7 Cara mengatasi Headset yang Tidak Dikesan pada Laptop

Mungkin bagi sesetengah orang, aktiviti mendengar muzik adalah salah satu perkara wajib, sama ada anda melakukan perjalanan, bekerja, atau aktiviti lain. Sering kali, orang memerlukan bantuan alat dengar supaya mereka dapat mendengar muzik tanpa mengganggu orang di sekeliling mereka.

Mendengarkan muzik menggunakan alat dengar bukan hanya bergantung pada telefon bimbit kerana anda juga dapat mendengarkan lagu kegemaran anda di PC / komputer riba. Tetapi sayangnya, kadang-kadang ada masalah yang menghambat, salah satunya adalah alat dengar yang tidak dapat dikesan pada PC / komputer riba. Ini akan sangat mengecewakan, bukan ?

Oleh itu, bagi anda yang mempunyai masalah, alat dengar tidak dapat berfungsi dengan baik atau tidak dapat dikesan pada PC / komputer riba, jangan segera ganti alat dengar atau komputer riba, ya. Sebabnya, dalam artikel ini terdapat 7 cara untuk menangani alat dengar yang tidak dilindungi pada komputer riba dengan mudah. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Lihat ulasan dalam artikel ini hingga akhir, ya.

7 Cara mengatasi Headset yang Tidak Dikesan pada Laptop

1. Imbas Perubahan Perkakasan

Jangan tergesa-gesa untuk membuat kesimpulan bahawa alat dengar rosak atau komputer riba rosak, artikel bagaimana menangani alat dengar tidak dikesan pada komputer riba boleh dilakukan dengan mengimbas perubahan perkakasan. Untuk kaedah ini, komputer riba akan mengimbas sebarang perkakasan yang berubah. Mungkin ada perubahan pada kad suara pada komputer riba anda sehingga tidak dapat mengesan alat dengar.

Untuk mengimbas perubahan perkakasan sangat mudah dan tidak perlu dilakukan oleh profesional. Anda boleh melakukannya sendiri dengan mengikuti langkah berikut:

 • Buka menu Pengurus Peranti dengan mengklik Windows + X pada papan kekunci komputer riba.
1 imbasan untuk perubahan perkakasan
 • Setelah mengklik pada pengurus peranti, anda dapat dengan segera mengklik pengawal suara, video dan permainan.
 • Sekiranya alat dengar masih tidak dapat dikesan pada komputer riba, cuba pilih dan klik imbas untuk perubahan perkakasan.
3 imbasan untuk perubahan perkakasan
 • Pada akhirnya, anda hanya perlu menutup tetingkap pengurus peranti dan cuba menyegarkan. Sekiranya perlu, cuba mulakan semula komputer riba anda.

2. Kemas kini Perisian Pemacu

Bagaimana menangani alat dengar yang tidak dikesan pada komputer riba dengan mengimbas perubahan perkakasan yang masih tidak membantu? Sekiranya demikian, anda boleh mencuba mengemas kini pemacu perisian. Mungkin alat dengar tidak berfungsi pada komputer riba kerana belum dikemas kini. Oleh itu, cuba kemas kini pemacu perisian dengan langkah-langkah berikut:

 • Buka menu Pengurus Peranti seperti sebelumnya.
 • Pilih menu suara, pengawal video dan permainan.
 • Selain itu, anda hanya boleh mengklik pada pilihan kemas kini pemacu perisian.
Kemas kini Perisian Pemandu
 • Pada langkah ini pastikan bahawa anda tersambung ke internet kerana pada langkah keempat ini komputer riba akan melakukan carian automatik untuk kemas kini perisian suara  anda.
Kemas kini pemacu perisian 2
 • Sekiranya selesai, langkah terakhir adalah menghidupkan semula komputer riba.

3. Manfaatkan Driver Booster

Sekiranya anda telah membuat kemas kini kepada pemandu tetapi alat dengar tetap tidak dapat dikesan, anda mungkin memerlukan aplikasi pihak ketiga yang akan membantu anda mengatasi masalah ini. Anda boleh menggunakan aplikasi Driver Booster dan mencuba kaedah di bawah:

 • Langkah pertama, anda boleh memuat turun dan memasang aplikasi di pautan ini.
 • Kemudian, buka dan jalankan aplikasi yang telah anda muat turun. Biarkan aplikasi Driver Booster mengimbas sebarang perkakasan yang perlu dikemas kini pada komputer riba.
Manfaatkan Driver Booster 1
 • Selepas itu, Driver Booster akan memaparkan sebarang perkakasan yang mesti dikemas kini. Sekiranya terdapat pengawal suara, video dan permainan perkakasan , kemudian klik kemas kini di sebelah kanan.
 • Kemudian, klik OK di bahagian amaran.
Manfaatkan Driver Booster 3
 • Sekarang, anda hanya perlu menunggu proses memuat turun dan memasang alat kawalan suara, video dan permainan perkakasan .
 • Setelah selesai, mulakan semula komputer riba anda.

