Xiaomi Mi Band 3, Smartband Murah untuk Kesihatan dengan Banyak Kelebihan

Satu peranti menarik selain telefon pintar ialah gelang pintar atau jalur pintar . Produk ini tidak begitu popular seperti telefon pintar, tetapi perkembangannya agak pesat. Terutama kerana pengeluar telefon pintar juga turut serta dalam menghadirkan smartband, salah satunya adalah Xiaomi yang merupakan vendor telefon pintar tetapi juga menghadirkan smartband melalui Xiaomi Mi Band.

Xiaomi Mi Band adalah jalur pintar berkualiti tinggi dan murah. Telefon pintar dari Xiaomi telah tiba di siri ketiga. Saya juga merasa penasaran dengan produk Xiaomi Mi Band ini. Rasa ingin tahu saya akhirnya terjawab ketika Xiaomi Mi Band 3 hadir di meja untuk disemak.

Saya cukup bersemangat untuk meninjau Xiaomi Mi Band 3, kerana saya jarang mengkaji jalur pintar. Saya dapat membuka kotak keluar Xiaomi Mi Band 3 dalam video berikut.

Seperti yang ditunjukkan dalam video, Xiaomi Mi Band 3 hadir dalam pakej kotak putih dengan logo Mi. Di dalam kotak, ada manual, gelang yang terpisah, pita paparan, dan kabel USB untuk pengisian. Dalam pakej penjualan, pengecas tidak dijumpai . Jadi, untuk mengecas Xiaomi Mi Band 3, anda memerlukan pengecas dengan port USB atau anda boleh mengecasnya dengan menyambung ke port USB komputer riba / komputer.

Isi Pakej Jualan Xiaomi Mi Band 3

Selepas membuka kotak keluar , saya menguji Xiaomi Mi Band 3 selama beberapa hari. Tujuannya jelas untuk menulis ulasan yang sesuai dengan pengalaman ketika saya menggunakan Xiaomi Mi Band 3 ini. Sebelum perbincangan, sebagai pengenalan saya menggariskan spesifikasi dan fungsi Xiaomi Mi Band 3.

Spesifikasi dan Fungsi Xiaomi Mi Band 3

  • Skrin: Skrin sentuh OLED 0.78 inci
  • Resolusi Skrin: 128 x 80 piksel
  • Sokongan OS: iOS (iOS 9.0 ke atas) dan Android (Android 4.4 ke atas)
  • Bateri: 110 mAh Li-Po
  • Fungsi:  Jam Penggera, Panggilan Bluetooth, Peringatan panggilan, Pengukuran kalori yang dibakar, Tarikh, Rakaman jarak, Pengukuran degupan jantung, Pedometer, Peringatan tidak aktif, Pengurusan tidur, Waktu

Xiaomi Mi Band 3 mempunyai banyak fungsi. Seperti jalur pintar pada umumnya, Xiaomi Mi Band 3 memiliki fungsi untuk pemberitahuan panggilan telefon atau pesan. Jalur pintar ini juga mempunyai fungsi penggera, fungsi untuk mengatur waktu tidur, dan tentu saja maklumat waktu.

Xiaomi Mi Band 3 juga mempunyai fungsi untuk menyokong aktiviti sukan. Saya pernah berlari menggunakan Xiaomi Mi Band 3. Semasa berlari, Xiaomi Mi Band 3 ini akan membaca jarak tempuh larian dan kalori yang dibakar. Di samping itu, corak jarak larian juga berbunyi seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

Berjalan Menggunakan Xiaomi Mi Band 3

Maklumat peta berjalan yang saya lalui muncul dalam aplikasi Mi Fit. Aplikasi ini mesti dipasang pada telefon pintar jika menggunakan Xiaomi Mi Band 3. Kerana Xiaomi Mi Band 3 memerlukan maklumat pengguna, seperti bulan dan tahun kelahiran, tinggi, dan berat badan. Kemudian, Xiaomi Mi Band 3 meminta untuk disambungkan ke aplikasi Mi Fit melalui Bluetooth. Dalam aplikasi Mi Fit ini terdapat banyak maklumat mengenai penggunaan Xiaomi Mi Band 3 serta maklumat lain.

Semasa menggunakan Xiaomi Mi Band 3, anda tidak perlu selalu dihubungkan melalui Bluetooth ke telefon pintar. Apabila Bluetooth dimatikan, Xiaomi Mi Band 3 terus membaca pergerakan anda. Ketika anda menyambung kembali ke aplikasi, aplikasi Mi Fit akan menyegerakkan data di Xiaomi Mi Band 3 Anda ke Mi Fit.

