Mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Huawei P40 Pro ini!

Huawei adalah salah satu jenama HP melanglangbuana sehingga kini. Dilihat dari ciri canggih bersama dengan banyak kelebihan yang ditawarkan oleh keluaran unggulan HP  - Huawei P40.

Telefon bimbit ini merupakan kesinambungan dari Huawei P30 Pro yang juga menjadi pusat perhatian kerana prestasi kamera yang begitu hebat. Jadi kali ini, apa yang anda fikir adalah kelebihan siri P40?

Dilengkapi dengan varian biasa, Pro dan Pro +, kali ini akan mendedahkan pelbagai kelebihan dan kekurangan Huawei P40 Pro yang mempunyai tahap spesifikasi antara dua varian lain. Daripada ingin tahu, periksa yang berikut.

Spesifikasi Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro

  • Keluaran : April, 2020
  • Skrin : OLED, 1200 x 2640 piksel
  • Chipset : HiSilicon Kirin 990 5G
  • GPU : Mali-G76 MP16
  • RAM : 8GB
  • Memori Dalaman : 128/256/512 GB
  • Memori Luaran : Memori Nano hingga 256GB
  • Kamera Belakang : 50 MP + 12 MP + 40 MP + TOF
  • Kamera Depan : 32 MP + IR TOF 3D
  • Bateri : Li-Po 4200 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Periksa spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Huawei P40 Pro

Sebagai keluaran HP  unggulan pada tahun 2020, Huawei tentunya telah menyiapkan ciri terkini dan terkini sehingga anda mendapat pengalaman terbaik. Apa yang anda ingin tahu? Mari lihat perkara berikut.

1. Reka Bentuk Badan Melengkung yang Menakjubkan

reka bentuk badan-huawei-p40-pro

Pelbagai keluaran telefon bimbit Huawei terkini selalu disertakan dengan penampilan reka bentuk badan yang menawan. Ini tentunya tidak terkecuali untuk Huawei P40 Pro. Di bahagian depan, layar dilihat memenuhi seluruh ruang dengan kemas dan melengkung di sisi.

Reka bentuk ini bukan sahaja menjadikannya kelihatan moden, tetapi juga terasa senang dipegang. Terutama jika anda ingat bahawa  bingkai itu terbuat dari aluminium dan di empat sudut ia melekat - menjadikannya lebih kuat dan kelihatan sejuk.

2. Sokongan Pengecaman Wajah

huawei-p40-pro-face-unlock

Semakin sedikit  usaha  yang perlu dilakukan untuk membuka kunci HP, semakin baik. Tetapi ini tentunya tanpa memandang rendah keselamatan. Oleh itu, Huawei P40 Pro hadir dengan ciri pengecaman wajah yang berfungsi dengan baik, berkat ToF kamera depan ( waktu penerbangan ) yang disajikannya.

Responnya sangat pantas dan tepat. Anda juga dapat membuka kunci skrin HP sebelum anda berpeluang menyentuh skrin. Tidak perlu risau tentang keselamatan, sensor pengesanan wajahnya sangat selamat walaupun untuk pengesahan transaksi kewangan. Sensor ini juga berfungsi dengan baik dalam pelbagai pencahayaan, dan masih dapat mengesan wajah anda walaupun dalam keadaan gelap.

3. Paparan Skrin OLED dan Kadar Refresh 90Hz

huawei-p40-pro-skrin

Bahagian telefon bimbit yang paling sering anda lihat tentu saja adalah skrin. Itulah sebabnya HP  unggulan ini sangat popular, kerana skrin OLED yang mampu menghasilkan kecerahan dan warna yang tepat dan paparan yang jelas.

Ia juga dilengkapi dengan kadar penyegaran 90 Hz  sementara kebanyakan telefon lain berjalan pada 60 Hz. Ini bermakna apabila anda  meleret  atau bermain permainan, beralih dari skrin ke skrin akan terasa lebih lancar. Melihat skrin untuk masa yang lama juga tidak akan cepat membuat mata letih.

