9 Kelebihan Laptop ASUS ExpertBook B9, Ringan dengan Prestasi Sukar

Setelah memperkenalkan ASUS VivoBook S14, kini ASUS kembali lagi dengan melancarkan komputer riba terbaru yang ditujukan untuk kelas menengah atas dengan mobiliti tinggi, ASUS ExpertBook B9. Ini terbukti dengan bentuknya yang ringkas, ringan, tetapi sangat kukuh.

Selain bodi, ASUS ExpertBook B9 juga dilengkapi dengan jangka hayat bateri sehingga 24 jam. Bukan itu sahaja, komputer riba ini juga dilengkapi dengan ciri keselamatan menggunakan enkripsi khas sehingga data dalam komputer riba terjamin keselamatannya.

Untuk bahagian prestasi, ASUS juga menyediakan dua pilihan pemproses yang kuat, iaitu prosesor Intel Core 10th, i5 dan i7 ke-10. Dengan banyak kelebihan ini, jangan terkejut jika komputer riba ini dibeli dengan harga yang hebat. Ingin tahu? Anda mesti membaca ulasan penuh di bawah!

1. Sistem Keselamatan Dijamin

Sistem Keselamatan Dijamin

ExpertBook B9 adalah komputer riba yang mensasarkan eksekutif yang cenderung menyimpan banyak data sulit di komputer riba. Untuk memenuhi keperluan ini, ASUS menyediakan ciri keselamatan di kelas perusahaan. Komputer riba ini dilengkapi dengan fitur Windows Hello, jadi pengguna tidak perlu repot menaip kata laluan.

Kemudian, terdapat juga dua pilihan masuk menggunakan sistem biometrik, seperti cap jari dan sensor pengecaman wajah. Di bahagian keselamatan data, ExpertBook B9 mempunyai ciri yang mampu mengunci BIOS dan SSD dengan kata laluan.

Ciri tambahan lain ialah Blok Penyimpanan USB. Ciri ini dapat menyekat akses cakera luaran. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengakses cakera luaran, orang tersebut mesti mendapatkan kebenaran daripada pentadbir terlebih dahulu. Satu lagi ciri menarik ialah Secure File Shredder di mana pengguna ExpertBook B9 dapat memusnahkan fail digital dengan bersih tanpa dapat memulihkannya.

2. Sistem Penyejukan yang Baik

Sistem Penyejukan yang Baik

Ramai yang mengadu bahawa komputer riba biasanya menjadi cepat panas, terutamanya dengan intensiti penggunaan yang tinggi. Tetapi, ini tidak berlaku dengan ExpertBook B9. Sebabnya ialah komputer riba ini mempunyai sistem penyejukan Modul Termal Lanjutan.

Sistem ini didakwa mempunyai dimensi 25% lebih kecil daripada sistem penyejukan pada komputer riba lain. Terdapat tiga kelebihan utama sistem. Pertama, adanya rekaan heatsink yang miring yang diklaim mampu mengalirkan udara secara optimum.

Kedua, sistem penyejukan ini mempunyai struktur yang baik, mulai dari heatpipe, heatsink up case untuk kipas. Reka bentuk sistem penyejukan didakwa dapat melepaskan haba dari komponen penyejuk. Ketiga, setiap sirip (sirip) pada heatsink dibuat dengan bahan aloi aluminium yang diklaim mempunyai prestasi pelepasan panas yang setara dengan tembaga tetapi beratnya lebih ringan.

Perkara lain yang menarik ialah, komputer riba ini dilengkapi dengan lapisan tahan panas di bahagian dalam badan. Lapisan dinamakan dengan kepingan grafit yang dapat menyalurkan haba ke sistem penyejukan secara optimum.

3. Mempunyai Berat Ringan

Mempunyai Berat Ringan

Oleh kerana pasaran sasaran ExpertBook B9 adalah eksekutif, mobiliti adalah salah satu faktor utama yang memerlukan perhatian. Untuk meningkatkan produktiviti dan mobilitas penggunanya, ASUS merancang ExpertBook B9 ini dengan berat yang agak ringan dengan berat tidak lebih dari 1kg.

Bukan tanpa sebab, kerana ASUS sendiri membuatnya dengan bahan berkualiti khas, iaitu magnesium lithium. Bahan tersebut ternyata mempunyai berat yang lebih ringan dengan tahap ketumpatan hanya 1.51 gram / cm3.

