Ayuh, Ketahui 5 Perbezaan antara OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro!

Pada akhir tahun 2019, OPPO telah melancarkan telefon bimbit bersambung 5G dengan dua varian, iaitu OPPO Reno3 5G dan OPPO Reno3 Pro 5G. Beberapa bulan kemudian, OPPO melancarkan semula versi 4G kedua varian ini pada Mac 2020.

Walaupun ia tidak dilengkapi dengan sambungan terkini, siri 4G dari OPPO Reno3 masih relatif baik dengan skrin lebar dan prestasi kamera yang baik. Sudah tentu varian Pro mempunyai beberapa perubahan dari versi biasa, tetapi apa sebenarnya perbezaan antara keduanya? Lihat perbezaan antara OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro dalam artikel ini.

Spesifikasi OPPO Reno3

Oppo Reno3
 • Siaran:  April 2020
 • Skrin:  6.4 inci AMOLED, 1080 x 2400 piksel
 • Chipset:  Helio P90 (12 nm)
 • GPU:  KuasaVR GM9446
 • RAM:  8GB
 • Memori Dalaman:  128GB
 • Memori Luaran:  microSDXC (menggunakan slot SIM bersama)
 • Kamera Belakang:  48 MP + 13 MP + 8 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  44 MP
 • Bateri:  Li-Po 4025 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi OPPO Reno3 Pro

Oppo Reno3 Pro
 • Keluaran:  April, 2020
 • Skrin:  Super AMOLED 6,4 inci 1080 x 2400 piksel, Corning Gorilla Glass 5
 • Chipset:  Mediatek Helio P95 (12 nm)
 • GPU:  KuasaVR GM9446
 • RAM : 8GB
 • Memori Dalaman:  256GB
 • Memori Luaran:  microSDXC (slot khusus)
 • Kamera Belakang:  64 MP + 13 MP + 8 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  44 MP + 2 MP
 • Bateri: Baterai  Li-Po 4025 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro

Itulah spesifikasi dua varian siri Reno3. Kedua-dua versi biasa dan Pro bersama-sama memberikan spesifikasi yang memenuhi syarat di beberapa sektor. Berikut adalah 6 perbezaan antara OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro yang mesti anda ketahui sebelum membeli.

1. Reka Bentuk Skrin

skrin oppo reno3 dan pro

Walaupun kedua-duanya hadir dengan ukuran layar 6,4 inci, ada beberapa perbezaan dari segi layar yang perlu anda ketahui. Pertama, terdapat perbezaan dari penempatan lensa kamera depan. OPPO Reno3 biasa membawa reka bentuk titisan air sementara OPPO Reno3 Pro mempunyai reka bentuk lubang pukulan di sudut kiri atas.

Ini mempengaruhi perbandingan nisbah skrin ke badan - OPPO Reno3 mempunyai nisbah 84.2% sementara varian Pronya mempunyai nisbah 87.4%. Maksudnya, OPPO Reno3 Pro memiliki layar yang lebih baik mengisi ruang keseluruhan badan, menjadikannya lebih lapang dan nyaman untuk dilihat.

Kedua, panel yang disertakan dalam OPPO Reno3 adalah AMOLED. Walaupun skrin ini mampu menghasilkan kualiti paparan yang terang dan tajam, panel varian Pro masih unggul. Sebabnya, OPPO Reno3 Pro sudah dilengkapi dengan panel Super AMOLED yang diketahui mempunyai respons sentuhan yang lebih baik dan paparan yang lebih tajam.

Lebih-lebih lagi, OPPO Reno3 Pro dilapisi dengan perlindungan Gorilla Glass 5 di skrin yang pastinya menjadikannya lebih tahan terhadap calar atau tumbukan.

2. Helio P90 vs. Helio P95

mediatek-helio-p95-vs-p90

Bercakap mengenai perbandingan HP, sektor dapur pacu tentunya merupakan aspek yang tidak boleh dilepaskan. Harap maklum bahawa kedua-dua telefon OPPO membawa chipset yang berbeza - Reno3 dengan Helio P90 dan Reno3 Pro dengan Helio P95.

Jadi adakah mereka mempunyai perbezaan dari segi prestasi? Berdasarkan hasil tinjauan yang disenaraikan di video YouTube DroidLime, Helio P90 pada Reno3 mencapai skor penanda aras AnTuTu 8 pada tahun 197867, sementara Helio P95 pada Reno3 Pro sedikit lebih unggul pada tahun 203639.

Sebenarnya, kedua-dua skor itu tidak jauh berbeza. Tetapi jika anda benar-benar mahukan HP yang lebih baik, OPPO Reno3 Pro adalah jawapannya.

