reka bentuk yang bagus - seperti OPPO Find X2 dengan " wow factor " pada kedua-dua varian rekaannya - Black Ceramic (hitam) dan Ocean Glass (biru).

Dipersembahkan dengan gabungan tekstur pada bahan, anda dijamin kepuasan dan keselesaan ketika mengatasinya. Di bahagian belakang Ocean Glass, pada pandangan pertama kelihatan seperti hologram kerana warna biru dapat berubah jika dilihat dari sudut yang berbeza. OPPO sekali lagi tidak mengecewakan ketika datang ke reka bentuk.

3. Paparan skrin sungguh luar biasa

oppo cari skrin x2

Bersedia untuk memanjakan mata anda ketika melihat skrin di OPPO Find X2. Telefon ini dilengkapi dengan layar AMOLED 6,7 inci yang menyokong  kadar penyegaran  120 Hz dan kadar pengambilan sampel 240 Hz. Maksudnya, pergerakan objek di skrin akan kelihatan lebih lembut daripada 60 Hz. Anda juga dapat melakukan pelbagai aktiviti di HP dengan lebih selesa.

Bukan itu sahaja, skrin ini juga dilengkapi dengan kejelasan 3K QHD + dan True Billion Color Display. Jumlah warna yang dipaparkan adalah 1 bilion, jauh lebih banyak daripada HP pada umumnya yang hanya menampilkan 16 juta warna. Semua ini menyatu dengan baik untuk menghasilkan paparan yang sungguh menakjubkan.

4. Pengalaman menonton video yang sangat berkesan

oppo cari video x2

Siapa yang tidak suka menonton filem? Netflix, YouTube, drama Korea, ini adalah tiga aktiviti yang paling sering dilakukan untuk bersantai setelah seharian bekerja atau kuliah. Oleh itu, anda pasti tidak akan menyesal memilih OPPO Find X2.

Selain daripada paparan skrin yang sangat baik, masih terdapat banyak ciri yang dapat meningkatkan pengalaman menonton. 01 Vision Ultra Engine yang dimilikinya dapat mengubah video berkualiti biasa menjadi HDR. Sebenarnya, video di YouTube dan Netflix boleh ditingkatkan dari 30 FPS hingga 60 hingga 120 FPS.

FPS ( kadar bingkai per saat ) merujuk kepada berapa banyak  bingkai yang dipaparkan di skrin selama satu saat. Dengan FPS yang lebih tinggi, anda akan mendapat lebih banyak  rendaman semasa menonton. Aspek audio juga unggul kerana ia mempunyai dua  pembesar suara stereo dengan sokongan Dolby Atmos. Suara yang dihasilkan terasa hadir dari pelbagai arah seperti ketika anda menonton filem.

5. Mod Malam pada Lensa Ketiga

oppo cari kamera x2

Ciri yang tidak pernah hilang dari telefon pintar adalah kamera. Nasib baik, OPPO Find X2 mempunyai tiga lensa di bahagian belakang yang mampu menghasilkan gambar dan video yang berkualiti. Lensa utama mempunyai resolusi 48 MP dengan bukaan f / 1.7, 26mm.

Sementara itu, terdapat juga lensa jarak jauh 13 MP yang dapat melakukan zoom hibrid 5x  . Akhir sekali, terdapat 12 MP ultra luas kanta  yang mampu mengambil gambar atau video sehingga 120 darjah, serta keupayaan gambar makro dengan 3 cm menembak makro .

Uniknya, ketiga-tiga kamera dilengkapi dengan algoritma Ultra Night Mode 3.0 yang masih dapat menghasilkan tangkapan dengan perincian yang dikekalkan, walaupun pencahayaannya minimum. Berikut adalah gambar hasil kamera di OPPO Find X2 sebagai rujukan.

oppo cari makro x2oppo cari mod x2 malam

Seperti yang dilihat, baik untuk fotografi makro dan lanskap pada waktu malam, keduanya dapat memberikan perincian dan kontras warna yang cukup tepat. Kamera di OPPO Find X2 sangat sesuai untuk mengambil gambar secara profesional atau untuk berkongsi di media sosial.

6. Dapatkan Skor Penanda Aras Tertinggi

oppo cari prestasi x2 1

Bagi anda yang gemar bermain permainan, anda pasti tidak menyukainya apabila paparan skrin tiba-tiba  ketinggalan, terutamanya  sejuk . Itulah pentingnya prestasi chipset pada HP agar permainan dapat berjalan tanpa gangguan.

OPPO Find X2 sendiri dilengkapi dengan chipset Snapdragon 865 yang merupakan salah satu chipset terbaik di dunia. Dilengkapi dengan RAM 12 GB, pelbagai aplikasi dan permainan dapat berjalan di  latar belakang pada masa yang sama.

Untuk skor  penanda aras Geekbench 5.1, OPPO Find X2 bahkan disyorkan sebagai salah satu telefon Android yang mempunyai skor tertinggi, mencapai skor 913 pada ujian teras tunggal  dan skor 3,308 untuk  pelbagai teras . Pencapaian luar biasa, bukan? Anda pasti boleh bermain permainan berat seperti PUBG dengan tetapan grafik yang betul.

