14 Jenis Palam Elektrik Di Seluruh Dunia Perlu Tahu

Semasa anda ingin melancong ke luar negara, salah satu perkara penting yang harus anda perhatikan adalah bekalan kuasa. Ini kerana setiap negara di dunia menggunakan jenis soket kuasa yang berbeza. Oleh itu, agar anda tidak menghadapi kesulitan ketika anda perlu mengisi semula bateri alat yang anda bawa, anda perlu membawa penyesuai perjalanan yang serasi dengan soket kuasa di negara yang anda kunjungi.

Di dunia ini terdapat lebih kurang 14 jenis palam elektrik yang digunakan di pelbagai negara. Walaupun penyesuai perjalanan boleh digunakan untuk banyak soket elektrik , anda masih perlu memperhatikan ini agar penyesuai perjalanan yang anda bawa benar-benar sesuai dengan soket elektrik di negara tujuan anda. Berikut adalah senarai 14 jenis palam elektrik atau palam di seluruh dunia yang perlu anda ketahui.

1. Palam Jenis A

Palam Jenis A

Palam Jenis A adalah palam yang tidak dibumikan dengan dua pin selari rata. Pin pada palam Jenis A mempunyai lubang dekat hujung yang sesuai dengan 'bonjolan' yang terdapat pada kenalan pengelap beberapa soket. Oleh itu, pin dapat digenggam dengan lebih erat untuk membuat hubungan yang lebih baik dan menjadikan palam tidak mudah dipisahkan dari soket.

Palam elektrik jenis ini biasa digunakan di Amerika Tengah dan Utara. Sebilangan negara Asia juga menggunakan palam Jenis A. Sebilangannya ialah Jepun, Malaysia, Thailand dan China.

2. Jenis Palam B

Palam Jenis B

Palam Jenis B mempunyai dua pin selari rata dan pin bumi bulat. Pin pembumian lebih panjang daripada dua yang lain sehingga peranti disambungkan ke tanah sebelum kuasa disambungkan.

Seperti palam Jenis A, palam Jenis B juga banyak digunakan di negara-negara di Amerika Tengah dan Utara. Palam 15 amp ini juga digunakan di sejumlah negara Asia, seperti Jepun, Laos, Taiwan dan Thailand.

3. Palam Jenis C

Palam Jenis C

Palam Jenis C adalah dua palam wayar yang mempunyai dua pin bulat. Palam ini sesuai untuk soket yang menerima kenalan bulat 4,0 - 4,8 mm di tengah 19 mm. Mereka diganti dengan soket E, F, J, K atau N yang berfungsi dengan baik dengan palam Jenis C. Palam ini biasanya terhad untuk digunakan pada peralatan yang memerlukan 2.5 amp atau kurang.

Jenis palam ini biasanya digunakan di Eropah, kecuali England, Ireland, Cyprus dan Malta. Selain itu, puluhan negara di benua Afrika, Asia (termasuk Indonesia), dan Amerika juga menggunakan palam Jenis C.

4. Palam jenis D

Palam jenis D

Palam Jenis D mempunyai tiga pin bulat besar dalam corak segitiga. Palam Jenis M sering digunakan bersamaan dengan palam Jenis D untuk peralatan yang lebih besar. Akibatnya, beberapa soket berfungsi dengan palam Jenis D dan Jenis M.

Palam 5 amp ini biasanya digunakan di rantau Asia Selatan seperti Bangladesh, India, Maldives, Pakistan dan negara-negara di benua Afrika seperti Afrika Selatan dan Nigeria.

5. Jenis Palam E

Jenis Palam E

Soket kuasa Jenis E mempunyai dua pin bulat 4.8 mm yang berjarak 19 mm dan lubang untuk soket yang mempunyai pin pembumian lelaki . Palam jenis ini mempunyai bentuk bulat dan soket Jenis E mempunyai ceruk bulat.

Palam 16 amp ini digunakan secara meluas di negara-negara Afrika seperti Kamerun, Pantai Gading, Ethiopia dan Madagascar. Sejumlah negara di Eropah juga menggunakan palam Jenis E, termasuk Belgium, Denmark dan Poland.

