50 Syarat di Instagram yang mesti diketahui oleh IGers

Tentunya banyak orang sudah tahu apa itu Instagram dan sesungguhnya Instagram adalah salah satu media sosial yang paling popular di pelbagai kalangan, baik golongan muda maupun orang dewasa. Namun, tidak semua pengguna Instagram (IGers) mengetahui semua syarat di Instagram.

Sekiranya anda seorang yang tidak mengetahui semua istilah di Instagram, maka anda membaca artikel yang betul. Kerana pada kesempatan ini, ia akan menjelaskan syarat di Instagram yang mesti diketahui oleh pengguna Instagram. Berikut adalah beberapa istilah yang telah kami ringkaskan.

1. Nama pengguna

Nama pengguna Instagram

Nama pengguna adalah nama nama akaun atau nama pengguna Instagram. Nama ini merujuk kepada alamat akaun Instagram yang akan anda gunakan. Setiap pengguna Instagram akan mempunyai nama pengguna yang berbeza kerana nama pengguna yang telah digunakan tidak dapat digunakan lagi.

Nama pengguna ditandakan dengan tanda "@". Contohnya ialah @ signalaris, @bacaterus, dan lain-lain. Nama pengguna mestilah pendek dan semestinya mencerminkan kandungan yang akan dikongsi. Contohnya nama pengguna @ berkaitan dengan teknologi. Terutama untuk akaun peribadi, ini percuma tetapi anda harus mempunyai nama pengguna yang mudah diingat.

2. Pengikut dan Pengikut

mengikuti

Pengikut dan berikut adalah istilah yang tidak dapat dipisahkan dari Instagram. Twitter sebenarnya menggunakan istilah ini terlebih dahulu. Istilah ini kemudian diikuti oleh media sosial lain, termasuk Instagram.

Pengikut atau pengikutnya sendiri merujuk kepada jumlah akaun Instagram dengan pelbagai nama pengguna yang mengikuti akaun Instagram. Semasa mengikuti atau diikuti adalah akaun Instagram yang anda ikuti sehingga anda tidak terlepas berita dari akaun tersebut.

Terdapat juga istilah yang tidak  diikuti. Istilah ini merujuk kepada aktiviti untuk berhenti mengikuti akaun Instagram orang lain. Anda boleh  berhenti mengikuti  akaun tertentu kerana misalnya akaun tersebut tidak lagi menarik. Pengikut anda atau  anda pengikut juga boleh  unfollow  akaun Instagram anda untuk pelbagai sebab.

3. Komen

Komen Instagram

Komen bermaksud komen. Seperti kalimat, istilah ini merujuk kepada komen dari pelbagai pengguna Instagram mengenai kandungan. Komen sangat penting di Instagram kerana kehadiran komen bermaksud kandungan yang anda kongsikan menarik banyak orang untuk terlibat di dalamnya.

4. Suka

instagram seperti

Seperti media sosial lain, Instagram mempunyai ciri alias alias yang serupa. Fungsi ini hadir sebagai bentuk penghargaan dari pengguna Instagram untuk kandungan yang anda gunakan. Kandungan yang menarik pastinya akan menarik banyak suka dari pelbagai pengguna Instagram.

5. Suapan Aktiviti

Biasanya, media sosial lain menggunakan istilah pemberitahuan untuk setiap aktiviti di media sosial. Manakala di Instagram, anda boleh memanggilnya Activity Feed. Setiap kali seseorang menyebut nama pengguna atau pengikut baru anda, semua pemberitahuan akan masuk ke Feed Activity.

Sekarang, anda dapat melihat semua pemberitahuan dalam Suapan Aktiviti dengan mengklik simbol "hati" di kanan bawah, di sebelah simbol profil. Dalam Aktiviti Umpan dibahagikan kepada dua kumpulan, berikut dan anda.

Untuk melihat semua aktiviti akaun IG anda, kemudian klik pada bahagian "ANDA". Bagi anda yang ingin melihat aktiviti, seperti komen dari IG berikut, maka anda boleh mengklik pada bahagian "BERIKUT".

