Ayuh, Ketahui 6 Perbezaan Huawei P40 Pro dan P30 Pro!

Huawei adalah salah satu jenama HP yang selalu menunjukkan taringnya dengan menghadirkan produk  unggulan yang menakjubkan. Seperti siri Huawei P30 yang dipersembahkan pada tahun 2019 yang hadir dengan prestasi kamera yang menakjubkan. Sekarang, terdapat juga siri Huawei P40 pada tahun 2020 sebagai penggantinya, yang hadir dengan pelbagai peningkatan.

Dikeluarkan dengan perbezaan hanya satu tahun, ternyata kedua-dua siri ini masih layak menjadi pesaing antara satu sama lain berkat spesifikasi kedua-duanya yang agak serupa tetapi masih menawarkan perkara yang berbeza. Terdapat varian Pro di setiap siri yang merupakan varian yang lebih baik daripada versi biasa.

Namun, khusus untuk Huawei P30, varian Pro ini adalah yang teratas berbanding varian biasa dan varian Lite-nya. Tidak seperti Huawei P40 Pro yang dihimpit oleh varian biasa dan varian Pro +. Artikel ini akan membincangkan perbezaan antara varian Pro dari dua siri.

Lebih-lebih lagi, Huawei P30 Pro kembali relevan pada tahun 2020 berkat versi Edisi Baru yang dilancarkan jarak dekat dengan Huawei P40 Pro. Hasilnya pengguna juga tertanya-tanya, "Pilih yang mana, ya?"

Sekiranya anda yang tertanya-tanya tentang ini, lebih baik melihat perbezaan antara Huawei P30 Pro dan P40 Pro untuk dipertimbangkan sebelum membeli.

Spesifikasi Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

 • Skrin:   OLED 6,47 inci
 • Chipset: Kirin 980 (7 nm)
 • GPU: Mali-G76 MP10
 • RAM : RAM 8GB
 • Memori Dalaman: 256GB
 • Memori Luaran: NM (Nano Memory), hingga 256GB
 • Kamera Belakang: 40 MP + 8 MP + 20 MP + ToF
 • Kamera Depan:  32 MP
 • Bateri: Baterai  Li-Po 4200 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Huawei P40 Pro

Huawei P40 Pro
 • Skrin:   OLED 6.58 inci
 • Chipset:  HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm +)
 • GPU:  Mali-G76 MP16
 • RAM : RAM 8GB
 • Memori Dalaman:  128/256/512 GB
 • Memori Luaran: NM (Nano Memory), hingga 256GB
 • Kamera Belakang:  50 MP + 12 MP + 40 MP + TOF
 • Kamera Depan:  32 MP + IR TOF 3D
 • Bateri: Baterai  Li-Po 4200 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Huawei P30 Pro dan P40 Pro

Kedua-dua telefon bimbit ini menawarkan teknologi yang paling terkini. Walaupun begitu, kedua Huawei P30 Pro dan P40 Pro mempunyai perbezaan yang perlu anda ketahui, seperti berikut.

1. Saiz Skrin

perbezaan skrin p30 p40 pro

Sebagai dua siri unggulan yang menekankan pengalaman pengguna, Huawei P30 Pro dan P40 Pro keduanya hadir dengan ukuran layar yang besar. Walau bagaimanapun, P30 Pro sayangnya mempunyai ukuran yang lebih kecil, iaitu 6,47 inci. Nasib baik perbezaan ini hanya sedikit berbanding dengan ukuran 6.58 yang membawa P40 Pro.

Tidak hanya ukuran layar, bezel pada Huawei P30 Pro ternyata lebih besar. Ini menjadikan HP tidak dapat menawarkan nisbah skrin ke badan yang baik. Nisbah P30 Pro adalah 88.6% sementara P40 Pro mempunyai nisbah badan ke skrin 91.6%.

Kedua-dua skrin ini kedua-duanya membawa HDR10 sehingga keduanya menghasilkan paparan yang jelas dan tajam. Perbezaannya adalah, P40 Pro sudah mempunyai pilihan kadar penyegaran 90 Hz.