4. Prestasi Bateri yang Luar Biasa

huawei-p40-pro-bateri

Sudah tentu semua orang mahukan bateri yang tidak habis dengan cepat. Jangan risau, kerana prestasi bateri pada Huawei P40 Pro sangat mengagumkan, ditambah dengan pelbagai kelebihan lain yang memudahkan anda ketika mengecas. Kapasiti bateri adalah 4,200 mAh dan sudah menyokong ciri  pengecasan pantas  40W. Anda hanya perlu mengisi selama 50 minit dari sifar hingga 100%.

Sementara itu, terdapat juga fitur pengecasan tanpa wayar 27W dan anda juga dapat menggunakan Huawei P40 Pro untuk mengecas peranti lain seperti jam tangan pintar atau telefon bimbit. Walaupun masa pengecasan lebih lama, sekurang-kurangnya anda dapat mengelakkan kemungkinan berlaku litar pintas ketika menggunakan kabel kabel. Pengecasan tanpa wayar juga berguna agar port pengecasan pada telefon bimbit tidak mudah rosak.

Sebagai gambaran, jangka hayat bateri ketika menonton video adalah sangat baik, sehingga 18 jam. Menurut GSMArena, hampir tidak ada perbezaan dalam daya tahan bateri walaupun anda menggunakan kadar penyegaran 90 Hz. Ini sangat menguntungkan memandangkan HP secara amnya menggunakan lebih banyak tenaga ketika menggunakan  kadar penyegaran yang lebih tinggi .

5. Mempunyai Kesambungan Lengkap

huawei-p40-pro-penyambungan

Walaupun kita hanya memerlukan satu jenis sambungan untuk menghubungkan HP dengan peranti lain, tidak ada salahnya kita mempunyai pelbagai pilihan. Itulah yang ditawarkan oleh Huawei P40 Pro dengan pelbagai jenis sambungan yang dimilikinya.

Huawei P40 Pro menyokong Bluetooth 5.1, inframerah, dan juga NFC, semuanya boleh digunakan untuk pelbagai fail dengan mudah. Terutama untuk NFC yang, walaupun tidak semua orang menggunakannya, cukup berguna untuk menjadikan proses transaksi lebih praktikal dan mengisi baki e-Tol bagi anda yang mempunyai mobiliti tinggi.

6. Prestasi Kamera yang Baik dalam Semua Keadaan

huawei-p40-pro-kamera

Kita berada di era di mana semua orang boleh menjadi jurugambar berkat ciri kamera pada telefon bimbit yang semakin canggih. Lebih-lebih lagi, Huawei sememangnya jenama terkenal dengan spesifikasi fotografi terkini pada setiap unggulan HPnya .

Setelah berjaya dengan Huawei P30, jenama Cina ini telah menyertakan ciri-ciri fotografi yang lebih ganas. Untuk spesifikasi, terdapat empat kamera di bahagian belakang badan dengan resolusi dan fungsi yang berbeza.

Kamera utama mempunyai resolusi 50 MP dengan bukaan f / 1.9, 23mm disertai dengan kemampuan PDAF ke semua arah. Ciri PDAF ini berfungsi untuk fokus automatik dengan sangat cepat. Terdapat juga ciri OIS sehingga anda tidak perlu risau tentang gegaran gambar semasa merakam video. Lensa utama juga boleh digunakan untuk merakam video 4K hingga 60 fps.

Keupayaan PDAF dan OIS juga terdapat pada lensa periskop yang mempunyai resolusi 12 MP. Yang cukup mengagumkan, anda boleh mengezum hingga 50 kali dengan ketajaman perincian dan warna yang masih cukup terjaga.

Untuk lensa ketiga dan keempat, ia mempunyai resolusi 40 MP dengan fungsi ultrawide  dan lensa untuk sensor kedalaman untuk menghasilkan gambar bokeh. Jangan lupa kamera depan - terdapat lensa utama 32 MP dan lensa untuk sensor ToF.

