Ini adalah Panduan Lengkap untuk Mendaftar dan Menggunakan Ovo!

Salah satu dompet digital yang paling popular di Indonesia adalah OVO. OVO banyak digunakan oleh orang Indonesia kerana pengguna di Indonesia dekat dengan pelbagai perkhidmatan yang memerlukan atau sekurang-kurangnya mempunyai pilihan pembayaran dengan OVO.

Anda mungkin juga salah satu orang yang harus menggunakan OVO. Masalahnya, kebanyakan anda mungkin tidak tahu menggunakan OVO. Oleh itu, saya akan membincangkan cara menggunakan OVO ini, tetapi pertama, beritahu kami apa itu OVO?

Mengenai OVO

OVO adalah perkhidmatan dompet digital, e-money, atau wang elektronik dalam bentuk aplikasi digital yang berfungsi sebagai alat pembayaran atau transaksi dalam talian . OVO ini adalah perkhidmatan yang dibangunkan oleh PT. Visionet Internasional, sebuah syarikat di bawah naungan Lippo Group.

OVO pertama kali digunakan di unit perniagaan Kumpulan Lippo. Sebagai contoh, sebagai kaedah pembayaran untuk meletak kenderaan di pusat membeli-belah atau bangunan di bawah naungan Kumpulan Lippo. Kemudian OVO berkembang di luar bidang perniagaan Lippo Group.

Populariti OVO telah meningkat seiring dengan pelaburan Lippo dalam perkhidmatan pengangkutan atas permintaan Grab. Dalam aplikasi Grab, OVO menjadi kaedah pembayaran digital. Selain Grab, OVO juga merupakan kaedah pembayaran utama untuk pasar terkenal, Tokopedia.

Kedua langkah ini telah menjadikan penggunaan OVO meningkat. Ini kerana banyak orang menggunakan perkhidmatan Grab dan Tokopedia. Selain itu, kaedah pembayaran OVO di kedua-dua perkhidmatan ini disatukan dengan aplikasi OVO. Oleh itu, jika anda menambah baki OVO anda, baki boleh digunakan untuk pembayaran di Grab dan Tokopedia.

Baki digital atau wang dalam OVO dipanggil OVO Cash. Selain menjadi alat pembayaran Tokopedia dan Grab, OVO Cash juga dapat digunakan untuk membayar berbagai keperluan, seperti membayar biaya BPJS, elektrik, pulsa, dan lain-lain. OVO Cash juga boleh digunakan untuk transaksi di pelbagai pedagang yang bekerja dengan OVO dan biasanya menawarkan cashback.

Setiap transaksi menggunakan OVO Cash, anda sebagai pengguna akan mendapat mata yang disebut OVO Points. OVO POints adalah sejenis ganjaran kesetiaan yang dapat ditukar dengan pelbagai tawaran menarik atau juga boleh digunakan sebagai potongan harga untuk membuat pembayaran di Tokopedia.

Mata OVO dapat diperoleh dengan membuat transaksi. Bagi penukaran transaksi, untuk setiap transaksi sekurang-kurangnya IDR 10,000, anda akan mendapat 1 Poin OVO. 1 Mata OVO mempunyai nilai Rp1. Jadi, jika anda mempunyai 20 ribu Poin OVO, anda mempunyai baki IDR 20 ribu.

Kemudahan penggunaan dan banyak perkhidmatan yang disokong oleh OVO adalah ciri khas OVO. Tidak pelik, jika OVO mempunyai banyak pengguna. Sekiranya anda belum menjadi pengguna OVO, sila daftar. Senarai ini juga agak mudah, anda boleh melihat cara berikut!

Cara Memuat turun dan Mendaftar OVO 

Untuk menggunakan perkhidmatan OVO, anda perlu memasang aplikasi OVO terlebih dahulu. Anda hanya perlu melakukan langkah-langkah berikut.

 1. Cari di Google Play Store atau App Store, perkhidmatan yang disebut OVO. Anda hanya perlu menaip "OVO" di medan carian.ovo
 2. Muat turun (muat turun) dan pasang perkhidmatan OVO ini. Setelah dimuat turun, sila buka OVOovo
 3. Selepas itu masukkan aplikasi OVO dan pilih "Join Now". Pilihan "Masuk" adalah pilihan sekiranya anda telah mendaftar di perkhidmatan OVO.ovo
 4. Sila isi data peribadi seperti nama, nombor telefon dan alamat e-mel.
 5. OVO akan menghantar kod OTP melalui SMS dan e-mel. Pastikan anda memasukkan kod OTP dengan betul.
 6. Setelah memasukkan kod OTP, tunggu proses pengesahan sehingga akaun OVO anda benar-benar aktif. Tidak perlu lama.

Sebagai tambahan kepada kaedah di atas, anda juga boleh mendaftarkan akaun OVO anda di perkhidmatan Tokopedia dan Grab. Sekiranya nombor telefon yang anda masukkan di Tokopedia dan Grab sama dengan aplikasi OVO, maka anda tidak perlu bersusah payah mendaftar lagi di aplikasi tersebut kerana satu nombor telefon akaun disatukan dengan pelbagai perkhidmatan.

Cara menggunakan OVO 

Setelah memasang OVO, maka anda perlu mengetahui tentang penggunaan OVO. Bagaimana menggunakan OVO ini? Lihat cara berikut!