Selesai, kini alat dengar dapat dikesan lagi. Perhatikan, untuk kaedah ini pastikan anda tersambung ke internet. Sekiranya kaedah ini tidak berjaya, kita masih mempunyai cara lain pada titik seterusnya.

4. Ubah Kadar Sampel dan Kedalaman Bit

Terdapat cara lain apabila anda mengalami masalah alat dengar yang tidak dapat dikesan pada komputer riba yang membuat perubahan pada kadar sampel dan kedalaman bit. Cara menangani alat dengar yang paling tidak dilindungi pada komputer riba ini juga cukup hebat dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 • Klik kanan pada simbol suara di desktop, biasanya di sudut kanan bawah. Kemudian, pilih peranti Main balik.
 • Selepas itu, anda boleh memilih bahagian pembesar suara / fon kepala secara langsung . Kemudian, anda boleh mengubahnya menjadi Tetapkan sebagai lalai dan teruskan dengan mengklik  sifat.
Tukar Kadar Sampel dan Kedalaman Bit 2
 • Nah, sekarang anda telah memasuki menu hartanah kemudian klik Lanjutan dan ubah kadar sampel & kedalaman bit mengikut keperluan anda.
Tukar Kadar Sampel dan Kedalaman Bit 3
 • Pada akhirnya, jangan lupa klik Terapkan kemudian klik lagi Berjaya mencubanya?

5. Memasang Pemacu Kad Suara

Penyelesaian lain untuk mengatasi alat dengar yang tidak dikesan pada komputer riba, mungkin anda belum memasang pemacu kad suara. Seperti yang anda ketahui, kewujudan kad suara ( soundcard ) sangat penting untuk menjadikan proses penukaran data digital menjadi data suara. Sekiranya anda tidak mempunyai pemacu kad suara, alat dengar tidak akan berfungsi pada komputer riba anda.

Baiklah, jika ini bermakna anda mesti memasang pemacu kad suara, yang tentunya mesti sesuai dengan model kad suara pada komputer riba anda. Biasanya, pemacu kad suara akan disediakan secara percuma dan sudah tersedia di komputer riba. Jadi, anda hanya perlu memasangnya, kemudian mulakan semula komputer riba anda. Ringkas, bukan ?

6. Periksa Kad Suara

cara menyelesaikan alat dengar yang tidak dikesan pada komputer riba Periksa Soundcard

Harap maklum bahawa dalam PC atau komputer riba terdapat perkakasan yang disebut kad suara (kad suara). Perkakasan yang satu ini ditugaskan untuk menukar input data digital menjadi data suara. Oleh itu, setiap bunyi yang dihasilkan oleh alat dengar anda akan diproses oleh perkakasan kad suara .

Oleh itu, apabila anda menghadapi masalah dengan alat dengar yang tidak dapat dikesan pada komputer riba, ada baiknya anda memastikan sama ada kad suara berfungsi dengan betul atau tidak. Untuk memastikan ini, anda boleh memasang alat dengar ke komputer riba yang lain.

Sekiranya alat dengar berfungsi dengan baik maka ada kemungkinan kad suara pada komputer riba anda rosak. Sekiranya disahkan terdapat kerosakan, anda mungkin perlu mengganti atau memperbaiki kad suara.

7. Periksa Keadaan Alat dengar

Lelaki Menggunakan Alat dengar

Mengapa anda perlu memeriksa keadaan alat dengar? Sekiranya anda menemui masalah dengan alat dengar yang tidak dapat dikesan pada komputer riba, jangan bertindak terlalu cepat dengan mengganti kad suara pada komputer riba. Siapa tahu jika alat dengar yang anda ada rosak.

Anda disyorkan untuk memeriksa sama ada alat dengar rosak atau masih dalam keadaan baik. Cara menangani alat dengar yang tidak dikesan pada komputer riba ini juga dapat dilakukan dengan mudah. Cuba pasangkan alat dengar lain ke komputer riba anda. Sekiranya alat dengar lain dapat berfungsi dengan baik, ini bermakna bahawa alat dengar anda sudah rosak.

Sebab penyebab alat dengar rosak juga berbeza-beza, jadi dari itu kami sarankan untuk merawat dan membersihkan fon telinga / alat dengar dengan rutin untuk mengelakkan kerosakan. Ingat, pencegahan itu lebih baik daripada mengubati.

Oleh itu, 7 cara mengatasi alat dengar tidak dapat dikesan pada komputer riba. Anda boleh mencuba kaedah di atas satu persatu mengikut masalah pada setiap komputer riba. Sekiranya anda mempunyai penyelesaian lain, mari berkongsi dengan orang lain di ruangan komen. Semoga berjaya!