Itulah spesifikasi kamera sebagai penerangan asas. Kelebihan telefon bimbit ini di sektor fotografi adalah bagaimana kualiti hasilnya sangat baik untuk pelbagai kegunaan dan keadaan. Sama ada  gambar selfie , gambar lanskap, foto di dalam bilik, bahkan untuk mengambil objek yang terlalu jauh, semuanya dapat dilakukan dengan baik.

Bukan hanya itu, fitur mod malam yang dimilikinya juga mampu mengambil gambar dalam gelap dengan perincian pencahayaan yang sangat baik seolah-olah diambil pada waktu siang. Sebagai ilustrasi, berikut adalah perbandingan mod malam antara Huawei P40 Pro dan OPPO Find X2 Pro.

Ini dapat dilihat dari perbezaan antara keduanya, foto wanita yang diambil menggunakan kamera OPPO Find X2 Pro masih lebih gelap daripada Huawei P40 Pro.

Walaupun pada pandangan pertama, nampaknya orang tidak akan langsung menyedari bahawa foto di bawah ini diambil pada waktu malam - subjek dan latar belakangnya lebih baik. Keupayaan ciri kamera juga tidak berhenti di situ. Berikut adalah pelbagai contoh kamera Huawei P40 Pro.

huawei-p40-pro-kamera-ulasan-1huawei-p40-pro-kamera-ulasan-2huawei-p40-pro-kamera-ulasan-3huawei-p40-pro-kamera-ulasan-4

Dari contoh hasil kamera di atas, dapat dilihat bahawa Huawei P40 Pro dapat mengambil gambar di dalam dan di luar rumah. Kontras warna cukup kelihatan dan perinciannya terpelihara dengan baik.

7. Prestasi Chipset Cemerlang

huawei-p40-pro-prestasi

Bukan Snapdragon atau Exynos, Huawei P40 Pro menggunakan chipset Kirin 990 5G yang masih sangat bagus dalam menjalankan permainan berat atau bermain video beresolusi tinggi.

Prestasi chipset ini bukanlah yang terbaik dari kelasnya. Prestasinya masih sedikit lebih rendah daripada Snapdragon 865. Tetapi jika dibandingkan dengan Exynos 990, prestasi Kirin 990 5g lebih baik. Menurut hasil penanda aras Geekbench 5.1 yang dibentangkan di halaman GSMArena, Kirin 990 5G nampaknya mempunyai prestasi yang cukup tinggi.

huawei-p40-pro-geerbench-51-multicorehuawei-p40-pro-geerbench-51-singlecore

Walaupun prestasi multi-teras Huawei P40 Pro kelihatan lebih unggul daripada  teras tunggal , kedua-dua nombor ini masih tidak dapat mengalahkan OPPO Find X2 Pro menggunakan Snapdragon 865. Begitu juga, iPhone 11 Max Pro kelihatan lebih unggul daripada yang lain. Tetapi jelas prestasinya lebih tinggi daripada Exynos 990 pada Galaxy S20 Ultra.

Kekurangan Huawei P40 Pro

Setelah melihat beberapa kelebihannya lebih awal, mungkin anda segera menyangka anda mahu membelinya. Tetapi, tunggu sebentar. Anda juga harus perhatikan beberapa kekurangan di bawah ini agar tidak menyesal.

1. Tidak ada Perkhidmatan Google Play

huawei-p40-pro-tidak-google-play

Bagi anda yang sering mengikuti perkembangan terkini dalam dunia HP, anda mungkin tidak akan terkejut dengan kenyataan ini. Ya, jenama Huawei memang mempunyai masalah dengan pemerintah Amerika Syarikat sehingga Huawei tidak lagi dapat memasukkan fitur Google dalam produknya.

