Cara Memperbaiki Hard Drive Sektor Buruk dengan Mudah

Salah satu komponen dalaman komputer riba dan PC yang terdedah kepada kerosakan adalah cakera keras. Kerosakan yang cukup berbahaya adalah sektor buruk kerana boleh menyebabkan kehilangan data. Walaupun begitu, ada cara untuk memperbaiki cakera keras sektor buruk yang agak mudah dilakukan jika anda mengalaminya.

Sektor buruk itu sendiri adalah istilah yang digunakan apabila terdapat satu sektor di dalam cakera keras yang rosak. Sektor yang rosak tidak akan bertindak balas terhadap arahan membaca atau menulis dari komputer.

Sektor buruk boleh berlaku pada jenis cakera keras magnetik atau pada pemacu keadaan pepejal. Sektor buruk boleh disebabkan oleh kerosakan fizikal atau kerosakan perisian. Sektor buruk kerana kerosakan fizikal tidak dapat diperbaiki sementara kerana kerosakan perisian ia masih dapat diperbaiki.

Jenis Sektor Buruk

Terdapat dua jenis sektor buruk yang biasanya berlaku pada cakera keras, iaitu "fizikal" dan "logik". Sektor buruk jenis fizikal sering disebut sebagai sektor buruk buruk, sementara jenis logik sering disebut sebagai sektor buruk buruk.

Hard bad sektor adalah kumpulan sektor hard disk yang mengalami kerosakan fizikal. Kerosakan boleh disebabkan oleh kepala cakera keras menyentuh sektor tersebut dan kemudian merosakkannya. Mungkin juga kerana ada debu yang masuk, cakera keras jatuh, dan masalah fizikal yang lain. Sektor buruk jenis ini tidak dapat diperbaiki lagi.

Manakala sektor soft bad adalah kumpulan sektor cakera keras yang tidak berfungsi dengan baik. Punca sektor buruk jenis ini biasanya disebabkan oleh perisian yang mengalami kesilapan atau masalah dalam sistem operasi. Sektor buruk yang lemah dapat diperbaiki dengan melakukan pemformatan tahap rendah atau dengan menggunakan program Windows Disk Check.

Punca Sektor Buruk

cara membetulkan cakera keras sektor buruk

Seperti yang disebutkan di atas, penyebab sektor buruk ini sangat pelbagai. Mungkin sektor buruk wujud sejak anda membeli cakera keras. Sebabnya, setiap proses membuat cakera keras tidak sempurna kerana mesti ada beberapa produk yang telah rosak sejak proses pembuatannya.

Selain dari proses pengeluaran, sektor fizikal yang buruk juga boleh disebabkan oleh cakera keras yang jatuh sehingga kepala menyentuh piring dan merosakkan beberapa sektor. Debu dan kotoran yang boleh masuk juga boleh merosakkan cakera keras. Sudah tentu, usia juga boleh memberi kesan. Cakera keras yang sudah berumur tahun mudah mengalami kerosakan kerana komponennya tidak lagi kukuh.

Sekiranya sektor hard bad berkaitan dengan masalah fizikal, maka sektor soft bad biasanya dikaitkan dengan masalah perisian. Contohnya, jika komputer anda mati secara tiba-tiba kerana pemadaman elektrik, cakera keras mungkin rosak sekiranya sedang dalam proses penulisan.

Di samping itu, sektor pada cakera keras yang mengandungi data yang tidak sesuai dengan kod pembetulan ralatnya juga dapat dianggap sebagai sektor buruk oleh OS. Pelbagai virus dan perisian hasad juga boleh menyebabkan sektor buruk pada peranti cakera keras anda.

Kesan Sektor Buruk

cara membetulkan cakera keras sektor buruk yang rosak

Kesan yang disebabkan oleh sektor buruk boleh dikatakan agak menakutkan bagi pemilik komputer. Ya, walaupun cakera keras kita masih dapat berjalan seperti biasa, tetapi beberapa data padanya akan rosak dan tidak dapat digunakan lagi.

Ini tentunya sangat merugikan sekiranya data yang hilang sangat penting. Oleh itu, jangan lupa untuk membuat sandaran data anda kerana sektor buruk ini boleh berlaku pada bila-bila masa. Gunakan pelbagai perkhidmatan penyimpanan awan agar data anda selamat dan dapat diakses di mana sahaja.