7. Ciri Buka Kunci Cap Jari Canggih

oppo cari cap jari x2

Sebagai salah satu  HP unggulan OPPO, Find X2 dilengkapi dengan ciri buka kunci cap jari yang sangat canggih. Sensor cap jari ini terletak di skrin dan dapat membuka kunci dengan cepat kerana modul imbasan 91% lebih nipis.

Untuk kemudahan anda, ruang lingkup pengimbas cap jari ini juga dibuat 10% lebih besar daripada OPPO Reno 2. Ciri cap jari ini sangat menguntungkan anda untuk dapat menggunakan telefon bimbit anda dengan cepat dalam keadaan kecemasan.

Kekurangan OPPO Find X2

OPPO Cari X2 memang salah satu yang lumayan mewah pilihan HP  . Tetapi, itu tidak bermakna HP ini sempurna,  anda tahu ! Anda juga harus mempertimbangkan beberapa kekurangan seperti berikut.

1. Tanpa Jack 3.5 mm

oppo cari jek x2

Untuk mencipta pengalaman mendengar muzik atau menonton filem, tentu anda memerlukan alat dengar. Masalahnya, rata-rata orang mempunyai alat dengar yang memerlukan sambungan 3.5 mm pada peranti.

OPPO Find X2 tidak ada dengan sambungan ini, jadi anda perlu menggunakan penyesuai untuk menyambung ke USB type-C. Atau, anda harus mengeluarkan lebih banyak wang untuk membeli alat dengar  tanpa wayar yang dapat menghabiskan bateri HP.

2. Tanpa Sokongan Memori Luaran

oppo cari memori luaran x2

OPPO Find X2 adalah salah satu telefon bimbit terbaru yang menghilangkan kemudahan memori luaran dengan menyediakan kapasiti memori dalaman yang besar, iaitu 256 GB. Walau bagaimanapun, ciri memori luaran adalah keharusan mutlak bagi sesetengah orang agar data di dalamnya tetap selamat walaupun melakukan  reset kilang .

Sementara itu, memberi sokongan untuk memori luaran pada telefon bimbit yang sudah mempunyai kapasiti besar tidaklah mustahil. Contohnya seperti Samsung Galaxy S20 Ultra yang mempunyai memori dalaman hingga 512 GB tetapi masih menyediakan slot microSD.

3. Tidak Mempunyai Ciri Buka Kunci Wajah

oppo cari muka buka kunci x2

Hari-hari ini output HP tahun 2020 sering dilengkapi dengan ciri buka kunci melalui pengesanan wajah. Malah ciri ini telah masuk ke segmen harga tengah. Oleh kerana itu, sangat disayangkan tidak ada ciri Face Unlock pada OPPO Find X2. Walaupun produk OPPO di segmen pertengahan seperti OPPO A12 telah dilengkapi dengan AI Face Unlock.

Nasib baik, masih terdapat ciri cap jari terbaru sebagai pampasan. Namun, jika anda termasuk yang mencari ciri Face Unlock di HP, OPPO Find X2 mungkin bukan pilihan yang tepat.

4. Hanya Mempunyai Perakuan IP54

oppo cari x2 ip54

Salah satu perkara yang sering dilupakan tetapi tidak kurang pentingnya ialah ketahanan air HP. Sudah tentu, telefon bimbit pada umumnya tidak sesuai untuk mandi atau berenang, tetapi tidak ada yang dapat meramalkan bila telefon bimbit akan jatuh atau menumpahkan air.

Malangnya, perakuan OPPO Find X2 hanya IP54 yang hanya tahan terhadap percikan air. Bagi sesetengah orang, ini mungkin sudah mencukupi. Tetapi tidak ada salahnya mencari telefon bimbit yang juga tahan ketika terjun ke dalam air. Sebenarnya, OPPO Find X2 Pro telah dilengkapi dengan IP68 yang tahan terhadap air pada kedalaman hingga 1.5 m selama 30 saat.

Kesimpulannya

Itu adalah pelbagai pertimbangan yang dapat anda rujuk mengenai OPPO Find X2. Benar-benar telefon bimbit unggulan yang layak dinobatkan sebagai salah satu telefon bimbit terbaik di dunia. Ini dapat dilihat dari prestasi kelas atasannya dan dapat berada di barisan skor tertinggi di Geekbench.

Sementara itu, layar yang mempesona ditambah dengan daya tahan bateri yang kuat, menjadikannya alat sokongan yang sesuai untuk  menonton sepanjang hari.

Walau bagaimanapun, alat dengar biasa tidak akan berfungsi pada telefon bimbit ini melainkan anda mempunyai penyesuai. Anda juga tidak boleh menggunakan kad memori dari telefon bimbit lama anda. Nasib baik memori dalamannya cukup besar.

Apa pendapat anda tentang telefon bimbit canggih ini? Adakah anda telah memutuskan untuk membelinya? Kunjungi pautan ini untuk melihat harganya dan jangan lupa untuk berkongsi pengalaman anda menggunakan OPPO Find X2 di ruangan komen.