Selain bahan premium, badannya juga istimewa. Kerana ASUS ExpertBook B9 menjalani 21 peringkat pembuatan sehingga dapat menghasilkan badan yang kukuh dan tepat berkat reka bentuk konkrit berwajah adil.

Kemudian, untuk saiz komputer riba ini sangat padat kerana saiznya lebih kecil daripada kertas A4. Sementara ketebalannya tidak lebih dari bateri AA. Selain itu, layar memiliki bazel ultra-tipis kerana mengadopsi NanoEdge Display dengan ukuran 32.0 × 20.3cm. Layar selebar 14 inci ini juga mempunyai nisbah skrin-ke-badan hingga 94%.

4. Bateri tahan lama

Hayat bateri yang panjang

Bagi pengguna yang mempunyai mobiliti tinggi, bateri mesti menjadi faktor penting dalam memilih komputer riba. Oleh itu, ExpertBook B9 dilengkapi dengan bateri tahan lama. Ini disokong oleh layar dengan teknologi Panel Self Refresh (PSR) yang mempunyai penggunaan kuasa yang jauh lebih rendah berbanding dengan skrin standard pada komputer riba lain.

Fyi, teknologi PSR ini dilengkapi dengan memori khas yang dapat memaparkan skrin statik sehingga penggunaan kuasanya dapat dikurangkan menjadi 1 Watt. Selain skrin, komputer riba ini juga menggunakan pemproses Intel Core 10th Gen terbaru yang dilengkapi dengan cTDP 10 hingga 25 Watt supaya baterinya lebih tahan lama.

5. Prestasi Cemerlang

Persembahan Cemerlang

Walaupun ringan, tetapi kandungan komputer riba ini agak sukar. Ini dibuktikan dengan adanya pemproses Intel Core 10th Gen terbaru. Terdapat dua varian pemproses iaitu Intel Core i5 untuk pengguna dengan keperluan standard dan Intel Core i7 untuk mereka yang memerlukan prestasi yang lebih pantas. Kedua-duanya juga membawa konfigurasi 4 teras dan 8 utas.

Kemudian di bahagian RAM, ASUS menanamkan kapasiti RAM 16GB dengan sokongan saluran dua dan dua media storan yang menggunakan NVMe PCle x4 SSD dengan kapasiti hingga 2TB.

Berkat prestasi yang lengkap dan hebat, tidak hairanlah bahawa ASUS ExpertBook B9 adalah sebahagian daripada Projek Athena, yang dikandung oleh Intel. Projek ini menetapkan standard baru dalam dunia pengkomputeran mudah alih dengan kelayakan khas dari Intel, mulai dari prestasi, responsif, hingga hayat bateri.

6. Kesambungan Lengkap

Kesambungan Lengkap

Salah satu penilaian dalam Projek Anthena adalah bahagian penyambungan. Oleh itu, ASUS menyediakan sambungan lengkap, salah satunya adalah Wi-Fi 6. Ciri Wi-Fi 6 adalah teknologi Wi-Fi terkini dengan kelajuan pemindahan data yang lebih pantas dan sambungan yang lebih stabil.

Selain Wi-Fi, ExpertBook B9 juga dilengkapi dengan Bluetooth 5.0 untuk penyambungan ke pelbagai peranti tanpa wayar lain. Yang membuatnya istimewa adalah kehadiran Thunderbolt 3 yang dapat menggabungkan ExpertBook B9 dengan peranti kad grafik luaran, seperti ROG XG Station 2.

7. Sukar dan Kuat

Sukar dan kukuh

Little cayenne, mungkin itu adalah ayat yang tepat untuk menerangkan ExpertBook B9. Sebabnya ialah komputer riba ringan ini sangat bertenaga berkat pensijilan standard ketenteraan, MIL-STD 810G. Piawaian ini juga telah melalui ujian ketangguhan yang melampau hingga 21 jenis ujian.

21 jenis ujian berupa ujian ketahanan engsel, ujian ketahanan port, ujian tekanan ekstrem di layar, ujian ketahanan papan kekunci, ujian penurunan dari ketinggian tertentu, ujian getaran, hingga ujian penggunaan pada ketinggian dan suhu ekstrem.

Selain itu, ASUS juga memikirkan keselamatan komputer riba secara keseluruhan, termasuk papan kekunci. Pada papan kekunci komputer riba ini terdapat ciri tahan tumpahan yang dapat menahan tumpahan air. Jadi, semua data di komputer riba dijamin selamat.

