10 Kelebihan dan Kekurangan Samsung Galaxy A31

Terdapat banyak telefon bimbit siri Samsung Galaxy A di pasaran. Salah satunya ialah Samsung Galaxy A31. Dari namanya, jelas bahawa telefon ini adalah pengganti Samsung Galaxy A31 dan Samsung Galaxy A30s.

Samsung Galaxy A31 sendiri dijual pada kisaran harga Rp 4.1 juta. Dengan tanda harga rasmi, adakah telefon ini menarik? Untuk mengetahui, mari kita lihat kelebihan dan kekurangan Samsung Galaxy A31 berikut.

Spesifikasi Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31

  • Skrin: AMOLED, 6.4 inci
  • Chipset: MediaTek MT6768V / CA / Helio P65
  • CPU: Octa-core (2 × 2.0 GHz & 6 × 1.7 GHz)
  • GPU: Mali-G52 MC2
  • RAM : 6GB
  • Memori Dalaman: 128GB
  • Memori Luaran: microSDXC
  • Kamera Belakang: Quad 48 MP + 8 MP + 5 MP + 5 MP
  • Kamera Depan: 20 MP
  • Bateri: Li-Po 5000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Kelebihan Samsung Galaxy A31

Apa kelebihan yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy A31? Segera, lihat butiran kelebihan berikut!

1. Empat Kamera Baiklah

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 dilengkapi dengan empat kamera belakang, sama seperti saudara kandungnya, Samsung Galaxy A51. Keempat kamera mempunyai bentuk yang serupa dengan kamera Samsung Galaxy A51.

Keempat kamera terdiri daripada kamera utama 48 MP, kamera ultrawide 8 MP, dan kamera makro dan kamera  sensor kedalaman  5 MP. Konfigurasi kamera ini cenderung serupa dengan Kamera Galaxy A51. Perbezaannya adalah pada kamera ultrawide . Samsung Galaxy A51 menawarkan kamera ultrawide dengan resolusi yang lebih tinggi, iaitu 12 MP.

Jadi, adakah kualiti kamera utama telefon ini tidak jauh berbeza dengan Galaxy A31? Sudah tentu kualitinya berbeza. Ini dipengaruhi kerana Galaxy A31 dan Galaxy A51 mempunyai chipset yang berbeza yang pastinya mempunyai kualiti DSP (Digital Signal Processing) yang berbeza.

Kualiti kamera Samsung Galaxy A31 itu sendiri cukup baik. Berdasarkan ulasan dari KumparanTech, Samsung Galaxy A31 dilengkapi dengan kamera utama berkualiti. Kamera 48 MP mampu memberikan kualiti gambar yang baik, di luar dan di dalam rumah.

Kamera utama 48 MP pada dasarnya adalah kamera 12 MP. Mod awal ialah 12 MP tetapi boleh diubah menjadi mod 48 MP. Dan kedua-dua mod ini dapat menampilkan foto berkualiti dengan pencahayaan gambar yang tidak terlalu berlebihan.

Sementara itu menurut laman Dailysocial, tangkapan kamera dari telefon bimbit ini cukup bagus. Untuk kamera dalam keadaan  cahaya rendah  juga cukup baik.

Untuk kualiti kamera lain juga cukup baik. Contohnya kamera ultrawide 8 MP yang mampu menangkap gambar dengan sudut pandangan yang luas. Dan menurut KumparanTech, hasilnya cukup memuaskan.

Kamera makro juga berfungsi dengan baik. Hasil tangkapan kamera makro dari telefon ini dapat menghasilkan foto yang mengagumkan, memiliki tekstur gambar terperinci, dan warna yang tidak pudar. Walaupun menurut Dailysocial, hasil kamera makro dari telefon ini terasa kurang tajam.

Sementara kamera  sensor kedalaman  pada Samsung Galaxy A31 mampu membantu kamera utama dalam menghasilkan gambar bokeh yang bagus. Seperti yang dikatakan oleh laman Uzone, kamera sensor kedalaman 5MP mampu menampilkan gambar dengan kesan bokeh berkrim .

Dari pembentangan ini, jelas bahawa kamera Samsung Galaxy A31 secara relatifnya bagus. Kononnya, kamera mudah alih ini cukup dipercayai dan cukup bagus di kelas harganya. Malangnya, kamera belakang telefon ini tidak menyokong Super Steady, ciri menarik milik Samsung Galaxy A51 dan Samsung Galaxy A71.

