Ini adalah Kelebihan Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro, HP Juara

Xiaomi menawarkan pengalaman baru pada siri Redmi Note baru di Indonesia. Maklum, siri ini dianggap sebagai salah satu siri andalan dari Xiaomi untuk menguasai pasaran Indonesia. Harganya cukup sesuai dengan spesifikasi menarik untuk menjadi kelebihan siri ini.

Dan memang telah terbukti terima kasih kepada pelbagai kejayaan Redmi Note seperti Redmi Note 5, Redmi Note 7, Redmi Note 8, dan Redmi Note 8 Pro. Beberapa siri Redmi Note yang lebih tua juga cukup menarik, tetapi memang tidak sedikit yang kehilangan prestij seperti Redmi Note 6 Pro misalnya.

Kejayaan siri Redmi Note diteruskan dengan kehadiran siri Redmi Note 9 di Indonesia, Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro. Kedua-dua telefon ini diperkenalkan oleh Xiaomi pada hari Selasa, 9 Jun 2020.

Xiaomi memanggil Redmi Note 9 siri ini sebagai telefon JAWARA. Tidak dapat tidak, banyak slogan yang berkaitan dengan telefon bimbit ini menawarkan jargon JAWARA.

Jadi, apa yang menjadikan Catatan Redmi ini layak mendapat gelaran sebagai juara telefon bimbit alias telefon pintar untuk JAVARA? Tujuh perkara adalah jawapannya.

1. Kamera 48 MP dan 64 MP

Kamera Redmi Note 9 Pro

Redmi Note 9 Pro hadir dengan empat kamera di bahagian belakang. Kamera utama telefon ini menawarkan sensor 64 MP yang dapat menangkap resolusi tinggi dan tajam. Telefon kamera ini juga mempunyai mod Pro termasuk untuk rakaman video. Menariknya, kamera ini juga dapat menyokong video beresolusi 4K.

Kamera lain mempunyai kamera ultra lebar 8 MP, kamera makro 5 MP, dan kamera untuk kesan kedalaman 2 MP. Sementara di bahagian depan, terdapat kamera 16 MP untuk selfie berkualiti tinggi. Menariknya, kamera depan telefon ini dapat merakam video dengan gerakan perlahan alias gerakan perlahan.

Redmi Note 9 juga tidak kurang hebatnya juara. Telefon satu ini juga dilengkapi dengan konfigurasi empat kamera belakang. Konfigurasi kamera belakang juga serupa. Bezanya, kamera utama Redmi Note 9 hanya menawarkan kamera 48 MP sahaja. Manakala kamera depan, menawarkan kamera 13 MP.

Apa yang menjadikan Redmi Note 9 Pro dan Redmi Note 9 menjadi juara lebih banyak adalah ciri kamera yang dimilikinya. Kedua-dua telefon ini mempunyai ciri potret sinematik dan mod video yang membolehkan telefon merakam video dengan nisbah aspek 2.39: 1. Terdapat juga ciri video lain yang menjadikan kedua-dua telefon memenangkan kamera di kelasnya.

2. Reka Bentuk yang Sukar dan Kuat

Corning Gorilla Glass 5

Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro hadir dengan reka bentuk juara, reka bentuk terbaik di kelasnya. Bahagian belakang telefon ini menawarkan konsep kamera yang berbeza berbanding siri sebelumnya. Konsep kamera berantakan menjadikan kedua-dua telefon itu terasa berbeza dan terasa lebih premium.

Menariknya, di bahagian kamera ini, terdapat sensor cap jari yang menyatu dan di bawah kamera. Reka bentuk ini terdapat di Redmi Note 9. Sementara Redmi Note 9 Pro menawarkan sensor cap jari di sebelahnya sehingga kamera kota Redmi Note 9 Pro tidak kelihatan lebih lebar.

Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro dilindungi dengan Corning Gorilla Glass 5. Pelindung ini menjadikan skrin telefon tahan calar. Bukan hanya pada layar, Redmi Note 9 Pro juga menawarkan pelindung Corning Gorilla Glass 5 di bahagian belakang badan sehingga menjadikan badan telefon ini kuat dan kuat.

Redmi Note 9 memang hanya memasangkan Corning Gorilla Glass 5 di skrin. Tetapi badan belakang telefon ini juga kukuh dan kuat. Terutama kerana badan belakang Redmi Note 9 sudah menggunakan reka bentuk  lapisan nano  yang menjadikan badan telefon tahan terhadap percikan air.

3. Skrin Paparan TUV Rheinland Dot

paparan titik

Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro kedua-duanya menawarkan skrin lega. Kedua-dua telefon ini menawarkan resolusi Full HD + yang sama dengan konsep skrin penuh dan titik kecil di sudut kiri atas untuk Redmi Note 9 dan di bahagian atas untuk Redmi Note 9 Pro. Titik kecil ini adalah tempat untuk kamera depan.

Skrin kedua telefon ini menarik dengan pengesahan TUV Rheinland. Dengan sijil ini, skrin kedua telefon bimbit dapat memberikan keselesaan pada mata. Kesannya, mata tidak jemu apabila melihat skrin telefon bimbit secara berterusan.

Redmi Note 9 sendiri hadir dengan skrin berukuran 6.53 inci. Walaupun Redmi Note 9 Pro hadir dengan layar 6,67 inci, layarnya sedikit lebih besar. Kedua-duanya menawarkan skrin dengan panel IPS. a

4. Prestasi Terunggul di Kelasnya

Snapdragon 720

Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro bukan sahaja unggul dari segi kamera. Kedua-dua telefon ini juga mempunyai prestasi yang lebih tinggi untuk kelas harga. Bayangkan, Redmi Note 9 Pro berada pada harga kelas Rp 3 juta, dilengkapi dengan chipset Snapdragon 720G.

Secara umumnya dalam kelas harga Rp3 juta, chipset yang digunakan adalah chipset yang prestasinya berada di bawah Snapdragon 720G. Contohnya ialah Snapdragon 712. Berbanding dengan SnapdragoN 712, Snapdragon 720 mempunyai prestasi CPU 16% dan prestasi GPU 14% lebih baik.

Selain itu, prestasi chipset teras tunggal ini adalah 40% lebih baik daripada Snapdragon 712. Keupayaan AI juga meningkat dengan mendadak, mencapai 115%. Prestasi baik chipset ini juga ditunjukkan oleh nilai Antutu Redmi Note 9 Pro yang mencecah 200 ribu.

Helio G85

Manakala Redmi Note 9 dilengkapi dengan chipset Mediatek Helio G85. The Redmi Note 9 adalah telefon bimbit pertama yang secara rasmi hadir di Indonesia menggunakan chipset Helio G85. Chipset ini diklasifikasikan sebagai hebat di kelasnya, seperti yang dibuktikan dengan nilai Antutu Redmi Note 9 yang mencecah 170 ribu.

Penggunaan nilai Antutu sebagai nilai pengukuran prestasi tentunya tidak boleh menjadi penanda aras utama. Lebih-lebih lagi, banyak kes dugaan manipulasi nombor tanda aras sehingga nampaknya tinggi. Adakah ini juga berlaku untuk Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro?

Alvin Tse, pengarah urusan Xiaomi Indonesia, menjawab mengenai masalah ini semasa sidang media dalam talian dengan media pada hari Selasa, 9 Jun 2020, setelah acara pelancaran.

Alvin Tse mengatakan bahawa Xiaomi tidak berdasarkan angka penanda aras. Mereka juga mempunyai makmal sendiri untuk secara langsung menguji prestasi telefon bimbit yang akan diluncurkan ke pasaran, termasuk Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro.