Pada mulanya kehadiran sektor buruk hanyalah tanda bahawa beberapa bahagian dalam cakera keras mengalami masalah, sementara cakera keras anda masih selamat. Tetapi jika bilangan sektor buruk terus meningkat dari semasa ke semasa, tidak mustahil cakera keras anda akan rosak dalam masa terdekat.

Cara Memperbaiki Sektor Buruk

Sebelum mengkaji cara membaiki cakera keras sektor buruk, kita mesti memeriksa terlebih dahulu. Sistem operasi Windows mempunyai programnya sendiri untuk memeriksa ini, iaitu alat Pemeriksa Cakera atau juga dikenal sebagai chkdsk.

Pemeriksaan Cakera akan mengimbas cakera keras anda untuk mencari bahagian yang mempunyai sektor buruk. Sekiranya terdapat sektor lemah lembut, maka Pemeriksaan Cakera akan memperbaikinya sehingga dapat digunakan lagi. Sementara itu, jika terdapat masalah sektor buruk yang lebih kompleks, Windows secara automatik akan menjalankan Pemeriksaan Disk lagi apabila komputer anda dihidupkan.

bagaimana membetulkan cakera semak sektor yang buruk

Inilah cara menjalankan Pemeriksaan Cakera seperti yang dikutip dari howtogeek.com:

  • Buka Windows Explorer, klik kanan pada pemacu yang ingin anda periksa, kemudian klik sifat.
  • Setelah menu sifat dibuka, beralih ke tab Alat kemudian klik butang Periksa sekarang di bahagian Pemeriksaan ralat.
  • Kotak dialog kecil akan muncul dengan dua pilihan yang mesti anda pilih. Periksa kedua-dua pilihan jika anda ingin memeriksa dan membetulkan keseluruhan sektor buruk. Tetapi jika anda ingin menyemaknya, maka periksa pilihan pertama.
  • Sekiranya pemacu yang ingin anda periksa digunakan, maka pemeriksaan tidak dapat dilakukan. Tetapi Windows akan menjadualkannya secara automatik semasa anda menghidupkan semula komputer.
  • Klik butang Mula untuk memulakan proses pemeriksaan dan pembaikan.

Satu perkara yang harus anda ketahui, proses pemeriksaan ini boleh memakan masa yang cukup lama bergantung pada kapasiti cakera keras dan jumlah data yang terdapat di dalamnya. Pemeriksaan walaupun boleh memakan masa berjam-jam, jadi pastikan anda melakukannya semasa anda tidak menggunakan komputer.

Sekiranya anda memilih untuk menjadualkan proses pemeriksaan ini, Windows akan bermula secara automatik apabila anda menghidupkan atau menghidupkan semula komputer. Tetapi jika anda ingin membatalkan penjadualan, ikuti langkah-langkah di bawah:

  • Buka perintah promt dalam mod pentadbir dengan mengklik kanan dan memilih "Run as Administrator".
  • Taip tanpa petikan "chkntfs / xc:". Gantikan huruf "c" dengan huruf cakera keras yang anda dijadualkan untuk diperiksa.
  • Tekan enter untuk membatalkan penjadualan.

Menggunakan Master Partition EaseUS

master partition easyus

Muat turun EaseUS Partition Master

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, sebenarnya ada cara yang lebih mudah dan praktikal untuk mengatasi masalah sektor buruk pada cakera keras anda, dengan menggunakan perisian EaseUS Partition Master.

EaseUS Partition Master adalah perisian yang dapat membantu anda memeriksa sektor buruk secara langsung pada cakera keras, baik untuk Windows 10, 8, dan bahkan Windows 7. Caranya cukup mudah kerana hanya dengan beberapa klik.

Klik kanan pertama pada cakera yang ingin anda periksa, kemudian klik "Surface Test". Selepas itu, perisian akan berfungsi dan memaparkan hasil dari sektor buruk yang ditandai dengan warna merah. Setelah proses selesai, anda dapat mengetahui dengan tepat berapa banyak sektor buruk di peranti cakera keras anda.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perisian ini, sila lawati: //www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html

Itulah cara membaiki cakera keras sektor buruk yang boleh anda lakukan pada cakera keras luaran dan dalaman. Tetapi ingat, sebelum sektor buruk berlaku pada cakera keras anda, buat sandaran semua data penting supaya anda tidak menyesal apabila anda kehilangannya. Di samping itu, jika sektor buruk semakin banyak, ganti cakera keras sebelum mengalami kerosakan total.