10 Kekuatan dan Kelemahan OPPO A52 yang Anda Perlu Tahu

OPPO A52 adalah telefon bimbit lain yang dibuat oleh OPPO yang memasuki pasaran harga menengah. Dikeluarkan pada April 2020, sudah pasti telefon bimbit ini menawarkan pelbagai kemudahan dari segi skrin, bateri, kamera, dan banyak lagi.

Uniknya, telefon bimbit ini dipasarkan berbeza daripada kebanyakan telefon bimbit OPPO. Anda hanya boleh membeli OPPO A52 dalam talian di pelbagai  pasar yang  tersedia. Tetapi kerana anda tidak dapat memeriksa telefon bimbit secara langsung, sekurang-kurangnya anda masih mengetahui kelebihan dan kekurangan OPPO A52 sehingga anda tidak membeli kucing di dalam karung. Berminat? Pertimbangkan kelebihan dan kekurangan OPPO A52 berikut.

Spesifikasi OPPO A52

Oppo A52

  • Keluaran : April, 2020
  • Skrin : IPS LCD, 6.5 inci
  • Chipset : Qualcomm SM6125 Snapdragon 665 (11 nm)
  • GPU : Adreno 610
  • RAM : 6GB
  • Memori Dalaman : 128GB
  • Memori Luaran : microSDXC (slot khusus)
  • Kamera Belakang : 12 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Kamera Depan : 8 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Periksa spesifikasi lengkap ...

Kelebihan OPPO A52

Seperti produk jenama OPPO secara umum, tentu anda akan merasa terbantu dengan pelbagai ciri dan spesifikasi yang berkelayakan. Berikut adalah beberapa kelebihan OPPO A52 yang boleh anda nikmati.

1. Skrinnya Full HD Plus

Bagi anda yang suka menonton filem di HP atau pelbagai aktiviti lain, kualiti paparan skrin sangat penting untuk mewujudkan pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Oleh itu, OPPO A52 dilengkapi dengan skrin 6.5 inci. Walaupun masih membawa panel IPS LCD, layarnya sudah hadir dengan paparan FHD + yang memiliki ketajaman dan kejelasan yang lebih baik.

Sementara itu, layar OPPO A52 juga telah disokong oleh sertifikasi TÜV Rheinland yang dapat mengurangkan jumlah cahaya biru agar mata Anda tidak mudah letih. Merupakan keluaran HP pada tahun 2020, tentunya OPPO A52 telah membawakan reka bentuk skrin baru dengan  lubang pukulan di kiri atas skrin dan tanpa meninggalkan bezel sama sekali. Hasilnya, skrin OPPO A52 mempunyai nisbah badan ke skrin 90.5%.

2. Baterinya Tahan Lama

Bateri tahan lama akan menyokong aktiviti anda sehingga tahan lebih lama. Anda boleh menarik nafas lega dengan mengetahui bahawa OPPO A52 telah dilengkapi dengan kapasiti bateri yang besar, iaitu 5000 mAh.

Kapasiti ini cukup besar untuk ukuran telefon bimbit di segmen tengah bawah, anda boleh menikmati menonton filem tanpa kehadiran pemberitahuan  batt rendah yang mengganggu.

Selain kapasiti, masa pengisian juga perlu dipertimbangkan untuk mengukur kesesuaian bateri pada telefon bimbit. Bateri yang tertanam di badan OPPO A52 juga menyokong keupayaan pengecasan pantas 18W. Dengan masa pengecasan yang lebih pendek, ini menjadikan bateri OPPO A52 lebih menarik.

3. Kapasiti RAM dan ROM yang besar

Untuk menyokong rangkaian aktiviti, sejumlah besar RAM diperlukan agar prestasi HP ketika bermain permainan dapat ditingkatkan. Selain itu, ROM atau memori dalaman sangat berguna sehingga anda dapat memasang banyak aplikasi tanpa terganggu. Nasib baik, OPPO A52 disertakan dengan 8 GB RAM dan 128 GB ROM.

RAM 8 GB sudah sangat layak untuk  melakukan multitasking dan beralih antara aplikasi tanpa membuat telefon bimbit menjadi perlahan. Walaupun ROM 128GB yang digunakannya masih menggunakan teknologi UFS 2.1, kapasiti ini sangat besar untuk menampung pelbagai fail dan aplikasi yang ingin anda muat turun. Kelajuan semasa memasang dan memindahkan data juga masih cukup baik, sungguh !