Kelebihan lain ialah badan ExpertBook B9 dilapisi dengan kaedah Coating Composite Micro-Arc Oxidation (MAO) yang dapat mengelakkan kerosakan fizikal akibat pengoksidaan dan kakisan.

8. Mudah Alih dan Dinamik

Mudah Alih dan Dinamik

Ini adalah komputer riba yang bertujuan untuk pasaran perusahaan, jadi semuanya mesti disiapkan dengan baik. Salah satu ciri menarik komputer riba ini ialah kehadiran kamera dengan perlindungan privasi. Di sini, terdapat ciri pelindung kamera web di mana pengguna dapat menutup kamera untuk menjaga privasi.

Selain kamera, komputer riba ini juga dilengkapi dengan kualiti audio berkualiti tinggi dengan sijil Harman / Kardon. Malah, audio tersebut juga didakwa mempunyai suara yang bagus berkat kehadiran ciri Smart Amps Chip. Fungsi ini berguna untuk mengawal frekuensi suara mengikut keperluan.

Sebaliknya, ExpertBook B9 mempunyai empat mikrofon yang ditempatkan khas. Mikrofon juga dilengkapi dengan medan jauh 360 darjah yang bermaksud ia dapat merakam suara yang lebih jelas. Untuk bunyi mikrofon yang lebih lancar, ASUS juga menawarkan fitur Noise Cancelling sehingga suara di sekitarnya dapat diredam secara optimum.

9. Reka Bentuk Inovatif

Reka Bentuk Inovatif

Akhir sekali, kelebihan B9 ExpertBook mempunyai reka bentuk yang inovatif. Pada komputer riba ini, ASUS bergantung pada reka bentuk moden Ergolift. Reka bentuknya dapat mengangkat badan utama dan papan kekunci untuk membentuk sudut 5 darjah. Dengan kedudukan seperti ini, pengguna lebih selesa ketika menaip.

Kelebihan lain dari reka bentuk Ergolift adalah rongga udara. Nah, rongga udara mempunyai dua fungsi, iaitu memastikan aliran udara yang optimum dan menjadikan pembesar suara di bawah badan dapat berfungsi dengan optimum. Manakala kelebihan lain adalah pada skrin di mana reka bentuk Ergolift dapat memudahkan pengguna membuka layar hingga 180 darjah.

Sebaliknya, ASUS ExpertBook B9 juga mempunyai papan kekunci dan pad sentuh yang selesa. Papan kekunci mempunyai fitur tahan tumpahan dan dilengkapi dengan lampu latar yang dapat disesuaikan dengan tingkat kecerahan melalui jalan pintas di bahagian atas papan kekunci.

Bukan hanya itu, ada juga kunci jalan pintas untuk menangkap skrin, membuka aplikasi MyAsus, log keluar dari akaun Windows, dan matikan kamera web.

Sembilan kelebihan ini dapat diperoleh dengan memiliki komputer riba ASUS ExpertBook B9. Tidak perlu risau akan kebocoran data kerana ASUS mempunyai sistem yang mampu melindungi semua data pada ExpertBook B9. Malah, pengguna juga boleh membawa komputer riba ini dengan mudah berkat badannya yang ringan dan padat.

Sekiranya anda berminat untuk memiliki komputer riba ini, anda dapat melihat senarai harga berikut:

  • Rp27,499,000 (Core i5, SSD 512GB, RAM 8GB, bateri 33Whr, Win 10 Home)
  • Rp.28.499.000 (Core i5, SSD 512GB, RAM 16GB, bateri 66Whr, Win 10 Home)
  • Rp30,999,000 (Core i5, 512GB SSD, 16GB RAM, 66Whr Battery, Win 10 Pro)
  • Rp32,499,000 (Core i7, 1TB SSD, 16GB RAM, bateri 66Whr, Menang 10 Rumah)
  • Rp.34,999,000 (Core i7, 1TB SSD, 16GB RAM, 66Whr Battery, Win 10 Pro)
  • Rp36,999,000 (Core i7, 2x1TB SSD, 16GB RAM, 66Whr Battery, Win 10 Pro)

Jadi, ASUS ExpertBook B9 mana yang anda ingin beli? Sekiranya anda mengetahui maklumat menarik lain mengenai komputer riba ASUS, sila kongsikannya di ruangan komen, ya!