6. Palam Jenis F

Palam Jenis F

Palam jenis F mempunyai dua pin bulat 4.8 mm yang berjarak 19 mm. Pada pandangan pertama, palam ini serupa dengan palam Jenis E, tetapi palam Jenis F mempunyai dua klip pembumian di sisi dan bukan hubungan pembumian wanita .

Palam 16 amp ini sudah biasa kerana digunakan di Indonesia. Banyak negara lain di Afrika, Asia dan Eropah menggunakan soket kuasa Jenis F, termasuk Korea Selatan, Libya dan Rusia.

7. Jenis Palam G

Jenis Palam G

Palam Jenis G mempunyai tiga bilah segi empat tepat dalam corak segitiga dan menyatu sekering (biasanya sekering 3 amp untuk peranti yang lebih kecil seperti komputer dan sekering 13 amp untuk peranti tugas berat seperti pemanas).

England adalah salah satu negara yang menggunakan soket kuasa Jenis G. Di soket UK, penutup tingkap terdapat pada hubungan langsung dan neutral. Oleh itu, benda asing tidak dapat dimasukkan ke dalamnya.

8. Palam Jenis H

Palam Jenis H

Palam kumpulan 16 amp ini mempunyai dua pin rata dalam bentuk V serta pin asas (saat ini dikeluarkan untuk versi terbenam). Lubang di soket Type H lebar di tengahnya sehingga dapat menampung versi terpasang dari plug H Type dan plug C Type.

9. Palam Jenis I

Palam Jenis I

Palam jenis I mempunyai dua pin rata dalam bentuk V dan pin bumi. Terdapat juga versi plug yang hanya mempunyai dua pin rata. Australia, salah satu negara yang menggunakan jenis palam ini mempunyai sistem soket atau soket kumpulan amp 10 standard, tetapi juga mempunyai konfigurasi soket / soket kumpulan 15 amp walaupun pin ground lebih lebar. Palam 10 amp standard akan masuk ke soket 15 amp tetapi tidak sebaliknya.

10. Jenis Palam J

Palam Jenis J

Palam kelas 10 amp ini mempunyai dua pin bulat dan pin pembumian . Walaupun kelihatan sangat mirip dengan palam Type N Brazil, palam Type J tidak serasi dengan soket Type N. Ini kerana pinnya lebih jauh dari garis tengah daripada Type N.. Bagaimanapun, plug Type C sangat serasi dengan soket Type J..

11. Jenis Palam K

Palam Jenis K

Palam Jenis K mempunyai dua pin bulat dan pin ground. Palam ini sekilas serupa dengan palam Jenis F, tetapi palam Jenis F mempunyai klip pembumian dan bukannya pin pembumian . Contoh negara yang menggunakan plag elektrik jenis ini adalah Bangladesh, Denmark, dan Madagascar.

12. Palam jenis L

Palam Jenis L

Palam ini mempunyai dua kumpulan, iaitu 10 amp dan 16 amp. Versi 10 amp mempunyai dua pin bulat yang tebalnya 4 mm dan jarak 5,5 mm, dengan pin pembumian di tengahnya. Versi 16 amp mempunyai dua pin bulat setebal 5 mm, jaraknya 8 mm, dan pin pembumian .

13. Palam Jenis M

Palam Jenis M

Palam Jenis M mempunyai tiga pin bulat dalam corak segitiga dan kelihatan serupa dengan palam Jenis D India, tetapi pinnya jauh lebih besar. Palam Jenis M kadang-kadang digunakan untuk peralatan yang lebih besar di negara yang menggunakan palam Jenis D, jadi soket di negara-negara ini kadang-kadang berfungsi dengan palam Jenis M.

14. Palam Jenis N

Jenis Palam N

Palam jenis N juga mempunyai dua kumpulan, iaitu 10 amp dan 20 amp. Versi 10 amp mempunyai dua pin bulat setebal 4 mm dan pin pembumian . Versi 20 amp yang digunakan untuk peralatan yang lebih berat mempunyai dua pin bulat berdiameter 4.8 mm, dan pin pembumian .

Nah, itulah 14 palam elektrik yang digunakan di seluruh dunia. Tujuh palam pertama adalah yang paling popular kerana digunakan oleh banyak negara di dunia. Sementara tujuh palam terakhir hanya digunakan di segelintir negara. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai negara mana yang menggunakan palam di atas, sila lawati laman web Suruhanjaya Elektroteknik Antarabangsa.