Sebelum Membeli, Periksa 10 Perbezaan Pertama antara Redmi 8 dan Redmi Note 8

Redmi 8 dan Redmi Note 8 adalah dua produk Xiaomi yang dipasarkan dalam pelbagai kelas. Dengan harga jual di bawah dua juta, Redmi 8 adalah telefon pintar tahap awal dengan kemampuan yang dapat diandalkan untuk penggunaan sehari-hari, termasuk ketika pengguna harus melakukan multitasking.

Sebaliknya, Redmi Note 8 dijual pada harga dua juta dan menawarkan persembahan yang cukup dapat diandalkan untuk menemani kehidupan seharian penggunanya, termasuk menjalankan aplikasi hiburan atau bermain sejumlah permainan moden dengan pengaturan sederhana.

Sekiranya anda merancang untuk membeli Redmi 8 atau Redmi Note 8, anda perlu mengetahui beberapa perbezaan utama antara keduanya untuk pilihan anda. Sebelum ini periksa spesifikasi kedua-dua peranti di bawah.

Spesifikasi Redmi 8

Redmi 8

  • Chipset : Snapdragon 439
  • RAM & Memori : 3/32 GB, 4/64 GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Redmi Note 8

Catatan Redmi 8

  • Chipset : Qualcomm SDM665 Snapdragon 665 (11 nm)
  • RAM & Memori : 4/64 GB, 6/64 GB, 6/128 GB
  • Kamera : Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Redmi 8 dan Redmi Note 8

Berikut adalah beberapa perbezaan utama antara Redmi 8 dan Redmi Note 8 yang telah diringkaskan.

1. Badan dan Reka Bentuk

Badan dan Reka Bentuk

Redmi 8 dan Redmi Note 8 mempunyai ukuran dan berat yang hampir sama. Tetapi perbezaannya akan terasa apabila anda memegang kedua peranti secara langsung kerana Redmi Note 8 dibuat satu mm lebih nipis daripada Redmi 8.

Lapisan belakang telefon bimbit ini terbuat dari kaca (Gorilla Glass 5), sehingga kelihatan elegan dan premium. Sementara itu, lapisan belakang Redmi 8 terbuat dari bahan plastik, tetapi dibungkus dengan baik dengan reka bentuk melengkung bertekstur halus seperti kaca dan pilihan warna berkilau yang menarik.

Untuk masalah reka bentuk, Redmi Note 8 pastinya lebih unggul daripada Redmi 8. Secara keseluruhan, Redmi Note 8 menawarkan rekaan premium yang kelihatan elegan. Reka bentuk Redmi 8 juga cukup bergaya untuk HP di kelasnya.

2. Paparan

Redmi 8 dan Redmi Note 8 kedua-duanya memaparkan skrin IPS yang dilapisi Gorilla Glass 5. Namun, Redmi Note 8 menawarkan kualiti paparan yang lebih banyak. Ini kerana skrin Redmi Note 8 mempunyai resolusi Full HD (1080 x 2340 piksel), sementara layar Redmi 8 HD + (720 x 1520).

Dengan resolusi yang lebih tinggi, layar Redmi Note 8 berukuran 6,3 inci mampu menawarkan visual yang lebih tajam, menjadikannya mudah untuk menonton video atau bermain permainan. Tetapi skrin HD + Redmi 8 lebih unggul dari segi penggunaan kuasa kerana tidak membebani prestasi pemproses.

3. Pemproses

Redmi Note 8 Permainan

Sebagai telefon bimbit di kelas tahap kemasukan , Redmi 8 hanya dikuasakan oleh chipset di kelas yang sama, Snapdragon 439 dengan pembuatan 12 nm. Pemproses itu sendiri terdiri daripada lapan teras yang menawarkan kelajuan hingga 1.95 GHz. Secara keseluruhan, prestasi yang dilancarkan cukup dipercayai untuk penggunaan seharian.

Dipasarkan di kelas menengah bawah, Redmi Note 8 hadir lebih kuat dengan chipset Snapdragon 665 dengan pembuatan 11nm. Pemproses lapan terasnya dapat memberikan kelajuan hingga 2 GHz.

Selain dapat digunakan dengan baik untuk penggunaan sehari-hari, dapur landasan Redmi Note 8 juga cukup kuat untuk menjalankan sejumlah permainan moden dengan pengaturan grafik sederhana hingga rendah. Sudah tentu, beberapa faktor lain juga menyokong, seperti skrin Full HD dan kapasiti RAM yang besar.

4. Ingatan

RAM Android

Untuk pasaran Indonesia, Redmi 8 dijual dalam dua varian memori, iaitu 3GB RAM dengan 32GB storan dalaman dan 4GB RAM dengan 64GB storan dalaman.

Sementara itu, Redmi Note 8 tersedia di pasaran negara dalam tiga varian memori, iaitu RAM 3GB dengan storan dalaman 32GB, RAM 4GB dengan storan dalaman 64 GB, dan yang tertinggi adalah RAM 6GB dan storan dalaman 128 GB.

Dengan kapasiti memori yang ditawarkannya, Redmi 8 sesuai digunakan oleh pengguna dengan penggunaan yang sederhana. RAM yang cukup besar cukup dipercayai apabila anda perlu melakukan multitasking.

