10 Aplikasi Pembuat Poster untuk Pemula dan Profesional

Idea yang dinyatakan dalam bentuk visual dapat memberikan kejelasan dengan kesan yang lebih besar dalam jangka masa yang panjang. Visual memberi peluang kepada orang untuk menyatakan kemahiran artistik mereka. Namun, tidak semua orang mempunyai kemahiran dan imaginasi yang baik.

Atas sebab ini aplikasi pembuat poster ada di sini untuk membantu kehidupan menjadi lebih mudah. Dengan aplikasi pembuat poster, anda boleh membuat spanduk, poster, brosur yang indah dan inventif. Aplikasi ini paling banyak digunakan untuk membuat poster promosi. Berikut adalah 10 aplikasi pembuat poster terpilih untuk anda.

1. Lucidpress

Lucidpress

Lucidpress adalah aplikasi untuk percetakan dalam talian dan penerbitan digital yang membolehkan anda membuat poster untuk acara dan promosi. Aplikasi ini tersedia dalam pakej percuma dan premium. Pelan percuma mempunyai kualiti cetakan PDF dan penyisipan dokumen yang terhad.

Poster boleh dibuat menggunakan templat yang telah dirancang atau susun atur yang bermula dari awal. Pakej percuma memerlukan pendaftaran yang mudah. Dari galeri templat, pilih kategori dan pilih templat brosur. Templat dapat disesuaikan sepenuhnya oleh editor.

Anda boleh mengubah orientasi dan ukuran, menambah lebih banyak halaman, menambahkan elemen teks dan bentuk dan memuat naik gambar khas yang mungkin ingin anda gunakan dalam poster anda.

Bentuk, susun atur, dan sifat teks dapat diubah dari sebelah kanan editor. Anda boleh memuat turun poster yang diedit dalam pelbagai format, termasuk PNG, PDF, PMG dengan latar belakang yang telus dan JPEG dengan banyak halaman dan saiz dan warna skrin.

Poster yang dimuat dalam format PDF atau PNG tidak termasuk tanda air dan boleh digunakan untuk kerja-kerja percetakan dan penerbitan digital dalam talian.

2. PostWrap

PostWrap

Tidak semua aplikasi pembuat poster ditujukan untuk penggunaan profesional. Kadang-kadang, semua yang diperlukan adalah aplikasi kecil tetapi berkesan yang dapat memenuhi keperluan harian. PostWrap adalah salah satu aplikasi tersebut.

Aplikasi ini direka khas untuk penggunaan biasa yang membolehkan pengguna membuat poster teks khas dan mengubah teks yang membosankan menjadi poster yang menarik. Aplikasi ini membolehkan anda merancang poster yang boleh diberikan kepada rakan atau digantung di dalam bilik.

Anda boleh memuat turun aplikasi ini secara percuma. Aplikasi terbaik ini adalah percuma dari iklan. Namun, sayangnya anda tidak dapat menambahkan gambar ke teks dan tidak dapat disesuaikan dengan aplikasi lain. Tetapi aplikasi ini mempunyai pelbagai fon yang dapat dimuat dan digunakan oleh pengguna.

Bukan itu sahaja, anda juga dapat menentukan ukuran teks untuk poster yang akan dibuat. Aplikasi ini serasi dengan kebanyakan peranti Android. Sekiranya anda bukan pengguna profesional, mungkin anda boleh mencuba PostWrap.

3. Desygner

Desygner

Membuat poster adalah proses yang agak rumit dan memerlukan banyak masa. Tetapi jika anda menggunakan aplikasi Desygner, masalah ini dapat diselesaikan hanya dalam beberapa minit. Dengan kemahiran tertentu, anda boleh membuat kerja sendiri menggunakan aplikasi ini.

Aplikasi ini hanya mempunyai dua item dalam menu utamanya. Anda juga dapat melihat galeri yang ada selain membuat poster baru. Jangan ragu untuk mencuba pilihan membuat poster baru. Langkah pertama untuk membuat kerja peribadi anda adalah bermula dengan memilih templat.

Desygner menawarkan beberapa templat yang paling berbeza. Anda boleh menambahkan templat kegemaran anda ke kegemaran. Sekiranya templat kelihatan terlalu kecil, anda boleh memuat turun sekumpulan templat tambahan. Untuk teks, anda boleh memilih fon dan warna, dan mengubah ukurannya.

4. Pembuat Poster, Pereka Flyer, Pereka Laman Iklan

Pembuat Poster, Pereka Flyer, Pereka Laman Iklan

Aplikasi ini mempunyai semua yang anda perlukan dari aplikasi pembuat poster. Poster Maker, Flyer designer, Ads Page Designer menawarkan dua pilihan untuk membuat poster, iaitu membuat poster dari awal atau menggunakan poster yang dirancang sebelumnya.

Anda boleh menyesuaikan semua lapisan seperti yang anda mahukan dalam poster yang dirancang sebelumnya. Di samping itu, anda juga boleh menukar fon , latar belakang, warna, dll. Pada masa ini, anda boleh mendapatkan poster sampel dalam tiga kategori, iaitu percuma reka bentuk, sukan , dan jualan .

Sekiranya anda ingin membuat poster baru, terdapat banyak pilihan dan tetapan. Dari awal, anda boleh memilih latar dari beberapa pilihan seperti gambar, warna, tekstur, atau contoh latar belakang. Setelah memilih tetapan, anda mempunyai kuasa untuk melakukan apa sahaja dalam aplikasi ini.

5. Canva

Canva

Canva adalah salah satu aplikasi pembuat poster percuma terbaik yang boleh digunakan pada Android atau iOS. Pada masa ini, aplikasi ini telah dimuat turun lebih dari lima juta kali di gedung Google Play dan mempunyai nilai rata-rata 4.8 di iTunes. Aplikasi ini adalah penyunting gambar pelbagai guna.