Sehingga penulisan ini, Huawei masih diizinkan untuk menggunakan sistem operasi Android (menggunakan EMUI 10 berdasarkan Android 10). Walau bagaimanapun, anda tidak akan menemui pelbagai perkhidmatan seperti YouTube dan GMail, Peta Google, dan Google Play Store. Sebaliknya, anda boleh memuat turun beberapa aplikasi ketiga dari AppGallery atau Amazon App Store.

Beberapa aplikasi ketiga masih dapat dipasang tetapi ada kalanya Anda tidak dapat membuka aplikasi tertentu, terutama aplikasi yang harus disambungkan ke Google Play Services.

2. Kualiti Rakaman Video 4K 60fps yang Mengecewakan

Huawei P40 Pro

Kualiti rakaman video kamera belakang HP ini cukup bagus. Contohnya dalam merakam video 4K pada 30 fps. Malangnya, dalam mod 4K 60 fps hasil video agak mengecewakan. Paling tidak, itu dinyatakan oleh GSMArena. Dan untuk telefon bimbit kelas atas, ini jelas merupakan kelemahan walaupun kecil.

3. Tidak ada Jack 3.5mm

huawei-p40-pro-bicu

Perlu diakui bahawa jenis fon kepala yang masih sering digunakan oleh orang Indonesia adalah alat dengar berwayar dengan sambungan 3.5 mm. Itulah sebabnya sangat disayangkan bahawa Huawei P40 Pro tidak serasi dengan alat dengar ini.

Terdapat tiga penyelesaian yang dapat digunakan, iaitu menggunakan penyesuai untuk menyambung ke USB jenis-C, menggunakan alat dengar tanpa wayar, atau menggunakan alat dengar yang menyokong sambungan USB jenis-C.

Namun, tidak semua orang menyukai alat dengar tanpa wayar kerana sambungan Bluetooth menggunakan lebih banyak kuasa. Juga, tidak semua orang suka membawa penyesuai semasa dalam perjalanan. Sementara itu, pilihan alat dengar yang menyokong jenis USB-C tidak sebanyak set kepala biasa. Bagi anda yang selesa dengan alat dengar yang dimiliki, terpaksa membeli yang baru.

4. Sokongan Memori Luaran yang Tidak Biasa

Huawei-P40-Pro-Nano-Memori

Perlu dipertimbangkan bahawa Huawei P40 Pro mempunyai kapasiti memori dalaman hingga 256 GB. Kapasiti ini dapat ditambah dengan sokongan kad memori, tetapi sayangnya ia bukan kad memori biasa.

Ya, anda hanya boleh menyematkan kad Memori Nano buatan Huawei yang berukuran sekecil Kad SIM Nano. Masalah timbul ketika anda ingin mengganti telefon bimbit lama dengan Huawei P40 Pro - kad memori lama anda mungkin akan sia-sia.

Kesimpulannya

Itulah pelbagai kelebihan dan kekurangan Huawei P40 Pro yang dapat dipertimbangkan. Sangat menarik jika anda dapat mengambil gambar pada waktu malam dengan kualiti yang baik. Di samping itu, tidak perlu risau produktiviti lambat kerana pemberitahuan  bateri rendah berkat prestasi bateri  dan ciri pengecasan yang unggul.

Namun, ketiadaan aplikasi Google terasa sangat malang. Sokongan memori luaran juga hanya serasi dengan kad Memori Nano, yang bermaksud anda terpaksa membeli kad baru.

Secara keseluruhan , produk Huawei P40 Pro ini masih termasuk dalam rangkaian telefon bimbit berkelas dengan ciri-ciri menarik. Jangan lupa untuk mempertimbangkan kebaikan dan keburukan sehingga anda pasti bahawa telefon bimbit Huawei ini sesuai dengan anda. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membeli, sila klik pautan ini. Oh ya , jangan lupa juga memberikan kesannya di ruangan komen sehingga dapat dipertimbangkan oleh orang lain.