Jom Main 10 Permainan NES Terbaik Sepanjang Masa

Sebelum wujudnya pelbagai permainan canggih seperti yang ada sekarang, pada masa lalu NES atau Nintendo Entertainment System telah popular dan dimainkan oleh banyak orang dalam jangka masa yang singkat. Walau bagaimanapun. sehingga kini, beberapa permainan NES masih dimainkan.

Sebenarnya mereka disesuaikan kembali ke versi permainan moden. Salah satunya ialah Super Mario Bros yang legenda. Lalu, apakah permainan NES terbaik yang boleh anda mainkan sekarang? Lihat senarai dari bawah.

1. Bomberman

Apabila bercakap mengenai permainan NES, permainan ini adalah salah satu juara. Hampir semua orang bermain Bomberman, terutamanya jika permainan dimainkan dengan rakan-rakan. Bagaimanapun, permainan ini sangat menarik dan banyak telah disesuaikan dengan permainan lain. Permainan ini memerlukan pemain berjaga-jaga agar tidak terkena bom.

Pemain juga perlu terus fokus menghancurkan banyak tembok agar dapat bertahan. Lebih-lebih lagi, pemain juga harus berhadapan dengan musuh yang dapat mengelilingi jika strategi yang salah mengatur jalannya.

Kerana, jika tidak, bom yang anda tinggalkan sebenarnya akan mengurangkan sisa hidup anda. Terutama jika bom itu adalah bom kekuatan yang dapat meletup dan meletup di sepanjang jalan, bukannya menang, ia akan menjadi senjata untuk dimakan, tuan.

2. Super Mario Bros.

Nampaknya anda tidak perlu berkata banyak jika anda mengatakan Super Mario Bros. dalam permainan NES terbaik. Sebabnya, permainan ini sangat 'meletup' pada zamannya. Misi yang disampaikan cukup mencabar dan rintangan yang diberikan berbeza-beza. Walaupun, mungkin apabila dilihat permainan ini agak aneh kerana watak yang dimainkan dapat diperbesar dan lebih kecil.

Tidak ketinggalan watak masuk ke paip yang serupa dengan warna hijau. Selain permainan yang wujud hingga sekarang, muzik yang selalu muncul ketika Mario Bros menang atau permainan berakhir sangat khas dan tidak asing lagi. Malah muziknya masih digunakan untuk membuat video lucu.

3. Ninja Gaiden

Salah satu permainan NES yang misinya sukar diselesaikan adalah Ninja Gaiden. Versi terbaru Ninja Gaiden dilengkapi dengan pelbagai senjata untuk menyekat lawan. Sedangkan versi permainan sebelumnya, walaupun tidak jauh berbeda dan kualiti visual yang disajikan masih sangat sederhana. Tetapi, untuk tahap kesukaran Ninja Gaiden di zaman dulu jauh lebih tinggi.

4. Hyper Olympic

Untuk menyelesaikan misi dan terus ke peringkat seterusnya, pemain dikehendaki mencapai rekod dunia di Olimpik. Itulah sebabnya Hyper Olympic sangat menggembirakan ketika bermain dengan rakan-rakan dan bukannya bersendirian. Kerana, anda boleh bersaing antara satu sama lain.

Salah satu misi yang terkenal adalah pecut 100 meter. Namun, jangan risau, permainan NES terbaik ini tidak akan membosankan anda. Kerana, Hyper Olympic dilengkapi dengan pelbagai sukan yang dapat dimainkan bermula dari triple jump , lempar lembing, lompat jauh, dan memanah.

5. Pemusnah Langit

Permainan NES dengan tema pertempuran kali ini pasti tidak asing lagi. Permainan ini dibuat seolah-olah berada dalam perang dunia kedua. Dilengkapi dengan muziknya yang khas dan mudah diingat, permainan kapal terbang ini dimainkan dengan menembak jatuh pesawat yang terbang dekat dengan layar.

Bukan hanya itu, permainan Sky Destroyer juga dilengkapi dengan misi pertempuran para penguasa. Yang menjadikan permainan lebih tegang untuk torpedo yang diarahkan ke pesawat.

Dan, uniknya, jika permainan pada umumnya menjadikan pemain sebagai orang baik yang memerangi penjenayah, permainan ini adalah sebaliknya. Anda akan bermain pesawat tentera Jepun yang melawan serangan udara dan laut dari sekutu.

6. Tenis

Berbeza dengan Hyper Olympic yang menjalankan pelbagai sukan, permainan NES terbaik seterusnya hanya menaikkan tenis. Seperti namanya, Tenis, pemain akan memainkan permainan ini seperti sukan itu sendiri di dunia nyata. Anda bebas memilih tahap yang mempengaruhi kemampuan musuh. Psst, permainan ini cukup mudah dimainkan, anti tekanan!