Dengan bantuan Canva, anda dapat membuat poster, kolaj foto, foto sampul Facebook, kad, gambar kecil YouTube, tajuk Twitter, dan juga logo. Dalam aplikasi ini terdapat lebih daripada 60,000 templat yang ada. Pilih mana-mana templat dari kategori yang sesuai dan boleh disesuaikan sepenuhnya mengikut keinginan anda.

Anda boleh menambah atau menghapus teks dan gambar yang terdapat dalam templat. Buat poster yang menarik dengan petikan, gambar dan grafik ditambah. Anda bahkan boleh mengubah warna semua gambar, teks dan bahagian gambar seperti pokok, bunga, animasi, dan lain-lain.

Hasil poster yang anda buat dapat dikongsi secara langsung ke WhatsApp, Instagram, Facebook, dan lain-lain. Apabila anda mengklik butang 'share', poster akan disimpan secara automatik. Semua gambar boleh dikongsi secara langsung.

6. Pembuat Poster & Pereka Poster

Pembuat Poster & Pereka Poster

Aplikasi ini adalah aplikasi lain yang juga bagus untuk membuat poster dan tersedia untuk kedua platform , iaitu Android dan iOS. Terdapat banyak pratetap untuk latar belakang dalam pelbagai kategori, seperti Tekstur, Musim Semi, Musim Panas, Foto dan lain-lain yang percuma dan ada yang dibayar.

Terdapat pelbagai format saiz untuk pratetap yang sama. Anda mempunyai pilihan untuk memuat naik dan mengedit gambar dari galeri mudah alih anda atau hanya memilih warna biasa. Setelah memilih latar belakang dan format, anda dapat mengedit gambar dengan pelbagai cara.

Pilih tekstur dari Grain, Enamel, Grunge dan lain-lain dan ada juga pilihan untuk menyesuaikan kelegapan . Anda boleh menambahkan teks dalam banyak fon dengan susunan, ukuran dan warna yang berbeza. Aplikasi ini membolehkan anda menambahkan gambar dan pelekat ke poster juga.

7. Inkscape

Inkscape

Inkscape adalah alat reka bentuk yang baik tetapi percuma untuk pereka grafik dapat membuat seni, poster atau bahkan untuk merancang web. Aplikasi ini menawarkan alat penyuntingan yang fleksibel dan lengkap yang menyokong pelbagai format fail untuk fungsi import dan eksport.

Alat reka bentuk yang ditawarkan oleh aplikasi ini merangkumi alat bentuk, alat pensil, alat teks dan ciri Klon yang membolehkan anda membuat corak dan mengurus klon. Bahagian manipulasi objek membolehkan anda bermain dengan lapisan , menyesuaikan objek menggunakan pilihan transformasi.

Fungsi penyuntingan lain yang tersedia termasuk sekumpulan penapis, sokongan teks, alat pukulan, dan alat rendering yang sangat baik . Gambar yang diedit dapat dieksport dalam pelbagai format fail termasuk PDF dan PNG.

8. Pembuat Penutup

Pembuat Penutup

Aplikasi ini dikenali dan diiklankan sebagai pereka gambar sampul untuk platform media sosial. Cover Maker mempunyai banyak ciri dan terdapat lebih dari 200 tekstur terpilih dan 80 fon yang dapat anda gunakan untuk merancang foto sampul.

Anda juga boleh menggunakan beberapa penapis unik pada satu poster bersama dengan pelbagai fon dan tekstur. Aplikasi ini juga dapat digunakan untuk mengedit foto dan Anda tidak perlu membatasi ukurannya.

Sayangnya, aplikasi ini direka khas untuk platform media sosial. Aplikasi ini boleh dimuat turun secara percuma tetapi terdapat banyak iklan. Bagi pemula, aplikasi ini adalah alat ajaib kerana mereka dapat menemui semuanya dalam format siap pakai.

9. PosterLabs

PosterLabs

PosterLabs adalah aplikasi yang sangat berkelas yang membolehkan pengguna membuat sepanduk dan poster profesional. Aplikasi ini tidak membenarkan anda memulakan kerja dari awal tetapi menawarkan templat yang boleh disesuaikan.

Anda akan mendapat tiga kategori templat, iaitu Klasik, Bergaya , dan Minimal. Pilih mana-mana templat dari kategori ini dan sesuaikan gambar mengikut keinginan anda. Walaupun aplikasi ini menawarkan templat yang menarik, tetapi anda tidak dapat menyesuaikan teksnya.

10. Pen Vanila

Pen Vanilla

Salah satu aplikasi pembuat poster terbaik di iOS ialah VanillaPen. Banyak ciri dibayar tetapi tetap, anda boleh membuat poster dan kad yang sangat baik. Aplikasi ini menawarkan tipografi, pita, lencana , dan lain-lain yang sesuai untuk mereka bentuk poster anda.

Fon yang ada termasuk dendam, berani, skrip , dan lain-lain yang jauh lebih sejuk daripada aplikasi pembuat poster lain. Anda boleh menyesuaikan teks dan semua reka bentuk lain mengikut ukuran, penjajaran kelegapan , dan sebagainya.

Ini sepuluh pilihan aplikasi pembuat poster yang boleh anda gunakan semasa anda akan membuat poster yang akan dipasang di bilik anda atau untuk aktiviti tertentu. Walaupun anda belum mahir dalam reka bentuk grafik, anda masih boleh membuat poster dengan bantuan aplikasi ini. Sekiranya anda ingin mencuba sesuatu yang lebih pro, anda boleh mencuba membuat poster menggunakan Photoshop.