10 Permainan Memancing Terbaik dan Menyeronokkan di PC

Memancing menjadi aktiviti yang menyeronokkan apabila anda terlalu sibuk dengan rutin monoton. Aktiviti ini tentunya menguatkan kesabaran anda kerana memerlukan masa untuk mendapatkan ikan. Apabila anda memperolehnya, anda pasti akan merasa puas dan gembira hanya dicurahkan.

Dalam keadaan tertentu, kegiatan memancing tidak dapat dilakukan dalam memancing, di laut atau di sungai. Untungnya bagi kita yang hidup di era digital kerana aktiviti ini dapat dilakukan di dunia maya di platform permainan video. Anda sekarang boleh memancing semua jenis ikan tanpa meninggalkan rumah anda.

Walaupun hasil tangkapan tidak dapat dibawa pulang, sekurang-kurangnya dengan bermain permainan memancing dapat menghilangkan dahaga anda yang merupakan hobi menangkap semua jenis ikan. Baiklah, agar suasana di rumah anda lebih menyenangkan, akan memberikan cadangan permainan memancing yang dapat dimainkan di platform PC. Berikut adalah ulasan penuh.

1. Memancing: Sea Barents (2018)

Barent Memancing Laut

Laut Barents di wilayah Norway akan menjadi tempat terbaik bagi anda yang ingin bermain permainan ini. Jelajahi tempat itu dengan kapal kecil dan tangkap semua jenis ikan yang anda suka. Permainan Memancing: Laut Barents akan menawarkan rasa eksotik keindahan lautan Norway yang boleh memanjakan mata anda.

Untuk permulaan permainan, pemain akan menaiki kapal nelayan kecil. Tambahan pula, jika anda menangkap lebih banyak ikan dan mengumpulkan wang, pemain dapat meningkatkan kualiti kapal menjadi lebih baik.

Dalam permainan ini, pemain dapat membina industri perikanan dengan merekrut anggota kru dan menjalankan pelbagai misi. Cari zon memancing terbaik dengan bantuan sonar, radar dan GPS. Jangan lupa juga perubahan cuaca, dan pastikan tidak ada ribut ketika anda berada di tengah lautan. Muat turun Memancing: Sea Barents.

2. Tasik Ais (2016)

Tasik Ais

Ice Lakes adalah permainan memancing di musim sejuk melalui pendekatan kotak pasir . Dalam permainan ini, pemain dapat berkeliaran dengan bebas di kawasan di peta, menjelajahi lokasi sungai, kolam dan tasik di lingkungan yang beragam. Permainan boleh dimainkan sendiri atau berbilang pemain, dan pemain dapat menangkap 30 spesies ikan dan memasang setiap pancing.

Persekitaran permainan direka sedemikian rupa sehingga kelihatan realistik. Pemain akan menghadapi perubahan iklim yang melampau. Keadaan cuaca ini kemudiannya dapat mempengaruhi tingkah laku ikan sehingga ada yang liar dan sukar ditangkap. Di samping itu, untuk menjadikannya lebih menarik dan nyata, permainan ini juga dapat dimainkan melalui teknologi Virtual Reality (VR). Muat turun Ice Lakes.

3. Memancing Euro (2014)

Memancing Euro

Sebagai permulaan, pemain boleh menggunakan ciri tutorial asas yang terdapat dalam permainan ini. Tetapi jika anda ingin bermain secara langsung, pemain dapat langsung menyelami salah satu daripada lima lokasi unik di Eropah, seperti Lake Digger dan Lake St. John Setiap tempat mempunyai cabaran tersendiri, dan pemain pasti akan dimanjakan oleh permainan yang  realistik.

Dengan menggunakan sistem Artificial Intelligence (AI) yang telah dikembangkan, permainan ini tentunya memberikan tahap permainan melalui berbagai tahap kesukaran. Satu lagi ciri menarik dari permainan ini adalah adanya kesan persekitaran seperti dalam kehidupan nyata, perubahan hari dan ikan dapat bertindak balas terhadap suhu air.

Di Euro Fishing, pemain dapat memancing sendiri, atau bersaing dengan rakan dan lawan dalam mod kejohanan berbilang pemain. Pastikan untuk memilih peralatan memancing yang tepat supaya peluang menangkap ikan dengan lebih mudah. Muat turun Euro Fishing.