7. Kontra

Permainan ini memunculkan kisah dua askar, iaitu Bill dan Lance yang mengembara ke hutan, melalui salji, ke sebuah gua rahsia untuk mengalahkan bangsa asing yang tiba di bumi. Permainan Contra ini dapat dimainkan dengan 1 rakan pada masa yang sama, anda berdua akan bekerjasama untuk mengalahkan lawan.

Permainan di mana terdapat kod rahsia yang sering disebut Kod Konami termasuk dalam permainan NES terbaik pada masanya. Konami Code sendiri berfungsi untuk memberikan kehidupan tambahan kepada pemain. Sekiranya pemain yang pada mulanya hanya mempunyai 3 nyawa akan mendapat 30 nyawa kerana kod cheat.

8. Tumbuk

Mencari permainan NES sukan lain? Terdapat satu lagi yang dipanggil Punch Out yang menyesuaikan tinju. Permainan yang direka ringkas ini sangat senang dimainkan. Memastikan anda dapat memberikan dua kepalan tangan apabila anda melihat lawan di depan mata anda sudah cukup. Kerana, kedua penumbuk cukup efektif untuk mengalahkan musuh.

Walaupun begitu, anda tidak boleh menekan butang secepat mungkin. Kerana, untuk memainkan permainan ini Punch Out memerlukan strategi dan masa yang tepat. Salah satunya dengan bijak membaca corak pergerakan musuh mulai dari menghindari atau mengambil jurang.

Apabila jurang telah diperbaiki , baru, anda boleh menyerang musuh dan melindungi diri dari memasuki strategi busuk yang dirancang oleh lawan. Sekiranya anda berjaya menyelesaikan semua cabaran dan misi permainan yang satu ini, anda akan menemui watak Mike Tyson, anda tahu!

9. Gelembung Gelembung

Permainan NES yang mengajak pemain bermain dengan naga comel ini bernama Bubble Bobble. Dalam permainan ini, naga tidak lagi memancarkan api, tetapi belon yang dilemparkannya dan bertujuan untuk melawan musuh. Sungguh luar biasa!

Permainan ini boleh dimainkan seperti yang dikehendaki kerana terdapat dua pilihan, iaitu pemain tunggal atau berbilang pemain. Selain permainan yang dibawa oleh Bubble Bobble, ada juga memori yang tersisa dari permainan ini, yakni muziknya yang tersendiri.

10. Karateka

Kembali lagi dengan tema sukan, permainan NES kali ini tidak kurang popular di zamannya. Karateka Game muncul dengan berbagai gerakan, seperti jungkir balik ke udara, tendangan sambil berputar, untuk menyerang dengan bola yang bersinar dari kedua arah.

Cara untuk mengalahkan musuh adalah sama seperti karate pada umumnya, yang bergantung pada pukulan dan tendangan pada badan atas atau bawah, sambil menjaga jarak dari lawan. Permainan ini juga dilengkapi dengan muzik yang unik dan tidak dapat dilupakan.

11. Galaga

Walaupun kelihatan sederhana, permainan NES yang satu ini sangat menarik untuk dimainkan. Permainan Galaga ini adalah permainan yang memerlukan pemain mengawal pesawat untuk melawan makhluk asing. Karakter pesawat yang dimainkan dalam permainan ini mempunyai ciri khas, iaitu tembakan lurus dengan suara ikonik. S.

Sementara itu, untuk menyelesaikan misi, selain menembak, Anda hanya dapat menghindari berbagai serangan dari kapal asing yang menghampiri. Sekiranya pemain cukup baik untuk mengawal pesawat, dua pesawat akan diperoleh sekaligus untuk melawan makhluk asing. Bukan hanya itu, pesawat yang diperoleh juga telah disokong oleh kekuatan api tambahan yang memudahkan anda ketika bermain.

12. Teenage Mutant Ninja Turtles III: Projek Manhattan

Permainan NES terbaik terakhir adalah Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project. Karakter Ninja Turtles itu sendiri sering disesuaikan dalam bentuk kartun, siri, hingga filem. Tidak mahu ketinggalan, Ninja Turtles dijadikan permainan yang cukup popular pada zamannya.

Sebelum wujudnya siri ketiga ini, Teenage Mutant Ninja Turtles juga mempunyai dua siri pendahulunya. Namun, dalam siri ini, permainan ini jauh lebih sempurna dari segi tahap, reka bentuk, pergerakan, dan pendirian. Anda juga boleh bermain Donatello, Leonardo, Raphael dan Michaelangelo dalam berbilang pemain.

Itulah beberapa permainan NES yang paling popular dan legenda. Walaupun lama,  tetapi permainan di atas adalah masih menyeronokkan  anyway  untuk bermain pada masa lapang anda. Adakah anda berminat dengan nostalgia dengan sepuluh permainan di atas?