7 Cara Membezakan Bank Kuasa Asli dan Palsu

Bank kuasa diperlukan sekarang kerana mereka membantu banyak orang berhubung dengan telefon pintar, mungkin termasuk anda. Oleh kerana terdapat banyak yang memerlukannya, wajarlah pelbagai vendor menjual banyak produk bank porwer.

Di kedai dalam talian yang beroperasi di Indonesia, misalnya, terdapat banyak bank kuasa yang dijual dari pelbagai jenama dengan pelbagai kapasiti. Terdapat bank kuasa Asus, bank kuasa Acmic, bank kuasa Robot dan sebagainya dengan varian berkapasiti dari 5000mAh hingga 20000mAh.

Anda yang memerlukan power bank boleh memilih pelbagai kapasiti dan varian jenama yang sesuai dengan keperluan anda. Tetapi mesti diingat, apa sahaja tab kuasa yang anda pilih, power bank harus menjadi power bank yang asal .

Kenapa? Nampaknya terdapat banyak bank kuasa palsu di pasaran. Salah satu contoh bank kuasa yang mempunyai pendua ialah bank kuasa Xiaomi. Secara semula jadi, produk Xiaomi selalu mempunyai kepalsuan alias KW memandangkan jenama Xiaomi ini terkenal dan terkenal berkat telefon bimbitnya yang murah.

Bukan hanya power bank dari Xiaomi, power bank dari jenama terkemuka lain juga menjual versi palsu. Untuk itu, anda perlu berhati-hati sebelum memilih power bank. Lebih baik mengenal pasti ciri-ciri bank kuasa asal dan perbezaannya dengan bank kuasa palsu. Keliru bagaimana membezakan? Berikut adalah tujuh perkara penting mengenai bagaimana membezakan bank kuasa asli dan palsu.

7 Cara Membezakan Bank Kuasa Asli dan Palsu

1. Kenali bentuknya

Bank kuasa

Seperti yang telah disebutkan, bank kuasa palsu yang beredar pada umumnya adalah bank kuasa dari jenama terkenal tetapi dengan bentuk dan penampilan yang sedikit berbeza. Terdapat bank kuasa palsu yang juga mempunyai bentuk yang serupa. Tetapi jika anda memperhatikan perincian akan melihat perbezaannya.

Oleh kerana terdapat banyak varian power bank, pertama sekali anda harus mengetahui power bank pelbagai jenama terkenal. Jangan hanya memilih power bank dari jenama yang belum dikenali dan belum diuji. Walaupun jenama itu berbeza, tetapi jenama itu tidak terkenal dan murah, anda harus curiga bahawa bank kuasa adalah bank kuasa palsu.

2. Kapasiti "Seimbang" dengan Harga

Xiaomi Power Bank

Ini adalah pembezaan yang paling jelas untuk menentukan sama ada power bank itu asli atau palsu. Periksa kapasiti bank kuasa. Sekiranya kapasiti bank kuasa besar tetapi harga jualannya murah, sudah pasti bank kuasa itu palsu.

Sebagai contoh, bank kuasa dengan kapasiti 10050mAH dijual pada harga 100,000 atau bahkan 50,000. Walaupun bank kuasa purata dengan kapasiti 10000mAh dijual pada harga 200 ribu lebih.

Sekiranya anda menjumpai produk power bank dari jenama terkenal dengan kapasiti yang besar tetapi harga jualan yang rendah, sudah pasti bank kuasa itu palsu.

3. Kualiti Bateri

Untuk yang ini, perlu memeriksa bateri yang terdapat di dalam power bank. Sekiranya anda benar-benar ingin memeriksa kesahihannya, sebaiknya periksa sama ada bateri yang digunakan adalah bateri palsu atau bateri yang berkualiti.

Sebagai contoh, bank kuasa Doca menggunakan bateri sel gred A. Bateri jenis ini mempunyai kualiti yang baik. Contoh lain, bateri di bank kuasa Xiaomi yang asal adalah bateri asal dari LG atau Samsung. Di dalam bateri terdapat nombor siri, taip dan tulis LG atau Samsung.

Bank kuasa palsu tidak menggunakan bateri berkualiti. Tidak ada nombor siri dan asal bateri seperti yang tertanam dalam bateri power bank Xiaomi.

4. Berat Bank Kuasa

Ciri paling mudah untuk mengenal pasti sama ada power bank palsu atau tidak adalah mengetahui berat power bank. Untuk makluman, semakin besar kapasiti power bank semakin besar saiz power bank.

Umumnya, bank kuasa dengan kapasiti 10,400mAh mempunyai berat sekitar 175-200 gram, bank kuasa dengan julat kapasiti 20,000 mAh mempunyai berat 400-500 gram.

Sekiranya anda menjumpai Power Bank dengan kapasiti lebih dari 20,000 mAh tetapi dengan berat dan bentuk yang kecil, jelas bahawa bank kuasa adalah bank kuasa palsu.

5. Logo

Xiaomi Power Bank

Pada beberapa jenama, logo yang tertanam di power bank asal biasanya tertanam di bahagian atas badan dengan warna yang lebih terang dan lebih jelas. Untuk bank kuasa palsu, logo biasanya lebih legap. Baiklah, sebelum membeli power bank, cuba periksa dahulu logo yang terdapat pada power bank.

6. Membina kualiti

bagaimana membezakan bank kuasa anker yang asli dan palsu

Bank kuasa palsu umumnya mempunyai kualiti binaan yang buruk dan tidak kukuh. Biasanya kualiti kuasa bank palsu menggunakan  kualiti binaan  yang tidak baik dan cuai. Ia berbeza daripada kualiti membina bank kuasa dari jenama terkenal yang kelihatan premium dan tidak murah.

Contoh bank kuasa yang mempunyai kualiti binaan yang baik , misalnya, bank kuasa Samsung yang harganya asalnya melebihi 300 ribu. Terdapat juga bank kuasa Anker, bank kuasa yang cukup mahal kerana kualiti pembinaan bank kuasa cukup baik.

7. Ujian Kuasa

Cara membezakan power bank yang asli dan palsu boleh dilakukan dengan menguji kekuatan power bank. Power bank asal biasanya akan mengecas telefon pintar anda dengan cepat bergantung pada keluaran Ampere.

Bank kuasa palsu, walaupun mempunyai output yang berbeza, ketika dicaj, ia memerlukan masa yang lama untuk dicas. Juga bank kuasa palsu biasanya akan menyalakan lampu penunjuk jika diuji untuk mengecas bank kuasa secara langsung atau mengecas sendiri.

Oleh itu penjelasan berkaitan dengan bagaimana membezakan antara bank kuasa asli dan palsu. Harap ia dapat membantu anda sebelum anda benar-benar membeli bank kuasa. Sekiranya anda mempunyai petua lain untuk mengetahui keaslian bank kuasa, sila kongsi dengan kami melalui ruangan komen.