10 Cara Membaiki Papan Kekunci Laptop Yang Rosak

Papan kekunci adalah salah satu komponen komputer riba yang mudah terdedah kepada kerosakan. Bermula dari kunci yang salah memasukkan watak, tidak berfungsi secara separa, hingga tidak berfungsi sepenuhnya. Oleh itu kali ini ia akan mengkaji beberapa cara untuk memperbaiki papan kekunci komputer riba yang rosak.

Biasanya untuk membaiki papan kekunci yang rosak kita mesti mengetahui terlebih dahulu penyebabnya, sama ada tersiram di dalam air, terkena habuk, dan lain-lain. Tetapi sayangnya kadangkala papan kekunci komputer riba sering mendapat kesalahan secara tiba-tiba tanpa mengetahui dengan tepat apa yang menyebabkannya.

Sekiranya demikian, kita secara automatik harus mencuba beberapa langkah untuk memperbaiki keadaan kecemasan sambil menganggarkan sama ada punca kerosakan. Nah, berikut adalah beberapa langkah pembaikan kecemasan yang boleh anda lakukan di rumah sebelum memutuskan untuk membawanya ke pusat servis.

1. Mulakan semula Komputer riba

bagaimana untuk memperbaiki format meminta flashdisk dengan memulakan semula

Memulakan semula komputer riba adalah langkah pertama yang mesti anda ambil sebelum melakukan tindakan lain. Memulakan semula komputer riba dapat menyelesaikan beratus-ratus masalah dengan sistem operasi secara langsung. Sekiranya tidak dapat dimulakan semula, anda boleh menekan butang kuasa selama beberapa saat sehingga komputer riba dimatikan. Sekiranya selepas masalah masalah itu berterusan, cubalah langkah seterusnya.

2. Periksa Num Lock

papan kekunci numlock

Papan kekunci yang tidak berfungsi dengan baik kadang-kadang disebabkan oleh diri kita sendiri secara tidak sengaja. Salah satu yang paling biasa adalah pengaktifan Num Lock kerana kami menekan kombinasi kekunci tertentu. Apabila Num Lock aktif, watak yang keluar biasanya berbeza dengan kekunci yang ditekan.

Untuk mematikan Num Lock, sila tekan kekunci "Fn" dan "NumLk" pada papan kekunci serentak. Untuk beberapa jenis komputer riba, menekan "Capas Lock" dan "NumLk" juga boleh mematikannya. Sila hubungi sokongan pelanggan dari pengeluar komputer riba anda untuk mengetahui cara mematikan Num Lock jika kedua-dua kombinasi di atas tidak berfungsi.

3. Masalah Pemandu

Masalah pemandu juga boleh menyebabkan papan kekunci tidak berfungsi dengan baik. Menurut PCMag, ini biasanya berlaku apabila anda memasang perisian pihak ketiga, mendapat virus, dan lain-lain. Untuk memeriksa, sila buka Device Manager kemudian lihat papan kekunci.

Sekiranya terdapat tanda segitiga kuning, sudah pasti bahawa pemacu papan kekunci mempunyai masalah. Sila muat turun pemacu terkini di laman web pengeluar komputer riba yang anda ada. Kaedah ini juga boleh dilakukan sekiranya papan kekunci tidak dikesan oleh komputer riba.

4. Lakukan Pemulihan Sistem

pemulihan sistem

Sekiranya anda yakin bahawa papan kekunci tidak berfungsi dengan betul setelah memasang program, cuba lakukan pemulihan sistem. Caranya untuk Windows 8 dan Windows 7, buka Menu Mula dan cari "Pemulihan". Bagi Windows XP, klik Mula → Semua Program → Aksesori → Alat Sistem, kemudian pilih Pemulihan Sistem.

Dengan melakukan pemulihan sistem ini, komputer riba anda akan kembali ke keadaannya sebelum anda memasang program yang bermasalah. Pelbagai program yang dipasang setelah memasang program yang bermasalah akan hilang secara automatik. Oleh itu, buat sandaran dahulu pelbagai data penting sebelum melakukannya.

5. Bersihkan Habuk dan Kotoran

bersihkan papan kekunci komputer riba

Salah satu penyebab kerosakan komputer riba adalah habuk dan kotoran. Debu dan kotoran biasanya tersekat di antara kekunci papan kekunci sehingga menutupi komponen di dalamnya. Semakin tua komputer riba anda, semakin banyak kotoran yang dimilikinya.

Cara termudah untuk membersihkannya adalah dengan memiringkan atau memutar komputer riba hingga 45 hingga 75 darjah sambil menggegarkannya. Anda juga boleh menggunakan pencuci khas untuk papan kekunci yang biasanya vakum kecil untuk menghilangkan habuk.

Sekiranya papan kekunci komputer riba anda tidak berfungsi kerana disiram dengan air, maka anda mesti membersihkan bahagian dalamnya. Tanggalkan butang dan kemudian bersihkan papan litar menggunakan kain lembut atau penutup kapas yang telah diberi sedikit alkohol.