6. Bio

Bio

Instagram juga mempunyai tempat untuk menggambarkan akaun IG setiap pengguna dengan adanya Bio atau singkatan biografi. Dengan kehadiran Bio ini tentunya akan memudahkan IGers mengetahui identiti ringkas setiap pengguna akaun Instagram. Biasanya, Bio akan diisi dengan beberapa maklumat dari identiti pengguna.

Contohnya anda seorang kanak-kanak sekolah menengah yang mempunyai hobi fotografi maka anda boleh menulis bio "seorang pelajar sekolah menengah yang suka fotografi." Dengan cara itu, setiap IGers yang mengikuti atau hanya melihat akaun anda akan mengetahui siapa anda. Tidak perlu perincian, tulis sahaja Bio ringkas, jelas dan ringkas.

7. Kapsyen dan Hashtag

istilah dalam kapsyen Instagram

Istilah lain di Instagram ialah Kapsyen. Istilah ini membolehkan anda menulis penerangan ringkas mengenai foto atau video yang dimuat naik ke Instagram. Kehadiran Caption ini juga akan membantu anda, para IGers, untuk mengetahui tujuan setiap foto dan video yang dimuat atau dimuat naik ke Instagram.

Dan biasanya, kapsyen akan dilengkapkan dengan beberapa hashtag atau hashtag (tanda hash) yang memudahkan IGers mencari gambar dan video yang akan dimuat naik .

Fungsi hashtag ini adalah untuk membuat tren atau pengelompokan tertentu. Contohnya, catatan di Instagram yang berkaitan dengan telefon pintar, maka pada kapsyen akan ada hashtag # gadget # techno # telefon pintar dan seumpamanya.

Sebilangan besar pengguna Instagram akan menulis Kapsyen ringkas, jelas, dan ringkas. Malah ada yang tidak menggunakan banyak hashtag untuk menjadikannya lebih estetik.

8. Makanan

Kemas kini foto dengan warna yang sepadan

Ini adalah salah satu istilah yang sering disebut oleh IGers. Tujuan Feed adalah galeri atau album yang ada di akaun IG anda. Setiap foto dan video yang anda muat naik akan disenaraikan di profil anda dan dikumpulkan sebagai suapan. Biasanya, IGers mengatur makanan mereka sedemikian rupa sehingga kelihatan kemas dan estetik. Sekiranya anda juga ingin mengetahui cara membuat suapan yang baik, anda boleh menyemak artikel ini.

9. Cerita Instagram

Kisah Instagram

Instagram Stories adalah ciri di Instagram yang membolehkan anda berkongsi kandungan secara ringkas. Kandungannya hanya tersedia dalam 24 jam. Selepas itu, kandungan Instagram Stories tidak lagi dapat dilihat.

Instagram Stories adalah salah satu ciri yang menjadikan perkhidmatan Instagram lebih popular. Sebenarnya, ciri ini menarik lebih ramai orang daripada kandungan dalam suapan Instagram.

10. Penandaan Geoteg

Adakah anda merasa tidak biasa dengan istilah Instagram ini? Anda perlu tahu, para IGers biasa memanggil istilah ini dengan kata loc atau location. Nah, sebenarnya istilah dari loc yang betul adalah Geotag.

Fungsi Geotag itu sendiri adalah untuk menandakan lokasi di setiap pos yang anda muat naik. Contohnya, anda sedang makan di restoran dan mahu memuat naik foto makanan di restoran itu. Kemudian, anda ingin memberitahu dan menandakan lokasinya, maka Geotag inilah yang anda perlukan.

11. Pengikut Hantu

Terdapat istilah lain di Instagram yang mungkin agak asing bagi sebilangan penggunanya, Ghost Followers. Istilah yang satu ini biasa disebut sebagai ghostie. Bukan itu pengikut hantu, ya, kerana tidak ada kaitan dengan roh .

Tujuan Pengikut Hantu adalah, pengikut akaun Instagram anda yang tidak pernah menyukai atau meninggalkan komen setiap kali anda menyiarkan foto atau video. Ya, jika anda boleh mengatakan Ghostie ini adalah sejenis pengikut yang hanya memerhatikan alias pembaca senyap .