5. Bateri Tahan Lama

 Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro dilengkapi dengan kapasiti bateri 5020 mAh. Bateri ini dituntut oleh Xiaomi boleh bertahan sehingga 2 hari. Selain itu, Xiaomi juga menyertakan pengecas pantas di kotak penjualan.

Untuk Redmi Note 9, terdapat pengecas 18W yang pastinya membuatkan pengguna tidak perlu lagi membeli pengecas lain untuk merasa cepat dicas. Sementara Redmi Note 9 Pro hadir dengan pengecas lalai 30W yang pastinya menjadikan pengecasan lebih pantas.

6. Mempunyai Pelbagai Ciri Berkelayakan

redmi note 9 spesifikasi pro

Redmi Note 9 Pro hadir dengan pelbagai ciri menarik. Selain berprestasi tinggi, reka bentuk kukuh, kamera yang bagus dengan kemampuan rakaman 4K, telefon ini juga dilengkapi dengan ciri NFC.

Redmi Note 9 Pro juga dilengkapi dengan ciri motor getaran linear paksi-z. Fungsi ini berguna untuk menyokong pengalaman pengguna yang seimbang dan mencipta 120 kesan getaran mengikut aktiviti yang dilakukan pengguna di telefon pintar.

redmi note 9 spek

Redmi Note 9 juga tidak kalah dengan pelbagai ciri menarik. Telefon ini selain mempunyai prestasi tinggi di kelasnya, juga dilengkapi dengan kemampuan kamera depan mod AI Beauty, kehadiran jack headphne 3.5 mm, dan IR blaster.

7. Harga Menarik

 Xiaomi Redmi Note 9

Redmi Note 9 hadir dengan harga yang agak menarik. Dengan spesifikasi yang memenuhi syarat dan baik, telefon ini berharga Rp 2 juta. Di Indonesia, Redmi Note 9 hadir dalam dua jenis, varian RAM 4 GB dan penyimpanan 64 GB. Varian kedua ialah RAM 6 GB dengan storan 128 GB.

Varian Redmi Note 9 4 GB dijual pada harga Rp2.499.000, dengan harga pengenalan Rp2.399.000. Sementara varian RAM 6 GB berharga Rp2,799,000, dengan harga pengenalan Rp2,899,000.

nota redmi 9

Redmi Note 9 Pro juga menawarkan harga yang berpatutan. Telefon ini berharga Rp 3 juta. Di Indonesia, Redmi Note 9 Pro hadir dalam dua varian. Varian pertama ialah RAM 6 GB dan storan 64 GB. Varian kedua ialah 8GB RAM dengan storan 128GB.

Varian Redmi Note 9 RAM 6GB dijual pada harga Rp.3,399,000, dengan harga pengenalan Rp3,499,000. Sementara varian RAM 8 GB dijual pada harga Rp3,799,000, dengan harga pengenalan Rp3,899,000.

redmi note 9 pro

Dilihat dari kelas harganya, Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro pasti merupakan telefon yang sangat menarik. Spesifikasi yang ditawarkan layak untuk kelas harga. Berminat untuk membeli Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro? Sila periksa spesifikasi lengkap kedua-dua telefon ini di bawah.

Catatan Redmi 9

Catatan Redmi 9

 • Siaran:  Mei 2020
 • Skrin:  IPS LCD 6.53 inci
 • Chipset: MediaTek Helio G85 (12nm)
 • GPU: Mali-G52 MC2
 • RAM : 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman: 64GB, 128GB
 • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
 • Kamera Belakang: 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  13 MP
 • Bateri: Baterai  Li-Po 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Redmi Note 9 Pro

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

 • Skrin:  LCD IPS 6.67 inci
 • Chipset: Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm)
 • GPU: Adreno 618
 • RAM : 6GB
 • Memori Dalaman: 64GB, 128GB
 • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
 • Kamera Belakang: 64 MP + 8 MP + 5 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  16 MP
 • Bateri: Baterai  Li-Po 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada