15 Aplikasi untuk Menonton Drama Korea Percuma di Android 2020

K-Drama atau drama Korea memang digemari oleh wanita muda. Bukan hanya gadis remaja, banyak suri rumah juga mengikuti episod demi episod drama Korea kegemaran mereka. Sayangnya, tidak semua drama Korea disiarkan di stesen TV tempatan. Kadang-kadang kita mesti membeli DVD atau streaming untuk mengikuti episod drama Korea kegemaran kita.

Adakah anda tahu bahawa ada cara untuk menonton drama Korea di Android? Selagi anda memiliki tablet atau telefon pintar dengan internet yang pantas, maka anda dapat menonton K-Drama kegemaran anda. Anda akan menyenaraikan 15 aplikasi menonton drama Korea melalui peranti Android anda. Mari , lihat senarai penuh!

1. Viu

Viu

Nah, ini adalah aplikasi menonton drama Korea yang paling sesuai untuk anda. Viu menyediakan sari kata dalam bahasa Indonesia. Aplikasi ini juga membolehkan anda memuat turun kandungan sehingga anda dapat menontonnya di luar talian untuk menjimatkan rancangan data internet anda. Anda boleh memuat turun kandungan dalam kualiti SD (Definisi Standard) atau HD (Definisi Tinggi).

Tidak hanya menyediakan siri TV, Viu juga menawarkan filem dan rancangan muzik yang paling digemari. Dengan Viu Basic anda sudah boleh memuat turun kandungan secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda ingin bebas iklan semasa menonton, maka anda boleh melanggan Viu Premium.

2. HOOQ

HOOQ

Walaupun koleksi drama Korea di HOOQ tidak lengkap seperti VIU, aplikasi ini juga boleh menjadi salah satu alternatif terbaik untuk menonton drama Korea. Selain senang, HOOQ juga menyediakan pertunjukan percuma dan anda hanya perlu menggunakan kuota internet anda. Berminat untuk menonton drama di aplikasi HOOQ? Klik di sini untuk memuat turun aplikasi.

3. KDrama

kdrama

Di tempat pertama, ada aplikasi untuk menonton drama Korea bernama KDrama. Dalam aplikasi ini, anda boleh menemui sebahagian besar drama Korea kegemaran anda. Sebenarnya, anda boleh menonton filem dalam talian secara percuma melalui aplikasi ini yang dibangunkan oleh Droid Mobi.

Aplikasi yang sangat mudah digunakan ini menyediakan pelbagai tajuk drama Korea, dari episod lengkap dari awal hingga akhir, hingga drama baru yang ditayangkan di negara ginseng. Sekiranya anda mengikuti episod drama yang sedang ditayangkan di Korea, maka KDrama akan memberikan pemberitahuan mengenai kemas kini episod terbaru dari filem yang anda tonton.

4. Viki

Viki

Tidak hanya menyediakan siri televisyen dari Korea, Viki: TV Drama & Filem juga menyediakan rancangan TV dari China, Jepun, Taiwan dan Thailand. Aplikasi ini juga menyediakan teks dalam pelbagai bahasa, seperti Inggeris, Sepanyol, Cina, dan banyak lagi.

Adakah anda masih ingat drama Korea yang sedang booming pada tahun 2016? Ya, anda dapat melihat Descendant of Sun yang diperankan oleh Song Joong-ki dan Song Hye-kyo melalui Viki. Streaming filem Korea kegemaran anda bila-bila masa dan di mana sahaja dengan bergantung pada sambungan data WiFi atau internet dari telefon pintar anda. Sebenarnya, anda boleh berinteraksi dengan rakan penonton yang lain dengan ciri sembang yang  ada  !

5. Puak

suku

Siapa kata Tribe hanya aplikasi untuk menonton filem? Kerana aplikasi yang cukup popular di PlayStore juga menyajikan pelbagai drama Korea yang  anda tahu. Anda boleh menonton drama Korea terbaru setiap hari secara percuma! Namun, jangan merasa kecewa, ya, jika ketika menonton iklan akan muncul secara tiba-tiba. Fahami, ini adalah aplikasi percuma. Berminat? Muat turun di sini.

6. Dunia KBS

kbs

Siapa yang tidak kenal KBS? Stesen TV di Korea Selatan ini terkenal dengan menunjukkan pelbagai drama yang berjaya menarik perhatian penonton dari pelbagai negara, mulai dari Full House, Love Rain, Birth of Beauty, Oh My Venus, Descendant of Sun, hingga Love in the Moonlight terbaru. Kini, KBS World hadir sebagai aplikasi yang menyajikan pelbagai drama Korea kegemaran.

Keberadaan aplikasi ini tentunya memudahkan peminat K-Drama dari pelbagai negara untuk tidak ketinggalan episod drama Korea kegemarannya. Selain drama Korea, aplikasi KBS World juga menyajikan program muzik paling digemari di Korea Selatan, iaitu Music Bank.

7. SBS

SBS

Yang ini adalah pesaing terbesar KBS, SBS. Banyak drama Korea kegemaran disiarkan oleh stesen TV dari Seoul, Korea Selatan, sebut saja The Heirs, That Winter The Wind Blows, It's Okay That Love, dan My Love From The Star.

Namun, kelebihan aplikasi SBS ini bukan hanya terdapat dalam drama Korea. Anda bahkan boleh menonton rancangan realiti paling popular di Korea yang sememangnya disiarkan oleh stesen televisyen ini, iaitu Running Man. Sayangnya, dalam aplikasi SBS ini anda tidak dapat menonton K-Drama dengan sari kata dalam bahasa Indonesia.