12. Suapan Berita

Bagi anda yang ingin melihat catatan terkini dari yang berikut, anda boleh lihat di bahagian Suapan Berita. Ya, anda boleh mengatakan bahawa ini adalah rumah Instagram. Dalam Suapan Berita ini, anda dapat melihat siapa saja yang baru saja memuat naik foto dan video. Sekarang, untuk pergi ke Suapan Berita maka anda cukup klik dan pilih simbol "rumah" di kiri bawah.

13. Arkib

arkib instagram caris Signal

Arkib adalah ciri di Instagram yang boleh anda akses di bahagian "tetapan". Ciri ini berfungsi sebagai arkib catatan dalam suapan Instagram anda atau arkib Cerita Instagram anda.

Sekiranya anda ingin melihat statistik atau pandangan dari Cerita Instagram yang telah berlalu 24 jam, anda boleh menggunakan ciri ini. Anda juga dapat memilih pilihan arkib pada suapan Instagram yang tidak ingin anda tampilkan tetapi tidak mahu dihapus.

14. Nametag

tanda nama

Nametag adalah ciri yang memaparkan kod  nama pengguna  untuk pengguna Instagram. Dengan ciri ini, pengguna dapat menambahkan rakan hanya untuk mengimbas identiti mereka tanpa perlu menuliskan  nama pengguna. 

15. pandangan

Wawasan atau pandangan adalah ciri untuk memaparkan data statistik dari catatan Instagram Stories Instagram anda. Fungsi ini berfungsi untuk menunjukkan seberapa berpengaruh dan berapa banyak catatan Instagram yang anda sampaikan kepada orang lain. Fungsi ini juga mengandungi demografi mengenai pengikut yang mengikuti kandungan anda di Instagram.

16. Jangkau

Jangkauan adalah data statistik mengenai catatan dalam suapan Instagram. Data ini menunjukkan jumlah pengguna yang melihat catatan suapan Instagram anda dalam jangka masa tertentu.

17. Tayangan

Tayangan atau tera adalah salah satu data statistik yang berkaitan dengan penyerahan dalam feed Instagram dan Instagram Stories. Istilah ini merujuk kepada seberapa kerap pengguna melihat kandungan Instagram.

Bahasa mudahnya adalah mengenai kekerapan orang melihat kandungan Instagram. Kerana kekerapannya, data ini menunjukkan jumlah tontonan kandungan Instagram anda. Dalam kes ini, mungkin ada orang yang melihat kandungan anda lebih dari satu kali.

18. Pertunangan

Penglibatan juga merupakan salah satu data statistik yang berkaitan di Instagram. Istilah ini merujuk kepada penglibatan pengguna Instagram dalam kandungan yang anda kongsi. Penglibatan ini merangkumi komen, suka, hingga, pengguna yang menyimpan (menyimpan kandungan).

19. Disimpan

Disimpan bermaksud menyimpan. Di Instagram, ciri ini disediakan supaya pengguna dapat menyimpan kandungan dari catatan orang untuk dilihat kemudian. Siapa tahu kandungannya memang berguna.

Disimpan juga menjadi salah satu tindakan yang memasukkan data statistik di Instagram, iaitu Engagement. Data ini menunjukkan berapa banyak pengguna yang menyimpan kandungan yang anda hantar dalam suapan Instagram.

20. Persendirian

Peribadi

Peribadi merujuk kepada makna privasi di mana akaun IG seseorang hanya dapat dilihat oleh pengikutnya. Sebagai contoh, jika anda menghidupkan ciri peribadi maka akaun IG anda akan dikunci secara automatik dalam arti bahawa tidak hanya ada yang dapat melihat siaran di akaun IG anda.

Pengguna Indonesia biasanya menyebut peribadi sebagai akaun "terkunci". Kerana, akaun IG yang menghidupkan fitur peribadi akan muncul simbol "gembok" di akaunnya. Di samping itu, ciri ini membantu pengguna IG untuk menjaga privasi mereka. Mungkin ada catatan yang tidak mahu dilihat oleh orang lain.

21. Penapis

Filter adalah penapis yang ada di Instagram. Fungsi ini membolehkan anda menambahkan pelbagai kesan pada foto atau gambar yang dihantar di Instagram Feed atau Instagram Stories. Dalam Suapan Instagram, penapis berfungsi untuk menukar foto dengan pelbagai warna, mulai dari warna yang sejuk dan bersih dan sebagainya.