3. Varian Memori Dalaman

varian memori dalaman

Kedua-dua OPPO Reno3 dan OPPO Reno3 Pro kedua-duanya hadir dengan sokongan memori dalaman berkapasiti besar. OPPO Reno3 sendiri mempunyai 128 GB ROM dengan 8 GB RAM. Varian Pro juga mempunyai varian kapasiti ini, tetapi untungnya, OPPO Reno3 Pro juga disertakan dengan varian tambahan, yakni ROM 256GB dengan RAM 8GB.

Kedua-duanya juga mempunyai teknologi UFS 2.1 yang cukup standard di antara telefon Android. Sekiranya kapasiti memori dalaman kedua-duanya terasa kurang besar, kedua-dua telefon bimbit tersebut juga mempunyai slot microSDXC. Bezanya, OPPO Reno3 memerlukan anda mengorbankan slot SIM kedua, berbeza dengan varian Pro yang sudah dilengkapi dengan  slot tiga kali ganda .

4. Resolusi dan Nombor Kamera

bilangan dan resolusi perbezaan kamera oppo reno3 dan oppo reno3 pro

Siri OPPO Reno3 memang berbeza dengan Reno2. Daripada menggunakan kamera depan pop-up bermotor, Reno3 dan Reno3 Pro menunjukkan lensa depan di skrin walaupun dengan reka bentuk yang berbeza.

OPPO Reno3 Pro mempunyai  kamera ganda  yang direka bentuk dalam bentuk  lubang berlubang ganda. Kamera ini terdiri daripada lensa utama 44 MP dengan bukaan apertur f / 2.4 dan sensor kedalaman resolusi 2 MP dengan bukaan f / 2.4. Sementara itu, OPPO Reno3 hanya menyajikan lensa utama 44 MP dengan reka bentuk  takaran waterdrop .

Beralih ke kamera belakang, kedua telefon bimbit itu bersama-sama menghadirkan konfigurasi  kamera quad yang disusun secara menegak atau memanjang ke bawah. OPPO Reno3 Pro dilengkapi dengan resolusi lensa utama 64 MP sementara OPPO Reno3 hanya mempunyai resolusi 48 MP.

Selebihnya, tiga kamera lain mempunyai resolusi yang sama pada dua telefon bimbit, iaitu 13 MP sebagai sensor telefoto, 8 MP sebagai sensor ultra lebar, dan 2 MP sebagai sensor kedalaman.

5. Keupayaan Mengecas Pantas

pengecasan pantas

Sebagai output HP pada tahun 2020, tentunya kemampuan pengecasan pantas adalah ciri yang tidak boleh terhindar dari kedua produk ini. OPPO Reno3 Pro dan varian tetapnya bergantung pada bateri Li-Po 4025 mAh yang boleh dicas dengan  pengecasan pantas 30W.

Walaupun begitu, OPPO Reno3 Pro telah menjalankan teknologi VOOC 4.0 yang lebih unggul daripada varian biasa yang masih bergantung pada VOOC 3.0. Akibatnya, ada sedikit perbedaan dalam jangka waktu OPPO Reno3 Pro dapat dicas hingga 50% hanya dalam 20 menit, sedangkan OPPO Reno3 biasanya memakan waktu 30 menit.

Kesimpulannya

Itu adalah perbezaan enam poin dari OPPO Reno3 HP dengan OPPO Reno3 Pro, yang mempunyai perbezaan harga sekitar satu juta. Walaupun kedua-duanya mempunyai spesifikasi yang sedikit berbeza, secara keseluruhan kedua-dua telefon bimbit kedua-duanya dapat memberikan kemudahan dan keselesaan bagi penggunanya.

Adakah anda lebih gemar reka bentuk skrin  berlubang daripada  penurunan air mata ? Kemudian pilih varian Pro. Terutama jika anda ingat varian ini mempunyai  kamera ganda. 

Bercakap tentang kamera, varian Pro mempunyai resolusi lensa yang unggul yang tentunya mampu mengambil gambar dengan resolusi yang lebih besar juga. Anda boleh mengetahui lebih lanjut dalam artikel kelebihan dan kekurangan OPPO Reno3 Pro atau membelinya secara langsung melalui pautan ini.

Sangat difahami bahawa varian Pro lebih unggul daripada OPPO Reno3 biasa, ini kerana harganya harganya lebih tinggi. Namun, jika anda cukup berpuas hati dengan prestasi Helio P90 dan jangka masa pengecasan bateri yang sedikit lebih lama, beli varian biasa di pautan ini. Oh ya , baca juga kelebihan dan kekurangan OPPO Reno3 untuk penjelasan lebih lanjut.