Melepaskan butang pada papan kekunci memang sukar dan memerlukan kepakaran tertentu. Sekiranya anda belum menguasainya, maka lebih baik tidak melakukannya kerana ia sebenarnya boleh menambahkan kerosakan pada papan kekunci komputer riba.

6. Tanggalkan Bateri Laptop

bateri komputer riba

Sekiranya terdapat beberapa butang pada papan kekunci komputer riba yang tidak berfungsi, cuba tetapkan semula. Dengan cara ini papan kekunci yang tidak berfungsi akan kembali normal seperti biasa. Caranya adalah seperti berikut:

  • Matikan komputer riba.
  • Tanggalkan bateri dan kabel penyesuai, kemudian biarkan selama 1 minit.
  • Tekan dan tahan butang kuasa selama 60 saat.
  • Pasang semula bateri.
  • Hidupkan komputer riba semula.

7. Penyambung Terpisah

papan kekunci reben

Masalah papan kekunci yang tidak dapat dikesan biasanya dapat diselesaikan dengan memasang pemacu. Tetapi jika papan kekunci anda masih tidak dapat dikesan, kemungkinan besar terdapat masalah dengan penyambungnya, seperti patah, bengkok, lentur, atau bahkan boleh longgar.

Untuk memperbaikinya, anda perlu membuka papan kekunci untuk menyambung semula penyambungnya. Sila buka tutorial video yang tersebar luas di YouTube untuk mengetahui cara membuka komputer riba anda. Tetapi jika anda tidak berani, maka jangan lakukannya sehingga tidak berlaku kerosakan yang lebih teruk.

8. Mengganti Papan Kekunci Lalai

papan kekunci komputer riba

Sekiranya penyambung papan kekunci pada komputer riba disambungkan tetapi papan kekunci anda masih menghadapi masalah, cara memperbaikinya adalah dengan menggantikan papan kekunci lalai komputer riba. Kaedah ini juga boleh menjadi penyelesaian terbaik untuk masalah beberapa kekunci papan kekunci yang tidak berjalan dengan baik.

Untuk menggantikan papan kekunci lalai, anda boleh mencari papan kekunci di kedai dalam talian dengan menuliskan jenis komputer riba. Sebagai contoh, jika anda mempunyai komputer riba ASUS X411MA dan beberapa kekunci papan kekunci rosak, anda boleh mencari di dalam talian untuk kata kunci "Papan Kekunci ASUS X411MA".

Selepas itu, anda hanya perlu membelinya dan jika memilikinya sila pasang sendiri dengan membuka komputer riba. Sekiranya anda tidak berani dan tidak mahu mengambil risiko, anda boleh mencari perkhidmatan penggantian papan kekunci komputer riba ke tempat servis tertentu. Sudah tentu jika masih dalam tempoh jaminan, anda sebenarnya boleh menuntut jaminan untuk mengganti papan kekunci komputer riba kepada pengeluarnya.

9. Gunakan Papan Kekunci USB atau Tanpa Wayar

Papan kekunci USB

Sekiranya anda telah mencuba semua cara memperbaiki papan kekunci komputer riba di atas tetapi tidak berjaya, maka anda harus membawanya ke pusat servis. Sekiranya masih dalam jaminan, biasanya anda tidak akan dikenakan yuran pembaikan. Tetapi jika jaminan hilang, anda perlu membayar kos perkhidmatan atau kos penggantian unit papan kekunci baru.

Sekiranya anda merasakan harga perkhidmatan komputer riba terlalu mahal, anda boleh menggunakan papan kekunci USB untuk sementara waktu. Papan kekunci luaran USB ini dapat digunakan secara langsung hanya dengan menyambungkannya ke port USB. Harganya juga cukup murah sekitar Rp 50,000.

Sekiranya anda tidak selesa dengan papan kekunci USB, anda juga boleh menggunakan papan kekunci tanpa wayar. Papan kekunci tanpa wayar berfungsi dengan menggunakan rangkaian Bluetooth sehingga lebih praktikal dan tidak memakan terlalu banyak ruang. Baca artikel ini untuk mengetahui petua dan trik sebelum membeli papan kekunci tanpa wayar.

10. Gunakan Papan Kekunci Pada Skrin

papan kekunci pada skrin

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membeli papan kekunci USB tetapi anda benar-benar memerlukan papan kekunci untuk menaip, maka cuba gunakan papan kekunci di skrin. Untuk menggunakannya pergi ke Mula> Program> Aksesori> Aksesibilitas, kemudian pilih Papan Kekunci Pada Skrin.

Papan Kekunci Pada Skrin ini berfungsi seperti papan kekunci biasa. Walau bagaimanapun, anda mesti menggunakannya dengan menggunakan tetikus atau pad sentuh. Cukup menyusahkan, tetapi sangat berguna jika anda memerlukannya dalam keadaan segera.

Itulah beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki papan kekunci pada notebook yang rosak. Cara membetulkan papan kekunci komputer riba di atas hanyalah sebahagian daripada banyak cara yang boleh anda cuba bergantung pada jenama komputer riba yang anda miliki. Sila hubungi pusat servis sekiranya papan kekunci komputer riba anda tidak dapat dibaiki. Semoga berjaya!