Dalam Cerita Instagram, penapis bukan hanya untuk mengubah nuansa gambar. Ciri ini juga membolehkan anda menambah pelekat lucu untuk menambah kuiz. Menariknya, anda juga boleh membuat penapis anda sendiri untuk Cerita Instagram menggunakan aplikasi pihak ketiga.

22. Sebut dan Tag

Menyebut bermaksud menyebut akaun Instagram orang pada kapsyen dalam catatan dalam suapan atau di Cerita Instagram. Menyebut akaun orang ini boleh menjadi bentuk penghargaan atau bentuk promosi akaun tersebut. Atau juga kerana kandungan yang dihantar memang berkaitan dengan akaun.

Semasa tag menandakan. Ciri ini serupa. Cuma ciri tag tidak menulis pengguna Instagram pada kapsyen. Tanda menandakan akaun Instagram pada foto / gambar yang dihantar dalam suapan Instagram.

23. Pengesahan / Pengesahan dan Promosi

Pengendalian atau sokongan adalah aktiviti untuk mempromosikan produk atau perkhidmatan seseorang. Aktiviti ini adalah sesuatu yang biasa di Instagram, malah menjadi salah satu profesion baru. Cuma aktiviti ini tidak dapat dilakukan oleh semua pengguna Instagram. Hanya mereka yang mempunyai pengaruh terhadap pengikutnya yang biasanya melakukan aktiviti  sokongan. 

Dalam aktiviti sokongan, terdapat istilah lain yang disebut promosi atau promosi berbayar. Istilah ini merujuk kepada aktiviti promosi yang dilakukan oleh pengguna Instagram dan boleh dibayar untuk promosi ini. Pembayaran boleh dilakukan dalam bentuk wang atau barang, bergantung pada perjanjian.

Istilah promosi sememangnya serupa dengan sokongan. Ia hanya mempromosikan lebih khusus kerana biasanya mereka dibayar. Walaupun sokongan tidak selalu. Mungkin ada promosi akaun tertentu yang bukan untung. Contohnya melakukan kempen menderma.

24. Repost / Regram

Repost atau regram adalah aktiviti memuat semula semula kandungan pengguna Instagram yang lain dalam suapan Instagram anda. Aktiviti ini harus dilakukan bukan hanya untuk menyiarkan semula  tetapi juga memberi penghargaan kepada pemilik kandungan asal. Untuk menyiarkan semula, anda boleh mengikuti tutorial dalam artikel mengenai cara membuat pos semula di Instagram dengan mudah.

25. OOTD

Ini juga salah satu istilah di Instagram yang sering disebut oleh IGers di seluruh dunia, bukan hanya di Indonesia. OOTD itu sendiri adalah singkatan dari Outfit of the Day. Apakah maksudnya? Iaitu, pihak IGers ingin menunjukkan pakaian yang dipakainya pada hari itu.

Istilah OOTD biasanya muncul dalam kapsyen pos baik foto dan video, walaupun sering dalam bentuk foto. Jadi, IGers akan menyiarkan gambar dirinya dalam pakaian yang dipakainya pada hari itu. Dan biasanya, OOTD ini adalah untuk mencantikkan suapan pada akaun IGnya.

26. Selebriti

Bagaimana Menjadi Selebriti

Satu istilah lagi yang harus anda ketahui semasa bermain Instagram, Selebgram. Istilah ini merujuk kepada IGers yang mempunyai banyak pengikut (ratusan ribu hingga puluhan juta) dan disukai oleh kebanyakan pengguna Instagram.

Istilah umum adalah  influencer , yang merupakan seseorang yang mempunyai pengaruh besar terhadap pengikutnya. Kerana terdapat di platform Instagram, istilah influencer  dapat diganti dengan program selebriti.

Selebriti itu sendiri juga berbentuk singkatan dari selebriti Instagram. Biasanya, selebriti mempunyai pengikut bukan hanya ribuan, tetapi puluhan ribu, ratusan ribu, bahkan berjuta-juta.

