Inilah Cara Mematikan Avast Sementara dengan Mudah

Bukan rahsia lagi, jika sistem operasi Windows cukup rentan terhadap virus. Oleh itu, penggunaan antivirus cukup popular untuk peranti pengguna Windows. Walau bagaimanapun, pada Windows 10, pertahanan sistem operasi baik berkat ciri Windows Defender.

Kehadiran Windows Defender menjadikan populariti aplikasi antivirus pihak ketiga cenderung menurun. Lebih-lebih lagi, banyak antivirus berharga dengan lesen mahal atau jika tidak disertakan dengan lesen langganan.

Walau bagaimanapun, masih banyak antivirus terbaik yang menyediakan lesen percuma. Salah satunya ialah Avast. Avast adalah antivirus yang popular. Sebenarnya, salah satu pasukan kami di Caris Signal, telah menggunakan Avast sejak 2010.

Mengenai Avast

avast

Avast sendiri sebenarnya adalah  perisian  yang telah lama wujud. Program ini pertama kali dikeluarkan pada bulan April 1988 oleh pembangun Alwil Software, pembangun yang berpusat di Republik Czech.

Menariknya, Avast adalah antivirus pertama yang terdapat di Windows x64. Kemudian antivirus lain juga hadir di Windows X64. Avast pada asalnya bukan aplikasi yang popular. Populariti Avast meningkat ketika Windows memasuki Windows 10.

Kemuncaknya, pada tahun 2017, Avast telah dinobatkan sebagai salah satu antivirus yang paling popular di pasaran. Avast juga mempunyai pangsa pasar yang tinggi untuk aplikasi antivirus.

Peningkatan penggunaan Avast juga dipengaruhi oleh prestasi antivirus ini dalam membasmi apa yang diklasifikasikan sebagai berkesan. Sebenarnya, Avast cukup sensitif terhadap pelbagai  fail  atau program yang mencurigakan.

Itulah sebabnya tidak pelik, jika ada beberapa pengguna Windows yang memasang Avast kerana antivirus agak kesal. Terutama ketika mereka membuka fail retak dari program tertentu.

Biasanya  retak sering dianggap sebagai ancaman oleh Avast sehingga Avast segera menghapusnya. Walaupun kadang-kadang retak tidak terlalu berbahaya, walaupun tentunya cukup rentan.

Oleh itu, jika anda benar-benar ingin menggunakan  fail retak  dan tidak mahu dihapuskan oleh Avast, maka caranya adalah dengan  menyahpasang  Avast. Tetapi jika anda tidak mahu  menyahpasang  Avast, anda boleh mematikan Avast buat sementara waktu. Bolehkah ia? Sudah tentu anda boleh, anda dapat mengetahui cara mematikan Avast buat sementara waktu dengan mengikuti langkah-langkah ini.

Cara mematikan Avast Sementara

Bagaimana anda mematikan Avast buat sementara waktu? Untuk mematikan Avast buat sementara waktu, anda boleh mengikuti langkah mudah di bawah.

 • Langkah pertama, sila ke sudut kanan Windows, pilih anak panah ke atas dan ikon Avast kemudian akan muncul.

avast

 • Pada ikon Avast, klik kanan tetikus anda. Selepas itu, pilih pilihan "Avast perisai kawalan".

avast

 • Pada ikon Avast, klik kanan tetikus anda. Selepas itu, pilih pilihan untuk mematikan Avast.

avast

 • Kelak 4 pilihan akan muncul untuk mematikan Avast. Keempat pilihan tersebut terdiri daripada disable selama 10 minit, nonaktifkan selama 1 jam, nonaktifkan sehingga komputer dimulakan semula , dan nonaktifkan secara kekal .
 • Sekiranya anda ingin mematikan Avast buat sementara waktu, anda boleh memilih pilihan nonaktifkan selama 10 minit  , yang bermaksud mematikan Avast dalam masa 10 minit.
 • Sekiranya anda perlu mematikan Avast untuk jangka masa yang agak lama, anda boleh memilih pilihan  untuk mematikan selama 1 jam,  yang bermaksud, Avast akan mati dalam 1 jam atau 60 minit.
 • Sekiranya anda mematikan Avast untuk masa yang lama, anda boleh memilih pilihan untuk  mematikan sehingga komputer dimulakan semula,  yang bermaksud mematikan Avast sehingga komputer dimatikan. Oleh itu, apabila komputer dimulakan semula, Avast dapat kembali aktif.
 • Sekiranya anda ingin mematikan Avast secara kekal, anda boleh memilih pilihan  lumpuhkan secara kekal . Tetapi daripada memilih pilihan ini, lebih baik  hanya mencopot pemasangan  aplikasi Avast.

Cara Muat turun dan Pasang Avast Antivirus

Setelah mengetahui cara mematikan Avast, ia akan memberi penjelasan mengenai cara memuat turun atau memuat turun Avast dan memasangnya di Windows. Kaedah ini adalah maklumat tambahan bagi anda yang berminat menggunakan Avast. Inilah caranya.

 • Buka laman Avast di Avast.com menggunakan penyemak imbas atau penyemak imbas apa pun yang anda gunakan.

avast

 • Kemudian pilih menu "keselamatan". Kemudian, akan ada versi Avast percuma dan versi premium atau berbayar Avast.

avast

 • Sekiranya anda mempunyai dana, tidak ada salahnya memilih versi berbayar. Ketika artikel ini dibuat, harga Avast berbayar adalah Rp 300 ribu / tahun. Anda juga boleh mencuba 30 hari percuma untuk versi berbayar ini.
 • Oleh kerana anda menggunakan versi percuma, tutorial ini memberi tumpuan kepada membincangkan Avast secara percuma.
 • Setelah memilih versi percuma Avast, anda akan diarahkan ke halaman untuk memuat turun Avast secara percuma seperti yang ditunjukkan pada gambar berikut.

avast

 • Pilih, muat turun. Kemudian penyemak imbas akan memuat turun  fail tersebut  .
 • Selepas itu, buka fail. Fail akan memuat turun data lengkap dari antivirus Avast. Setelah dimuat turun, terdapat pilihan untuk pemasangan.

avast

 • Sebelum memasang, pastikan anda tidak memeriksa bahagian kebenaran untuk memasang Penyemak Imbas Avast. Sekiranya anda benar-benar berminat untuk menggunakan Penyemak Imbas Avast, tidak ada salahnya untuk tetap dalam keadaan centang.
 • Sekiranya Penyemak Imbas Avast tidak digunakan, anda tidak boleh memilih tanda semak. Jika anda telah dipasang, ia tidak kira anyway . Anda boleh menyahpasangnya atau menyahpasangnya kemudian.
 • Selepas itu, pilih pilihan "Pasang". Tunggu beberapa saat sehingga pemasangan dipasang.
 • Sekiranya anda dapat membuka Avast, tetapi terdapat paparan bahawa pemasangannya belum selesai, jangan risau. Avast anda dipasang sepenuhnya. Maklumat seperti gambar di bawah biasanya hanya maklumat pemasangan penyemak imbas Avast yang belum selesai.

avast

Anda juga boleh mendapatkan pilihan untuk memuat turun fail Avast penuh tanpa memuat turunnya lagi. Pilihan ini boleh dipilih jika anda ingin menggunakan Avast pada peranti PC lain. Oleh itu, anda tidak perlu lagi memuat turunnya. Anda cukup memuat turun fail lengkap Avast Antivirus di bahagian luar talian pada  pautan ini.

Avast

Kemudian, anda akan melihat pelbagai produk dari Avast, percuma dan premium. Terdapat produk seperti Avast Internet Security, Avast Premium Security, Avast SecureLine VPN, Avast Passwords, Avast Secure Browser Avast Cleanup Premium, dan lain-lain.

Pilihan untuk memuat turun versi luar talian sangat digalakkan. Kenapa? Kerana apabila dibatalkan, anda tidak perlu menunggu proses muat turun  fail  terlebih dahulu. Pemasangan terasa lebih pantas.

Selepas memasang Avast, anda boleh mengimbas PC anda. Sekiranya virus dijumpai, biasanya Avast akan mengesan virus dengan mudah. Sekiranya virus dijumpai, ada juga pilihan untuk menghapus atau karantina virus. Namun, untuk virus sensitif biasanya Avast akan menghapusnya dengan segera.

Avast pada dasarnya adalah antivirus berprestasi tinggi. Tetapi kerana prestasi tinggi ini, Avast sangat sensitif terhadap data yang mencurigakan. Sudah tentu ini dilakukan agar komputer anda tetap dilindungi.

Versi percuma Avast itu sendiri dianggap bagus. Anda tidak perlu melanggan versi berbayar kerana versi percuma juga cukup mampu. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya membeli Avast untuk perlindungan yang lebih benar dan lebih baik.

Demikian penjelasan mengenai aplikasi antivirus Avast dan tutorial mengenai cara mematikan Avast buat sementara waktu. Semoga maklumat ini berguna bagi anda yang mencari jalan untuk mematikan Avast alias buat sementara waktu.