4. Kamera Quad

Jenama OPPO adalah salah satu pengeluar HP yang sangat mementingkan kualiti kamera dalam setiap produknya. Tidak hairanlah jika pengguna selalu mempunyai pengalaman fotografi yang menyenangkan. Untuk OPPO A52 itu sendiri, terdapat konfigurasi  kamera quad di bahagian belakang badan dengan resolusi 12 MP (lebar), 8 MP (ultra lebar), 2 MP (makro) dan 2 MP (kedalaman).

Dengan keempat lensa ini, anda boleh mengambil gambar dengan pelbagai mod. Contohnya, lensa ultra lebar boleh digunakan untuk mengambil pemandangan dengan sudut 119 darjah.

Selain itu, lensa makro dapat digunakan untuk mengambil gambar objek dari jarak dekat sambil menjaga integriti terperinci. Anda juga boleh mengambil gambar dengan kesan  kabur latar belakang dengan lancar menggunakan sensor kedalaman.

Untuk ciri rakaman video, terdapat tiga resolusi yang boleh dipilih iaitu 720p, 1080p, dan 4K. Kamera ini juga dapat digunakan untuk mengambil video  gerakan lambat dengan  kecepatan bingkai  120 fps.

Itu adalah perbincangan ringkas mengenai spesifikasi dan ciri kamera. Jadi, bagaimana sebenarnya kualiti gambar yang dihasilkan oleh OPPO A52? Berdasarkan video perbandingan yang dimuat oleh Hive Tech di saluran YouTube, OPPO A52 kelihatan mempunyai kualiti gambar yang serupa dengan hasil kamera OPPO A92.

Untuk makluman, OPPO A92 mempunyai perbezaan satu juta lebih mahal daripada OPPO A52. Berikut adalah beberapa contoh hasilnya.

perbandingan-oppo-a92-a52-2perbandingan-oppo-a92-a52-bokehperbandingan-oppo-a92-a52

Berdasarkan foto perbandingan di atas, dapat disimpulkan bahawa kualiti kedua-dua telefon bimbit tidak jauh berbeza, baik untuk foto bokeh dan ciri mod malam. Untuk gambar landskap, OPPO A52 kelihatan untuk warna produk yang lebih  berkualiti daripada A92 itu. Perincian pada foto OPPO A52 agak tersebar di beberapa bahagian dahan pokok, tetapi perbezaan ini sama sekali tidak ketara.

Secara keseluruhan, prestasi kamera OPPO A52 ternyata dapat digandingkan dengan sejuta OPPO A92 yang mahal. Ini adalah berita baik jika anda ingin mencari telefon bimbit dengan kamera yang bagus tetapi masih mahu menjimatkan  anggaran .

5. Mempunyai Dual Speaker

Oppo A52

Bagi anda yang menggemari muzik dan filem, kualiti suara yang dihasilkan oleh HP tentunya mempunyai pengaruh besar terhadap pengalaman anda. Ini adalah salah satu kelebihan OPPO A52. Dengan Pembesar Suara Dwi Stereo, anda dapat mendengar pelbagai bunyi dengan tepat.

Pembesar suara ini juga dilengkapi dengan kesan bunyi Dirac 2.0 yang dapat mengesan profil suara berdasarkan aktiviti yang dijalankan seperti bermain permainan, menonton filem, atau mendengar muzik.

6. Dilengkapi dengan Triple Slot

slot tiga kali ganda

Mempunyai kapasiti memori dalaman yang besar tidak menghalang OPPO memasukkan slot memori luaran khas pada OPPO A52. Ini adalah kelebihan yang wajar dihargai kerana rata-rata telefon bimbit dengan ROM yang besar hanya menyediakan slot  hibrid,  atau bahkan tidak mempunyai sokongan microSD sama sekali.

Memori dalaman 128 GB dapat diperluas dengan microSD hingga 512 GB, menjadikan telefon ini dapat dianggap sebagai media penyimpanan fail sandaran.

7. Dilengkapi dengan ColorOS 7

Navigasi menjadi faktor penting pada telefon bimbit. Antara muka pengguna yang senang dikendalikan akan menambahkan kepuasan kepada pengguna. Itulah sebabnya OPPO A52 sudah berjalan di Android 10 yang dibungkus dengan ColorOS 7.1.