2. Kedudukan Kamera Depan

perbezaan kedudukan kamera depan

Pada pandangan pertama kedua-dua siri ini mempunyai reka bentuk badan yang serupa, tetapi terdapat perbezaan dari kedudukan penempatan lensa depan. Ya, Huawei P30 Pro masih mempunyai reka bentuk yang lama dengan tetesan air yang dibawanya. Tidak seperti Huawei P40 Pro yang mempunyai pin  -hole di kiri atas.

Pelbagai jenama HP telah mula mengganti poni dengan  reka bentuk lubang pukulan , ini kerana reka bentuk  lubang pukulan dapat menjadikan paparan layar lebih  bezel  daripada bangs. Terutama untuk dua kamera depan yang tertanam di Huawei P40 Pro - paparan  lubang punch yang digunakannya menjadikan bezel di atasnya kelihatan lebih tipis daripada P30 Pro.

Namun, bagi sesetengah orang mungkin paparan kamera depan pada P40 Pro lebih mengganggu daripada P30 Pro, ini memang merupakan risiko yang mesti diambil P40 Pro kerana  kamera depan dua yang dibawanya tentu kelihatan lebih besar.

3. Resolusi Kamera

kamera p40 pro

Huawei P30 Pro dan P40 Pro kedua-duanya terkenal dengan kemampuan kamera yang mampu dimiliki. Sangat berpatutan, kerana kedua P30 Pro dan P40 Pro membawa lensa optik Leica. Dua perkara yang boleh dibanggakan dari sektor fotografi ialah penggambaran dan penggambaran jarak jauh dalam keadaan pencahayaan rendah.

Walaupun begitu, Huawei P30 Pro tidak dapat menafikan bahawa ia memang lebih kuno daripada P40 Pro, itulah sebabnya resolusi kameranya lebih rendah daripada siri penggantinya. P30 Pro menghadirkan empat kamera belakang dengan resolusi 40 MP (lebar), 8 MP (telefoto periskop), 20 MP (ultra lebar), dan 3D ToF sebagai sensor kedalaman.

Sementara itu, Huawei P40 Pro mempunyai resolusi kamera yang berbeza. Contohnya termasuk lensa kamera utama 50 MP (lebar), lensa Periscope dengan resolusi 12 MP, dan lensa ultra lebar yang kini beresolusi 40 MP. Kedua-dua telefon ini masih mempunyai sensor kedalaman dalam bentuk lensa 3D Time of Flight.

Kamera belakang pada kedua telefon ini sama-sama mampu mengambil video beresolusi 4K, tetapi P30 Pro hanya mampu merakamnya dengan kadar bingkai 30 fps sementara P40 Pro sudah menyokong  kadar bingkai 60 fps.

Untuk lensa depan, P30 Pro dan P40 Pro keduanya mempunyai lensa utama dengan resolusi 32 MP. Namun, P30 Pro tidak disertakan dengan lensa IR ToF 3D seperti penggantinya.

4. Keupayaan Pengecasan Tanpa Wayar yang pantas

pengecasan tanpa wayar

Segala-galanya mengenai bateri, ketahanan dan ciri, selalu dapat dipertimbangkan dalam telefon bimbit. Huawei P30 Pro dan P40 Pro mempunyai kapasiti bateri yang sama, yaitu 4200 mAh. Kemudian, bateri di kedua-duanya dapat diisi bersama menggunakan kuasa 40 W.

Apa yang berbeza adalah keupayaan pengecasan pantas untuk pengecasan tanpa wayar. Untuk P30 Pro, kelajuan pengecasan tanpa wayar yang pantas  berada pada tahap 15 W. Kelajuan ini masih agak tinggi jika dibandingkan dengan kelajuan standard 10 W.