Varian Redmi Note 8 RAM 3GB atau 4GB menawarkan prestasi lebih dari cukup untuk penggunaan sehari-hari, termasuk sekali-sekala bermain sejumlah permainan moden. Tetapi untuk pengalaman permainan atau multitasking yang lebih baik, Redmi Note 8 versi 6GB RAM disyorkan.

5. Kamera Belakang

Kamera Redmi Note 8

Sekiranya anda suka fotografi, anda boleh menggunakan kamera belakang Redmi Note 8 yang mempunyai tetapan yang cukup baik. Telefon bimbit ini mempunyai empat tetapan kamera belakang, yang terdiri daripada kamera sudut lebar 48 MP, kamera sudut ultra lebar 8 MP, kamera makro 2 MP, dan kamera dalam 2 MP.

Secara keseluruhan, kemampuan kamera belakang Redmi Note 8 adalah yang unggul di kelasnya. Selain mengambil gambar, kamera HP ini juga cukup dipercayai untuk merakam video (hingga 4K pada 30fps).

Sementara itu, Redmi 8 membawa tetapan kamera belakang dua, dalam bentuk kamera utama 12 MP dan kamera dalam 2 MP untuk kesan bokeh. Memang tidak ada yang istimewa dari kamera HP ini, tetapi anda masih boleh mempercayainya untuk mengambil gambar momen indah setiap hari.

6. Kamera selfie

Kamera Redmi 8

Untuk selfie , Redmi 8 menawarkan modul kamera 8 MP dengan ciri apertur f / 2.0 dan HDR, sementara Redmi Note 8 menawarkan modul kamera 13 MP dengan bukaan f / 2.0 ditambah HDR dan ciri panorama.

Kedua-dua kamera depan telefon bimbit ini mendapat bantuan AI, jadi gambar yang dihasilkan kelihatan lebih baik. Kamera selfie bukanlah titik penjualan utama Redmi 8 dan Redmi Note 8, tetapi kemampuannya tetap boleh dipercayai.

7. Protokol WiFi

Untuk rangkaian tanpa wayar WiFi, Xiaomi Redmi 8 ditulis untuk menyokong protokol 802.11 a / b / g / n. Sementara itu, Xiaomi Redmi Note 8 menyokong protokol 802.11ac tambahan. Hasilnya adalah bahawa Redmi Note 8 mempunyai penerimaan isyarat WiFi yang baik dari Redmi 8. Untuk maklumat yang lebih jelas, anda boleh membaca artikel mengenai jenis WiFi.

8. Radio

Sekiranya anda suka mendengar radio, Redmi 8 boleh menjadi pilihan yang baik. Ini kerana peranti ini dilengkapi dengan ciri radio FM tanpa wayar. Ini bermakna anda tidak memerlukan fon kepala berwayar untuk menghidupkan radio. Cukup buka aplikasi radio dan anda boleh mendengar saluran kegemaran anda.

Sebaliknya, anda memerlukan fon kepala berwayar jika anda ingin mengaktifkan radio FM pada Redmi Note 8. Sekiranya anda lebih suka mendengar radio melalui fon kepala, maka ini tentunya bukan masalah besar.

9. Bateri

Walaupun kelasnya lebih rendah dan harga jualan lebih murah, Redmi 8 dilengkapi dengan bateri berkapasiti jumbo, iaitu 5000 mAh. Sudah pasti bahawa telefon bimbit ini mempunyai daya tahan bateri yang baik, menjadikannya sesuai digunakan oleh mereka yang sering bergerak di luar rumah.

Sementara itu, kapasiti bateri Redmi Note 8 tidak mengecewakan kerana 4000 mAh dianggap mencukupi untuk menghidupkan telefon pintar moden. Sudah tentu daya tahan bateri Redmi Note 8 berada di bawah Redmi 8. Satu perkara yang menjadikannya sama ialah sokongan pengecasan pantas 18W.

10. Harga

Harga

Semua varian Redmi 8 Anda bisa mendapatkan di bawah dua juta, tepatnya Rp 1,7 juta untuk versi 3/32 GB dan Rp 1,8 juta untuk versi 4/64 GB. Sementara itu, semua varian Redmi Note 8 dijual dengan harga dua juta, tepatnya Rp 2 juta untuk versi 3/32, Rp.2,2 juta untuk versi 4/64 GB, dan Rp. 2,8 juta untuk versi 6/128 GB.

Dengan ketersediaan sejumlah varian, anda dapat memilih Redmi 8 dan Redmi Note 8 yang sesuai dengan keperluan anda. Sekali lagi, Redmi 8 sesuai untuk anda yang memerlukan telefon bimbit untuk keperluan seharian yang boleh anda percayai apabila anda kadang-kadang perlu melakukan pelbagai tugas atau bermain permainan ringan.

Bagi keperluan yang lebih tinggi, Redmi Note 8 pastinya lebih dipercayai, terutamanya varian tertinggi Redmi Note 8. Dengan sokongan pemproses yang cukup hebat, Redmi Note 8 dapat diandalkan untuk melakukan sejumlah tugas sederhana hingga berat dengan baik.

Itulah beberapa perbezaan utama antara Redmi 8 dan Redmi Note 8. Sekiranya anda bersedia membeli salah satu daripadanya, anda boleh membaca topik lain mengenai kelebihan dan kekurangan Redmi 8 atau Redmi Note 8 untuk maklumat yang lebih lengkap.