Yang menarik, selfie dari Samsung Galaxy A51 ini berukuran 12 MP. Nampaknya ini adalah  kamera kelas 8 MP kelas  atas. Untuk kualiti kamera selfie di telefon bimbit ini sendiri cukup bagus. Seperti yang dikatakan GSMArena, telefon ini dapat menembak dengan baik dan menghasilkan warna dan perincian yang hebat serta rangkaian dinamik yang luas.

2. Skrin lega dengan Super AMOLED

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 hadir dengan resolusi skrin Super AMOLED 6.4 1080 x 2400 piksel. Skrin ini mempunyai nisbah skrin ke badan 84.9%. Skrin itu sendiri mempunyai ketumpatan 411 ppi.

Kerana ia menawarkan layar Super AMOLED, layar ini mempunyai paparan warna yang sangat tebal, terutama untuk warna hitam. Seperti yang dikatakan oleh Dailysocial, paparan layar telefon ini mempunyai warna yang cemerlang dan warna hitam yang tinggi.

Perkara yang sama dinyatakan oleh Uzone. Menurut mereka, skrin telefon bimbit dengan panel AMOLED mampu memberikan kualiti warna yang cemerlang. Skrin seperti ini juga cukup selesa digunakan untuk menonton video atau bermain permainan.

3. Sensor Cap Jari di Skrin

Cap jari Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 benar-benar menggunakan panel paparan AMOLEDnya. Kehadiran panel AMOLED, menjadikan telefon ini dapat menerapkan sensor sidik jari pada layar alias pemindai cap jari dalam paparan. Telefon ini juga disokong oleh sensor pengenalan wajah alias pengecam wajah  .

4. Hayat Bateri Panjang

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 dilengkapi dengan kapasiti bateri 5.000 mAh. Kapasiti bateri ini cukup besar untuk telefon bimbit siri A. Mengingat, Samsung Galaxy A30s dan Samsung Galaxy A31 hanya dilengkapi dengan kapasiti bateri 4.000 mAh.

Kapasiti bateri 5,000 mAh sebenarnya bukanlah sesuatu yang istimewa memandangkan sudah ada banyak telefon dengan bateri 5,000 mAh di pasaran. Berapa lama hayat bateri telefon ini.

Menurut Uzone, jangka hayat bateri telefon bimbit ini dapat bertahan selama 24 jam dengan penggunaan biasa. Hasilnya pasti cukup baik.

5. Reka bentuk yang kukuh

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 hadir dengan reka bentuk yang tidak terlalu menonjol. Reka bentuknya tidak mempunyai corak yang pelik. Walaupun di bahagian bawah, ada corak garis menegak yang sebenarnya tidak memberikan kesan yang berbeza. Reka bentuk paparan adalah sederhana.

Badan di belakang telefon bimbit itu sendiri diperbuat daripada plastik. Satu perkara yang mula difahami memandangkan banyak telefon bimbit mempunyai reka bentuk plastik. Walaupun mempunyai reka bentuk plastik, telefon ini cukup kukuh dan senang dipegang.

Reka bentuk padat ini digabungkan dengan bahagian bezel skrin mudah alih yang agak nipis. Ini memberikan kesan menarik dan terkini berkat konsep skrin paparan Infinity-U. 

6. Satu UI Android 10 dan NFC

oneui 2

Satu kelebihan menarik dari Samsung Galaxy A31 adalah antara muka One UI berdasarkan Android 10. Antaramuka ini mempunyai ciri-ciri yang cukup menarik. Beberapa ciri menarik yang ditawarkan oleh One UI misalnya adalah pilihan mod skrin terang atau semula jadi, akses pantas di  skrin tepi, ikon aplikasi yang kelihatan lebih besar, dan lain-lain.

Di samping itu, Samsung Galaxy A51 menyokong NFC. Ciri ini jelas mesti dimiliki, terutama harga telefon ini dalam kelas Rp 4 juta. Kehadiran NFC boleh menjadi daya tarikan sendiri memandangkan tidak banyak telefon bimbit

Kekurangan Samsung Galaxy A31

Setelah mengetahui kelebihan Samsung Galaxy A31, beritahu kami kekurangan Samsung Galaxy A31. Apa kekurangan Samsung Galaxy A31 ini? Inilah empat kekurangan Samsung Galaxy A31.

1. Bukan Persembahan Khas

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 dilengkapi dengan chipset Helio P65. Di dalam chipset ini, terdapat pemproses inti octa yang terdiri daripada enam pemproses Cortex-A55 1.7 GHz dan dua pemproses Cortex-A75 2.0 GHz. Bagi pemproses grafik, chipset ini dilengkapi dengan GPU GPU Mali-G52 MC2.

