Berikut adalah 12 Aplikasi Penyuntingan Foto Dalam Talian Terbaik untuk Cuba!

Banyak perkhidmatan penyuntingan foto yang dapat digunakan dipilih, ada yang dibayar dan ada yang percuma. Namun, sayangnya, aplikasi penyuntingan foto biasanya rumit kerana perlu dipasang terlebih dahulu, terutama jika anda sering mengedit foto menggunakan komputer atau PC. 

Menariknya, di zaman internet ini, menyunting foto tidak perlu lagi rumit. Sekarang, terdapat banyak laman web yang menyediakan penyuntingan foto secara langsung dalam talian. Apa itu suntingan foto? Lihat senarai berikut.  

1. Pixlr

pixlr

Pixlr adalah perkhidmatan penyuntingan foto dalam talian yang boleh anda pilih. Perkhidmatan penyuntingan foto dalam talian ini lengkap. Bayangkan, anda dapat menemui ciri penyuntingan foto di Pixlr sepenuhnya. Ada untuk tanaman, arange, cutout , menukar tepu warna, tambah teks, dan lain-lain.

Di samping itu, Pixlr menyediakan ciri menarik yang jarang dijumpai dalam perkhidmatan penyuntingan foto dalam talian yang lain. Ciri-ciri ini merangkumi ciri kesan foto seperti kesan foto Instagram, ciri untuk melukis, ciri pelekat, dan juga ciri untuk menambahkan gambar dari perkhidmatan penyedia gambar.

Oh ya , Pixlr juga menyajikan ciri lapisan, seperti aplikasi penyuntingan foto Photoshop. Bagi anda yang biasa dengan Photoshop dan ingin mencuba aplikasi penyuntingan foto dalam talian yang mudah digunakan, maka Pixlr adalah perkhidmatan yang sesuai dipilih. Anda boleh mencuba Pixlr dengan melayari Pixlr.com.

2. Canva

kanva

Canva Photo Editor adalah perkhidmatan penyuntingan foto dalam talian yang berkualiti dan menjadi pilihan banyak orang. Kenapa? Kerana Canva menyediakan ciri penyuntingan foto yang umum dan mudah digunakan. Anda boleh mencuba Canva dengan melayari //www.canva.com/photo-editor.

Selain itu, Canva juga menyediakan ciri lain selain penyuntingan foto. Ciri-ciri ini adalah ciri penyuntingan untuk templat media sosial, templat untuk CV, templat untuk brosur dan sebagainya. Dengan cara tertentu, Canva mempunyai banyak templat yang membolehkan anda mengedit dengan mudah.

3. Polarr

Polarr

Polarr adalah satu lagi perkhidmatan penyuntingan foto dalam talian yang patut dicuba. Aplikasi penyuntingan foto dalam talian ini mempunyai antara muka yang mudah dan senang digunakan. Anda boleh menambah penapis, menambah kesan, mengedit dan memotong, dan pelbagai alat lain yang biasa terdapat dalam aplikasi penyuntingan foto dalam talian. 

Apa yang menarik mengenai Polarr ialah perkhidmatan ini mempunyai paparan untuk dipilih. Boleh memilih tema gelap atau tema standard. Di samping itu, anda juga dapat mengakses perkhidmatan ini secara percuma dan ada juga versi berbayar dengan fitur yang tentunya lebih lengkap jika dibandingkan dengan versi standard atau versi percuma. 

4. Befunky

befunky

Aplikasi penyuntingan foto dalam talian lain adalah Befunky yang boleh anda lawati di Befunky.com. Befunky adalah aplikasi penyuntingan foto dalam talian yang lengkap dan mempunyai banyak ciri kesan. Anda boleh menemui ciri menarik seperti ciri penyuntingan lengkap, termasuk memperindah . Fungsi ini juga mempunyai ciri untuk mengaburkan gambar.