Beberapa selebriti juga diberi cek biru (akaun yang disahkan) jika sudah terkenal. Bagi selebriti, mereka juga sering mendapat faedah kewangan dalam bentuk sokongan. Jadi, mereka akan mengiklankan produk di akaun IG mereka.

27. LFL

Kemukakan lagi istilah dalam bentuk singkatan, LFL (seperti suka). Seperti diketahui bahawa Instagram mempunyai seperti ciri suka jawatan lain dan jawatan diri mereka sendiri. Nah, istilah ini biasa digunakan apabila permintaan IGers suka kepada IGers yang lain.

28. DMF

Apabila anda meminta LFL dari IGers lain dan dibalas dengan istilah DMF, ini bermakna anda harus menyukai postingan IGers yang lain terlebih dahulu. Kegiatan DMF (lakukan saya dulu) digambarkan apabila A mengatakan "LFL" kepada B dan dijawab dengan "DMF" maka itu bermaksud A mesti menyukai siaran B terlebih dahulu. Selepas itu, B hanya akan menyukai siaran dari A.

29. F4F

Sebenarnya ini adalah singkatan atau istilah dari IGers untuk meminta untuk mengikuti semula IGers lain. Oleh itu, apabila A mengikuti B, maka A ingin meminta tindak balas dengan menulis komen "F4F." Nah, F4F juga biasa disebut sebagai FFF.

30. TnF

Sekarang, jika istilah di Instagram biasanya digunakan oleh kedai atau akaun yang merujuk kepada pengiklanan dan penjualan produk. TnF atau Ketuk dan Ikut ini meminta IGers mengikuti akaun tertentu.

31. K / D

K / D, adakah anda pernah mendengar istilah ini di Instagram? Satu istilah ini biasanya digunakan untuk memberikan simpan atau padam soalan kepada pengikut. Contohnya, A menyiarkan sesuatu di akaun Instagramnya, kemudian dia menulis K / D. Maksudnya, A meminta nasihat untuk menyimpan catatan tersebut atau memadam pos tersebut.

32. SFS

SFS bermaksud Shoutout for Shoutout. Istilah ini merujuk kepada kerjasama antara sesama akaun Instagram yang memberi tumpuan kepada penjualan. Bentuk kerjasama adalah untuk mempromosikan akaun Instagram masing-masing.

Contohnya akaun Instagram "A" menjual kasut yang mempromosikan kandungan akaun Instagram "B" yang menjual topi. Nanti akaun Instagram "B" akan menggantikan kandungan akaun Instagram "A". Inilah yang dipanggil SFS.

33. R4R

R4R bermaksud Recent For Recent. Istilah ini merujuk kepada bentuk jemputan untuk menyukai catatan terbaru dari suapan Instagram. Jemputan kemudian akan memberikan "suka" atau menyukai catatan terbaru dari mereka yang telah memberikan "suka" di akaun Instagramnya.

34. PM / DM

PM bermaksud Mesej Peribadi dan DM bermaksud Mesej Langsung. Kedua-dua istilah itu boleh ditukar ganti kerana mempunyai makna yang sama. PM atau DM adalah istilah untuk berkomunikasi mengenai mesej peribadi di akaun Instagram. Contohnya "Kepo dengan produk kami? Segera, tanya di komen atau ajukan pertanyaan melalui DM / PM juga dibenarkan! ".

35. CC

CC adalah singkatan Carbon Copy. Istilah ini merujuk kepada aktiviti menghantar  siaran dengan tujuan orang lain daripada penerima yang  mengetahui  tentang pos tersebut . Cc tidak hanya digunakan di Instagram tetapi juga dalam aktiviti penghantaran lain seperti di e-mel atau media sosial seperti Facebook dan Twitter.

Contoh penggunaan cc di Instagram, misalnya, ditulis di bahagian kapsyen. Contoh kapsyen adalah seperti berikut:

Saya membeli baju ini di @ akauninstagrambajumurah yang memberikan harga rendah yang menarik. Bagi mereka yang mahukan kepo, periksa akaun, cc pemilik akaun juga ah @pakilikakuninstagrambajumurah .