4. Planet Memancing (2015)

Planet Memancing

Fishing Planet menjadi permainan simulator berbilang pemain yang konsep permainannya dikembangkan oleh peminat memancing. Di dalamnya, pemain akan dilayan dengan grafik yang menakjubkan dengan tingkah laku persekitaran berdasarkan keadaan sebenar.

Tingkah laku ikan dibuat sedemikian rupa melalui kecerdasan AI yang realistik bahawa bermain permainan ini terasa hidup. Melalui ciri AI, tingkah laku ikan akan lebih reaktif kerana dapat menyerang dan menggigit pemain. Kira-kira 120 spesies ikan dapat dijumpai dan ditangkap semasa permainan.

Sistem AI dalam permainan ini memang cukup kompleks dan dinamik. Ia juga membantu menjadikan ciri-ciri dalam permainan ini seperti kelajuan arus air, suhu air, suhu udara, perubahan musim dan iklim dapat dinikmati oleh para pemain. Fishing Planet adalah pilihan yang tepat untuk anda jika anda ingin meningkatkan kemahiran memancing sebenar anda. Muat turun Planet Memancing.

5. Simulator Memancing Terbaik (2018)

Simulator Memancing Terbaik

Terdapat dua tahap kesukaran yang boleh dimainkan dalam permainan satu ini, mod normal dan mod realistik. Untuk mod biasa, pemain dapat menikmati permainan dengan semua ciri yang ada. Sekiranya bermain dalam mod realistik, pemain mesti lebih sabar kerana memancing tidak semudah yang dibayangkan, dan ikan akan lebih sukar untuk ditangkap.

Di Ultimate Fishing Simulator, pemain akan mendapatkan peta musim sejuk dan dapat memancing di lokasi yang dipenuhi dengan ais. Cari lokasi yang sesuai untuk memancing di musim sejuk, dan jangan lupa menggerudi lapisan ais yang luas agar ikan dapat dikeluarkan dengan cepat.

Sekiranya anda bosan dengan lokasi yang sama, dalam permainan ini pemain dapat membuat tempat memancing mereka sendiri. Pemain boleh membina peta baru dan berkongsi permainan dengan pemain lain dalam mod berbilang pemain yang disambungkan ke internet. Muat turun Ultimate Fishing Simulator.

6. Fishing Sim World: Pro Tour (2018)

Lawatan Memancing Sim World Pro

Sekiranya anda mahir dan cukup kuat dalam memancing, permainan yang satu ini sesuai dimainkan. Anda boleh bermain dalam mod kerjaya dan menghadapi lebih dari 100 pemancing profesional termasuk Scott Martin, Jacob Wheeler, Ali Hamidi dan Ian Russell. Untuk memulakan permainan, pemain akan memilih jalan untuk menangkap spesies bass, ikan mas dan pemangsa, atau bahkan ketiga-tiganya.

Semasa bermain dalam mod kerjaya, pemain dapat mencari penaja, mendapatkan wang, menaikkan reputasi mereka dari peringkat amatur ke peringkat elit. Pemain akan berada di pelbagai lokasi kejohanan seperti di Guntersville Lake, Lake Travis, Lake Gigantica dan Manor Farm.

Terdapat beratus-ratus barang peralatan memancing untuk dipilih, dan terdapat lebih daripada 50 penaja rasmi pelbagai jenama seperti Evinrude, Booyah, Korda dan RidgeMonkey. Di samping itu, permainan ini juga menyajikan 29 spesies ikan yang berbeza seperti jenis Bass, Carp, Brown, Rainbow Trout, Wels Catfish dan Channel Catfish. Muat turun Fishing Sim World: Pro Tour.

7. Pengembaraan Memancing (2019)

Pengembaraan Memancing

Sesuai namanya, dalam permainan ini pemain akan diajak berkunjung ke kawasan di Amerika dan Eropah hanya untuk memancing. Pemain akan mempunyai lapan peta berbeza di setiap negara bermula dari Poland, Norway, Haiti hingga Kanada. Lokasi yang dikunjungi mempunyai sistem cuaca dan waktu yang telah ditentukan.