Sistem operasi ini mempunyai beberapa kelebihan, termasuk Infinite Design - reka bentuk antara muka yang dibuat dengan ikon dan warna berlorek sehingga kelihatan lebih bersih.

Terdapat juga fitur Mode Gelap yang dapat diterapkan ke seluruh sistem hanya dalam satu klik. Ciri Pembantu kini lebih canggih, kini anda boleh menjadikan Breeno menjalankan siri aktiviti secara automatik.

8. Pengimbas cap jari yang dipasang sisi dan Buka Kunci Wajah

cap jari oppo a52

Ciri buka kunci praktikal sangat dicari oleh sebilangan pengguna. Sebabnya, memasukkan PIN atau nombor  corak sedikit memakan masa. OPPO A52 dilengkapi dengan  pengimbas cap jari yang disematkan di sebelah badan, terletak pada butang  kuasa .

Hujung butang  kuasa juga telah dibengkokkan sehingga ibu jari anda dapat dilekatkan pada sensor dengan selesa. Selain itu, fitur Face Unlock juga tersedia jika Anda tidak ingin menggunakan sensor pengimbas jari. Ciri Face Unlock juga cukup mampu menjalankan tugasnya dengan betul - anda dapat membuka kunci skrin anda dengan serta-merta.

Kekurangan OPPO A52

Walaupun OPPO A52 dilengkapi dengan pelbagai kemudahan yang ditawarkan, tidak ada salahnya anda mengetahui beberapa kekurangannya. Lihat kekurangan OPPO A52 berikut.

1. Chipset Kurang Bersaing

Chipset Snapdragon 665

Sebenarnya, chipset Snapdragon 665 yang memberi kuasa OPPO A52 bukanlah chipset buruk. Hanya apabila dilihat dari julat harga OPPO A52, terdapat banyak 3 juta HP lain yang membawa chipset dengan prestasi yang lebih baik.

Contohnya, sama seperti OPPO F11 Pro yang membawa chipset Helio P70. Apabila disandingkan, Helio P70 ini mempunyai prestasi yang setanding dengan Snapdragon 710.

Jangan risau, chipset Snapdragon 665 ini masih sesuai digunakan untuk bermain permainan Asphalt 9 dengan lancar. Walaupun begitu, jika anda ingin memainkan PUBG Mobile, anda mungkin hanya dapat bermain dengan  kadar bingkai yang  stabil dalam tetapan grafik Imbangan.

2. Kesambungan NFC Tidak Ada

OPPO A52 tanpa NFC

Dari masa ke masa, teknologi untuk melakukan transaksi semakin berkembang. Sekarang ada sejumlah mesin transaksi digital di Indonesia, terutama di ibu kota, yang dapat digunakan dengan fitur NFC pada telefon bimbit. Malangnya, OPPO A52 masih belum dilengkapi dengan NFC.

Walaupun beberapa telefon bimbit dalam segmen harga yang sama sudah dilengkapi dengan ciri bermanfaat ini, seperti Samsung Galaxy A50s, Redmi Note 8 Pro, dan beberapa telefon Android dari Nokia. Tetapi jika anda tidak benar-benar memerlukan ciri ini, ketiadaan NFC bukanlah kelemahan yang ketara.

Kesimpulannya

Sebagai salah satu produk OPPO dalam segmen harga pertengahan, OPPO A52 cukup dipercayai dalam menunjukkan kemampuannya, terutama dari segi jangka hayat bateri dan saiz memori dalaman yang besar. Walaupun tidak dilengkapi dengan chipset yang setara dengan seri Snapdragon 7, sekurang-kurangnya ia dilengkapi dengan RAM yang cukup sehingga anda dapat berpindah antara aplikasi dengan selesa.

Empat lensa yang tertanam di bahagian belakang badan juga mempunyai ciri-ciri yang cukup lengkap, dengan kualiti yang tidak jauh berbeza dengan HP dengan harga di atasnya. Selain itu, layar dan audio juga benar-benar dapat memberikan pengalaman yang baik ketika menonton berkat sokongan Full HD di layar dan Dirac 2.0 pada dua pembesar suara stereo.

Pada akhirnya, semuanya bergantung pada citarasa dan keperluan anda. Sekiranya anda dapat menahan beberapa kekurangan OPPO A52, maka telefon bimbit ini benar-benar mempunyai  nilai wang yang baik . Sekiranya anda berminat, sila beli OPPO A52 melalui pautan ini.