Di Instagram, cc juga dikenali sebagai singkatan kredit mewarna. Istilah ini merujuk kepada pencipta video yang membuat pembetulan warna oleh pihak ketiga. Sekarang, apabila video tersebut dimuat naik ke Instagram, pengunggah mesti memasukkan kredit dengan menulis "cc" di bahagian kapsyen.

36. IB

IB adalah singkatan dari I Back yang bermaksud saya kembali. Istilah ini merujuk kepada aktiviti pemulangan pemilik akaun Instagram yang sebelum ini aktif, tetapi atas sebab tertentu dia telah lama kosong. Oleh itu, apabila dia kembali, istilah IB boleh digunakan.

IB juga ditafsirkan sebagai singkatan dari "Inspired By". Ia bermaksud merujuk kepada seseorang yang melakukan sesuatu dan diilhamkan oleh orang lain. Contohnya pengguna Instagram menghantar ilustrasi dengan kapsyen seperti berikut.

Saya membuat ilustrasi ini dalam masa dua hari sebagai sebahagian daripada merawat keadaan. Ilustrasi IB ini oleh @pemilikakuninstagrambajumurah.

37. CF (Rakan Tertutup)

CF atau Rakan Tertutup merujuk kepada ciri yang terdapat di Instagram. Ciri ini adalah ciri khas yang mengandungi rakan terdekat. Pengguna Instagram terlebih dahulu boleh memasukkan nama akaun yang dianggap hampir dengan senarai ini.

Senarai ini akan berfungsi sebagai rakan yang hanya dapat melihat catatan khas di Instagram Stories. Contohnya, pengguna yang menghantar Cerita Instagram melancong ke luar negara tetapi catatan tersebut bertujuan untuk "rakan tertutup". Ini bermaksud bahawa orang yang tidak ada dalam senarai ini tidak dapat melihat catatan Instagram Stories.

38. AC

AC adalah singkatan Kredit Audio. Istilah ini merujuk kepada pengguna Instagram yang memberi penghargaan kepada pemilik kandungan audio yang digunakan. Jadi, ketika menyebut "AC" biasanya akan diikuti oleh pemilik yang memiliki kandungan audio. Kandungan audio dalam hal ini dapat berupa suara, lagu, muzik, atau instrumental.

39. ACC

Acc adalah singkatan bahasa Inggeris "Accord" yang bermaksud menyatakan persetujuan. Istilah ini sering merujuk kepada permintaan kelulusan tertentu. Biasanya digunakan untuk cadangan atau cadangan.

Di media sosial, misalnya di Facebook, istilah ini digunakan untuk persetujuan persahabatan. Contohnya, apabila orang ingin menambah rakan, katakan A. Baiklah, orang itu akan meminta "akhawat" persahabatan dengan A kerana di Facebook ada pilihan untuk menyetujui permintaan atau menolak jika seseorang menambahkan persahabatan (sahkan atau hapus).

Di Instagram, istilah ini juga tidak jauh berbeza dengan Facebook. Cuma rujukannya berbeza. Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, bahawa di Instagram terdapat ciri untuk melakukan  akaun peribadi  .

Dengan tetapan akaun peribadi , pemilik akaun boleh memilih untuk menyetujui atau tidak jika ada seseorang yang ingin  mengikuti  akaunnya. Baiklah, dalam kes ini istilah acc boleh digunakan. Contohnya, misalnya, A bertemu B yang mempunyai akaun  peribadi. Si A berkata "Eh, saya telah mengikuti akaun IG anda, tetapi ia bersifat peribadi, sila tolong".

40. Pemberian

Giveaway adalah aktiviti untuk menyebarkan hadiah kepada sesiapa sahaja dengan mengikuti syarat tertentu. Tujuan pemberian hadiah biasanya untuk meningkatkan pengikut, meningkatkan penglibatan , dan lain-lain.

41. Mutualan

Istilah mutualan adalah istilah yang merujuk kepada mengikuti akaun satu sama lain. Istilah ini sebenarnya tidak popular di Instagram dan lebih popular di Twitter. Di Instagram, orang lebih kerap menggunakan istilah F4F atau FFF, yang telah dibincangkan pada titik sebelumnya

42. Inframe

Inframe adalah istilah yang merujuk kepada penyebutan seseorang yang berada dalam kandungan. Biasanya Inframe ditulis pada kapsyen dengan kandungan foto. Contohnya, anda menghantar kandungan foto. Dalam foto, rakan anda sedang berpose. Pada kapsyen, anda juga menulis "inframe ..." dan sebutkan atau sebutkan rakan dalam foto.