Poland adalah negara pertama, dan pemain akan disambut dengan ribut petir dan senja. Untuk membuka akses peta di negara lain, pemain harus terlebih dahulu menyelesaikan tugas menangkap ikan di tempat sebelumnya, dan menaikkan level XP (Pengalaman) .

Permainan memancing Adventure cukup asas dan tidak ada manuver rumit untuk dilakukan. Pemain hanya perlu menangkap sebanyak mungkin ikan, menjana wang dan melakukan perjalanan ke pelbagai negara untuk memancing. Pemain boleh menggunakan kapal untuk pergi lebih dalam ke perairan dan mencari ikan yang tidak terdapat di dekat pantai. Muat turun Fishing Adventure.

8. Memancing Rusia 4 (2018)

Perikanan Rusia 4

Russian Fishing 4 adalah simulator penangkapan ikan dengan elemen RPG. Tidak ada plot, dan keseluruhan proses berdasarkan konsep dunia permainan berdasarkan terbuka (open world) . Pemain tentu boleh bebas bermain untuk meneroka persekitaran yang terdapat dalam permainan ini.

Pada awal permainan terdapat lebih dari 80 spesies ikan, dan lama-kelamaan jumlah mereka akan bertambah. Pemain boleh bergerak bebas di perairan, dan dapat memancing di belakang garis pantai atau dari kapal. Berbagai teknik memancing diterapkan seperti pelampung, dasar , dan pemintalan . Masing-masing dirancang dengan teliti untuk memberi anda pengalaman memancing yang sebenar.

Seperti dalam kehidupan sebenar, tingkah laku ikan boleh berbeza-beza bergantung pada keadaan cuaca, waktu dalam sehari, dan faktor lain. Pemain berpeluang mengembangkan kemahiran seperti membuat umpan, menuai umpan dan juga memasak. Muat turun Memancing Rusia 4.

9. Nelayan - Planet Memancing (2019)

Nelayan - Planet Memancing

Ada dua cara untuk menikmati permainan ini, iaitu dengan memilih untuk mengikuti misi latihan untuk belajar memancing, atau melompat tepat dengan berusaha memancing paling banyak. Pilihannya pasti ada di tangan anda kerana tahap kesukaran permainan ini akan disesuaikan dengan kemampuan setiap pemain.

143 spesies ikan siap ditangkap, dan mereka akan memperlihatkan tingkah laku yang unik dan nyata. Sekiranya anda ingin benar-benar berjaya dalam permainan ini, pemain sekurang-kurangnya harus menguasai empat teknik memancing seperti memancing terapung, berputar, memancing bawah dan trolling .

The Fisherman - Fishing Planet akan memberikan pengalaman kepada pemain untuk meningkatkan kemahiran memancing mereka dalam kehidupan nyata. Pemain boleh menerokai 19 tasik dan sungai dari Everglades di Florida ke tebing Volga di Rusia hingga ke terusan Gand-Terneuzen di Belanda. Muat turun The Fisherman - Fishing Planet.

10. Depth Hunter 2: Deep Dive (2014)

Pemburu Kedalaman 2

Depth Hunter 2 menawarkan mekanisme unik untuk memancing. Tidak ada pancing hanya ada tombak mekanikal yang akan digunakan oleh pemain untuk menangkap pelbagai jenis ikan. Pemain kemudian akan menyelam ke laut biru sambil memburu semua spesies haiwan laut.

Terdapat 25 misi menarik di tiga lokasi utama di seluruh dunia. Pemain akan memburu pelbagai spesies ikan dan menghadapi kesukaran dalam menjalankan kaedah memburu ikan yang dikenali sebagai spearfishing dan underwater hunting .

Dalam beberapa misi, pemain dikehendaki mencari harta karun dan mengambil gambar di bawah air untuk menangkap keindahan dunia bawah laut. Selebihnya, pemain dapat menjelajah dasar lautan untuk memburu atau melakukan misi tertentu. Muat turun Depth Hunter 2: Deep Dive.

Bagi anda yang sangat gemar memancing, tentunya pilihan permainan yang disyorkan di atas patut dicuba. Dengan bermain permainan, anda dapat mengasah kemahiran anda dalam menguruskan peralatan memancing supaya kemahiran memancing lebih dipercayai seperti seorang profesional. Baca juga artikel mengenai permainan memancing terbaik di Android.