1. Gunakan OVO dengan QR Code Scan

ovo

OVO boleh digunakan untuk membuat pembayaran di pelbagai pedagang atau rakan kongsi yang sudah bekerja dengan OVO. Cara pembayaran juga cukup mudah. Anda hanya memilih pilihan "Imbas" di halaman utama. Imbasan diarahkan ke kod bar di pedagang OVO.

2. Bayar Perkhidmatan

ovo

OVO boleh digunakan untuk membuat pembayaran untuk pelbagai perkhidmatan harian. Bermula dari membayar PLN, kredit atau pakej data, tv kabel, insurans dan BPJS Health. Sebenarnya, OVO dapat digunakan untuk membayar yuran persekitaran khas untuk perumahan yang telah dikolaborasikan dengan OVO.

Untuk membuat pembayaran ini, anda hanya perlu memilih perkhidmatan yang sesuai. Contohnya, anda ingin membayar bil elektrik, pilih sahaja perkhidmatan PLN. Ingin membeli pelan data, pilih saja pelan data.

3. Pindahkan Pengguna OVO

ovo

OVO membolehkan anda memindahkan baki OVO antara pengguna. Jadi, anda boleh menghantar baki OVO kepada rakan atau keluarga anda. Hanya untuk melakukannya, anda perlu menaik taraf dari OVO Club ke OVO Premier.

Perlu diketahui, OVO menggunakan dua jenis keahlian, iaitu OVO Club dan OVO Premier. Semasa pertama kali mendaftar untuk perkhidmatan OVO, anda didaftarkan sebagai OVO Club. OVO Club adalah keahlian biasa dengan baki simpanan maksimum Rp 1.000.000.

Sementara itu, jika mendaftar ke OVO Premier, baki maksimum yang disimpan adalah IDR 10,000,000. Sebagai tambahan kepada faedah ini, OVO Premier membenarkan rakan-rakan untuk memindahkan Wang Tunai OVO. Untuk menaik taraf OVO Premier, senang, muat naik KTP anda dan lawati kios OVO di pelbagai bandar besar untuk bertemu dengan ejen OVO.

4. Tawaran dan Mata OVO

ovo

Dalam aplikasi tersebut, OVO memberikan tawaran , satu ciri yang membolehkan anda melihat pelbagai tawaran dan promo menarik. Selain itu, seperti yang disebutkan, OVO juga menyajikan Poin OVO. Mata OVO dapat dikumpulkan dari pelbagai kedai yang mempunyai tanda OVO Zone.

Mata yang diperoleh dapat ditukar secara langsung dengan  menebus. Atau anda juga boleh membuat pembayaran menggunakan baki di Mata OVO. Contohnya, Tunai OVO anda mempunyai baki IDR 10,000 tetapi Mata OVO anda mempunyai baki IDR 5. ooo

Katakanlah, anda berbelanja atau transaksi bernilai Rp15.oo0. Anda boleh membayar transaksi ini menggunakan OVO Cash atau OVO Points. Selain itu, transaksi yang anda buat menghasilkan Mata OVO sekali lagi dan anda dapat melihat sejarah transaksi Mata OVO anda.

Cara Mengisi Baki OVO 

Tunai OVO dapat diisi dengan mudah oleh anda. Terdapat banyak cara untuk menambah baki Tunai OVO, melalui bank, ejen, atau melalui perantara lain. Pengisian minimum untuk baki pada amnya adalah IDR 10,000. Tetapi ada batasan baki lebih dari Rp 10.000. Sebagai contoh, BCA memerlukan syarat pengecasan minimum sebanyak Rp 20.000

Cara mengisi baki juga cukup mudah. Walaupun ada perbezaan antara satu sama lain, tetapi umumnya cara untuk mengisi baki adalah dengan memasukkan nombor telefon yang merupakan akaun OVO utama. Berikut adalah senarai perkhidmatan sokongan untuk mengisi baki OVO

 1. BCA (ATM, m-BCA, klikBCA)
 2. Bank Mandiri (ATM, Perbankan Bergerak Mandiri, Debit Mandiri)
 3. CIMB NIAGA (Go Mobile by CIMB Niaga, ATM, Kad Debit CIMB NIAGA)
 4. BNI (ATM, Perbankan / Internet Bergerak BNI, Debit BNI)
 5. Permata Bank (ATM, Permata Perbankan Mudah Alih / Internet, Permata Debit)
 6. BRI (ATM, Perbankan / Internet Bergerak BNI, Debit BRI)
 7. Kad Debit BTPN (ATM, JENIUS, BTPN)
 8. Maybank (ATM, Maybank2u, Maybank Debit Card)
 9. DBS (ATM, Digibank oleh DBS, Kad Debit DBS)
 10. BTN (Kad Debit BTN)
 11. Top OVO Melalui OVO Booth
 12. Top OVO Melalui ATM PRIMA
 13. Peningkatan OVO Melalui Pedagang Rakan OVO

Oh ya, untuk menambah baki OVO anda. Ada peruntukan yang perlu diberi perhatian. Syarat untuk menggantikan baki OVO merangkumi yang berikut

 • Perlu dipastikan bahawa nombor telefon sesuai dengan nombor yang didaftarkan dengan aplikasi OVO.
 • Pengisian semula yang berjaya tidak dapat dibatalkan atau dikembalikan.
 • Tidak ada bayaran tambahan atau bayaran pentadbiran untuk menambah baki tanpa bayaran tambahan.

Demikian penjelasan mengenai cara menggunakan OVO. Semoga maklumat ini bermanfaat dan berguna bagi anda yang tidak betul-betul tahu menggunakan OVO.