Lalu, bagaimana dengan prestasi chipset ini? Sebagai gambaran, Samsung Galaxy A31 mempunyai nilai Antutu 8 sebanyak 149 ribu.

Samsung Galaxy A31

Dengan skor ini, jelas bahawa untuk kelas harga, prestasi Samsung Galaxy A31 agak biasa. Sebabnya, ada telefon lain seperti Vivo S1 dan Vivo Y19 yang turut disertakan dengan chipset Helio P65. Bezanya, kedua ponsel tersebut dijual pada harga Rp 2 juta sedangkan Samsung Galaxy A31 dijual dengan harga Rp 4 juta lebih murah.

Dailysocial dan Uzone berkongsi pengalaman mereka menggunakan telefon ini. Menurut mereka, telefon ini cukup bagus untuk menyokong aktiviti tugas harian. Tidak ada halangan yang ketara. Terutama kerana telefon ini dilengkapi dengan RAM 6 GB dan memori dalaman 128 GB.

Untuk keperluan seharian, prestasi telefon ini cukup baik. Tetapi jelas di kelas harganya, terdapat banyak telefon lain yang mempunyai prestasi yang lebih baik, termasuk untuk menjalankan permainan. Oleh itu, anda boleh katakan, prestasi telefon ini tidak istimewa.

2. Kamera Depan 20 MP Kurang Maksimum

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 dilengkapi dengan kamera depan 20 MP. Resolusi kamera ini agak tinggi jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya, iaitu Samsung Galaxy A30s yang hanya menawarkan kamera depan 16 MP.

Kualiti kamera depan itu sendiri cukup baik. Menurut Coils, selfie dari telefon bimbit ini diklasifikasikan sebagai mampu menampilkan gambar yang menakjubkan. Cuma ia diperoleh dalam keadaan cahaya yang mencukupi. Untuk keadaan di dalam bilik, kualiti tangkapan kamera depan telefon ini sedikit menurun.

Ini bermaksud bahawa untuk kualiti selfie, kamera ini masih tidak optimum. Terutama memandangkan terdapat banyak telefon dari jenama bersaing yang menawarkan kamera depan yang lebih berkualiti.

Untuk rakaman video itu sendiri, tidak ada yang istimewa. Kamera depan telefon ini dapat merakam video 1080p pada 30fps, sama seperti kamera belakang.

3. Pengecasan Pantas Hanya 15W

Samsung Galaxy A31

Samsung Galaxy A31 hanya dilengkapi dengan teknologi pengecasan pantas  15w. Sudah tentu ini adalah perkara biasa bagi kelas harga.

Walau bagaimanapun, anda boleh mengatakan bahawa pengecasan 15 w ini harus dihargai memandangkan masa yang diperlukan untuk mengecas sepenuhnya telefon ini memerlukan 1 jam 30 minit. Hasil ini tentunya cukup baik.

4. Masalah Perbezaan Harga dengan Galaxy A51

galaksi a51 vs galaksi a31

Satu perkara yang menjadi masalah pada Samsung Galaxy A31 adalah harganya dalam kisaran Rp 4.1 juta. Harga ini boleh dikatakan terlalu mahal. Ini berdasarkan kerana saudaranya, Samsung Galaxy A51 dijual dengan harga sekitar Rp 4 juta.

Di kedai dalam talian, Samsung Galaxy A51 dijual dengan harga sekitar Rp 4,8 juta. Tetapi tidak sedikit yang menjual Samsung Galaxy A51 dengan jumlah Rp 4,3 juta. Dengan perbezaan harga yang sedikit jelas menjadikan Samsung Galaxy A31 tidak terlalu menarik untuk dilihat.

Kesimpulannya

Dilihat dari tanda harga, Samsung Galaxy A31 boleh dikatakan telefon bimbit yang boleh ditanggung. Dalam kelas harganya, jelas Samsung Galaxy A51 lebih baik dan menarik. Tidak jauh perbezaan harga inilah yang akhirnya menjadikan Galaxy A31 harus dielakkan.

Sudah tentu akan menjadi cerita yang berbeza jika Samsung Galaxy A31 berharga Rp.3 juta. Mungkin sekitar Rp 3.6 atau kurang. Tetapi biasanya dari masa ke masa, harga telefon bimbit Samsung telah menurun.