Berikut adalah 10 Kelebihan dan Kekurangan Telefon Pintar Infinix Note 7

Semakin banyak di sini, jenama HP Infinix semakin menunjukkan kemampuannya dengan menghadirkan  produk telefon pintar  berkualiti yang mesra di dalam poket. Ini adalah Infinix Note 7, penerus Infinix Note 6 yang hadir dengan pelbagai perkembangan dalam spesifikasinya.

Infinix Note 7 Series hadir dalam dua varian - biasa dan Lite. Kedua-duanya sama-sama dapat memberikan tawaran yang menguntungkan kepada pengguna, walaupun terdapat beberapa perbezaan di beberapa sektor. Anda boleh membaca artikel mengenai kelebihan dan kekurangan Infinix Note 7 Lite untuk mengetahui lebih lanjut.

Varian yang akan dibincangkan sekarang tentu saja varian biasa. Walaupun Infinix Note 7 memasuki segmen harga murah, anda pasti akan kagum dengan beberapa fakta dari telefon bimbit ini. Berikut adalah kelebihan dan kekurangan Infinix Note 7 yang mesti diketahui sebelum anda membelinya.

Spesifikasi Infinix Note 7

Nota Infinix 7

  • Keluaran : April, 2020
  • Skrin : IPS LCD, 6,95 inci
  • Chipset : Mediatek Helio G70 (12 nm)
  • GPU : Mali-G52 2EEMC2
  • RAM : 4GB, 6GB
  • Memori Dalaman : 128GB
  • Memori Luaran : microSDXC (slot khusus)
  • Kamera Belakang : 48 MP + 2 MP + 2 MP + 2 MP
  • Kamera Depan : 16 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Periksa spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Catatan Infinix 7

Walaupun Infinix sangat melekat pada stigma HP yang berpatutan, Infinix Note 7 bukan sekadar rekaan. Terdapat sekurang-kurangnya 8 kelebihan Infinix Note 7 yang perlu diketahui, seperti berikut.

1. Hadir dengan Pembesar Suara Stereo Dwi

Pembesar suara Dual Infinix Note 7

Di zaman ketika YouTube, Netflix, dan drama Korea semakin rancak, orang muda selalu menggunakan telefon bimbit mereka untuk melepaskan keletihan dengan menonton filem kegemaran mereka. Oleh itu, Infinix Note 7 disajikan dengan ciri-ciri suara yang dapat memaksimumkan  perendaman  untuk penggunanya.

Yap , Infinix Note 7 telah disajikan dengan dua pembesar suara stereo yang terletak di bahagian atas dan bawah badan. Kedua-dua pembesar suara ini juga mempunyai sokongan pemprosesan suara DTS untuk menghasilkan suara yang lebih jelas dan lebih kuat. Jadi, instrumen atau kesan bunyi pada lagu, filem dan permainan dapat didengar dengan jelas dan seimbang.

2. Bateri Jumbo dengan Pengecasan Pantas

bateri infinix note 7

Seperti yang anda ketahui, bateri selalu menjadi faktor yang diinginkan oleh semua orang. Umumnya, orang mengaitkan harga telefon bimbit yang murah dengan jangka hayat bateri yang lemah, tetapi tidak dengan Infinix Note 7. Walaupun memasuki segmen harga tahap awal , anda sudah dapat menikmati kapasiti bateri 5000 mAh.

Bukan itu sahaja, bateri besar ini dapat diisi dengan masa yang singkat sahaja berkat ciri 18W Super Charge 3.0 yang dibawanya. Sebuah video YouTube dari PhoneYear mengatakan bahawa Infinix Note 7 dapat diisi  penuh hanya dalam 2 jam 25 minit.

Dalam video yang sama, dikatakan bahawa bateri Infinix Note 7 mampu bertahan semasa menjalankan video 1080p tanpa berhenti selama 13 jam 25 minit, dengan keadaan pencahayaan pada kelantangan suara 50% dan 100%. Dalam keadaan ujian lain, HP Infinix Note 7 hanya kehilangan 48% dari keseluruhan bateri ketika menggunakan pelbagai aplikasi media sosial selama 4 jam, menggunakan sambungan 4G.

Ini adalah pencapaian yang cukup mengagumkan untuk telefon bimbit murah seperti Infinix Note 7. Ternyata dapat memperoleh jangka masa penggunaan yang baik pada HP, anda tidak perlu membeli HP premium kerana Infinix Note 7 mampu mewujudkannya untuk anda.

3. Reka Bentuk Badan yang Menakjubkan

reka bentuk badan infinix note 7

Infinix adalah salah satu jenama HP  bajet yang selalu memperhatikan penampilan badan dalam setiap produk. Ini dapat dibuktikan dengan reka bentuk badan Infinix Note 7 yang  bergaya dan elegan.

Terdapat tiga varian warna yang kelihatan keren, iaitu Forest Green, Aether Black, dan Bolivia Blue. Setiap varian ini mempunyai reka bentuk badan belakang yang tampak seperti potongan berlian dan mempunyai modul kamera bulat - semuanya dikemas dengan baik untuk menghasilkan penampilan estetik yang tinggi.

Sebilangan besar telefon bimbit mempunyai kamera belakang menegak atau reka bentuk kotak. Itulah sebabnya reka bentuk kamera HP ini menghirup udara segar bagi anda yang ingin kelihatan berbeza.

4. Skrin Sangat Lega

skrin infinix note 7

Sebaliknya, skrin adalah komponen terpenting dalam HP. Sebilangan orang menyukai dimensi skrin yang besar kerana ini dapat memberikan pengalaman yang lebih sinematik semasa menonton dan bermain permainan. Untuk Infinix Note 7 itu sendiri, dimensi skrinnya adalah yang terbesar di antara pesaingnya, iaitu 6,9 inci.

Skrin besar juga semakin disokong oleh reka bentuk Infinity-O yang merangkumi lubang pukulan  kamera depan di sudut kiri atas. Jadi, jika biasanya ada bezel atau bingkai untuk menahan lensa depan pada reka bentuk HP lama, Infinix Note 7 sama sekali tidak mempunyai bezel, kecuali di bahagian bawah layar.

Selain luas, layar ini juga mampu menghasilkan paparan HD + yang memanjakan mata, dibalut dengan tahap pencahayaan maksimum yang mencapai 480 nits. Dijamin, anda akan dapat menikmati pengalaman menonton yang menarik dengan Infinix Note 7.

5. Prestasi permainan yang agak baik

Prestasi Infinix Note 7

Tidak semua orang menggunakan telefon bimbit untuk bermain permainan. Tetapi, untuk mengetahui prestasi landasan dapur HP dengan mudah, anda hanya perlu melihat seberapa baik chipset yang digunakan untuk mengendalikan permainan berat seperti PUBG Mobile.

Nasib baik, Infinix Note 7 adalah telefon bimbit dengan prestasi permainan yang baik  untuk kelasnya. Dilengkapi dengan chipset Mediatek Helio G70 yang dibalut dengan pemproses grafik Mali-G52 2EEMC2, Infinix Note 7 mampu memakan PUBG Mobile pada tetapan HD dan Tinggi.

Pada video YouTube yang dimuat naik oleh Super Mobile Fans dan PhoneWorld, telefon bimbit ini tidak menunjukkan  kelewatan atau  kegagapan yang ketara. Sebenarnya, dari keseluruhan sesi  permainan , anda akan merasakan  kadar bingkai  30 fps yang stabil. Bagi anda yang mahukan telefon bimbit dengan prestasi yang baik tetapi tidak terlalu mahal, Infinix Note 7 sangat wajar dipertimbangkan.

6. Mempunyai Jack Port Audio 3.5 mm

35 port bicu audio Infinix Note 7

Inilah ciri yang sering hilang dalam keluaran HP terbaru, terutama di kelas premium. Ya, bicu audio 3.5 mm yang umumnya terdapat di semua telefon bimbit, kini mula dikeluarkan kerana pelbagai alasan.

Sebagai contoh, pengeluar HP mahu pengguna membayar lebih banyak untuk membeli alat dengar Bluetooth. Beberapa jenama juga melakukan ini untuk menghasilkan reka bentuk badan HP yang lebih bersih dan langsing.

Walaupun begitu, bagi sesetengah orang, alat dengar berwayar masih lebih unggul daripada tanpa wayar kerana kualiti suaranya tidak akan berkurang kerana hubungan "jarak jauh" antara alat dengar dan peranti. Anda juga tidak perlu bersusah payah mengecas alat dengar. Ini adalah salah satu kelebihan Infinix Note 7 yang 100% serasi dengan alat dengar atau pembesar suara 3.5 mm yang anda miliki.

7. Kamera Quad

nota infinix kamera quad 7

Nampaknya semakin sukar untuk mencari telefon bimbit yang tidak dilengkapi dengan ciri  kamera quad . Bermula dari barisan telefon bimbit termurah dan termahal, fungsi keempat-empat kamera ini semakin meluas sehingga pengguna dapat menghasilkan foto dengan pelbagai mod.

Untuk Infinix Note 7 itu sendiri, ia dilengkapi dengan resolusi lensa utama 48 MP ( lebar ), lensa 2 MP (makro), lensa 2 MP (kedalaman), dan akhirnya lensa 2 MP (kamera video khas).

Walaupun banyak telefon bimbit mempunyai konfigurasi empat kamera, kualiti gambarnya tentu berbeza pada setiap peranti. Infinix Note 7 adalah salah satu telefon bimbit yang berpatutan dengan prestasi fotografi yang tidak boleh dipandang rendah. Apabila menu kamera dibuka, anda dapat segera melihat pelbagai mod untuk dipilih seperti  gerakan perlahanvideo pendek , AI Cam, kecantikan , bokeh, dan lain-lain.