Oh ya , semasa anda menjalankan Mi Fit untuk pertama kalinya, anda juga akan diminta untuk menetapkan sasaran langkah kaki setiap hari. Sebagai contoh, berikut adalah bilangan langkah setiap hari ketika saya menggunakan Xiaomi Mi Fit. Dengan jumlah langkah ini, saya dapat mengetahui berapa banyak kalori yang dibakar berdasarkan jumlah langkah di kaki saya.

Selain digunakan untuk membaca aktiviti berlari dan berjalan kaki, Xiaomi Mi Band 3 juga dapat digunakan untuk membaca aktiviti sukan seperti treadmill atau berbasikal. Oleh kerana jumlah aktiviti jelas berbeza, maka tentunya kehadiran ciri-ciri yang menyokong sukan ini sangat baik.

Xiaomi Mi Band 3 juga boleh digunakan untuk aktiviti seperti treadmill atau berbasikal. Pelbagai fungsi ini menjadikan Xiaomi Mi Band 3 boleh dikatakan sebuah telefon pintar mampu milik yang mempunyai banyak fungsi menarik. Selama saya menggunakan Xiaomi Mi Band 3, banyak fungsinya diklasifikasikan sebagai berguna dan membuat saya berasa seperti berada di rumah dengan lama menggunakan Xiaomi Mi Band 3 ini.

Semasa menggunakan Xiaomi Mi Band 3 ini, saya menemui pelbagai kelebihan yang membuat Xiaomi Mi Band 3 terasa istimewa. Sudah tentu saya juga akan menjelaskan kekurangan Xiaomi Mi Band 3 kerana tidak ada peranti yang benar-benar sempurna. Perbincangan berikut.

Kelebihan Xiaomi Mi Band 3

1. kalis air

Xiaomi Mi Band 3 kalis air

Xiaomi Mi Band 3 mempunyai kelebihan yang akan membuat perenang menyukainya, iaitu kalis air. Tidak seperti Xiaomi Mi Band 2 yang hanya tahan terhadap percikan air. Kerana ingin tahu mengenai tuntutan kalis airnya, saya mencuba ujian mudah dengan memasukkan Xiaomi Mi Band 3 ke dalam semangkuk air. Saya angkat lagi dan kemudian rendam lagi. Hasilnya, Xiaomi Mi Band 3 masih dapat berfungsi dengan baik.

rendam ujian Xiaomi MI Band 3

Saya juga melakukan ujian dengan membilas Xiaomi Mi Band 3 secara berterusan. Hasilnya, Xiaomi Mi Band 3 masih boleh menyala dan halus.

Apa yang menjadikan keupayaan tahan air Xiaomi Mi Band 3 adalah kerana sudah mempunyai pensijilan kalis air IP5ATM. Dengan perakuan ini, Xiaomi Mi Band 3 dapat digunakan untuk berenang hingga kedalaman 50 meter. Xiaomi Mi Band 3 juga dapat digunakan ketika mandi, jadi tidak perlu bersusah payah menanggalkannya. Oleh kerana saya tidak biasa mandi dengan sejenis jam tangan, saya belum mengujinya.

2. Skrin OLED dengan Kekunci Kapasitif

Layar yang digunakan oleh Xiaomi Mi Band 3 adalah layar OLED 0,78 inci dengan resolusi 128 x 80 piksel. Skrin sedikit lebih besar daripada pendahulunya. Paparan skrinnya ringkas, dalam bentuk layar putih. Skrin menyokong navigasi skrin sentuh. Navigasi hanya terhad untuk meleret ke atas dan ke bawah, dan leret ke kanan dan kiri.

Di bahagian bawah layar, terdapat butang kapasitif bulat yang berfungsi sebagai butang "tindakan". Semasa pertama kali menggunakan Xiaomi Mi Band 3, penggunaan navigasi sukar dilakukan. Kerana terdapat navigasi untuk satu tekan dan navigasi tahan butang yang fungsinya jelas berbeza. Plus, butang navigasi cukup besar sehingga tidak terlalu sukar untuk diakses dengan jari besar saya.

3. Bateri Tahan Lama

Ujian kuasa Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi Mi Band 3 dilengkapi dengan kapasiti bateri 110 mAh. Bateri ini didakwa Xiaomi boleh bertahan sehingga 20 hari. Saya belum mencubanya selama 20 hari penggunaan, tetapi selama 3 hari penggunaan, jangka hayat bateri Xiaomi Mi Band 3 baru dikurangkan sebanyak 12%. Ada kemungkinan bahawa tuntutan yang bertahan sehingga 20 hari adalah benar.