Befunky juga menyediakan ciri lengkap lain. Terdapat ciri untuk menambahkan kesan dan penapis. Di samping itu, Befunky menyediakan ciri tambahan yang hanya dapat diperoleh jika anda menaik taraf ciri berbayar alias. Dengan pelbagai kesan foto, kolaj dan banyak lagi ciri lain, jadikan Befunky perkhidmatan penyuntingan foto yang menarik untuk dicuba.

5. GIMP

curang

GIMP (GNU Image Manipulation Program) adalah salah satu aplikasi penyuntingan foto dalam talian yang paling digemari. Sebabnya, aplikasi ini mempunyai konsep sumber terbuka  yang bermaksud bahawa setiap pengguna dapat menambahkan saringan dan ciri ke aplikasi ini secara bebas. Selain itu, antara muka juga mudah difahami, jadi pengguna baru tidak perlu bingung tentang cara menggunakannya.

Masalah  alat,  GIMP juga agak menyelesaikan kerana GIMP mempunyai  alat  yang serupa dengan Photoshop. Perkara paling menarik dari GIMP adalah, pengguna tidak perlu membayar apa-apa untuk semua kemudahan yang ada di sini. Oleh itu, jika anda ingin mengedit foto yang mudah dan percuma, anda boleh menggunakan GIMP.

6. Photopea

Photopea

Sekiranya anda terbiasa menggunakan Photoshop, ini bermakna anda boleh menggunakan Photopea dengan mudah. Kerana antara muka Photopea boleh dibilang kelihatan  biasa  dengan Photoshop. Selain mempunyai  antara muka yang mesra,  Phtopea juga dilengkapi dengan pelbagai  alat yang  mencukupi.

Kerana  alatnya  cukup mencukupi, pengguna tidak perlu memuat turun perisian  tambahan untuk mengedit foto. Di sini, anda dapat mencari  alat  untuk membetulkan lensa , berus, lapisan dan banyak lagi. Untuk penyuntingan foto, anda boleh menyimpannya dalam pelbagai format umum, seperti JPA, GIF, PDF, JPG, hingga PNG. Sekiranya berminat untuk mencubanya, lawati laman web ini di sini.

7. Fotor

Fotor

Selanjutnya ada Fotor yang menyediakan aplikasi penyuntingan foto dalam talian melalui  penyemak imbas.  Di fotor ada berbagai  alat  yang dapat digunakan, seperti  foto kolaj,  menambahkan saringan dan kesan menarik, untuk mengedit foto dengan  alat yang  lebih  maju.  Apa yang menarik mengenai aplikasi ini, anda boleh membuat brosur, poster ke kad nama, sesuai untuk aktivis media sosial.

Tetapi sayangnya, terdapat beberapa kelemahan Fotor. Di sini ada had / ukuran terhad  gambar yang dimuat naik. Jadi, pengguna tidak boleh memuat naik  gambar lebih besar daripada 19MB. Plus, Fotor hanya menyokong sejumlah format foto yang dapat dieksport. Walaupun begitu, anda masih boleh menggunakannya secara percuma di laman web ini.

8. Rasa

Pizap

Aplikasi penyuntingan foto dalam talian yang lain adalah Pizap. Anda boleh melayari Pizap di Pizap.com. Tapas ini menyajikan dua versi penyuntingan foto dalam talian, versi flash dan versi HTML. Sudah tentu versi HTML memandangkan perkhidmatan flash telah mula ditinggalkan.

Di Pizap itu sendiri, anda boleh mengedit foto dengan mudah. Ciri penyuntingan juga cukup mudah dikenali kerana penampilan antara muka perkhidmatan penyuntingan foto cukup bagus. Ini dapat dilihat dari unsur-unsur fitur penyuntingan yang lebih berwarna, sementara bahagian penyuntingan foto dibuat dengan latar belakang yang gelap.

Di Pizap, anda boleh menambah pelbagai pelekat, menambah penapis, menambah teks, menambah sempadan, membuat meme, dan melukis ciri. Menariknya, pemilihan kesan dan penapis berbeza-beza walaupun terdapat beberapa kesan dan penapis yang hanya diperoleh jika anda meningkatkan menggunakan perkhidmatan ini ke versi Pro.