8. Netflix

Netflix

Pada awal tahun 2016, Netflix secara rasmi memasuki Indonesia. Anda harus membayar yuran langganan untuk menonton filem dan siri TV yang diputar di Netflix. Kelebihan Netflix ialah sari kata tersedia dalam bahasa Indonesia. Ini adalah salah satu tarikan Netflix kerana terdapat banyak aplikasi streaming filem yang belum menyediakan sari kata dalam bahasa Indonesia.

Walau bagaimanapun, mengemas kini filem di Netflix agak lambat. Sebenarnya, untuk filem Korea sendiri tidak terlalu dikemas kini dalam aplikasi ini. Oleh itu, jika anda seorang pencinta K-Drama yang tidak mahu ketinggalan setiap episod drama Korea terbaru, sangat digalakkan untuk tidak menggunakan Netflix.

9. Tubi

Tubi

Selamat datang ke revolusi TV dan filem percuma! Itulah yang ditawarkan oleh Tubi. Ya, aplikasi ini yang dibangunkan oleh Tubi TV belum boleh disebut aplikasi menonton drama Korea yang lengkap kerana tidak terlalu banyak memuat naik K-Drama di sini.

Walau bagaimanapun, aplikasi ini boleh menjadi alternatif kerana menyediakan pelbagai siri TV dan filem dari pelbagai negara. Selain drama Korea, anda dapat menonton filem dengan pelbagai genre, mulai dari aksi, komedi, drama, anime, dan banyak lagi. Tubi membolehkan anda melakukan streaming secara percuma.

10. iFlix

iFlix

iFlix adalah perkhidmatan penstriman filem yang berkembang pesat di Asia Tenggara. Malah, aplikasi ini juga menyediakan K-Drama untuk anda penggemar drama dan filem Korea. Selain K-Drama, iFlix juga menyediakan filem Hollywood yang boleh anda tonton atau muat turun secara percuma.

Salah satu perkara yang paling penting, iFlix menyediakan sari kata dalam bahasa Indonesia. Aplikasi ini juga menyediakan halaman untuk kanak-kanak yang menyediakan filem dan rancangan yang sesuai untuk kanak-kanak.

11. Filem & TV Google Play

Filem & TV Google Play

Memang tidak banyak K-Drama yang tersedia di Filem & TV Google Play. Walau bagaimanapun, anda boleh menulis permintaan filem yang ingin anda tonton melalui aplikasi rasmi ini dari Google.

Selain K-Drama, anda boleh menonton siri TV dan filem Hollywood dari aplikasi ini. Kelebihan Filem & TV Google Play berbanding aplikasi lain yang serupa ialah anda dapat menonton filem secara percuma di sini.

12. Dailymotion

dailymotion

Seperti yang diketahui oleh beberapa orang bahawa Dailymotion biasanya sering digunakan pada PC / komputer riba. Namun, aplikasi Dailymotion kini tersedia untuk telefon Android. Ini adalah aplikasi seperti YouTube yang dapat memaparkan pelbagai video dari seluruh dunia.

Namun, selain video, Dailymotion juga mempunyai pelbagai drama Korea,  anda tahu. Anda hanya perlu mencari drama Korea yang ingin anda tonton di bahagian ciri mesin carian Dailymotion. Kemudian Dailymotion akan memaparkan pelbagai pilihan video dengan pelbagai resolusi video, mulai dari 360p hingga 1080p.

13. MAXstream

aliran maksimum

Adakah anda ingin menonton drama lengkap dengan  sari kata dalam bahasa  Indonesia? Kemudian anda boleh memuat turun aplikasi MAXstream. Dengan aplikasi ini, anda boleh menonton sebarang drama, dari paling banyak  hits  hingga drama yang baru dikeluarkan.

Untuk cara bermain drama dalam aplikasi MAXstream, anda hanya perlu menaip tajuk drama yang ingin anda tonton. Kemudian, MAXstream akan memaparkannya untuk anda. Kelemahan aplikasi ini adalah, tidak semua drama di MAXstream percuma, dan kebanyakan drama berbayar.

14. YouTube Go

youtube pergi

Ingin mencari drama Korea dengan mudah dan cepat? Jawapan yang tepat adalah kami mengesyorkan aplikasi YouTube Go. Memang, aplikasi ini lebih dikenali hanya untuk menonton video, tetapi di YouTube Go, anda juga dapat menonton drama Korea yang  anda kenal.

Banyak pilihan drama Korea yang menarik dan sedia untuk ditonton oleh anda. Di samping itu, anda boleh memilih resolusi video yang dapat disesuaikan dengan keperluan anda. Istimewa, YouTube Go juga mempunyai fitur untuk mengawal penggunaan internet anda. Berminat? Segera dapatkan permohonan di sini.

15. Drakor.id +

Drakor.id +

Bagi anda yang gemar menonton drama Korea, kini anda dapat menonton drama kegemaran anda hanya dengan menggunakan telefon Android. Ya, aplikasi Drakor.id + ini menyajikan pelbagai drama Korea terbaru dan juga drama Korea yang telah ditayangkan.

Bukan hanya itu, dengan aplikasi ini, anda dapat mengaksesnya dengan cepat dan mudah. Di samping itu, Drakor.id + mempunyai antara muka yang minimalis dan elegan, memudahkan pengguna mencari dan menonton drama Korea.

Kini, dengan 15 cadangan untuk menonton drama Korea di Android, pencinta K-Drama dapat menonton drama kegemaran mereka dari telefon pintar atau tablet mereka. Apakah drama Korea kegemaran anda sekarang? Sekiranya anda mempunyai cadangan mengenai aplikasi lain untuk menonton K-Drama, bagikan dengan kami dengan menulis komen di bawah.