Dalam mod standard, anda boleh mengambil gambar dengan resolusi 12 MP. Dalam mod ini, Infinix Note 7 dapat mengekalkan integriti perincian objek dan menunjukkan kontras warna semula jadi. Terdapat togol untuk mengaktifkan mod 48 MP sehingga anda dapat mengambil gambar dengan resolusi yang jauh lebih tinggi - yang tentunya juga mampu menangkap perincian yang lebih baik.

Sementara itu, kamera juga mampu merakam video 1080p pada 30 fps. Ciri kamera ini juga dilengkapi dengan bantuan perisian untuk menstabilkan kamera sehingga tidak terlalu goyah ketika merakam. Secara keseluruhan, Infinix Note 7 benar-benar menyajikan kemampuan kamera yang layak untuk HP di kelasnya.

8. Dilengkapi dengan Pengimbas Cap Jari dan Buka Kunci Wajah

nota infinix cap jari 7

Lama-kelamaan, pengeluar HP mula mencari kaedah untuk menerapkan kaedah buka kunci skrin yang cepat dan selamat. Kini, ciri pengimbas cap jari terdapat pada pelbagai telefon bimbit dari segmen harga apa pun, termasuk Infinix Note 7.

Secara amnya, ciri cap jari terletak di bahagian belakang badan ( dipasang di belakang ) atau di dalam lapisan skrin ( cap jari dalam paparan ). Walau bagaimanapun, Infinix Note 7 adalah salah satu dari segelintir telefon bimbit yang membawa  pengimbas cap jari yang dipasang di sisi  - terletak pada butang kuasa di sebelah kanan badan.

Bagi sesetengah orang, kedudukan pengimbas cap jari adalah kelebihan. Anda lihat, kita tentu terbiasa menempelkan ibu jari kanan pada butang kuasa secara semula jadi. Jadi tidak perlu melakukan usaha untuk menekan jari pada sensor pengimbas.

Selain sensor pengimbas cap jari, anda juga dapat membuka kunci skrin menggunakan fitur Face Unlock, yang menjadikan telefon ini lebih praktikal. Berminat?

Kekurangan Infinix Note 7

Beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh Infinix Note 7 agak mengagumkan, tetapi HP ini tidak sempurna. Anda perlu memperhatikan beberapa kekurangan Infinix Note 7 berikut agar tidak salah membeli.

1. Masih Menggunakan Micro USB 2.0

infinix note 7 microusb

Terdapat dua jenis port yang paling sering digunakan untuk mengecas HP atau memindahkan data - microUSB dan USB type-C. Sambungan USB Type-C adalah jenis port yang kini lebih dicari kerana dapat dipasang ke telefon bimbit dengan mudah.

Hujung microUSB berbentuk trapezoid sehingga anda harus memperhatikan bahagian bawah dan bahagian atas untuk masuk ke lubang HP. Tidak seperti USB-C yang  boleh diterbalikkan -  hujung kabel akan mudah dihubungkan ke lubang kerana bentuknya yang simetris.

Itulah sebabnya agak disayangkan bahawa Infinix Note 7 hanya disajikan dengan jenis sambungan microUSB yang secara kebetulan mempunyai kadar pemindahan data yang lebih buruk daripada USB jenis-C.

2. Tidak mempunyai ciri NFC

Infinix Note 7 tanpa NFC

Walaupun ciri NFC melekat pada stigma HP yang mahal, sebenarnya terdapat banyak telefon bimbit murah yang dilengkapi dengan ciri berguna ini. Bagi mereka yang tidak tahu, NFC bermaksud Near Field Communication seperti namanya, mampu memindahkan fail antara dua telefon bimbit dengan cepat. Selain itu, NFC juga dapat digunakan untuk melakukan transaksi pada mesin digital dan mengisi baki pada kad eMoney dan kad eToll.

Sebenarnya, ciri NFC ini tidak terdapat di Infinix Note 7. Ini boleh menjadi  pemecah perjanjian bagi anda yang tinggal di bandar metropolitan dan sering melakukan perjalanan ke luar bandar menggunakan jalan tol.

Kesimpulannya

Nampaknya Infinix Note 7 mempunyai pelbagai kelebihan yang sukar ditandingi dengan telefon bimbit lain di pasaran yang sama. Kapasiti bateri 5000 mAh sangat sesuai untuk menemani anda sepanjang hari penuh aktiviti. Di samping itu, skrin besar dan reka bentuk badan yang menakjubkan akan membuatkan anda yakin membawanya ke mana-mana.

Sayangnya, Infinix Note 7 masih menggunakan palam kabel microUSB - sambungan yang agak  usang pada zaman USB jenis-C serba. Anda juga harus rela kehilangan ciri NFC yang akan memudahkan hidup anda.

Semua kelebihan dan kekurangan Infinix Note 7 mempunyai  kelebihan dan anda perlu mempertimbangkannya dengan teliti untuk memastikan keputusan yang anda buat. Oleh itu, setelah membaca kelebihan dan kekurangan Infinix Note 7, adakah anda memutuskan untuk membelinya? Sekiranya ya, klik di sini untuk melihat harganya.