9. Fotofunia

.Fotofunia

Photofunia adalah aplikasi penyuntingan foto dalam talian seterusnya yang boleh anda cuba. Aplikasi ini menawarkan penyuntingan foto dengan konsep yang menyeronokkan seperti namanya. Kerana, Photofunia menawarkan pelbagai bingkai foto dengan kesan lucu, romantis, dan menarik. 

Di samping itu, Photofunia juga menawarkan pelbagai pilihan kad gambar seperti poster, papan iklan, kad ucapan hari istimewa, suntingan foto menggunakan konsep majalah atau surat khabar, bingkai TV, dan lain-lain. Bagi anda yang suka mengedit foto dengan bingkai yang unik dan menarik, anda mesti mencuba Photofunia dengan mengunjunginya di Photofunia.com.

10. Photoshop Express

Penyunting Adobe Phottoshop Express

Adobe Photoshop adalah aplikasi penyuntingan foto sejuta orang. Adobe Photoshop sendiri mempunyai banyak versi dan salah satunya adalah percuma dan anda boleh mencuba adalah Adobe Photoshop Express, penyuntingan foto dalam talian dari Adobe yang boleh anda akses di laman Adobe Photoshope Express. Namun, perlu diingat namanya percuma, sudah tentu ciri-cirinya tidak lengkap seperti versi berbayar. 

Walaupun ciri-cirinya terhad, Adobe Photoshop Express masih menjadi pilihan utama anda untuk mengedit foto. Cuma, untuk menggunakan perkhidmatan ini, anda mesti mempunyai akaun di Photoshop.com dan memasang Adobe Flash memandangkan alat dalam talian ini berjalan di Adobe Flash. 

11. Ipiccy

kerenah

Ipiccy adalah satu lagi aplikasi penyuntingan foto dalam talian yang boleh anda cuba. Aplikasi ini mempunyai ciri penyuntingan foto yang lengkap. Terdapat ciri seperti Auto Fix, Crop Picture, Rotate & Flip, Exposure, Vibrance, add text, memberikan kesan foto, dan pelbagai ciri penyuntingan lain yang biasa terdapat dalam aplikasi penyuntingan foto dalam talian. 

Selain itu, Ipiccy juga memberikan pelbagai kesan menarik. Contohnya ialah Sepia, Black & White, Orton Effect, Vignette Matte, dan terdapat Soften Image. Ipiccy juga menyediakan ciri untuk melukis supaya anda tidak kehabisan kreativiti semasa menggunakan Ipiccy. Anda boleh menggunakan Ipiccy dengan melayari laman webnya di Ipiccy.com.

12. Fotoram.io

Fotoram io

Aplikasi penyuntingan foto dalam talian lain yang boleh anda cuba ialah Fotoram.io. Perkhidmatan ini mempunyai pelbagai penyuntingan foto yang cukup lengkap. Contohnya ialah penajaman, bulat, pendedahan, pemotongan, kabur, dan alat penyuntingan foto lain. 

Di samping itu, Fotoram.io memberikan pelbagai kesan menarik. Terdapat kesan memberi teks, ada kesan untuk bingkai, kesan untuk tekstur, dan juga dapat merangkumi pelbagai fitur ClipArt. Perkara menarik mengenai Fotoram.io adalah kemudahan penggunaan yang menjadikan anda tidak rumit menggunakan perkhidmatan ini. Berminat untuk menggunakan Fotoram.io? Anda boleh terus ke laman web ini secara langsung. 

Ya, itulah beberapa aplikasi penyuntingan foto yang dapat digunakan melalui  penyemak imbas. Terdapat beberapa laman web yang menawarkan semuanya percuma, tetapi ada juga aplikasi yang mengharuskan anda membayar untuk mendapatkan  alat yang  lebih lengkap. Jadi, aplikasi mana yang ingin anda cuba?