42. Turun

Hapus adalah aktiviti untuk menyebutkan kandungan di Instagram yang tidak diterbitkan lagi. Sebagai contoh, seorang selebriti menghantar kandungan foto yang ternyata terlalu sensasi, menimbulkan kebaikan dan keburukan. Kerana mereka tidak mahu membuat keributan, selebriti itu kemudian menurunkan kandungannya.

43. Delsoon

Delson tidak lama lagi akan dihapus yang bermaksud ia akan dihapuskan tidak lama lagi. Istilah ini biasanya digunakan dalam kapsyen kandungan yang hanya berfungsi untuk sementara waktu. Pengguna Instagram, misalnya, menghantar foto masa lalunya. Dalam kapsyen dia menambahkan "delete soon" yang bermaksud kandungan foto akan segera dihapus.

44. SC

Istilah SC di Instagram bermaksud kredit pilihan. Istilah ini merujuk kepada orang tertentu yang memilih atau mengesyorkan gambar untuk disiarkan di suapan Instagram. Penggunaan SC biasanya pada kapsyen Instagram.

Contoh penggunaan SC adalah apabila anda keliru memilih foto untuk diposkan, maka rakan anda mengesyorkan satu foto. Semasa dihantar, anda menulis pada kapsyen "sc by ..." diikuti dengan akaun rakan anda.

45. DT

DC bermaksud "khusus untuk". Istilah ini merujuk kepada kandungan video yang khusus untuk seseorang. Contohnya, anda membuat video yang khusus untuk orang yang anda sayangi, kemudian dalam kapsyen anda menulis lebih kurang seperti ini: "Video mengenai kehidupan dan perjuangan DT @ orang yang selalu."

46. OFC 

OFC adalah singkatan dari "Of, Course". Istilah ini sebenarnya biasa digunakan dalam pelbagai perbualan dalam talian, bukan hanya di Instagram. Istilah ini merujuk kepada persetujuan atau kepercayaan terhadap sesuatu.

47. OC 

OC bermaksud kredit overlay. Istilah ini merujuk kepada pencipta kandungan video Instagram yang sering membuat overlay. Contohnya, jika anda mengedit video tetapi rakan anda membuat overlay video. Semasa diposkan di Instagram, anda perlu menuliskan kredit ini dalam kapsyen kepada rakan anda dengan singkatan "oc".

48. QOTD dan AOTD

QOTD bermaksud Question of the Day. Ini adalah jemputan untuk pengikut di Instagram untuk bertanya kepada kami dan mesti dijawab pada hari itu. Kerana mesti dijawab pada hari yang sama, istilah AOTD atau Answer of The Day muncul.

49. PKC 

Di Instagram, ada istilah yang disebut CCP. Sebenarnya PKC bukanlah istilah yang merujuk kepada Instagram. CCP bermaksud CUTE CUT PRO, aplikasi pembuat video yang biasanya digunakan untuk keperluan kandungan di Instagram.

50. Leret Ke Atas

Swipe Up adalah ciri dalam Instagram Stories. Fungsi ini membolehkan anda menambahkan pautan atau pautan di Instagram Stories. Oleh itu, apabila pengikut anda melihat Instagram Stories dengan ciri leret ke atas, yang perlu mereka lakukan hanyalah meluncurkan skrin telefon ke atas untuk melawat laman web ini.

Malangnya, ciri ini hanya terdapat di akaun Instagram yang sudah mempunyai pengikut 10 ribu ke atas. Oleh itu, jika anda ingin menggunakan ciri ini, teruskan peningkatan pengikut anda menjadi 10 ribu.

Tidak semua pengguna Instagram mengetahui istilah yang sering digunakan oleh IGers. Walau bagaimanapun, kehadiran artikel ini akan membantu anda dalam mengetahui istilah dalam IG yang agak asing. Sekiranya anda mengetahui istilah lain, anda boleh menulisnya di ruangan komen, ya.