5. Ketersediaan Perkhidmatan Google Play

kedai permainan google

Nampaknya, perbezaan ini akan menjadi penentu utama sama ada anda akan memilih Huawei P30 Pro atau P40 Pro. Walaupun P40 hadir dengan spesifikasi keseluruhan yang lebih baik, ada satu kelemahan yang benar-benar menjadikan telefon bimbit canggih ini kurang kompetitif daripada siri pendahulunya. Ya, Huawei P40 Pro tidak lagi menyokong Perkhidmatan Google Play.

Kerana jenama China memang terlibat dalam konflik dengan tanah Paman Sam, yang mengakibatkan Huawei tidak lagi dapat menerapkan aplikasi Google pada produk yang dikeluarkan. Hasilnya, anda tidak akan menjumpai Google Play Store, YouTube, Google Maps, Google Music, pada dasarnya semua aplikasi yang berbau Google.

Walau bagaimanapun, Huawei P40 Pro masih berjalan pada sistem operasi EMUI berasaskan Android 10. HP ini menyajikan AppStore lalai sendiri jika anda ingin memasang pelbagai aplikasi. Tetapi jika aplikasi perlu disambungkan ke Perkhidmatan Google Play, Anda sama sekali tidak dapat menggunakan aplikasi tersebut.

Nasib baik, Huawei P30 Pro adalah salah satu telefon bimbit terakhir yang dikeluarkan sebelum larangan penggunaan Google diberlakukan. Jadi, anda masih boleh menggunakan P30 Pro sebagai telefon Android pada umumnya.

6. Kirin 980 vs. Kirin 990 5G

p30 pro vs p40 pro

Runway sangat penting kerana mana-mana HP  unggulan  pada amnya harus dapat menjalankan permainan dengan prestasi yang baik. Dan seperti yang diharapkan, Huawei P30 Pro dan P40 Pro telah disertakan dengan chipset berteknologi tinggi yang paling maju.

Walau bagaimanapun, kedua-duanya menggunakan chipset yang berbeza. P30 Pro masih menggunakan Kirin 980, yang pada masa itu adalah chipset Kirin terbaru. Pada Huawei P40 Pro, chipset Kirin 990 tertanam yang sudah menyokong sambungan 5G dan mempunyai prestasi yang lebih baik.

Berdasarkan ulasan oleh GSMArena, Huawei P40 Pro mencapai skor  penanda aras  AnTuTu 8 496356 - angka ini lebih tinggi daripada Huawei P30 Pro (Mod Prestasi) 401208.

Oleh itu, jelas mana yang mampu mempunyai prestasi yang lebih tinggi. Walaupun begitu, jangan memandang rendah Huawei P30 Pro kerana skor yang dicapai masih diklasifikasikan sebagai yang paling canggih di peringkat HP berkelas lain.

Kesimpulannya

Perbandingan antara dua telefon bimbit yang canggih tidak pernah membosankan. Kedua-dua Huawei P30 Pro dan P40 Pro kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing, yang menjadikan kami agak sukar untuk menentukan: mana yang lebih baik daripada kedua-dua telefon ini? Tetapi, bukan masalah mana yang lebih baik, ini adalah keutamaan yang ingin anda utamakan.

Adakah anda ingin mengutamakan prestasi dan kecemerlangan sektor fotografi di atas segalanya? Atau adakah anda ingin memiliki telefon bimbit yang dapat dicas dengan cepat menggunakan  pengecasan tanpa wayar ? Sekiranya demikian, Huawei P40 Pro adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Oh ya, anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai telefon ini dalam artikel mengenai kelebihan dan kekurangan Huawei P40 Pro. Namun, jika anda berminat dengan telefon bimbit ini, sila beli Huawei P40 Pro di pautan ini.

Namun, jika anda sama sekali tidak mahu meninggalkan ekosistem Google di telefon bimbit anda, Huawei P30 Pro masih menawarkan pengalaman yang sangat kompetitif dengan spesifikasi yang masih cukup baik. Anda boleh membeli Huawei P30 Pro di pautan ini. Atau jika anda masih ingin tahu tentang selok-belok P30 Pro, tidak ada salahnya membaca juga kelebihan dan kekurangan Huawei P30 Pro.