Untuk tempoh pengisian, Xiaomi Mi Band 3 didakwa dicas sepenuhnya selama 120 minit, alias dua jam. Saya juga cuba menguji tuntutan tersebut. Apabila bateri Xiaomi Mi Band 3 mencapai 15%, maklumat kelihatan bahawa Xiaomi Mi Band 3 perlu dicas.

Tanpa menunggu bateri mencapai 0%, saya pasangkan Xiaomi Mi Band 3 saya ke  pengecas  pada pukul 10:02 WIB. Apabila jam menunjukkan pukul 12 tengah hari, kuasa bateri Xiaomi Mi Band 3 adalah 100%. Anggaran masa pengecasan yang dituntut oleh Xiaomi ternyata benar bahawa Xiaomi Mi Band 3 hanya memerlukan masa sekitar 120 minit untuk dicas sepenuhnya.

4. Gelang tangan yang fleksibel

Gelang Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi Mi Band 3 dilengkapi dengan jalur getah plastik yang fleksibel. Jalur getah cukup fleksibel dan menariknya Xiaomi menyajikan beberapa varian warna pada gelang. Xiaomi Mi Band 3 yang saya pakai memakai gelang hitam. Sekiranya saya bosan, saya boleh membeli gelang getah warna lain.

5. Ciri dan Kegunaan Lengkap

Telah disebutkan sebelumnya, jika Xiaomi Mi Band 3 mempunyai banyak ciri lengkap. Bukan hanya untuk menyokong aktiviti sukan, tetapi Xiaomi Mi Band 3 juga menyajikan ciri lengkap lain. Salah satunya adalah maklumat mengenai cuaca hari ini, lusa, dan lusa. Maklumat kecil yang bagi beberapa orang, termasuk saya, sangat berguna.

Satu lagi ciri yang saya suka dari Xiaomi Mi Band 3 adalah ciri untuk mengira kadar degupan jantung. Ciri ini cukup berguna dalam memberikan maklumat mengenai jumlah degupan jantung saya. Di bahagian bawah band terdapat sensor yang berfungsi membaca degup jantung.

Cara mengira rentak juga cukup mudah, cukup pilih menu degup jantung kemudian tahan butang kapasitif bulat. Bahagian ciri ini pastinya sangat berguna bagi mereka yang mementingkan kesihatan jantung. Berkat ciri ini, saya juga mengetahui lebih banyak mengenai jumlah degupan jantung yang normal.

Kekurangan Xiaomi Mi Band 3

Dengan julat harga 400 ribu, Xiaomi Mi Band 3 boleh dikatakan sebagai telefon pintar yang cukup baik. Tidak dapat dinafikan, terdapat kekurangan dari jalur pintar ini. Kelemahan yang paling jelas adalah skrin yang tidak selalu ada di alias terus.

Perkara ini cukup menyusahkan apabila saya ingin mengetahui maklumat masa saya dengan segera. Saya harus menekan butang bulat supaya skrin jalur pintar dapat menyala dan memaparkan maklumat masa.

Kelemahan kedua ialah skrin kadang-kadang kurang jelas apabila terkena cahaya matahari yang terik. Masih kelihatan tetapi tidak terlalu terang. Untuk keadaan cahaya yang lain tidak mengapa, ia masih cukup jelas, walaupun pada waktu pagi atau petang, layarnya cukup jelas.

Kesimpulannya

Xiaomi Mi Band 3

Xiaomi Mi Band 3 adalah jalur pintar yang mempunyai banyak kelebihan. Fungsinya lebih menyokong aktiviti kesihatan. Tetapi bukan mengenai kesihatan, Xiaomi Mi Band 3 lebih dari itu. Jalur pintar ini juga merupakan alat pemberitahuan untuk pelbagai maklumat, termasuk pemberitahuan dari telefon bimbit. Bagi mereka yang tidak mahu bersusah payah memeriksa telefon pintar, anda dapat melihat pemberitahuan melalui Xiaomi Mi Band 3 terlebih dahulu.

Xiaomi Mi Band 3 memang masih kekurangan tetapi bukan kekurangan yang membawa maut. Kekurangannya masih dapat difahami, terutama dengan tanda harga yang murah, yaitu sekitar Rp 400 ribu, Xiaomi Mi Band 3 masih menarik kerana banyak kelebihannya.

Berminat dengan Xiaomi Mi Band 3? Bagi mereka yang berminat, Xiaomi Mi Band 3 boleh dibeli dengan harga yang berpatutan di Gearbeast di pautan berikut.